Cornucopia?

Aktuellt

BNP-prognos: -18% i svensk BNP under andra kvartalet - 100 000 offentliga jobb hotas

En enkel analys av svensk BNP för andra kvartalet 2020 landar på -18% i svensk BNP 0 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det innebär att ä...

2017-12-15 15:04

Fredagsmys: Så klär du dig som Mattias Göransson

"Iiiiiis Boris!" - Life of Boris
Dags för lite härligt fredagsmys igen. Och influerade av en av Kremls främsta avlönade inflytelseagenter i Sverige, Magasinet Filteres Mattias Göransson, följer här nu lite modetips. Även du kan likt Göransson klä dig likt ryska gopniki.
Den ryska Kremldiktaturens utrikesdepartement har nu officiellt hyllat den avlönade (=han tjänar pengar på att gå Kremls ärenden via lön från Filter och nu även bokförsäljning) inflytelseagenten Mattias Göransson, mest känd för sin pro-Kremldiktaturagenda men också som chefredaktören för magasinet Filter.

Kremldiktaturens påverkansoperationer mot Sverige har ändrat karaktär det senaste året. De så kallade Internettrollen har bytts ut mot ett fokus på avlönade inflytelseagenter (=får betalt av någon för att sprida Kremls linje) som Maj Wechselmann (får svensk statlig konstnärspeng för att sprida konspirationsteorier), Sven Hirdman (sitter i ryska UD:s universitets styrelse) och Mattias Göransson (tjänar pengar på böcker och artiklar). Göransson har skrivit en halmgubbebok med konspirationsteorier och motbevisade sk alternativa fakta (motbevisen tas inte upp) där han menar att svenskarna lider av russofobi.

Det ser ut att vara en pågående offensiv från Kreml då inflytelseagenterna kör samordnat upprepande av sina budskap. Senast tilläts återigen Hirdman lägga ut Kremls linje i Dagens Industri.

Russofobi är en halmgubbeargumentation i sig, som endast rysstroll och inflytelseagenter använder för att angripa de som är kritiska mot diktaturen i Kreml och deras brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt, rent av rysk lag. Fobi betyder en obefogad rädsla av en sådan art att man inte kan leva sitt liv som vanligt. Kort sagt sjukliga vanföreställningar. Den ende som här har vanföreställningar, om än inte sjukliga, då han uppenbarligen kan försörja sig på dem och leva ett någorlunda vanligt liv, är Mattias Göransson.

Att påtala fakta kring Rysslands invasion av Ukraina och Krim, den illegala annekteringen av Krim, Rysslands fortsatta krig i Ukraina, nu inne på sitt fjärde år, Kremls massiva bombande av civila i Syrien och mördande av civila i Ukraina, deras massiva rustningar där 27% av statsbudgeten går till militären är inte russofobi. Det är vare sig sjukligt eller vanföreställningar och inget som gör att en svensk inte kan leva sitt liv som vanligt.

I ett spektakulärt drag har nu själva ryska utrikesdepartementet hyllat Göransson via sitt officiella verifierade Twitterkonto.
Här är det värt att notera att Göransson inte bara sprider Kremls lögner, utan också klär sig som en äkta rysk gopnik. Alltså i Adidas.

Även du kan förbereda dig för våra nya ryska härskare, inte bara genom att proaktivt likt Göransson se till att din tidskrift inte förbjuds. Ryssland är trots allt rankad på plats 148 (plats 32 från slutet) i pressfrihetsindex, medan Sverige är på plats 2, så man behöver ju förbereda sig i god tid. Ryssland har sämre pressfrihet än t ex Sydsudan.

I den inledande filmen berättar alltid utmärkte kulturutbildaren Life of Boris om varför Adidas är så stort i Ryssland och hur man ska klä sig. Man ska inte heller glömma att Adidaspimpa bilen, vilket Boris delar med sig av nedan.
Så koka ihop din kompot och sätt dig ner och lär dig hur även du kan bli som Mattias Göransson.

Så ha ett riktigt trevligt fredagsmys, trygga i att en svensk journalist nu officiellt hyllats av diktaturen i Kreml. Vilken Life of Boris är din personliga favorit? Kanske hur man lär sig ryska för CS:GO, vilket är lagom fredagsmysigt?

Stay cheeki breeki!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. Enligt Göransson ingår bloggaren m.fl. i den förment oheliga allians av företrädare för militär, försvarsindustri och media vilka han i sin bok fantasifullt benämner "pansartriangeln". Betecknande för "pansartriangelns" medlemmar är enligt Göransson en form av gruppgalenskap vilken han benämner "apofeni". Termen har Göransson hämtat från den kliniska psykologin och där från en avhandling om schizofreni. Göransson menar att personer med "apofeni" uppvisar ett beteende som överensstämmer med psykiskt sjuka människors.

  På klassiskt sovjetiskt manér ägnar sig Göransson att ställa psykologiska och psykiatriska diagnoser på oliktänkande.
  Ingen kan förvånas över att krigsförbrytardiktaturen i Kreml jublar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är jag nämnd i boken? So much win!

   Radera
  2. I övrigt, ja, man skickar ju oliktänkande till mentalsjukhus för "utbildning". Gammal hederlig rysk tradition.

   Radera
  3. Apophenia: "Apophenia is the tendency to attribute meaning to perceived connections or patterns between seemingly unrelated things. Confirmation bias is a variation of apophenia. "

   Låtar som Göransson alltså ägnar sig åt projicering (egentligen beskriver sig själv men hävdar att det är andra som har dessa egenskaper), eftersom han ser konspirationer där sådana ej finnes.

   Radera
 2. Nej du är inte nämnd vid namn i boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad f-n. Här har jag jobbat stenhårt på att bli utmålad som russofob och så är jag inte ens nämnd. #kjänkt

   Radera
 3. Har aldrig hört talas om detta magasin "Filter" men det är väl närmast ett internt "stencilblad" för de närmast sörjande på Södermalm och Södertörn... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta säger nog mer om hur bra koll du har än om Filter. Och nej, Filter kommer från Göteborg och inte Stockholm.

   Det finns inte direkt ett överskott på breda magasin i Sverige med kvalitetsjournalistik, och avsett vad man tycker om enskilda skribenter så är Filter en bra tidskrift.

   Radera
  2. Korrekt!
   Har aldrig tidigare förrän nu hört talas om detta "fanzine" ..
   Och då skall man veta att jag är en flitig biblioteksbesökare! En vän som drog med mig till "husnallarna" i Göteborg på 80-talet och introducerade mig för "Tidskriften April"... ;-)

   Men, denna publikation kan ju inte ge någon större intäkt för utgivarna då det verkar vara för den närmaste vänkretsen ..

   För VAD som betraktas som kvalitetsjournalistik är ju inte någon exakt "vetenskap"!

   Radera
  3. Konstigt.. ;-) En helt okänd skribent på detta forum dyker upp och mästrar spydigt ...

   Radera
  4. Det enda filter jag använder regelbundet är för att koka kaffe. Det här magasinfiltret har jag också missat, det är väl ungefär lika intressant som Sverigehäftet.

   Radera
  5. Bengt, om du inte vet vad Filter är så är det kanske bäst att inte uttala sig alls.

   Apropå okänd skribent; det finns gott om mångaåriga besökare på den här bloggen som har bättre saker att göra än att upprepa sig själv 20ggr på varje nytt inlägg som Lars lägger ut. Ett filter mellan tanke och tangentbord är ibland en bra idé.

   Radera
  6. Vid en snabb googling på denne Mattias så dyker namn som Åsa Linderborg, företag 7 organisationer som ETC och tidningar som "Proletären" upp ...

   Konstigt också att dessa spydiga uppdykande "gubben i lådan" dessutom har anonyma nick och inte vågar stå upp med sina namn!

   Det finns säkert nog mycket som "fuw" inte vet men för den sakens skull är jag inte spydig mot dig! Kanske något att ta efter ...

   Radera
  7. Precis som fuw har jag läst bloggen i över 7 år med mycket nöje, du Bengt Hansves verkar va en ny figur som hittat något att fördriva dagarna med. Filter ÄR kvalitativ för den som har råd att betala för den(visst mycket reklam) och artiklarma om ryssskräcken har många o hittills av bloggaren obemötta (tjafsa om halmtroll och sen påpeka nån adidaströja, ursäkta men LOL) konstateranden. Om det finns nyttiga idioter så är Du Bengt Hanssves onekligen en av dom.
   Daniel H.

   Radera
  8. Och DÄR dök visst ytterligare en helt ny bloggläsare upp...
   Bara att skriva va i.st.f korrekta vara etc. säger det mesta om denne!

   Nej, jag har inte "koll" på varje obskyr "kulturell" tidskrift på den högra eller vänstra kanten, kraftigt sponsrad av diverse vänner, kamrater och "kompisar" till utgivarna på statliga och kommunala myndigheter

   Jag undanbeder mig vänligen men bestämt att bli kallad för "nyttig idiot" !

   Radera
  9. Jag tror inte alla som läser bloggen orkar kommentera dagarna i ända. Men cornu tackar och tar emot när det kommenteras från sitt lilla fan-base av nyttiga medlöpare dagarna i ända. Btw, du har rätt Bengt, vara ska det va.

   Radera
  10. Haha, alltså Bengt din inledande kommentar är ju stor humor i sig:
   -"Har aldrig hört talas om detta magasin "Filter" men det är väl närmast ett internt "stencilblad" för de närmast sörjande på Södermalm och Södertörn... 😁"

   Att börja en mening med "Har jag aldrig hört talas om" för att sen dra en rad slutsatser i ämnet är ganska skvallrande om vilken hög nivå du ligger på.

   Radera
  11. Det är dags att du börjar hålla igen på kommentarsflödet Hansves. Det känns som att varannan kommentar på bloggen är från dig numera. Jag läser oftast kommentarer via RSS och gillar inte när vissa kommentatorer återkommer alldeles för ofta. Det gör sannolikt inte heller Cornu.

   Radera
  12. Filter är en mångårig favorit och klart läsvärt och står bl a som "bästsäljare" (el liknande) i Pressbyrån på Landvetter. Så det krävs nästan skygglappar för att missa den tidningen. Sen är ryssvurmandet från chefredaktören iofs opassande, men det brukar inte påverka innehållet nämnvärt.

   Radera
  13. Bengt, du behöver inte vara paranoid över alla "helt nya bloggläsare" (notera användningen av citationstecken för ett faktiskt citat). Jag har läst och kommenterat på bloggen i flera år, men som sagt sparsamt och inte 20 gånger på varje inlägg som postas när. Detsamma gäller säkert Daniel H.

   Du är även förvånansvärt lättstött över spydighet för någon som i princip hela tiden är spydig över folkgrupper, politiska motståndare, politiskt korrekthet, den svenska tidsandan etc (dvs det vanliga som triggar SD-svansen). Majoriteten av det du skriver här är ju allmän självupprepande gubbsurhet, och på samma nivå som att lyssna på senila farbror Jan-Eriks svammel på varenda familjehögtid. Häver man konstant ur sig sådant så får man också tåla spydighet tillbaka.

   Radera
  14. "fuw"!
   "gubbsur"... "senil".. "SD-svansen"... "paranoid"... "lättstött"...
   Undrar just VEM det är som är ovanstående...

   Jag har INTE tillskrivit dig "fuw" dessa invektiv och liknande nedsättningar och undanbeder mig vänligen men bestämt dylika!

   Okej? :-)

   Radera
  15. Tidningen Filter har historiskt sett inte varit en rysk propagandakanal för ryska intressen. Den har faktiskt varit en riktigt läsvärd tidskrift. Jag själv sa upp prenumerationen när de började skriva om genusfrågor (och bara genus kändes det som...) för ett antal år sedan. Nuförtiden fuskar jag genom att bläddra i Ztory-appen.

   Radera
 4. In your dreams...
  Producerat i Göteborg av göteborgare för göteborgare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrattar !
   Tyvärr ja.. Dessutom på en av Göteborgs dyraste adresser i Landala Egnahem..
   Men prenumerant- och läsekretsen torde ha sin huvudsakliga hemvist i de (vänsterintellektuella) kretsarna på Södermalm och bland övriga gåslever- och salongssocialister.. ;-)

   Radera
  2. Efter att Fokus kidnappats av Hakelius & Co ör Filter den klart lysande stjärnan på den svenska magasin-himlen, tillsammans med systertidningen Offside, som ju är snäppet bättre.
   MG - kanske - är snett på det här men han är i övrigt en av få som orkat tänka själv och hålla en ståndpunkt som skiljer från mittfåran. Dumheter att avfärda honom på det här sättet. Och har man missat Filter rekommenderar jag tex Bengt att läsa tidningen istället för att tramsa. Den är, på riktigt, en bra publikation.

   Cornu borde veta bättre än att göra ned MG, men kanske lite klick-bete...

   Radera
 5. Bruchan o kuzzen i hooden går också klädda i Adidas o kör pimpade feta BMW... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland är ett gangstervälde, sk kleptokrati så...

   Radera
  2. Följdfråga, skiljer sig Sverige från den beskrivningen?

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysstroll raderat. Prova igen så blockar jag dig.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Verum praevaleat semper.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. En skillnad mellan Ryssland och Sverige är väl att Ryssland har en ständigt pågående påverkansoperation. Och när operationen kommer till en viss nivå jackar de upp till nästa. Bara i värsta fall behöver de tillgripa vapenmakt. För Sveriges del kommer det förmodligen inte att behövas våld då vi bara tror gott om alla, så det är lite som att slå in en öppen dörr att ta över Sverige, fast det tar tid. Å andra sidan är Rysslands nuvarande strategi beroende av kontinuiteten i ledningen, vilken förmodligen kommer att visa sig inte räcka tillräckligt länge för att uppnå de uppställda målen.

  Att USA använder "söndra och härska" är förmodligen inte heller en tillfällighet. Putins strategi kräver långsiktighet och en viss stabilitet för att fungera. Men om hela omvärlden ändras hela tiden så slås den i spillror hela tiden. Att Trump är president just nu är förmodligen ingen tillfällighet. Han har det i blodet att skapa oordning, en modern förebild för "söndra och härska". Just nu "bad cop and good cop" med Tillerson mot DFK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För några år sedan cirkulerade en bild med hur Ryssland agerar långsiktigt strategiskt. Hittar tyvärr inte den längre. Men Jägarchefen dök upp, och bild 3 säger ungefär vad det är frågan om.
   Det dolda hotet

   Radera
 9. Det är många andra som förstår vem avsändaren är i MGs fall.

  "ikael Holmström fick nog. Han beslutade att rentvå sitt namn och slå tillbaka mot sin nya nemesis på landets debattsidor. "Tiden är inne för att även hans arbetsmetodik granskas", skrev han i Journalisten och anklagade Mattias Göransson för att inte själv leva upp till sina ideal om korrekt källkritik. Filtermannen svarade, och möttes genast av flera motangrepp, från såväl DN:s chefredaktör Peter Wolodarski som ledarskribenten på samma tidning, Erik Helmerson. "Att Mikael Holmström har drabbats av Mattias Göranssons oetiska arbetsmetod är tydligt för den som sätter sig in i sakförhållandena" skrev den första. "Artikeln i Filter viftar bort snart sagt allt som Putinregimen sagt och gjort, alla döda, det folkrättsvidriga agerandet och repressionen" – och skribenten gör det med ett "bekymmerslöst, fnittrande lättsinne över krigshetsarnas rädsla för allt ryskt", skrev den senare."

  Här är en av MGs siter
  http://magasinetfilter.se/feature/trollfabriken/

  Någon har också begärt att Google ska plocka bort så mycket personuppgifter om honom som man har rätt till enligt EU Dataskyddslagstiftning

  "Vissa resultat kan ha tagits bort i enlighet med dataskyddslagstiftningen i Europa. Läs mer"

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset! Life of Boris är episkt underhållande :)

  SvaraRadera
 11. Tja vad skall man säga....
  Wien belägrades 1683 av Ottomanerna.
  Polackerna räddade oss då.
  Nu har vi massimporterat koranens folk utan konsekvensanalys.
  Kanske är det Ryssland som skall komma till vår räddning?
  Ryssland frälser oss från våra egna socialdemokrater som massimporterar muslimer som valboskap.
  Är det en paradox eller....?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Men borde det inte enligt Lars logik vara så att det är ryssarna som mutar MP/V för att släppa in så många som möjligt, detta för att splittra oss som land. Skulle passa in på dom ryktena om att MP har konstiga ryska kontakter...

   Radera
  3. Snarare Soros och Frankfurtskolan.
   Ryssland har genomgått sitt kommunistiska stålbad.
   Putin är bara ett litet steg framåt på det landets väg till demokrati.
   Rom byggdes inte på en dag.
   Att förändra samhällen går inte över en natt .
   Det tar tid.
   Därför inser inte våra svenska makthavare vilken björntjänst de ger våra barn.
   De är bara goda nu.
   Att de ger muslimerna ett fotfäste i Europa bekymrar dem inte det minsta.
   De behöver inte ta konsekvenserna av sitt handlande.
   De får nästa generation göra!
   Har man lånat något så lämnar man inte tillbaks det i sämre skick.

   Radera
 12. Undrar vad som händer i sommar när det är fotbolls-VM i Ryssland och i Kazan..
  Rysslands mest muslimska republik
  Ett IS-attentat när hela världens TV-kameror ser på...

  Imploderar Ryssland då?

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Är det något kvar i Sverige som inte är infiltrerat av Kreml enligt bloggaren?
  Partier, statliga kanaler radio o tv, kvällstidningar, magasin, m.m m.m m.m

  "Fobi betyder en obefogad rädsla"

  SvaraRadera
 15. Nu ska vi inte krångla till det. Mattias Göransson är knappast rysk inflytelseagent, han är "tokot" på egna meriter. Han fullföljer bara en lång tradition från tokvänstern. På Afonbladet kunde man redan på 70-talet läsa om berlinmurens förtjänster, eller artiklar om den långt framskridna (långt före väst) miljö- och jämställdhetspolitiken, ofta författade av Maj Wechselman, men även av andra ännu aktiva kulturmän och -kvinnor. Nu tror jag inte att han egentligen tror på det han skriver, han vill nog mest "väsnas och göra sig till", för att provocera och "BLI SEDD". Det finns också drag av paranoia, an är övertygad om att Försvarsmakten och andra myndigheter ljuger i eget intresse, de är fienden (då blir småsaker som diktatoriska tendenser, upprustningar, aggressiv propaganda och påverkansoperationer, för att inte tala om invasioner och ockupationer av grannländer petitesser i sammanhanget). Naturligtvis har vår "opartiska" Public service gett honom en plattform flera gånger att få "BLI SEDD OCH HÖRD" (googla t.ex. studio ett och göransson). Till hans försvar ska sägas att han gjorde ett utomordentligt bra jobb i Thomas Quick affären, tyvärr har väl detta bidragit till hans paranoia, han anar konspirationer överallt.

  SvaraRadera
 16. .. miljö- och jämställdhetspolitiken i Sovjetunionen..
  Ska det förstås stå.

  SvaraRadera
 17. Vid närmare eftertanke var nog Maj W. någon sorts sovjetisk "inflytelseagent" (men för korkad för att förstå det). Hon blev ju regelbundet bjuden på kringresor i det socialistiska paradiset (dvs. Sovjetunionen) och skrev därefter panegyriska artiklar om sina upplevelser. Vid ännu närmare eftertanke är nog de nyttiga idioterna de bästa inflytelseagenternas - hur stora hinder möter Gransson om han vill intervjua ryska representanter?
  Nu hade jag ett historiskt perspektiv, det finns förstås gott om nutida exempel. Googla t.ex. Kajsa Ekis Ekman och Sveriges radio.

  SvaraRadera
 18. Helt apropå vill jag passa på att påminna om detta.

  "Svenska massmedier som avslöjar nyheter som skadar Sveriges relationer till andra länder och organisationer ska kunna dömas för spioneri. Det nya brottet utlandsspionage föreslås i en statlig utredning"
  https://www.dn.se/arkiv/nyheter/massmediernas-nyheter-kan-straffas-som-spioneri/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmmm... Inte så lite DDR-stuk i detta... :-o
   För att förtala staten och för andra avslöja missförhållandena i denna var också en brottslig handling i DDR

   Radera
  2. Perverst. Och allt som berör relationer till främmande makt lagrar ju UD nu i hemliga olagliga register varav hittills två avslöjats.

   Radera
 19. Med tanke på "den fria tanken" och medvetenhet i allmänhet,
  på "påverkansoperationer"och "inflytelseagenter",
  på alternativa fakta, falska nyheter, propaganda för eller emot, mm mm.
  Så är kanske en person själv sin egen värsta motståndare när det gäller att se verkligheten som den ser ut i verkligheten.
  Har personen trott på en sak nittionio gånget så är chansen att genomskåda och se något annat än samma sak igen den hundrade gången, lika med noll.
  Detta nerköp skulle svårligen accepteras, det skulle svida.
  Det gäller att försvara sin åsikt och ogiltigförklara allt annat.
  En människas natur är sådan. Det är ingen sjukdom.
  En intelligent människohjärna är otroligt duktig på att sortera information efter den verklighetsbild man av "egen erfarenhet" tycker stämmer. Kalla det "åsikt".
  Ju intelligentare hjärna, desto effektivare kan man sortera, absorbera / förkasta.
  En skapligt intelligent person som dessutom har en avsevärd begåvning att fantisera och fabulera alldeles själv, är helt makalös på detta.
  Åsikten blir endimensionell som en hård vägg, lönlöst och tråkigt egentligen.
  Men det är ingen sjukdom, utan en mänsklig egenhet bara.
  Medvetenhet och insikt kanske kan lätta upp lite för sådan person.

  SvaraRadera
 20. Har du Lars Wilderäng några konkreta bevis för att Göransson är avlönad av Kreml? Har du någon gång bemött artikeln i Filter i SAK? När jag tänker på dig kommer jag osökt att tänka på en oknullad frustrerad och jävligt omogen 17 åring med någon sorts komplex (har du gjort lumpen överhuvudtaget? Och brunstiga kvinnliga Aliens hahahaha, nästan parodiskt dumt). Att du har så pass mångå läsare är ganska otroligt. Är du ointelligent på riktigt eller är det bara som du framstår? Nej, jag tror väl inte du är så dum som du framstår, bara jävligt dryg. Och nej, jag avlönad av den norska staten, inte av Kreml.... Jag skriver vanligtvis inte otrevliga medalanden på "nätet" men du kombinerar självgodhet och ignorans på ett så drygt sätt att jag gör ett undantag för dig.... Kyss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skriver så tjänar han pengar på att gå Kremls ärenden, via lön från Filter.

   Radera
 21. Beklagar den kanske ngt otrevliga tonen men när du avfärdar all form för kritik med "Rysstroll" och blockering så ber du om det.

  SvaraRadera