Aktuellt

Klimatanpassning behövs nu - men vill det offentliga betala?

Eventuella effekter av en klimatförändringsdämpande politik låter vänta på sig decennier, om de alls fungerar när resten av världen ökade CO...

2017-12-29 14:58

Fredagsmys: Dags att summera året

Så var det dags för det härliga fredagsmüset igen. Och i brist på fantasi kan vi alltid titta tillbaka på varvet runt solen som gått och reflektera om det var ett bra eller dåligt solvarv.
Snart är det vår.
Midvintersolståndet, där vi legat som längst bort från solen på jordens axel, och med det det astronomiska nyåret har redan passerat, men av någon anledning firas istället nyår några dagar senare.

Men här på bloggen låter vi nu läsarna se tillbaka på året som gått.

Har det varit bra? Har det varit dåligt?

Nu är försvisso året inte över, och det finns hög risk att flera läsare trabbas av tragedier under de två dagar som är kvar.

Bloggen har runt 50 000 unika läsare i veckan, och givet det kan vi dra en del killgissningar om hur olyckligt året kommer sluta för en del.

Till en början dör cirka 1% av befolkningen varje år. Det blir av 50 000 läsare senaste veckan (halvregelbundna läsare är svårare att skatta och ligger på 100 000 - 200 000, men vi utgår nu från 50 000) alltså cirka 500 som kommer dö nästa år. Eller ungefär 1.5 personer om dagen. 

Med två dagar kvar på året kommer alltså tre av mina kära läsare senaste veckan att dö innan nyår, allt annat lika. Tack för att ni läst och stöttat mig. Vila i frid!

Nu dör man ju oftast vid högre ålder, men eftersom 90+% av bloggens läsare är män kompenserar detta, då män inte lever så längre och uppvisar en annan riskprofil.

Samtidigt har ju alla bloggens läsare förhoppningsvis någon form av anhöriga (fortfarande - så länge ni inte börjar prata om bloggen på sociala sammankomster). Låt oss säga tjugo nära anhöriga i form av sängpartner(s), barn, syskon, föräldrar och föräldrarnas föräldrar, samt sängpartners dito. Detta handlar därmed om 50 000*20=1 000 000 personer. 10 000 av dessa dör varje år, och de kommande två dagarna kommer alltså ytterligare 54 dö.

Med två dagar på året kommer alltså 54 läsare drabbas av dödsfall hos de närmast anhöriga. Beklagar djupt sorgen och det tragiska slutet på året. Icke-ironiska styrkekramar.

Runt 60 000 personer, eller 0.6%, får en cancerdiagnos varje år. Bland veckans senaste 50 000 läsare är det alltså 300 som fått en cancerdiagnos det senaste året. Beklagar, kämpa och kom ihåg att Sverige har bäst canceröverlevnad i Norden. Med en majoritet allt äldre manliga läsare så kan jag trösta er med att man i många fall kan leva i decennier med diagnosticerad prostatacancer utan förändrad livskvalitet. 

Men de sista två dagarna kommer en person i läsekretsen få sin cancerdiagnos. Trist besked, men du kommer klara detta! Tjugo läsare kommer ha en nära anhörig som får cancerdiagnos innan nyår och cancerdiagnoser i en utökad bekantskapskrets på säg 100 personer gör att ca 100 läsare alltså får en bekant som drabbats av cancer innan klockan slår tolv på nyårsaftons natt.

Men undantaget de här tragiska omständigheterna som kan slå till under årets sista dagar, så är det bara att ta sig i kragen och se tillbaka på året. Ni kanske har fått barn, gift er, flyttat ihop, fått nytt jobb, vunnit på hasardspel, fått ett bra PSA-test, tjänat miljarder på Bitcoin, sålt lägenheten eller något annat positivt?

Så som avrundande fredagsmys - hur har året varit?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

47 kommentarer:

 1. Något bättre än ett normalår. Inga haverier eller tragedier. Allt väsentligt har gått enligt plan eller förväntan. Och vintern har hittills varit lysande grå och mild utan snö så att man slipper skotta, vilket är något bättre än normalt. Köpte två nya bilar (hybrider/automat) vilket var positivt, så slipper jag växla och koppla så mycket. Jobbet har också utvecklat sig positivt med mindre stress och mer kreativitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvånansvärt likt BW utom på en stor punkt... Jag köpte en Bmw X5 Diesel och en Ford Mustang V8.
   Det är inga investeringar men jag tänker att det är nu eller aldrig, sen blir det väl något annat kul men utan v8 muller.
   Gott Nytt

   Radera
 2. Ska supa så in i helvette på nyår så mig kan du redan nu skriva in i den statistiken.

  SvaraRadera
 3. Om jag inte skriver en enda kommentar under nästa år så är det högst sannolikt att jag är en av dem som hamnat i statistiken gällande dödsfall.

  SvaraRadera
 4. Det här var ju muntert. Kan inte vara lätt liv som ensam eländesfabrikör i skogen. Hoppas du hittar ur mörkret 2018. Och att sambon är hemma lite oftare så du får rensa systemet på annat vis.
  Frid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske inte ska ta allt på så blodigt allvar under 2018?

   Radera
  2. Dito, grabben!
   Ja, en nära bekant dog igår...
   Tyvärr, Lars: jag lever än.

   Radera
  3. Nu ska man ta statistik med en nypa salt. Exempelvis så har kanske sjukvården mindre aktivitet just nu när det gäller att meddela personer som får cancer. Förmodligen får de beskedet nästa år och ingår då i det årets statistik.

   Många läsare av den här bloggen är dessutom s.k. höginkomsttagare vilka verkar ha extraordinärt skydd mot en massa sjukdomar som pleti får utstå. Så om du läser den här bloggen kan du vara skyddad, statistiskt sett då.

   Radera
  4. Cornu: Detsamma.

   Radera
 5. "Midvintersolståndet, där vi legat som längst bort från solen på jordens axel, och med det det astronomiska nyåret har redan passerat, men av någon anledning firas istället nyår några dagar senare."

  För det första så befinner sig inte jorden längst ifrån solen. Faktum är att perihelion (då jorden är som närmast solen) passeras i januari och aphelion (då jorden är som längst ifrån solen) passeras i juli.

  För det andra så är inte så att det finns ETT astronomiskt år. Man skiljer mellan sideriskt, tropiskt och anomalistiskt år. Dessutom så är gränsen mellan tropiska år vårdagsjämningen, och anomalistiska år perihelionpassagen. Var gränsen för sideriska år går kommer jag inte ihåg, men det är INTE vintersolstånden då detta bara är synkat med tropiska åren (det är snarare när solen är i visst stjärntecken eller så).

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vintersolståndet är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen." - Wikipedia

   Radera
  2. Det infaller på norra halvklotet cirka 21–23 december.

   Radera
  3. Hej

   Axeln lutar bara på norra halvklotet mest bort från solen medan den är närmast på södra halvan.
   Och vise versa på sommaren.
   Själva jorden däremot är närmare solen under vintern så som Anonym beskriver.

   Radera
  4. BW: och? Vi är lik fö bannat nästan som närmast solen nu...

   Radera
 6. Ömsom vin, ömsom vatten! Men... Blivit ännu klarare i vad jag INTE skall rösta på den 9:e September nästa år... (Hela listan !)

  * VPK (min gamle morbror som var med på en resa med de vita bussarna i krigets slutskede som förbindelseofficer varnade mig för kommunister och nazister)

  * MP (grönsakskommunister)

  * C ("Åsa-Nisse-Marxiste"r som förlorat styrseln och tagits över av Stureplans- och Södermalmshipsters totalt verklighetsfrånvända typer)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad sägs om:
   * M (partiet som förådde alla sina väljare, sålde sin själ och drev Sverige in i fördärvet genom att sluta en pakt socialisterna och som passivt har stöttat den Socialdemokratiska regeringen under hela mandatperioden)

   Radera
  2. Alla partierna i den svenska kakistokratin är ungefär lika lämpliga...
   Enda vettiga lösningen är att minska staten så kan invånarna få hitta på sitt eget elände istället för att någon annan skall göra det åt dem :-)

   Radera
  3. Men nu har ju M fått en ny hårdare partiledare som lyssnar på folket precis som den mjäkige Reinfeldt gjorde i sitt öppna era hjärtan tal... Allvarligt, supertankern har bytt destination, de tar bara lite tid att svänga.

   Övriga partier som S ägnar sig förstås bara åt triangulering för att komma åt de begärliga SD-rösterna, medan M är den äkta varan, typ moonshine high-proof.

   Radera
 7. FLASH! Polisbil sprängd i Malmö..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte möjligt, Löfven har lovat ordning och reda.

   Radera
  2. Har någon glömt armbanden ??

   Radera
  3. Polisbilen som blev sprängd stod precis utanför polisstationen...

   Tänk! På min tid hade man "RESCHPECKT" för polisen...
   Det tycks inte "bruchan" ha idag...

   https://www.sydsvenskan.se/2017-12-29/polisbil-sprangd-pa-sallerupsvagen-stort-omrade-avsparrat

   Radera
 8. Solvarv är ju bra men Jul (hjul) är bättre. Det är ju för att vi går mot ljusare tider som vi firar jul nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I stort sett alla germanska kulturer firade "Yule" som inträffade kring midvintersolståndet." - wikipedia

   Radera
 9. Tja taket ska ju skottas inom den närmsta framtiden så vem vet...

  SvaraRadera
 10. Men fan vad deppigt att tänka på död och sjukdom, döden är ju visserligen helt säkert oundviklig men ändå. Och nu vänder vi blad och går vidare.

  Annars har året varit bra, bättre än förra, nu med lägre stress och färre stressfaktorer, bra uppdrag och bra intjäning, gladare och lättare barn, själv har jag varit frisk och välmående och hoppas på det i 60 år till.

  För övrigt är min nya bästa kompis under 2017 en gammal stoiker, Marcus Aurelius. Han har varit till mycket stor hjälp, tack Mackan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 60 år. kvar Snart har du bara 30 år kvar, som jag, och inser att du faktiskt kommer att dö, på riktigt. Insikten inträffar så där vid ca 50 för de flesta. Brace for impact.

   Allt det du trodde att du värderade kommer att slås i spillror och bli till damm. Du kommer att behöva finna dig själv igen, för att kunna se tiden an till det oundvikliga slutet som nu är allestädes närvarande, hela tiden. Lycka till!

   Radera
  2. Aurelius "meditationes" är bra grejer det. Approve!

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Tack! Jo, vid liv 60 år till men levande säkert kortare...

   Aurelius Självbetraktelser (Meditations) kom i ny svensk utgåva 2017, rekommenderas!

   Radera
 11. Såhär vid bokslut tänkte jag ge dig ett sista(?) tips för att försöka hamna rätt i detta kryptomörker där du råkade hamna på de korkades sida och nu har mycket svårt att pivotera åtminstone officiella åsikter.

  De korkades krypto-sida har sedan dag ett råkat säga ett antal bedrövligt ogenomtänkta saker av väldigt fundamental natur, och sedan medvetet eller undermedvetet kännt sig tvungna att försvara dessa linjer hårdare och hårdare i takt att de framställs som tydligare och tydligare hjärnvurpor.

  Två av dessa allmäna hjärnvurpor var och är följande:
  - Bitcoin används inte; det är alltså redan här att konstatera som en ren och skär bubbla, eftersom det alltså bara köps i avseende att säljas dyrare.
  - Redan organisationer skrattar åt Bitcoin, men kommer att ta över med.. "den underliggande tekniken" (de i sammanhanget korkades trademark, rent av).

  Du kan nu göra en riktigt snygg pivot utan att framstå som disträ eller icke-konsekvent. XRP (skapad av Ripple) har nämligen återigen gått till skyarna, och det är inte jättesvårt att förstå när de där "i sammanhanget korkade" är en ganska stor grupp. XRP marknadsförs (notera: marknadsförs) som en kryptovaluta för de blytunga gamla finansiella institutionerna.

  Och här kommer själva möjligheten till pivot: 1) XRP används inte till något alls. Den är praktiskt helt värdelös. 2) XRP har faktiskt ingen som helst potential att någonsin bli annat än värdelös (för annat än att försöka växla till sig mer fiat av ännu dummare köpare). Detta helt oberoende av hur det går för företaget Ripple.

  Om du vill ha mer detaljer vad gäller nummer 2 (vilken jag konstaterar här, snarare än förklarar) så säg till. Men så länge är det alltså en uppenbar möjlighet att skriva om detta, och därmed smyga in ett korrektare sammahang utan att dumförklara ditt gamla jag.

  God jul och gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kära Linus Jönsson (som enligt egen utsago aldrig någonsin har köpt eller sålt några kryptovalutor - måste kännas hårt att ha haft så rätt som du har haft och inte tjänat ett öre på detta), varför i hela världen tror du att jag är det minsta intresserad av att ha rätt?

   Du kan väl fortsätta tjata om kryptovalutor du enligt egen utsago aldrig äger, köper eller säljer.

   Kram på dig.

   Radera
  2. Jag menar med en miljon köpt i Bitcoin för några år sedan borde du ju vara miljardär idag. Måste vara surt att du inte gjorde det.

   Radera
  3. Bitcoin et al kräver tillskott av nya "greater fools", precis som viken bubbla som helst. BTC har gått igenom flera bubblor nu, enbart för att tillskottet av nya "investerare" har tillkommit. Men som du säger så är BTC oanvändbar. Ett slags guld, eller medaljer.

   Ingen vet vilken av dem som kommer att vinna. Någon kommer att vinna, det är oundvikligt. Jag tror på en som är användbatr och är förminad, kan hanterar transaktioner bättre eller lika bra som kreditkorts-bolagen.

   Mitt bet är på Ripple.

   Radera
  4. Exempelvis Amazon köper crypto currency domäner. Något omvälvande är på G.

   Radera
  5. Och ska man köpa så vänta tills nuvarande bubbla lagt sig...

   Radera
  6. @Cornucopia, du är illa dolt märkligt intresserad av huruvida folk köper kryptovalutor eller inte, något jag själv ser som rätt ointressant trots mitt mycket stora intresse i ämnet.

   Att du har någon form av intresse i övrigt baserade jag på att du inte bara skrivit en hel del om saken, utan rent av en hel del innehållande både analyser och slutsatser.

   Men det kanske var långsökt satir alltihopa?

   Radera
  7. @BW Du har ingen aning om vad Ripple gör, och mer anmärkningsvärt har du ingen aning om vad XRP är och det förhåller sig (framförallt inte förhåller sig så att säga) till vad Ripple gör.

   Ändå har du alltså en analys du fått för dig är värdefull. Det är precis lika genomtänkt som det låter.

   Det är just detta som gör att jag tyckte det var något intressant att skriva om. Du är ju nämligen långt ifrån ensam.

   Radera
  8. Linus, du är ju uppenbarligen expert på området. Du borde skriva ett gästinlägg om alla "kryptovalutornas" för och nackdelar. :-)

   Radera
 12. Härligt att det ser så ljust ut inför det kommande året. Vi ser fram emot ett Gott Nytt År!

  https://www.dn.se/ekonomi/flera-ljuspunkter-i-varldsekonomin-infor-nya-aret/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kommer vara strålande tider för kriminella även 2018:
   https://www.skattebetalarna.se/sites/default/files/valfardsbrottslighet_sunt_fornuft_4-2017.pdf

   Enda positiva är att det numera inte lönar sig att råna eller göra inbrott längre, istället stjäl staten våra tillgångar och ger dem glatt till kriminella. Gott Nytt År!

   Radera
  2. Inte bara till kriminella, många nya svenskar behöver också skattepengar så skattestölden gör nytta också. Härligt med ett nytt skatteår, jobba fram till september sedan får du behålla resten.

   Radera
 13. Trots mord, skjutningar, våldtäkter, knivdåd, sprängdåd, handgranater, terroristdåd, hedersmord, IS-svenskar, attacker på blåljuspers, sjukhusbråk, antisemitism, medialögner, Löfven så har det varit ett bra år. Så gott nytt och hoppas på ett lika bra 2018!

  SvaraRadera
 14. Värt att fira nyårsafton är att ISkalifatet krossades 2017. Så kriget i Syrien är slut. Ett hårt slag mot islamismen. Och mot svensk flyktingindustri.

  SvaraRadera
 15. Våld med dödlig utgång kommer slå rekord 2017 i Sverige. (Officiell statistik kommer i mars)

  Stockholm börjar knappa in på malmö gällande skjutningar (detta har jag förutspått länge), Sverige har mångdubbelt med skottlossningar jämför med våra grannländer.

  2018 kommer bli värre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malmö kommer att fortsätta vara ledande i det relevanta måttet, per capita.

   Radera
  2. Stockholm har börjat knappa även per capita, min gissning är att det kommer bli lika många skottlossningar per capita i Stockholm om några år som det är i malmö idag.

   Sen har vad som polisen räknar som skottlossning i malmö specificerats på annat sätt än i Stockholm, men har för mig att de skall ändra det nu.

   Radera