Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-12-22 16:56

Fredagsmys: "Big-ass fight" på väg - marinkårens högsta chef besöker Norge

Dags för lite sant fredagsmys igen. I dagarna besökte den amerikanska marinkårens högsta chef Norge och de 300 amerikanska marinkårssoldater som är där och hanterar de förplacerade förråden. Han konstaterade bland annat att en sjuhelvetes strid närmar sig (eng "big-ass fight coming").
Amerikanska marinkårens högsta chef, tillika medlem i amerikanska generalstaben (eng joints chiefs of staff), general Robert Neller, gjorde i veckan en blixtvisit till Tröndelagen och de amerikanska marinkårsstyrkan om 300 man, som numera är på plats för att underhålla den förplacerade utrustningen redo och även öva upp marinkårens förmåga att agera i subarktiskt klimat.

Över en natt ska man kunna öka styrkan från 300 man till brigadstridsgruppstorlek och 3 000 man, helt enkelt genom att flyga in personalen från USA. Tung utrustning i form av stridsvagnar, artilleri, stridsfordon och funktionsutrustning finns redan på plats i de bergrum som göms i Tröndelagens branda berg.

Intressant är vad han sade till trupperna enligt Military.com.
"Neller emphasized to the Marines that they should remain ready to fight at all times, predicting a "big-ass fight" on the horizon.
"I hope I'm wrong, but there's a war coming," Neller said. " ... You're in a fight here, an informational fight, a political fight, by your presence.""
Så var det med den saken.

Angående veckans uttalanden från försvarsberedningen att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan avslutas, så minns vi alla tidigare arméchefen Anders Brännström som belönades med annan tjänst efter att ha sagt samma sak.
Fd arméchefen generalmajor Anders Brännström.
Brännström fick inte vara arméchef så mycket längre efter det. Istället ... befordrades han till att vara chef för den kommande övningen Viking nästa år.

Fast nu satt samtliga partier i veckan och skrev under på att väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Alla utom Kremls representant från Vänsterpartiet i försvarsberedningen, förstås. Kanske dags att en del som kritiserade Brännström kammar sig?

På annat håll har den Ryska Federationens diktator Vladimir Putin slutat att bry sig. Läs gärna Kalle Kniiviiläs analys av diktatorns proklamering att han kommer sitta ytterligare sex år på posten som diktator.
"Den enda institution Ryssland har nu heter Vladimir Putin. Om han abdikerar finns inget kvar av systemet."
Ha ett fortsatt trevligt fredagsmys. Tjälen är fortfarande i marken, men om ni bara hackar igenom den översta decimetern eller så, så går det sedan snabbt att gräva. Kramizar på er!

I morgon kör vi uppesittarkväll här på bloggen och herr bloggarjäveln/författarjäveln erbjuder sig att julrimma åt era julklappar i mån av hanterbar volym och inspiration.

Tipstack till Kluddniklas som hittade artikeln på Military.com.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Kan du rimma ett par skinkor också om man levererar dem personligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägga dem i saltlag i ett antal timmar och sedan placera dem i ugnen? Är de ekologiska?

   Radera
  2. "Ett par timmar"? Mina skinkor förtjänar mer uppmärksamhet än så min gode man.

   Radera
  3. Blir inte man väldigt skrynklig om röven om drn är i lag så länge?

   Radera
  4. Så du gillar bleckblås Ben. Jag som trodde du var dödsmetallare?

   Radera
  5. Vad kostar de signerade ekologiska skinkorna? Prisförslag i trygga framtidssäkrade valutor som Bitcoin och rubel går bra.

   Radera
  6. Ben Dovers blev smiskad av mamma
   Men det kan väl göra detsamma
   Om sådant ej faller i smaken
   Sitter de ändå kvar där på baken
   God Jul önskas alla på bloggen
   Nu blir det ett glas av eggnoggen

   Radera
  7. Elen är avstängd, barnen fryser om benen
   Jag känner inget efter att jag kört nålen i venen
   Helt trasig, munnen känns som den var full med grus
   Ungarna skapar julstämning, sjunger "nu tändas tusen judehus"
   Jag har ingen själ, bara ett stort svart hål,
   det kan aldrig fyllas, men man kan försöka med starköl, skål!

   Radera
 2. Du alla av oss bor inte i tropikerna ;)
  http://tjaldjup.trafikverket.se

  SvaraRadera
 3. "Kramizar" kommer emot en, likt ett stilistiskt slag under bältet.
  Förövrigt är det bara att hoppas att Brännström belönas respektfullt för att ha visat framfötterna.

  SvaraRadera
 4. Överdrivet! Om bara 20 år eller så har vi ett välrustat försvar dimensionerat efter alla möjliga angrepp av idag.

  SvaraRadera
 5. Snart har svensken lika stora rumpor som amerikanen, vi brukar hänga på med fördröjning och sjunkande medellivslängd till följd av fetmaepidemin, möjligen kan vi se fram emot en lägre pensionsålder om logiken att medellivslängden ska styra pensionsåldern.

  SvaraRadera
 6. De där stora åsnorna som ska slåss, är det Trump och Putin?

  SvaraRadera
 7. Bo Cavefors skrev om detta redan kring 2002 på det här temat, nu återpublicerat på hans blogg:

  http://nyasvartafanor-sistaupplagan.blogspot.se/2014/11/cavefors-rysk-roulette.html
  Långt men intressant citat:
  " Peter den Store drömde om att "öppna ett fönster mot Europa". Gorbatjov önskade att Sovjetunionen skulle bli en del av "det europeiska huset". Frågan är: hur mycket kan detta fönster öppnas för att inte dagens auktoritärt styrda Ryssland skall förlora sin nationella identitet?


  Till skillnad mot tongångarna i den ryska historiefejden under Peter den Stores dagar är Moskvas orientering idag inte endast eurocentrerad utan omfattar hela världen, inkluderande Kina och Japan. Det finns ett gammalt ryskt talesätt om att "den som har kontroll över gränsområdena, härskar över euroasien och att den som härskar över euroasien har kontroll över hela världen". Denna storryska, nationalistiskt präglade kulturpolitiska ideologi ges religiös trovärdighet genom att utgå ifrån en mytisk, mystisk, andlig uppfattning (företrädd av bla Solsjenitsyn) om Rysslands särroll, att Ryssland har en speciell "mission" att fylla i historien. Politiskt, maktpolitiskt, blir målet att återföra förlorade landområden till Moder Rysslands mjuka och värmande sköte.


  All denna ambition är naturligtvis ingenting annat än ohöljd imperialism. Våld kan inte uteslutas som legitimt medel för att nå det politiska målet att återställa Rysslands imperiegränser. Sådan ambition lär stöta på patrull hos den stormakt - USA - som idag anser sig vara "den enda" stormakten, världsmakten - det enda imperiet.


  [...]Vad som vid Sovjetunionens fall kunde beskrivas som ett worst-case-scenario har blivit verklighet. Ryska politiska makthavare, presidenten inkluderad, agerar utifrån en rysk variant av Monroedoktrinen och ser Rysslands geostrategiska och politiska intressen bäst tillvaratagna om man sköter relationerna till det "nära utlandet" med hjälp av "fredsbevarande aktioner", vilka emellertid ej ens har smak av "kriga för fred", peace-enforcement.

  Vad angår detta Sverige? Det populistiska önsketänkandet att det idag [2002] inte finns fiender varken i väster eller öster, är farligt. Vad gäller Ryssland är det realistiskt utgå ifrån att landet utvecklar teknologisk kapacitet tillräcklig för att stärka de redan slagkraftiga offensiva luft- och raketstridskrafterna. Det är orealistiskt utgå ifrån att de baltiska staternas självständighet blir mer än kortvarig. När Ryssland stabiliserats, eller än värre, ytterligare instabiliserats, genom kupper, motkupper, hårdnande presidentstyre, eller dylikt, förnyas frågan om Rysslands legitimitets- och legalitetsanspråk om fri närvaro vid Östersjön.


  [...] Svensk försvarspolitik ligger av tradition snäppet efter utvecklingen i omvärlden: nedrustning när orosmolnen hotar vid horisonten (1920- och 1930-talen) och amatörmässig upprustning under akut krigshot (1940- och 1950-talen). Mönstret upprepas idag: insatsberedda "fredsstyrkor" avsedda för operationer långt bortom landets gränser samtidigt som behovet av resurser för att skydda det egna landet, nonchaleras och man blundar för att Sverige ligger mitt emellan ett imperium i förfall och ett före detta imperium som på sikt, tjugo-trettio år, är berett och säkerligen även kapabelt att återta sina tidigare maktpolitiska positioner. Att detta kan ske utan konflikt mellan parterna, är föga troligt.
  "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock ingen överraskning, kul att han tar upp Balkan då ryssarna 99/00 försökte köra sin helt egna plan för Kosovos delning och bara rullade in.

   Den som är bekant med hur verksamhet bedrevs där var fullt medveten om Rysslands agenda innan Cavefors.

   Det som ändrats sen dess är ju framförallt den ryska förmågan, inte intentionerna.

   Sen har han fel i så måtto att utlandsaktionerna är små och inte hindrar ett nationellt försvar - att göra båda är verkligen bara en budgetfråga.

   Radera
  2. Var det då de körde BTR-rally från Bosnien till Pristina?

   Radera
 8. Allt är inte skit på sr
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6842026

  SvaraRadera
 9. Ökad ubåtsverksamhet
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/nato-ryska-ubatar-okar-aktiviteten-runt-undervattenskablar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.dn.se/nyheter/rysk-spionchef-sverige-deltar-i-hybridkrig-mot-ryssland/
   "– Det gäller att bygga upp en plattform av rättfärdigande för framtida eventuella händelser, säger han. "

   Radera
 10. Den här "krigsfrågan" är lika infekterad som rasismfrågan. Jag vågar t ex påstå att sk antirasister och rasister(riktiga sådana) är lika illa för samhället, det samma gäller Ryssland och USA, den ena krigar hela tiden med sina grannar (går väl knapps att förneka), den andra kan inte låt bli att kriga på andra sidan jorden samt lägga sig i andra länders politik. Se propagandafilm här: https://youtu.be/rz5fZziMWEE notera att intevjun är från 2007...

  SvaraRadera
 11. Blir det någon rimstuga eller? Jag har ju den här tröjan jag vill ge till en trägen postare på forumet och jag måste hinna slå in den ikväll.

  https://www.tipsyelves.com/media/catalog/product/m/e/mens-ask-your-mom-christmas-sweater-1.jpg

  SvaraRadera