Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2017-12-14 20:56

Första solcellsproduktionen - minimalt i december

December är den sämsta månaden på året för solkraft, men nu har min anläggning åtminstone börjat producera, trots snö, mulet och snöfall.
Individuella panelers prestation som bäst under onsdagen.
Vid den mycket låga solintrålning som är så här års, både i intensitet och vinkel, så erhålls bara mindre än en procent av årsproduktionen enligt schablonerna. Och det märks. Än så länge har det varit mulet, delvis snö på panelerna och därtill snöfall både idag och igår.

Likväl har jag fått lite produktion. Igår onsdag låg den på 70 Wh, eller 0.07 kWh, vilket ger en faktor på 70/4760=0.015h gånger den potentiella effekten på 4 760 Wp. 

Detta visade sig i själva verket vara rätt bra. En läsare som hanterar solcellsanläggningar i MW-klassen hade en faktor på 0.012h, dvs en Megawatt gav 12 kWh i produktion.
Solcellsproduktionen i medeleffekt per femton minutersintervall onsdag och torsdag. Den producerande perioden var längre under torsdagen, men ljuset var intensivare under onsdagen, som gav mer energi än idag.
Vid så här svag instrålning, skymd av både moln och snö, varierar effekten stort hos de enskilda panelerna. Störst påverkan har rimligtvis olika grad av snötäckning på panelerna. Denna skillnad ska i princip försvinna helt vid fullt solljus (och ingen snö), även om det oftast kommer skilja lite för mig på grund av olika vinklar och att några av de nordligaste panelerna kan partiellt skuggas viss tid på dygnet och året.

Framåt vårkanten, antagligen i mars, eller vid utmärkt väder så tidigt som i februari, kan man få se vad anläggningen verkligen kan producera, för att med start april-maj producera fullt ut. Extremt svag vinterproduktion är som bekant väntat. Att ta med sig för de som tänker sig solpaneler som någon form av preppinglösning är att det inte kommer ge i stort sett något vintertid här i Sverige. Kanske i bästa fall någon timmes mobiltelefonladdning?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Intressant. Så vad kan man driva på en sådan här dag? En router + bärbar dator?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 70w? Då kan du driva alla lamporna tända i hela vårt hus i minst en timme. Samt ladda upp mobiltelefonen eller en powerbank för att ladda mobilen senare om batteriet redan är fulladdat (vilket kan göras i bilen medan man åker). Samt kanske att ladda batterierna till några ficklampor. Det räcker alltså och blir över för att klara ett rätt normalt liv i vårt hus (som är byggt före elen blev installerad) i ett dygn.

   Radera
  2. Skulle säga att ett standardbatteri till en laptop ligger runt 50-60 Wh och en normal router runt 5-10W

   Radera
  3. Googlade mobiltelefoner och en Iphone 8 plus ligger på ca 10 Wh och en Galaxy s8 på ca 11.5 Wh.

   Radera
 2. Eftersom ordet prepping ovan nämndes så är denna artikel intressant.
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-studie-kaos-och-svalt-hotar-svenskarna-vid-kris-och-forsvaret-klarar-inte-mota-angrepp/

  SvaraRadera
 3. Har haft en fundering kring detta med solceller för överlevnad och då är ju egentligen värme det enda viktiga. Då skulle kunna värma huset med en vattenmantlad kamin men det kräver att man kan köra pumparna på den lilla el som produceras vintertid alternativt har ett dieselverk som backupp. För att inte drabbas av strömavbrott måste det också vara ett offgrid system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självcirkulerande system behöver inte någon pump..

   Ur preppingsynpunkt för uppvärmning tror jag mera på biobränsle eldade system

   Radera
  2. Låter intressant, har du några exempel?

   Radera
 4. Håll ut Cornu!
  Min 10 kW anläggning, Skåne, har ett snitt den senaste veckan på 2,72 kWh/ dag trots en dag med noll produktion och ett par riktigt dåliga dagar i detta intervall. Räcker ju till betydligt mer än ladda telefonen. :-)

  SvaraRadera
 5. Cornu - har du ett "Om kriget kommer-vred"?

  Föräldrarna har en 8kw-anläggning men när strömmen går så blir det strömlöst trots att solen skiner.

  Borde gå att koppla förbi när man har en växelströmsomvandlare tycker man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kallas ö-drift och det går att köpa till om man är villig att lägga pengarna.

   Radera
 6. Skruvmejsel och omkoppling i mörker o vips kan man ladda batterierna ( om de klarar att ta emot 1000V och 10 A ) Annars kopplar man in en regulator som klarar det.

  SvaraRadera