Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-12-13 20:02

Föreläsning för stort fastighetsbolag

Igår höll jag en föreläsning för ledningsgruppen och styrelsen i ett av Sveriges största fastighetsbolag. Ämnet var bostadsbubblan och de demografiska utmaningarna för den svenska bostadsmarknaden. Föreläsningen var en kundanpassad och utökad version av den föreläsning jag tidigare höll på Fastighetsvärldens Bostadsdag i Göteborg, något jag kommer upprepa i Malmö i mars.
Inför föreläsningen. En svensk håller truten-klistermärket på datorn finns att köpa direkt från konstnären.
Föreläsningen Bostadsbubblan och demografiska utmaningar är en utökning av det tjugo minuter långa föredrag jag höll om demografiska utmaningar hos bostadsmarknaden på Fastighetsvärldens Bostadsdag i Göteborg. Jag kommer hålla motsvarande föredrag den 7:e mars i Malmö på Bostadsdagen Öresund, då anpassat till den lokala situationen i Öresundsområdet.
Föreläsning pågår. Här SEB:s boprisindikator som psykologisk mätare av hushållen.
Gårdagens föreläsning hölls internt för ledning och styrelse i ett av Sveriges största fastighetsbolag och ett tjugotal personer närvarade. Istället för 20 minuters snabbt föredrag var det hela expanderat till 60 minuter och anpassat till de av fastighetsbolagets önskade lokala och regionala marknader, istället för som tidigare enbart Göteborg.

Förutom mekanismer och psykologi kring bostadsbubblan täckte jag in underliggande fundamenta som den rekordstora nybyggnationen av lägenheter i främst premium- och lyxsegmentet, inrikes och utrikes flyttning, barnfamiljers behov, behoven av egna förstagångsboenden för ungdomar och utvecklingen i de äldre åldersgrupperna. Tillsammans bildar dessa utmaningar som vi behöver lösa, även om prioriteringarna bör variera över tiden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. "Utmaning" - eufemistiskt Nyspråk för problem, stora problem...

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Hej Lars

  Jag har all aktning för din kompetens, arbetsförmåga och integritet...hoppas att de tre olika viner som tydligen serverades mundades...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag höll min föreläsning, tog en del frågor och diskussion och avlägsnade mig sedan. Det jag hade att säga fick bli diskussionsunderlag för vidare interna diskussioner. Naturligtvis vill ledningsgrupp och styrelse vara ifred vid intern diskussion och inte ha några externa som lyssnar.

   Radera
  2. Kan möjligen vara så att några av åhörarna behövde lite extra påfyllning i glasen för att smälta föredraget.

   Behövs förmodligen fler enkla bostäder till första boende och för flyktingar utan arbete.

   Har sett en del pensionärer som skulle behöva ha möjlighet att flytta från sina för stora villor till ett bra äldreboende. Så byggs mer hyfsat äldreboende utlöses flyttkedjor.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Hahaha. Jag är snart där. 22% reavinstskatt. Tror inte det.

   Radera
  4. Minskade ungdomskullar minskar behovet av förstaboenden.

   I övrigt är det idag när omöjligt att bygga billigt och därmed kunna locka pensionärerna att flytta från sina billiga avbetalda bostäder, eller gamla hyresreglerade billiga hyreskontrakt. De stora grupperna som skulle behöva (andra) bostäder har inte de finansiella musklerna.

   Radera
  5. Nej, precis Markus. Ska mycket till för att locka pensionärerna att flytta.

   Radera
  6. Håller med dig nästan helt 20:47. Nog går det att locka en och annan pensionär att hyra ut sin villa till kommunen över vintern och istället bo där sällan svarta eller blå solceller blir vita. Besiktning före och efter och magasinering av en del bohag.

   Borde gå att också ändra lagar så att inte alla nya bostäder är klara för rullstol. Innan jag flyttade hem från sjukvård fick jag en ramp, hiss, nya trösklar nere och ombyggt badrum. Var intressant att bo på visstidsboende i ett antal månader i väntan på längst hissen. Nu när jag
   lämnat åter rullstolen älskar fortfarande katten rampen och söker skydd under hissen när han väntar på att bli insläppt från snö, regn eller elaka fåglar. Hissen är också bra för tyngre transporter av varor.

   Hade inte lagstiftningen fått kommunen göra dessa ombyggnader hade vi köpt en nyare villa med enkel ingång och handikappanpassad. Men alla har inte denna ekonomiska möjlighet och vi trivs med vår stora trädgård och växthusen. Tycker det är vansinne att i förväg handikappanpassa allt nybyggt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Nä, däremot kommer den historiskt största kullen av pensionärer födda kring -45 att dö av de närmsta 10-20 åren vilket kommer öka utbudet av bostäder. 90-talets babyboombarn får nu och de närmsta åren sina första barn. Därefter minskar sannolikt deras efterfrågan på bostäder.

   Radera
  8. Nja, om de yngre pensionärerna tror att det kostar mer än 22% i värdeminskning att bo kvar så är reavinstskatten inget problem. På samma sätt så är de 22% heller inget problem för många efter en fortsatt värdeminskning då den endast utgår på vinsten, inte försäljningssumman.

   Radera
  9. På tal om pensionärer så är det ett reellt problem när en partner dör och den andra måste flytta till mindre, då främst kvinnor med låg pension. Banker lånar inte ut pengar till pensionärer för bostadsköp.

   Radera
  10. Det största problemet är inlåsningen. Jag är också snart där men har inga planer på att sälja villan. Den är avbetald och kostar bara några tusenlappar i drift. Visst är den för stor men allt annat är oförsvarligt dyr. Blir nog kvar här 20 år till?

   Radera
  11. Är också inlåst och det är uppenbarligen så politikerna vill ha det. Annars kunde folk ju smita.

   I Norge är det ingen reavinstskatt om du haft huset i tio år.

   Radera
 4. Demografisk utmaning, en uppförstorad myt som i egentligen är rädsla för att inte klara av att lyckas sysselsätta en stor invandring med arbete som genererar tillräckligt med skatteintäkter för att upprätthålla nuvarande samhällsmodell.

  SvaraRadera
 5. Om jag fick bli politiker med bestämmanderätt skulle jag lösa bostadsfrågan på nolltid.
  1.Ta bort reavinsten på försäljning, då den till stor del är skatt på inflation. Det skulle lösa upp inlåsningseffekterna.
  2.Återinför fastighetsskatten för att kompensera pkt 1
  3.Ta bort skatteavdraget för lån
  4.Lätta på regelverket för 2:a handsuthyrning

  Politikerna är så korrupta av specialintressen och lobbygrupper, det är ju precis som i USA.

  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Jag hade även slängt in ett avskaffande av hyresregleringen samtidigt.

   Radera
  2. Det räcker att avskaffa hyresregleringen så kommer alla köer försvinna omgående.

   Radera
 6. 6000:- Katshing ! ;-)

  Hoppas att du tog upp det norska exemplet med att så gott som alla nya bostäder byggs med en mindre uthyrningsdel - en s.k "hybel" - där gamla svärmor, tonåringarna eller någon inneboende kan få bo.

  Extra uthyrningsintäkter är nämligen rejält skattebefriade i ett annars mycket högt beskattat land!

  SvaraRadera
 7. Skulle vilja att du utvecklar vad ett prisfall på 15-25% skulle betyda för ekonomin i stort i Sverige de kommande åren.

  SvaraRadera
 8. Och vad skulle ett prisfall på 40-50% betyda för ekonomin i stort? Ett prisfall som består i flera år. Med tanke på tidigare uppgångar är inte ett prisfall på den nivån speciellt stort.

  SvaraRadera
 9. "Spännande utmaningar" heter det väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...and ladies and gentlemen, the world famous Ray White on guitar and vocals..

   Radera
 10. Jag undrar mest om stolarna är original eller kopior, i original kostar de väl typ 30 lax styck? :)

  SvaraRadera
 11. Röda balkar gör att man blir mer sugen på att kunna geolokalisera på nåt vis... I stil med "Tryck inte på denna knappen!"-skyltar.

  SvaraRadera