Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-12-07 14:26

Folktandvården levererar!

Igår kväll spräckte jag en tand. Till lunch idag var den reparerad hos Folktandvården i byn utan extra kostnad för mig via det frisktandvårdsavtal som jag använder för min tandvård. Även om Folktandvården är landstinget, så agerar man på en fungerande konkurrensutsatt marknad och levererar därefter.
Den avbitna tanden.
Cirka 21:30 bet jag igår av mig ca en fjärdedel av en av de större tänderna. 07:15 i morse ringde jag Folktandvården i byn och fick en tid till 11:30. Klockan 10:47 ringde de och undrade om jag kunde komma omgående, så de skulle få mer tid att åtgärda tanden och ca 11:00 satt jag således i stolen. 

Total kostnad för mig var exakt noll kronor, eftersom jag har tecknat ett frisktandvårdsavtal med Folktandvården och en gång om året betalar en räkning på 1 464:- SEK för all tandvård, oavsett vad som sker.

Ca 11:57 var allt klart och jag kunde bedövad i halva ansiktet återvända hem för att äta dagens första måltid i form av flytande föda med en hemlagad mochalattebananavanillashake.
Mochalattebananavanillashake.
Frisktandvårdsavtalet är en form av försäkring, som förutom årliga kontroller innefattar eventuella lagningar eller andra åtgärder som dyker upp. Min avgift är 122:- SEK i månaden, utifrån min riskprofil, som beror på antalet lagningar och hur väl jag sköter mina tänder. Jag har valt att för enkelhets skull betala detta i form av en räkning på 1 464:- SEK en gång om året, vilket alltså inkluderar ett årligt kontrollbesök. Jag fonderar ändå en tolftedel av mina årsutgifter varje månad, så en extra räkningen en given månad är ingen ekonomisk belastning alls.

Svensk tandvård är, även om viss ersättning utgår från det offentliga1. enligt vissa schabloner, en fungerande konkurrensutsatt marknad. Det mesta betalas ur egen ficka privat och det är fritt att etablera vårdgivare och välja dito. Så då är det inte heller något problem att få en tid omgående med direkt åtgärd utifall att det är akut. Inte ens hos landstinget Västra Götalandsregionen.

På samma sätt är det för övrigt med djursjukvården. 

Men ofta inte med den vanliga sjukvården, som inte är en fungerande marknad. Lokalt har jag dock aldrig haft något problem med att inte få en tid samma dag på vårdcentralen, men den är förstås privatägd, om än att den fakturerar landstinget och inte får sätta sin egen patientavgift.

Hur mycket betalar du för din tandvård?

1. Min erfarenhet från privat tandläkare var att vederbörande satte upp en massa åtgärder på fakturan, och tog betalt av mig för dessa, trots att de inte genomförts, för att på så sätt få maximalt med ersättning från landstinget. Därtill gick varje besök därför på långt mer än vad jag betalar till Folktandvården, även om det inte gjordes några lagningar. När jag inför inträdet i frisktandsvårdsavtalet drog ut en visdomstand kostade det bara 600:- SEK inklusive allt hos Folktandvården. I privat regi brukar sådant kosta ett antal tusenlappar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. Betalar över 200€ per år här i Finland. Brukar behöva skrapa bort en hel del tandsten, sällan laga.

  SvaraRadera
 2. Jag har också avtal hos Folktandvården och betalar något liknande. Dock är det kontroll vartannat år om ens det och senaste gångerna har det varit tandsköterska som gjort den istället för tandläkare. Jag har inte kollat villkoren nyligen men min uppfattning är att större saker som kräver implantat mm inte täcks.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vartannat besök är kontroll av sköterska om det inte resulterar i något som behöver åtgärdas. Implantat har jag inte koll på, men det är rimligt att försäkringen gäller de befintliga tänderna.

   Radera
 3. Kollar tänderna utomlands för en bråkdel av svenskt pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad kostar resan till Utomlands?

   Radera
  2. Dit ska jag ju ändå och det är ju inte bara tandläkaren jag besöker. Lite kläder tex, bidrar ju och senast tryckte jag upp reklam som kostade mig runt 350 kr istället för 5-10000 kr.

   Finns alltid saker man kan spara eller tjäna pengar på om man reser.

   Radera
  3. Värt att tänka på är att man bör vara EXTREMT försiktig med att göra tandvård utomlands. Jag jobbar som tandläkare och jag skulle själv aldrig ens överväga det. Det är inte alls ovanligt att man stöter på patienter som har utfört behandling utomlands som är allt annat än bra. Om jag hade gjort samma behandling i Sverige så hade jag mist min legitimation.

   En prakt exempel som jag tänker på är en patient som gjorde just detta. Han tyckte behandlingen i Sverige var lite för dyr och tog för lång tid. Totalkostnaden på den behandlingen hade kanske varit drygt 20k, (paitentkostnaden är dock lägre). Efter turen utomlands så skulle en optimal behandling ha haft en totalkostnad någonstans mellan 70k och 80k. (samma här att patientkostnaden är bra mycket lägre, pga högkostnadsskyddet).

   Som patient märker man tyvärr inte mycket i början om behandlingen har varit bra eller helt galen, kan ibland ta år innan symtomen kommer. Mannen ovan upptäckte det som väl är relativt fort, det dröjde kanske ett halvår innan en av broarna lossade.

   Radera
  4. Min tandläkare är utbildad i Storbritannien.

   Radera
  5. Och utöver att han är utbildad i Storbritannien så ger han ett professionellt intryck och även om jag inte är tandläkare så känner jag att här är en ödmjuk person som har yrkesstolthet och vill göra ett bra jobb samt har den där ödmjukheten att vilja lära sig mer.

   Radera
 4. Betalade 995:- senast och det är i regel - de senaste 10 åren -vad jag betalar årligen

  Sköter mina tänder med omsorg, borstar morgon och kväll, dricker inte en massa sötsliskig läsk eller s.k "energidrycker". Röker heller inte och lever ett i övrigt sunt liv! :-)

  Går till privat tandläkare

  SvaraRadera
 5. Går hons Folktandvården, här i Skåne har dom nåt märkligt upplägg med att intervallerna justeras efter förekomst av tandsten, allmänna problem mm. Själv har jag aldrig haft ett håll (lössnus ftw!), har väldigt lite tandsten osv så jag får en kallelse typ vart tredje år. Har ringt flera ggr och undrat om jag försvunnit i nån serverkrasch men nej, det ska tydliga vara så.

  Vetefan, men så länge tänderna sitter kvar där dom ska är det väl ingen skada skedd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligtvis justerar de besöksintervallen utifrån riskprofilen. Tror jag hade två år mellan vid ngt tillfälle. Nu blir det återbesök redan nästa år, antagligen pga ny lagning.

   Radera
  2. Hmmm, snus brukar ju ha den effekterna att de förhindrar hål men är lite tuft mot tandköttet så dina tänder kommer att vara fina då de ramlar ut. :-)

   Radera
  3. Ja, men det är en del i strategin. Det är snyggt att vara smal, så den ultimata looken måste vara att se ut som Skeletor i ansiktet. Satsar således på att göra mig av med all vävnad i hela ansiktet hela vägen in till kraniet.

   Radera
 6. Av ren nyfikenhet, vad bet du av tanden på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glasskivan på bordet på fotot.

   Nej, jag provade att för första gången på kanske 15 år äta tacos med hårt skal. Pang.

   Radera
  2. Antagligen har du väl skadat tanden tidigare då du sugit näring ur hörnet på platt-TV:n?

   Radera
  3. Ja, det brukade isa till i den ibland när jag suger näring från hörnet på platt-TV:n.

   Radera
  4. Du får undvika att suga på Tv:n under vinterstudion

   Radera
 7. Jag har en privat, som är helt fantastisk.
  Bara bra affärer gjorda i 15 års tid.

  SvaraRadera
 8. Har inte haft några problem så jag har inte varit hos tandläkaren på minst 25 år, då en plomb lossnade. Ganska billigt. Funderar på att gå dit iden vilket år som helst. Sköter man bara underhållet håller tänderna förmodligen livet ut.

  SvaraRadera
 9. Eftersom jag gillar spel har jag tandvården på löpande räkning, dvs inte tandvårdsförsäkringen.

  Mina sista besök har varit att ta bort visdomar som inte längre håller.
  Har valt detta billigare alternativ i förhållande till dyrare lagningar.

  Börjar bli dags med sista visdomstanden dock som är lite elak, hsr en del gömmor som känns som hål.

  Antat julklappspengarna går dit.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Går självklart till FTV. De är superproffsiga. De enda privata jag har träffat var lite... äckliga.

   Radera
 10. Har alltid gått hos Folktandvården, tyvärr sen fortsatt av gammal vana. Drog ut alla visdomständer där för länge sen, hon satte foten i pannan på mig och tog ett rejält tag med tången ! Nice ! Men för ca 5-6 år sen fick jag känslan av sämre service och av att dom alltid försökte ta extra betalt för att tex göra en dyr extra undersökning av tandköttet på 2 min. Blev ofta hänvisad till mottagningens lite psykopatiska big-boss tandläkare, trots att jag bokade tid hos någon annan trevligare person. Och dom försökte alltid lura på mig en dyr försäkring som nyligen kostade ca 3k per år.
  Surfade just in på mottagningen ifråga igen, verkar som psykopatiska big-boss tandläkaren inte är kvar, ska kanske vara kund ett tag till .. ?

  Bet av en tand för några veckor sen, det gjorde ont som fan i några dar, jag tog en massa extra whiskey och alvedon, men nu känns det inte så mkt längre, smärtan minskade efter 1 vecka, så kanske dags att boka en akut-tid snart ?

  SvaraRadera
 11. Frisktandvårdsavtal här också, dock riskgrupp 1 så betalar 63 kr/mån. Tung förlustpost hittills då jag aldrig i mitt liv behövt göra någon åtgärd på mina tänder.

  SvaraRadera
 12. frisktandvårdsavtal i Skåne. Extremt nöjd med detta. Full service. Haft/har några sura vidomständer. Betalar 84/mån

  SvaraRadera
 13. Håller för övrigt med Cornu. Skönt när man går till någon som har sin fasta lön och inte tänar mer ju mer skit han hittar på.

  Kommer ni ihåg uppdrag granskning :)

  SvaraRadera
 14. Bet av en stor tand för 4 timmar sedan, och har tid hos ft imorgon kl 10. Är mycket nöjd med att jag tecknat friskvårdsavtal och därför kommer undan utan extrakostnader! Blogginlägget blev högaktuellt. Några tips?

  SvaraRadera
 15. Jag ser att det är en krona du bitit av och den borde inte lossat av att äta tacos! Självklart att det inte skulle kosta. Jag har arbetat både privat och i folktandvården och måste säga att vi i Folktandvården var tillsagda att addera så mycket extra åtgärder vi kunde och vi hade inga möjligheter att justera priset på åtgärderna nedåt om arbetet gick snabbt. Dessutom är jag tyvärr tveksam till upplägget för frisktandvården. Jag tycker det är fel att vårdgivaren är samma person som försäkringsgivaren. Min erfarenhet är att vi gärna skulle lägga patienterna i en högre grupp än vad riskgrupperingen gav. Jag tycker nog tyvärr att det är bättre att varje patient bär sin egen börda än att det blir så här godtyckligt. Apropå "vinster i välfärden" är det ingen som tar upp bonussystemet i Folktandvården som bl à tar hänsyn till hur många frisktandvårdsabbonnemang som säljs. En klinik nära mig kommer att ge all personal 17000kr i bonus till jul.

  SvaraRadera
 16. Jag jobbar privat och har jobbat på ftv och om de som jobbar där kan jag bara säga att de bästa tandläkarna jobbar privat, går ofta på kurser för fortbildning och på ftv väldigt sällan, det är mer medeltida tandvård och apropå uppdrag granskning så har jag slutat tittat på det efter reportaget om tandvård som var det mest vinklade jag sett. Orkar inte ens kommentera alla felaktigheter och vinklingar, men kan iallafall kommentera kostnadsförslaget dem tog upp det var som sagt ett förslag där man alltid tar lite höjd så att det inte ska behöva kosta mer än beräknat, sedan tar man betalt för det man gör och blir det mindre komplicerat så är det det man tar betalt. uppdrag granskning borde blivit fällt för förtal men vi är en väldigt tacksam yrkesgrupp att ge sig på för få gillar tandläkare
  Huvuddelen av alla tandläkare vill alltid patientens bästa men generellt så har en privat tandläkare mycket större möjligheter att ge dig bästa möjliga vård

  SvaraRadera
 17. Grattis till en bra Folktandvård. Om man ändå kunde säga det om Folktandvården i Jakobsberg

  SvaraRadera