Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-12-15 10:40

"Det är ju bara att köpa HM och njuta"

Det svenska så kallade modebolaget H&M faller hårt på börsen idag. I sig en intressant påminnelse om alla som gett aktietipset att man ska köpa H&M och bara och sitta och njuta i tron att man kan investera i backspegeln.
Fast det är inte direkt något nytt att H&M inte har varit en god investering de senaste två åren. Dagschart.
Den svenska modekedjan H&M faller alltså hårt på börsen på dagens negativa besked.

I skrivande stund är raset enbart idag 15.53%, vilket är rätt spektakulärt för ett svenskt storbolag. 

Men som alltid så är det svårt för feta katter att jaga. Huruvida det är ett konjunkturtecken är en annan sak - kanske det, men tvärt om. H&M:s verksamhet är internationell och hur läget är i Sverige har väldigt liten påverkan. Snarare är väl konjunkturen så god att konsumenter världen över tröttnat på att köpa billiga kläder av utmanande kvalitet?

Däremot kommer raset få väsentliga konsekvenser för svenska sparare och med det svenska konsumenters vilja att konsumera. För eftersom vi bor i Sverige ska alla fonder investera i H&M. Det hör liksom till. Och ni har alla sett de ständiga rekommendationerna till aktienybörjare - bara köp H&M och njut. I tron att backspegeln säger något om vägen framåt...

Uppenbarligen har man missat att bolagets vinstmarginal har varit stadigt fallande de senaste tio åren eller något sådant.

Sedan december förra året har H&M fallit ungefär 35% på börsen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

53 kommentarer:

 1. Har inte handlat några "paltor" eller annat tjafs i den butiken på säkert över 20 år...
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. HM:s sortiment håller överraskande hög både design- och utförande-kvalitet,
   kan jag säga.

   Däremot har de uppenbarligen varit inflexibla, sökande och senfärdiga med sin webb-logistiken m m. Istället har de in i det sista t o m vräkt på i sin analogt inarbetade och smått passerade butik-struktur som behöver växande hög omsättning till finansiering av de riktigt krävande dyrbara butik-affärs-lägena.

   Radera
  2. Kläder och andra produkter som kräver att kunde får klämma känna på materialet/produkten kräver butiker. ALLT går inte att förmedla via webben..

   Det fick bl.a stureplansnissarna i boo.com lära sig den hårda vägen

   Radera
  3. Är med bengan här, väldigt skeptisk till att beställa kläder och dylikt på nätet. Kläm&känn-behovet starkt.

   Förstår inte frun som köper skor på nätet, en annan sitter närmst med förstoringsglas och inspekterar hur välsydd skon är. Å andra sidan skickas 75% tillbaka för det passar inte eller är fult.

   Radera
  4. Boo var före sin tid, de använde sig av för den tiden avancerad teknik trots att den tidens modem gick på minuttaxa. Sidan var långsam att ladda och webbhandel var något nytt. Pengar pumpades i blindo in i projektet pga sin tekniska karaktär och när det blev dags för besparingar sparkade man abrupt hela kommunikationsavdelningen på 10-20 journalister vilket gjorde att man i praktiken fick dåligt rykte i pressen. Tror att det blev en miljard eller dylikt som gick förlorat... Men anledningen till att luckan fick stängas var nog mer för att Boo var före sin tid, även om många fortfarande vill känna och klämma på kläderna.

   Radera
  5. @Tim

   Och det är precis det som är problemet med gratis returer. Ingen beställer på nätet om returen kostar 49 kr eller dylikt så därför är den gratis för köparen men den är långt ifrån gratis för säljaren.

   Nu byggs det volym på bekostnad av investerarna istället för kunden när man sen vill ha avkastning måste kostnaden flyttas till kunden. Då får vi se vad som händer och hur det blir. Det är rätt många som ska köpa en tröja och beställer en grön, en röd och en blå i storlekarna small, medium och large för att se vilken färg och storlek som blev bäst, sen returneras de som var fel storlek och färg och det var planen från start. det blir dyrt som satan för säljaren men för kunden är det ju toppen. Hur ska det beteendet överleva när kostnaden flyttas till kunden?

   Därmed inte sagt att HM är eller kommer bli en vinnare.

   Radera
  6. @Tim !

   Ni kommer väl ihåg Imelda Marcos och hennes faibless för skor..

   https://www.di.se/artiklar/2015/10/23/dokument-imelda-marcos-lyxliv/

   http://www.abc.net.au/news/2016-10-02/imelda-marcos-shoe-museum:-the-excess-of-a-regime/7877098

   ..men säg den lycka i världsliga ting som varar...

   http://www.dailymail.co.uk/news/article-2207353/Imelda-Marcos-legendary-3-000-plus-shoe-collection-destroyed-termites-floods-neglect.html

   Radera
  7. Dl : och att skeppa varor fram och tillbaka mellan lager o konsument?

   Bra för miljön? Nej.
   Bra för Postmord?
   Eller Skänker? Nej.

   Radera
  8. Jag förstår inte hur dessa sidor kan gå runt när de skickar varor fram och tillbaka en masse till relativt låga kostnader som kläder är nu för tiden.

   Men det är precis som att man kan köpa små struntsladdar på dealextreme från kina för enstaka kronor med gratis frakt.

   Måste finnas någon form av latent fraktbubbla eller konstigheter i logistikbranschen.

   Radera
  9. Lösningen är naturligtvis ett distribuerat retursystem där felaktiga färger och storlekar skickas direkt till en presumtiv kund utan att passera centrallagret.

   Radera
  10. Kina rider på ett gammalt postavtal, och har sjukt låga kostnader pga detta. Kommer att ändras så småningom. Mer info finns om man googlar runt. Njut så länge det varar...

   Sen är det rätt billigt att frakta saker på båt, det får man inte glömma.

   Radera
  11. @Joakim P

   Det är ju inte bara frakt/postkostanden som spelar roll utan även logistiken för att hantera alla utskick och returer. Både avseende lager och bokföring.

   Det borde bli någon slags smäll när kostnaden ska skiftas från riskkapitalisten till köparen.

   Radera
  12. Kanske det. Har ingen insyn i handeln på denna front, finns säkert någon företagsekonom som har grävt i detta.

   Radera
  13. Många undrar hur frakten från Kina kan vara så billig i förhållande till vad det kostar att skicka saker inom Sverige. När någon i ett annat land, till exempel Kina, vill skicka en försändelse till Sverige betalar han eller hon gällande porto till postoperatören i avsändarlandet, China Post i det här fallet. China Post betalar i sin tur terminalavgifter till postoperatören i desti­nationslandet, i det här fallet PostNord.

   Avgiften är således en kompensation till PostNord för att PostNord delar ut den aktuella försändelsen i Sverige.

   Terminalavgifterna regleras också genomVärldspostföreningens regelverk. Eftersom Kina i postala sammanhang, såvitt avser nivån på terminalavgifter, klassas som ett utvecklingsland är avgifterna lägre än de PostNord/Sverige får från industrialiserade länder t ex Tyskland.

   Radera
 2. Jag har själv inte testat deras webbhandeln med den ska tydligen vara rätt så usel enligt recensioner på nätet, kombinera det med Cornus teori om "billiga kläder av utmanande kvalitet?" och den gamla devisen att 1:a generationen bygger upp, 2:a generationen förvaltar och 3:e generationen raserar som förekommer inom företagande så är det ju lite uppförsbacke för H&M fram över....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar förvärvare-ärvare-fördärvare?

   Radera
  2. Fast det stämmer inte i H&Ms fall. All heder åt Erling men det var Stefan som ledde den verkliga expansionen

   Radera
  3. H&M har missat e-handelståget.

   Börsen tror det iaf. Annars har de legat i framkant för (billigt) mode under hela 00-talet och gör det väl fortfarande, fast inte på nätet, där kunderna finns.

   Radera
 3. Hmmm....OMX-flaggskeppet HMs storhetstid är förbi, pensionsåldern höjs/urholkas, bostadsbubblan spricker, hushållen mest belånade i världen, kommun efter kommun balanserar på konkursens rand, försvaret finns ej längre, migrationskostnaderna skenar, sjukvården klappar ihop, polisen lika så...pusselbitarna börjar liksom falla på plats...SÄLJ bostad och aktieportföljen och emigrera. Nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rika emmigranter urholkar väl landet ännu mer?
   Jobba till 69, men det gäller att få tag på ett jobb, vilket är svårt vid 40 års ålder. Många kommer att dö innan de får sin pension.
   Det blir nog tufft för nästa regering...
   Obiligatorisk skola vid 6 år ålder är det för att sysselsätta fler. Digitalisering, robotisering etc

   Radera
  2. Svårt att få jobb vid 40, not so much. Mycket attraktiv ålder för många yrken

   Radera
 4. Ja, H&M är ju ett bolag som öht tycks sakna existensberättigande, dåliga kläder producerade under dåliga förhållanden till låga priser.

  Man kan ju hoppas att den minskande vinsten beror på att folk köper bättre grejer och inte på att typ Inditex och några kineser tar marknadsandelar från dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ben !

   +100 !!

   Själv handlar jag mina tidlösa kläder på ge-Kås i Ullared och använder dem så länge de håller - vilket är länge!

   Dessutom så "göder" jag heller inte några "börsklippare" utan vanligt folk - verklighetens folk - långt långt borta från både Stureplan och Södermalm.. ;-)

   Radera
  2. Jo, hoppet är ju det sista som överger människan, Ben. Grattis förresten, jag såg att du haft ditt finger i senaste Star Wars-manuset.

   Radera
  3. Tror det blev ett m för mycket i sista meningen va?

   Radera
  4. Kanske det, påverkade du castingen av Adrian Edmundsson också?

   Radera
  5. Bengt, du är som ett dansband på en begravning ungefär.
   Ullared säljer ju ännu sämre grejer till ännu lägre priser tillverkade av arbetare med ännu lägre löner. Vinsterna går till "verklighetens folk", så istället för att göda småsparare göder du två (2!) personer, som vid det här laget är miljardärer. Grattis!

   Radera
  6. @Kingedward24

   Hur "vet" du det du påstår? Att varorna på Ge-Kås skulle tillverkas under ännu sämre förhållanden och till ännu sämre löner än de som söljs på andra ställen?

   Ja, ägarna till Ge-Kås är rika men de har inte gjort sig sina förmögenheter som diverse "pensionsgamar" och de har dessutom skapat arbetstillfällen och liv i en annars rätt bortglömd del av landet.
   Dessutom är de människor och inte någon anonym pensionsfond eller riskkapitalföretag..

   Radera
  7. Därför att det är det man får när man letar efter billigast möjliga grejer med en liten inköpsorganisation som inte har resurser att auditera varje leverantör.
   Pensionsgamar är säkert inte bra, men nu var det ju frågan om vilka som gynnades när du handlar på Gekås och det är alltså två miljardärer det handlar om, inte "vanligt folk".
   Arbetstillfällen... nja, det är inte säkert att aktörer som Gekås skapar arbetstillfällen netto. Om de säljer en massa skit som folk inte hade köpt om de inte funnits, kanske de skapar arbetstillfällen. Om de ersätter andra, mindre rationella aktörer skapar de inte arbetstillfällen utan tar snarare bort dem.
   Lutar dock mot att de kanske skapar dem, då det folk handlar på Gekås i annat fall till stor del inte skulle bli handlat alls.

   Radera
  8. Dessutom, om vi nu ska hacka på Gekås, är det svårt att hitta någon i handelsbranschen som har större negativ miljöpåverkan än Gekås, de är nog helt i särklass i Sverige.

   Radera
  9. De som jobbar under dåliga förhållanden gör det för att det är deras bästa alternativ, annars skulle de aldrig jobba kvar. I övrigt håller jag med. Det bästa vore väl om H&M eller någon annan köpte upp sina underleverantörer och fixade till lite hyggligare förhållanden.

   Radera
 5. Jag köper hellre kläder på Jula och Lidl 😀 Och jeans i trepack för 450 kr totalt från Engelsons.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så mkt snusförnuftiga "gubbar" här. Det får mig att tänka på när PLUS gjorde test av jeans. Det var på tidigt 90tal tror jag. Levis-jeans var i princip de finaste jeansen (detta var innan japanska jeans för 3500kr blev populära)men 1993 var 599kr för ett par byxor mkt. Sverker konstaterade att B&W:s jeans för hundralappen var de bästa. (de var slitstarkast) Levis åkte i soptunnan. Jag konstaterar att modeföretag inte har snusförnuftiga 50åringar som sin första målgrupp. De vill köpa skog istället.

   Radera
  2. Förståndighet och ekonomiskt kunnande kommer med livserfarenhet!

   Radera
  3. Ja, att en stor del av jordklotets befolkningen uppenbart är helt jävla dumma i huvudet är väl ingen som har bestridit?

   Radera
  4. För övrigt klär jag mig i läder inifrån och ut. Slitstarkt och behöver i princip aldrig tvättas, blir bara snyggare och luktar bättre med tiden. Brukar svida upp mig som mongoloiden i Mad Max 3 när det är familjehögtid.

   Radera
  5. Brukar ni lyssna på Stewie wonder vid dessa högtider?

   Radera
 6. Kläderna är nog inte sämre än när de slog rekord på börsen. Däremot sitter de fast i sitt butiksexpansionskoncept. Ganska frustrerande att jobba för att flytta handeln till nätet, och se hur man förlorar pengar på att flytta plaggen till nätbutiken trots att bruttovinsten där kan vara högre.
  Risk för jättesmäll på resultatet denna gång, fler butiker osm säljer mindre och dessutom totalt sett lägre försäljning. Utdelningen lär inte kunna bevars på nuvarande nivå .

  SvaraRadera
 7. Ett ypperligt exempel på att "diversifiering" är viktigt om man nu ska investera på börsen. H&M var ju ett hyllat framgångsrikt företag förr i tiden, och nu har man inte klarat omställningen i handeln. Vi får väl se hur det går.

  SvaraRadera
 8. The trend is your friend...

  SvaraRadera
 9. H&M skulle INTE lagt ner sitt "kocept" GALNE GUNNAR !!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Galne_Gunnar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Galne Gunnar var min butik: kvalitet, sortiment (iofs "aningen varierande") och pris helt i min smak! GG var lönsamt men "passade inte i HM:s koncept/mix" som det hette (="vi tycker det är skämmigt"). Där och då grundlades nog HMs resa söderut :-)

   Radera
  2. Hade för mig att det var "parallellimportsförbudet" som dödade GG, men jag kan ha fel.

   Radera
  3. Kan nog ha spelat in men ovan var HM:s officiella motivering. GG köpte väl mest lokala överskottspartier fö..

   Men det förbudet var ett jäkla s**t och inte alls konsumentvänligt. Lade själv ner en import pga detta..så visst kan det ha spelat in..

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. I Hökerum finns "Arge Kajs Outlet"!

  https://www.facebook.com/argekaj/


  I Ösmo finns "Priskrossaren"!

  Kläder, torrvaror, kemiskt tekniskt och konserver från pall!

  http://www.priskrossaren.se/produkter/

  SvaraRadera
 12. Vad tror ni om att köpa Bull cert med hävstång? Blir det upprekyl?

  SvaraRadera
 13. Hm gick upp 120 ggr under 90-talet, i samband med it-bubblan toppade den ut på 172.50
  dvs. samma kurs som idag. Då ska pe-talet var runt hundra tror jag...

  SvaraRadera
 14. Börjar alla sälja HM så kanske det är dags att köpa snart

  SvaraRadera
 15. HM har kläder som är av dålig made-in-china kvalitet(nästan som paltor) (Och det vet dem) Förutom att många plagg har ful design.
  Folk är på nätet och köper rabatterade märkeskläder istället.

  SvaraRadera
 16. Det började med att HM sålde kläder (för) billigt när de öppnade sin första butik och det var ingen som kom och handlade.Så de höjde prisen på plaggen och folk strömmade till affären och det satte fart på HMs framgångssaga tills nu.
  Surt för herr Persson och gå back 1,6 miljarder dollar idag:(

  SvaraRadera
 17. H&M har blivit lite för nonchalanta mot kunderna! Det är BARA fjortiskläder där idag. För 30 år sedan kunde till och med jag köpa mina vardagskläder där. Idag är t o m Dressman bättre för det ändamålet! I övrig får man leta butiker för att få kvalitet för lite bättre bruk!

  SvaraRadera