Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-12-04 09:35

Danske Bank: Skogspriserna följer bostadsmarknaden nedåt

Danske Bank konstaterar i sitt senaste Skog & Ekonomi-nyhetsbrev att det finns en tydlig korrelation mellan bostadspriserna och priserna på skogsmark. Nu när bostadspriserna faller väntas även priserna på skogsmark vika.
Det finns alltså en kraftig korrelation mellan bostadspriser och skogsprisern konstaterar Danske Bank. Dock ska förstås inte skogspriserna falla den här gången, för det är annorlunda nu. Danske Bank (PDF):
"En tydlig korrelation mellan skogsfastighets- och bostadsmarknaden träder fram när vi samkör långa serier med statistik. Vi kan konstatera att vid landsom- fattande fall på bostadsmarknaden har skogsmarks- priserna drabbats av liknande eller till och med större prisfall. Med detta sagt ser vi inte framför oss någon större sättning på skogsmarknaden i nuvarande situation."
Annars går inte köp av skogsmark att motivera företagsekonomiskt enbart med avkastningen på skogen söder om Dalälven. Det är som att betala 500:- SEK för att få en av de nya fina 200-lapparna. Köp har förstås kunnat motiveras med greater fool theory, dvs att det går att sälja dyrare längre fram till någon som har ännu sämre koll på ekonomin.

Att tillväxten i skogen som Danske påtalar inte påverkas av några andra marknader är klen tröst. Det tar rätt många år att med 2% i tillväxt förvandla den där 200-lappen till 500:- SEK. 46 år närmare bestämt, vid vilken tidpunkt 500:- SEK inte längre är värt 500:- SEK. Och dessutom är aldrig tillväxten i naturen exponentiell, utan S-formad så tillväxten avtar med tiden och går mot noll.

Likväl är Skog & Ekonomi som alltid läsvärd och hittas som PDF här.

Sedan får vi se vart virkespriserna tar vägen när nu konjunkturen viker framöver. Och stoppar byggbranschen upp blir det en spännande övning vad som händer med de svenska sågtimmerpriserna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Släktgården och skogen finns kvar!
  Skuldfri !!

  Gruset byggde upp stadens "utanförskapsområden".. ;-)

  SvaraRadera
 2. De dyraste adresserna i Göteborg...
  Dock fortarande en viss skillnad jmft med "noll-åtta"...

  http://www.gp.se/livsstil/bostad/h%C3%A4r-%C3%A4r-de-dyraste-gatorna-i-g%C3%B6teborg-1.4881152

  SvaraRadera
 3. https://www.hemnet.se/bostad/gard-bracke-bracke-kommun-bracke-tavnas-2-19,-del-av-12982195
  I vissa delar av landet är skogen nog riktigt kass....
  Det är nog mycket mer på gång än man kan tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den s.k boniteten är nog inte så hög uppe i Jämtland jämfört med landet söder om en linje Karlstad - Gävle.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Bonitet

   Radera
  2. Mest nyckelbiotoper på marken?
   Annars ligger väl den marken i det så kallade prisdiket

   Radera
 4. Så man kanske skall passa på att avverka och röja lite.

  Hade tänkt vänta några år då det mest blir skatt då vi har så få avdrag. Synd att man inte kan göra det som är bäst för skogen pga. skattelagstiftningen.

  SvaraRadera
 5. För samma pris som en "skrubb" i Stoleholm får du ett stort "hemman" uppe i Värmland med över 100 hektar tillhörande skog !!

  http://www.skogsmaklarna.com/till_salu/aktuella-objekt/4LC2UERHKI1CBK0V/beskrivning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bonitet bonitet. 100 ha med ungskog är varken vackert att titta på eller lönsamt.

   Radera
 6. Man ser ju på marknaden hur många okunniga det finns. Man kan ju inte göra en dålig affär på en bostad. Då kan man ju köpa en bostad innan den man bor i är såld. Men verkligheten kan ändras. Rapport igår. 4 min in.
  https://www.svtplay.se/video/16153779/rapport/rapport-3-dec-19-30-1

  SvaraRadera
 7. Brukar 250 ha.Kommer inte att avverka en pinne av annat än biologiska skäl så länge priserna är på 80 talsnivå.Ex.1987 massaved 260:-var vad det betalades och det motsvarar ca 450:- i dag när priserna är ungefär likvärdiga.Det fattas minst 150:-.Spekulation och okunskap har saboterat skogsskötseltraditionen här i norrland.(eller marknaden som storpojkan säger)

  SvaraRadera
 8. En del betalar säkert överpriser på skogsmark för att få komma med i JAKTLAGET !!
  ;-)

  https://www.youtube.com/watch?v=t6lt5z3Jad8

  SvaraRadera
 9. Jag läste senast igår att virkespriserna var på väg upp och väntades slå nya rekord

  SvaraRadera
  Svar
  1. I nominella tal, absolut möjligt.

   Realt sett är virkespriserna mycket lägre än förr.

   Radera