Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-12-14 15:32

Dålig timing i bostadsbubblan: Banker och kommuner

Det är inte bara de hushåll som köpt en bostad de senaste två åren, som har haft dålig timing nu när priserna på lägenheter i Stockholm är tillbaka till sommaren 2015. Dit räknas också ett antal banker och de kommuner som köpt bostadsrätter de senaste två åren med uttalanden om att skattebetalarna kommer få tillbaka pengarna när lägenheterna säljs.
Moln över Nacka.

Bland exemplen hittas Nacka kommun, som köpt bostadsrätter för 305 MSEK under 2016 och 2017. I år hade man köpt 44 lägenheter fram till den 19:e september för 145 MSEK. Åtminstone så säger man inte att det är en bra affär. Sedan prisrekordet i april i somras är priserna ner i Nacka med 13% och 12% på ett år.

"Bostadsrätter kan ses som en god investering av skatteintäkterna. Hyran är oftast låg och man får pengarna tillbaka när man säljer."
Så fort kommuner börjar tala om investeringar av skatteintäkterna så ska man som bekant springa åt andra hållet.

På bankfronten har Avanza precis dragit igång en bolånesatsning rapporterar Dagens Industri. Snygg timing.

Och Sparkbanksstiftelserna ökar återigen sitt ägande i Sveriges största bolånebank Swedbank, efter att ha tvingats dumpa delar av innehaven under den akuta finanskrisen, för att kunna delta i refinansieringen av banken under galgen. Paniksälja på botten och köpa på toppen har aldrig varit en bra affär. Speciellt inte som bank- och finanskrisen visat sig komma två år efter en bostadsbubbla toppat, dvs 2019-2020.

I slutändan vet vi alla vilka som får betala, nämligen alla som betalar skatt i Sverige, de sk skattebetalarna. Ingen kommer undan, i sann socialdemokratisk anda: alla ska med!

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

73 kommentarer:

 1. Klockan ringer in i livets hårda skola.

  SvaraRadera
 2. Ängelholm, som ju är ditt länkade exempel, ingår i HOXFLATMCSWE om jag inte minns fel. Det indexet ligger på plus sedan ditt inlägg skrevs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För er som är sugna på att göra ett klipp kan jag som anekdot meddela att i mitt område är av knappt tusen (1000) villor just nu noll (0) villor ute till försäljning.

   Inte så förvånande om de senaste skriverierna påverkar säljarna.

   Radera
  2. med tanke på att förra helgen var sista visningshelgen för året så inte så konstigt...
   inga nya objekt i sthlm senaste 10 dagarna

   Radera
  3. Hur många villor brukar vara till salu precis före jul?

   Radera
  4. I "mitt" område såldes en 1-plans 128 kvm rosa(!) tegelvilla i typisk 80-talsstuk för ca 6 mille nyligen...
   ;-)

   Radera
  5. När folk vill sälja och inte fått sålt sedan innan finns liten anledning att ta bort objekten just över jul. Jag tror att det är så enkelt som att ingen är intresserad av att sälja.

   Radera
  6. @Bengt Hansves: Och hur många är det som fortfarande kan tänka sig att sälja?

   Radera
 3. Svar
  1. Det handlar inte om en ny "Stressman"-butik eller ? ;-)

   Radera
 4. Ja, för de som köpte bostadsrätter blir detta kanske en svettig kommunpolitisk affär som en del väljare kommer komma ihåg länge - beroende på hur bra det hanteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mediao journalister kommer inte ta upp detta. Gäller att låtsats om att Asylfeste inte kostar något.

   Radera
  2. Alla (?) journalister är ju vänsterpatrask så varför skulle de?

   Radera
  3. Och de flesta bor segregerat i skitdyra breffar...

   Radera
 5. Avanza har ju ändå en lite mer tradionell säker utlåning de lånar bara ut till 60% vet inte riktigt vad som var brukligt förr när vanliga banker delade upp det i botten och top lån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl ändå bara upp till 50 %? Tror det är betydligt lägre risk bland avanzas kunder, spec PB jmf mot div. medelklassfolk hos Swedbank, Handelsbanken, Nordea osv..

   Radera
 6. Nja, de som slipper betala är ju de som bor i dessa lägenheter och försöjs av skattebetalarna... men alla kanske inte innebär alla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar bigamisten i Nacka och hans femtielva fruar?

   Radera
  2. Nej!
   Han är POLY (flera/många) gamist och har tre fruar !

   Bi = 2

   Radera
  3. Förutom ev. prisnedgång så misstänker jag att en boende med tio barn lär slita rätt hårt på lägenheten vilket knappast gynnae värdet på den. När den boende inte äger bostaden så vet man också att slitage och skadegörelse ökar. Dessa boende lär dessutom dra ner värdet på alla bostäder i grannskapet. Räkna med saftiga förluster för kommunerna med andra ord.

   Radera
  4. Sorry är inte så insatt, tycker knappt jag klarar en!

   Radera
 7. Ängelholms ekonomi-"ansvarige" har kanske "lärt" sig ekonomi genom att läsa "Aftonslaskan" ?
  Eller fått sitt första jobb som "25-nånting" pga rätt partibok...
  ;-)

  För priser på BR kan ju bara gå upp.. *S*

  SvaraRadera
 8. Frågan är ju om detta projekt kommer att få grönt ljus i byggnadsnämnden och OM det då finns finansiärer ?

  Precis som med Folkets Hus Hotellet vid Järntorget ..

  F-n tro't sa' Rellingen...

  http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/nytt-kontorskomplex-vid-masthuggskajen-1.4928290

  SvaraRadera
 9. OT: PostNords "minskande postmängder" gör att post måste förvaras utomhus, och PostNord väljer då att lägga pengar på att berätta om det:

  https://www.dn.se/brandstudio/postnord/paket-fran-kina-sa-fungerar-det/

  "På PostNords brevterminal på Arlanda väller paketen in i en strid men ojämn ström. Januari till september förra året hade 14,5 miljoner paket kommit till Arlanda från Kina. I år är siffran redan uppe i drygt 24 miljoner. Det är en ökning med drygt 65 procent.

  – Vi får omkring 150 000 paket varje dag från Kina.."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du räknat hur många gånger ordet "utmaning" finns i texten från Post-Nord ? ;-)

   Utmaning = Problem !!

   Radera
  2. Haha. PostMord motiverade ju just sämre service + extrem porthöjning med fallande mängder försändelser.

   Radera
  3. De önskade sig väl vanliga brev plus direktreklam = icke spårbara försändelser = inte så viktigt om de kommer fram = dumpa i väggrenen = besparingar klara.
   Nu har ju folk den dåliga smaken att skicka spårbara försändelser = wojne-wojne vaf göra?!?

   Radera
  4. Utmaning är inte likamed problem utan olösbart predikament.

   Radera
  5. China Post verkar klara av alla sina miljoner "utmaningar", dessutom till en bråkdel av PostMords porto.

   Kanske har de bättre avtal än de Tant Maud levererade?

   Radera
 10. På min marknad har utbudet av bostäder till försäljning på hemnet minskat med ca 40-50 % senaste tiden.

  SvaraRadera
 11. Nu vet jag inte riktigt omfattningen totalt av detta fenomen (förutom den kände polygamisten i Naqqa förstås). Men om det sväller än mer så är det (redan?) ännu en spik i kistan för BR. Att betala dyrt för BR handlar också om köpa någon slags trygghet eftersom grannar som har förmåga köpa sin egen BR förmodas borga för detta. "Risken" att kommunen när som kan gå in och handla till mindre bemedlade gör grannsituationen väldigt osäker. Därför ska man flytta till politikertäta områden där "risken" är minimal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att det inte är värre att ha politiker som grannar?

   Radera
  2. Du har en poäng där:). Men jag tänker bara på värdet inte det mänskliga utbytet. Sen är de väl oftast på konferens eller på studieresa på Nya Zeeland för att studera skolsystemet. Så mindre slagsmål i tvättstugan och bråk kring restavfallet i fel soptunna.

   Radera
 12. Usch, apropå något annat. Jag råkade komma till någon extrem sida, en militant anti-moderat gruppering som kallar sig för ”Nacka moderaterna” (www.nackamoderaterna.se)

  Jag är ingen vän av moderater men att förespråka att man ska nacka människor av en viss politisk åskådning som om de vore oönskade tuppar är rent ut sagt vedervärdigt! Kan någon stänga ner denna otäcka sajt?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott folk! Faran avblåst!

   Såg här nyss när jag tittade närmare inför att jag skulle polisanmäla hemsidan att det bara var moderaterna i Nackas egna hemsida. Haha... hur i h-e kan hönshjärnorna döpa sig själva och hemsidan till ”nacka moderaterna”? De är ju en fara t.om. för sig själva.

   Radera
  2. Va?! Såg nyss... Nackasossarna.se? Vad i h-e? Är alla politiker lika blåsta?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. Cornucopia;

  ”I slutändan vet vi alla vilka som får betala, nämligen alla som betalar skatt i Sverige, de sk skattebetalarna. Ingen kommer undan, i sann socialdemokratisk anda: alla ska med!”

  I sann borgerlig anda - alla behöver INTE vara med [och betala skatt]!

  ”I botten finns åtta bolag som inte betalade någonting eller mycket lite i bolagsskatt i Sverige trots att de redovisade stora vinster för sina aktieägare. Nolltaxerarna är SCA, AB Volvo och Volvo Personvagnar, Electrolux, Sandvik, Securitas, SKF och Skanska.”

  https://amp.svt.se/nyheter/ekonomi/sveriges-storsta-bolag-nolltaxerar

  ”Vad fan får jag”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kqz5k/svenskt-naringslivs-ordf-vad-fan-far-jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skrevs en sång om detta, Staten och kapitalet heter den

   Om inte du betalar tillräckligt mycket i skatt kan inte bolagen slippa och då blir det problem

   Radera
  2. Inget olagligt eller uppsendeväckande i detta. Och vem betala skatt om man inte behöver? Svar: Ingen. Inte ens Mona Sahlin trots att hon tycker det är sexigt.

   Radera
  3. Inget olagligt eller uppseendeväckande i detta. Och vem betalar skatt om man inte behöver? Svar:Ingen. Inte ens Mona Sahlin trots att hon tycker det är sexigt.

   Radera
  4. Bengt;

   Nej, inte är det varken olagligt eller uppseendeväckande. Ditt svar är dock fel. De enda som betalar skatt fast de inte behöver det är bara vi låginkomstagare och pensionärer som sitter och ror denna båt. Eftersom vi lever i en demokrati och är tillräckligt många så skulle vi kunna röst fram den som vill höja skatten för de rikare och ta bort inkomstskatten helt och hållet för oss mer normala människor, alltså vi låginkomsttagare och pensionärer.

   Men man är bra blåst om man tror att borgarna skulle vara ute efter att sänka eller ta bort skatten för låginkomstagarna, det innebär att de rikare måste betala mer. Lösningen för borgarna är att låta alla skuldsätta sig, tro att de får mindre skatt (men det handlar bara om skitsummor) och tvinga alla människor in i onödiga utbildningar som leder till onödig skuldsättning som leder till onödiga skitjobb för att ge god service åt de rikaste men till slavlöner som leder till ännu större skuldsättning. Ändå tror folk att de är rika. Men när det står minus två miljoner på kontot (ett vanligt bostadslån) så är man i mina ögon en fattiglapp.

   Radera
  5. Fast rent praktiskt är det omöjligt att rösta fram en sådan person eftersom politiker till stor del idag drivs av karriären och karriären styrs av den som innehar kapitalet.

   Det enda man som låginkomsttagare kan göra för att minska skatten på riktigt är att minska konsumtionen, minska lönearbetet och satsa på ökad självförsörjning och sätta igång en snöbollseffekt åt andra hållet. Ett arbete behöver alla oavsett, men se till att bli mindre beroende av en inkomst så du slipper göda de [rikaste människorna/storbolagen] som smiter undan skatt.

   Radera
  6. @Frihet

   Finns inte H&M med i din lista över Lågskattebetalare?

   "Ner modetjafs åt folket! "

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Men hur var det förr när "vanligt folk" - verklighetens folk drabbades av fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och arvsskatt.. Något som de verkligt "rika" kunde undkomma genom trassliga upplägg och som heller inte drabbade "proletariatet"...

   En "skön" kombo där det samhällsbärande mellanskiktet fick betala för alla..

   Radera
  9. Apropå det stora "modetjafsföretaget"...

   "..H&M visar svaga siffror – stänger butiker
   H&M:s försäljning minskade med 4 procent i fjärde kvartalet 2017, jämfört med samma period i fjol. Nu stänger klädjätten fler butiker..."

   https://www.svd.se/hm-visar-svaga-siffror--forsaljningen-faller

   Radera
  10. Frihet;

   Ja, HM betalar väl lite skatt här, men det beror väl på att det är billigast för dem att betala lite skatt på en stor modemarknad som Sverige är. Fruntimmer (inkl. många med manligt kön) byter ju nuförtiden underkläder och kläder oftare än vad jag hinner borsta mina tänder). De påstår att skatt är en viktig del i deras hållbarhetstanke. Men de står ju bakom rätt mycket vattenförbrukning i länder med vattenbrist, bränner osålda kläder (källa: uppdrag granskning för några veckor sedan) och använder mängder av kemikalier i textilerna. Det kanske kan bli olönsamt att vara bolagsregistrerat där borta? Här i Sverige finns en stor marknad för mode och vi märker dessutom inte av baksidan av deras ohållbara modeindustri. Vad vet nån som jag vad det beror på? Jag är inte klädintresserad för fem öre. Men så solidariska är de säkert inte.

   I Bangladesh (som till stor del lever på textilindustri, bl.a. H&M) betalar man ju knappt någon bolagsskatt alls. Däremot betalar de gärna skatt i skatteparadis som Hong Kong (asiatiskt skatteparadis) och Holland (europeiskt skatteparadis, där H&M bildade ett bolag när riksbanken försökte hindra kapitalflykt från Sverige).

   Källa:
   https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hm-skatt-en-viktig-del-i-vart-hallbarhetsarbete/

   Radera
  11. Men allt är ju lagenligt, så man får väl bara lov att knyta näven i byxfickan, buga och le vackert.

   Radera
  12. Bengt Hansves;

   Att ta bort förmögenhetsskatt, arvsskatt och fastighetsskatt har bara gynnat de rikaste. Bostadsbubblan och klyftorna blåstes ju upp ännu mer genom att ta bort dessa skatter.

   Och vilka har gynnats mest av en uppblåst bostadsbubbla tror ni? Vi tar några få exempel: Stora byggföretag som Skanska, fordonsindustri som Volvo (ex folk lånar och köper bilar när deras bostäder värderas högt), säkerhetsföretag som Securitas och vitvaruföretag som Electrolux. Den dag det smäller är det knappast några pengar som verklighetens folk får se röken av.

   Radera
  13. @Frihet

   Man behöver INTE handla "modetjafs" på H&M stup i ett.. ;-)

   De "rikaste" betalade heller inte någon förmögenhetsskatt, fastighetsskatt eller arvsskat tidigare heller...

   Radera
  14. Dessutom betalar jag en fastighetsavgift istället, tror du jag som en hederlig skattebetalande fastighetsägare med en normallåg inkomst tjänat något på en avskaffad fastighetsskatt? Svar: Nej. Men det låter bra i mångas ögon att ”skatt” på fastigheten är borta.

   Radera
  15. Nej, precis. Men det skapar en accepterande stämning att en borgerlig regering tar bort fastighetsskatten, förmögenhetsskatten osv. Man tror att man vinner något på det och blir nöjd och går till arbetet och valurnorna med en glad min. Och man bryr sig inte att skatten för de rikaste knösarna/storbolagen i stort sett försvinner - på bekostnad av dig. Det är skatten som är fienden - inte orättvisan att du betalar skatt för att de rikaste ska kunna slippa undan. Det borde vara tvärtom.

   Radera
  16. @Frihet, Vi har redan ett progressivt skattesystem där höginkomsttagare betalar mer skatt. Om sen bolagen lagligt kan "undanhålla" skatt så ligger felet enbart i skattesystemets komplexa uppbyggnad. Och vilka anses som låginkomsttagare ? För vänstern klassas väl över 30' som höginkomsttagare Som egentligen inte är ovanligt hos en "utsugen" arbetare. Högern har väl en något högre nivå. Sen kan jag naturligtvis tycka att chefslöner och bonusar står utom all rimlig proportion rent moraliskt. Och globaliseringen gör att företagen flyttar om skatten blir för hög. Men det känns som global socialism är alternativet för att förbjuda höga löner och då lever jag heller med dagens situation. F.ö. så accepter vänstern generaldirektörslöner på 150' i månaden så där finns kanske ändå inget att hämta.

   Radera
  17. Visst drog förmögenhetsskatten osv in pengar innan, men framför allt från medel/höginkomsttagare med dyra villor. Nackdelen var att "lättrörligt kapital" flyttade utomlands, på samma sätt som när man försökte sig på stolleprovet "löntagarfonder".

   Lönlöst att försöka kämpa emot det. En rejäl fastighetsskatt (och skatt på konsumtion) är de enda bra sätten att garanterat få in skatt från rika.

   Radera
  18. Bengt;

   Som socialist så röstar jag gärna på den människa som lovar att avskaffa all skatt för alla som tjänar under 80 000 per månad på bekostnad av alla som tjänar över 80 000 kr per månad.

   Jag röstar på den med valaffischen: sänk inte skatten - AVSKAFFA SKATTEN. Men alla ska INTE med! Låt de rika svinen få börja betala för din välfärd istället för tvärtom!

   Vi har slitit nog och nu är de riktigt välbärgades tur att bidra till systemet. Företagen kommer att fortsätta att gå bra eftersom många direktörer kommer att vilja sänka sina löner till under 80 000 kr. Det är ju stora lönekostnader som kapas direkt.

   Visst klarar man sig rätt bra på 80 000 kr varje månad? Bättre än en triss-miljonär...

   Radera
  19. @Frihet
   ..och VAD tror du händer då med alla som tjänar över 80 kSEK/mån ?
   Jo, de kommer att "dra" fortare än kvickt..
   ;-)

   Om du nu inte bygger en "skyddsvall" förstås..

   En del kommer säkert att sänka sin officiella lön till 79 900:-/mån men med nya andra förmåner "under bordet"..

   Radera
  20. Joakim;

   ”Lönlöst att försöka kämpa emot det. En rejäl fastighetsskatt (och skatt på konsumtion) är de enda bra sätten att garanterat få in skatt från rika.”

   Ja. Så rätt. Det är lönlöst att kämpa emot. Därför är enda lösningen att sluta kämpa och istället skita i systemet. Det tror jag faktiskt att en ny generation av människor kommer att göra. Orättvisorna börjar bli väldigt synliga för unga. Många kommer välja att blunda för reklamen (skippa massmedia), leva på allt mindre (göra mer själva), belåna sig mindre, utbilda sig allt mindre (inom systemet) och pensionerar sig allt tidigare för att kunna göra vad fan de vill med sina liv.

   Att lyssna på vad politiker uppmanar oss till - och göra tvärtom. Det är enda lösningen till dess att politiker lyssnar mer på vanligt folk än på företagsledarna.

   Radera
  21. Bengt;

   Jag tror att hela systemet brakar ihop om alla låg- och medelinkomsttagare skulle sluta betala skatt (sluta jobba och shoppa). De rika har mycket att förlora om de måste dra från landet de bor i. Men vad har vi egentligen att förlora? Vad är vi rädda för?

   Låt inte överdriven rädsla för det värsta styra dina ekonomiska ställningstaganden är ett vanligt råd.

   Svenskt näringslivs ordförande frågar sig vad fan han får tillbaka i det han betalar i skatt. Jag tycker man istället ska fråga sig detta:

   Okej, och vad fan har jag att förlora på att sluta konsumera med pengar jag inte har, slutar arbeta för en kreditvärdighet jag inte borde ha och sluta låna pengar som jag aldrig kan betala tillbaka?

   Radera
  22. Frihet, trots vår motsatta politiska uppfattning i övrigt så är det du skriver om vad man ska göra i praktiken helt rätt, dvs skippa konsumtion och lån och pensionera sig tidigare (eller åtminstone bestämma sig för vad livets mening är och sen bygga sin ekonomiska verklighet därefter).

   Radera
  23. @Frihet. Du propagerar egentlige för ett extremt moderatsamhälle. Dvs, skit i andra och sköt dig själv. "Kapitalistsamhället" har gett ett omfattande välstånd för gemene man, bra sjukvård, omsorg osv. Socialismen ger absolut inget mer än förtryck och fattigdom. Att några är riktigt rika är väl ett billigt pris för välståndet. Och onödigt med benämningen "Rika svin". Finns lika många svin bland fattiga.

   Radera
  24. Bengt;

   Jasså? Om det vore så väl. Men moderater brukar ju lägga sig i och propagera allra högst för att vanligt folk ska jobba ännu mer, jobba ännu längre, jobba för ännu lägre lön, ta ännu fler onödigt skitjobb, tvingas ut i ännu fler påhittade låtsasjobb, betygsättas ända från födseln, få ännu sämre utbildning, späda ut all kvalitét med kvantitét, konsumera ännu mer, göda gamla dinosaurieföretag på bekostnad av småskalig entreprenörskap, osv.

   Tyvärr skiter de inte i andra och sköter sig själva. Med sitt kapital kan de tvinga andra och fortsätta att missköta sin egen business.

   Nästan så sant, men de fåtalet rika svinen påverkar mig mycket mer än de många fattiga svinen.

   Radera
  25. @Frihet. Ja, det kan stämma men utesluter inte "sköt dig själv". Låter också i stort som som sossarna linje. Som till vis del kopierats genom lanseringen av det s.k. nya arbetarpartiet Moderaterna. Men du talar väldigt mkt om de fattiga. Vore intressant om du definierar de fattiga svinen i Sverige och vad som gjort dem fattiga. För om man jobbar för mkt, ärver eller vinner på Lotto kan man alltså hamna bland de rika svinen?.

   Radera
  26. Bengt;

   Du vet nog mycket väl att det inte är dom jag pratar om. De rika svinen vet vi väl alla vilka de är. Det är människor som är fast i sin egen egocentriska lyxvärld som är bekostad genom andra människors lidande (elever som fått undermålig utbildning, patienter som inte får den vård de har rätt till, arbetare som får sparken för att maximera företagets aktievinster, ungdomar som får ta kreditlån utan att ha fast inkomst, mm)

   Det är inte marknadens ansvar att lindra och förebygga människors lidande. Det är upp till politiker. För att göra detta behöver politiker makt och befogenhet att kunna utföra sitt uppdrag. Mindre byråkrati. När makten urholkas läggs ansvaret över till de rika svinen. De rika svinen skapar de fattiga svinen och det blir en negativ spiral mot h-e för hela samhället.

   Radera
 14. Rickard Ohlin;

  Du har en väldigt bra poäng där. Men det är inte bara storbolagen som får problem - det är de rikaste av de rikaste knösarna i vårt samhälle som får väldigt stora problem.

  SvaraRadera
 15. https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/boende-byggande-och-bebyggelse/fastighetspriser-och-lagfarter/fastighetspriser-och-lagfarter/pong/statistiknyhet/smahusbarometern-t.o.m.november-2017/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydlig agenda - både medelpris och medeltaxeringsvärde går back men ändå rapporterar SCB +3% pga att köpeskillingskoefficienten KAN beräknas positivt.

   Radera
  2. Oj, du verkar påläst. Kan du utveckla lite för oss som inte vet riktigt vad taxeringsvärdet är? Varför har medeltaxeringsvärdet gått ner?

   Radera
 16. Vad tror ni om att återinföra tjänstemannansvaret samt även dela ansvar med politikerna. Ifall en affär blir riktigt dålig eller förarbete/riskanalys visar på att affären inte skall genomföras så blir tjänstemän och politiker personligen betalningsansvariga för felsatsningen. Då skulle man bli väldigt mycket försiktigare. Och lägga mycket mer arbete på dokumentation. Som det är nu så är det i vissa kommuner som i en sämre bostadsrättsförening - beslut tas utan underlag och saker blir dyrare eller affärer går till närstående. Tamefan varje dag får man läsa om dylika avvikelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera