Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-12-04 15:54

Booli har sänkt min bostads värdering med 10% på en månad

Booli driver en värderingstjänst, där man kan värdera sin bostad. För min del har värderingen nu sänkts med 10% på en månad.
Numera sådana här klisterlappar på elcentralerna på gården.
Boolis värderingstjänst är ett kul litet nöje, där man kan få sin bostad värderad utifrån andra affärer i närheten. 

Nu är det få affärer i närområdet och dessutom är min bostad i egenskap av en jordbruksfastighet (så, nej, den hittas inte i villaregistret ni kan se på gratistjänsterna online utan i registret över kommersiella fastigheter) svårvärderad. Värderingen sker därför med dålig precision och visa ungefärligt värde får tillämpas.

Likväl har nu en någorlunda svagt stigande trend i värderingen brutits och sedan början av november har värderingen sänkts med 10% utifrån de kriterier man kan ange manuellt till Boolis system.

Inga nya villaaffärer har genomförts i närområdet, och listan med vilka avslut som det hela baserar sig på har inte ändrats. Frågan blir då varför Booli sänkt priset med 10%? Priserna på villor i hela kommunen föll exempelvis 4% under november och ligger -14% mot ett år sedan (baserat på en enda affär i december) rapporterar Husmasken. Ingetdera kan förklara varför Booli sänker priset 10%.

Kanske är det allmänt symptomatiskt och att Booli även tar in utvecklingen för begärt pris i ett större område? Priserna på villor i hela Västra Götaland är än så länge ner 13% novembermedel - decembermedel, där dock decembermedlet endast är baserat på 14 affärer mot 392 i november.

Har du följt din egen bostads värdering hos Booli? Hur ser utvecklingen i så fall ut senaste månaden?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

70 kommentarer:

 1. Upp 1,5 miljoner sedan 2016. Oförändrat sedan juni 2017.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hepp, Booli väderade min bostad till en miljon över dess värde. Och det är mer än 30 % fel. Ganska värdelös hjälp.

   Radera
 2. Booli kan inte få fram något diagram etc. för mig. Dock har jag haft koll på vad de senaste (sept, okt, nov i år) motsvarande "kåkarna" i området gått för... ;-)

  Och NEJ! Jag tänker INTE använda min "kåk" som "bankomat" för att åka till Thailand, renovera köket, köpa båt , bil etc.
  Även om detta verkar vara "på modet" för vissa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har fått uppdateringar via mail från Booli så jag sökte på deras gamla mail.

   Radera
 3. Hej

  Jag följer inte eftersom jag inte köpte huset för att göra en "bostadskarriär" för nästan 30 år sedan.
  Min fru och jag köpte huset för att bo i det!
  Skuldfri sedan 25 år tillbaka...så jag behöver inte bryr mig om varken upp eller ner.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis. Ni köpte bostad innan 40-50 talisterna förstörde hela ekonomin och bostadsmarknaden för egen vinning.

   Strongt jobbat. Hade du varit lika duktig och skuldfri om du varit ung idag?

   Radera
  2. Hej Alexander

   Vet ej om vi är duktiga...vi skulle kunna bo i en villa med pool och dubbelgarage, två vräkiga bilar och allt annat ...vi skulle även har klarat av det med två höga inkomster...men inte utan lån!

   Men jag kunde däremot inte slutat jobba med 57 års ålder och lever av det jag har lagt undan...eftersom jag valde att "köpa" mig egen tid i stället för "standard".

   För både och så hade inte ens inkomsten av en allmänläkare och en sjökapten inte riktigt räckt till...eller kanske det hade gjort det men då behöver man "bryr" sig om pengarna i alla fall.

   Den som är utan lån är fri...Göran Perssons bevingade ord...kanske de ända ärliga han någonsin har yppat?

   Radera
  3. Hej SniffmeisteR

   Tack...hypotetiskt men antagligen.
   Det är en fråga om hållning...vi hade inte bil i sju år, skral ekonomi.
   Sparade in på maten utan att för den del äta dålig, sparade på alla håll och kanter utan att för den del kännas fattig.

   Tror det eller ej, fem kronor här, tio där blir i långa loppet en riktig slant,. en slant som kan yngla av sig....en slant som med litte tidshorisont växer än mera.

   Men då talar vi inte om kvartalsekonomi!

   Radera
  4. Svunna tider kan man inte jämföra med. Om en ung person i Stockholm idag amorterar med 50% av sin lön efter skatt tar det 30 år att betala av en genomsnittlig tvårummare. Tycker ni att de borde göra bättre val och betala av det på 5 år?

   Radera
  5. @SniffmeisteR, skulle vilja påstå att 70-80 talisterna är minst lika delaktiga. Statushungriga, slukar inredningstidningar och budar friskt på allt där vita damen varit framme. Ingen respekt för lånade pengar och leasing av bilar.Lån kan man ta hur mkt som helst bara fasaden ser snygg ut gentemot kompisarna. En del är också genomcurlade och tror att någon annan fixar ekonomin om det börjar gå utför.

   Radera
  6. Hej Isak

   På de "svunna tider" låg räntan på 12%!

   Radera
  7. @ Bengt, ja det är rätt det du säger, att främst 70-talisterna inte varit lite mer kritiska till hur hela lånefesten utvecklat sig, och bara hällt på bensin på elden samtidigt som de sett det som "normalt".

   @ Kap Horn Ja, räntan var 12% förut, men lånet var kanske också bara 24% av dagens lån. Alltså betalade du lika mycket per månad (ungefär), som vi som köper på topp idag får betala månadsvis (procentuellt av våra löner).

   Jag tar hög ränta och snabb avbetalning alla gånger om det gick att välja (det är möjligt att betala av ett lån på en mille inom 15 år, det gör du aldrig idag med ett lån på 4 mille +).

   Radera
  8. Dave: Om ett hushåll sparar 8000kr/månad och sätter i fondportfölj med 8% i snittavkastning så har man drygt 3,4miljoner efter 15 år. Det är iofs inte fyra miljoner men inte illa pinkat. Problemet är väl att folk inte ens FÖRSÖKER?

   Har man lån på fyra miljoner har man rimligtvis minst runt 80kkr/mån i nettoinkomst också.

   Radera
  9. Tillägg: 12% ränta på en miljon ger en månadskostnad på 10kkr/mån. 1,2% ränta på fyra miljoner kostar 4kkr/mån, 6kkr mindre. Finns utrymme.

   Radera
  10. Förutom att allting annat också blivit dyrare. Så är skillnaden 3 miljoner i lån och 6000 i månaden, om du då amorterar skillnaden så är tar det 21 år längre att bli skuldfri idag.

   Då kan man också där räkna in i ekvationen att det är ohållbart för ekonomin att man har 1,2% ränta över dessa 20 (extra) åren.

   Radera
  11. Absolut, fast allt har verkligen inte blivit dyrare. Men i övrigt håller jag med dig, men har man 80kkr/mån på kontot så kan man utan problem investera/spara 8kkr/månad och det är det knappast många högbelånade som gör.

   Radera
  12. Några 80k netto har folk inte som köper bostad med 3-4 miljoner i lån (15% kontantinsats).

   Var räntan 12% kan jag tänka mig att lånet var 600 000. Ränta 6000 per månad och amortering 10000 gav då en amorteringstakt på 5 år oaktat den kraftiga minskning av räntekostnader de sista säg 2 åren, så säg att de tre första åren då blir tuffa. Samma månadskostnader idag oaktat inflation mm ger 25 tuffa år.

   Radera
  13. Isak, men har inte de flesta bankerna skuldkvotstak på 4,5 gånger nettoinkomsten? Dvs vid 80k netto så får man låna 4,3 miljoner?

   Radera
  14. FIs nya mjuka skuldkvotstak baseras på bruttoinkomster. Likaså gör bankernas. Så i praktiken får man låna max 4,5-5 ggr hushållets bruttoinkomst.

   Radera
  15. Ah, my bad *kryper till korset*. Läste en äldre artikel som pratade om nettoinkomst och kollade inte upp det bättre...

   Radera
  16. Klart mina vänner är att det i alla lägen är bra att maxa sin amortering - utom vid reell minusränta då man får utbetalningar för att ha lån, eller vid extrem inflation och löneökningar som äter upp lånets "värde" så vi är överens. jag bara vill framhålla att det är tufft att ens amortera av en liten lägenhet på 30 år idag för en Svensson.

   Radera
 4. 2% tapp sen högsta jag sett i juli.

  SvaraRadera
 5. Intressant tycker jag sbabs "värdeguiden" är, den värderade min bostad till 2180000, jag fick exakt detta vid försäljningen, mycket mer träffsäkert än Booli som värderar till 3110000. Märkligt hur SBAB verkar kunna se lokala faktorer bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns SBAB:s kvar? SBAB har ju köpt Booli och om de inte redan har slagit samman dessa så sker det nog snart.

   Radera
  2. SBAB har ju köpt Booli, så det är ju spännande.

   Radera
 6. Vår villa i mitten av en pendeltågslinje mot Stockholm har visst stigit med 16,5% från den 6:e november till idag den 4:e december enligt Booli. Nog för att de varnar om att "värderingen har en låg precision", men...

  Har hur som helst inga planer på att sälja inom sisådär 25 år så värderingen just nu är bara kuriosa.

  SvaraRadera
 7. Ner 6,2% sedan Juni i år. En fyra på Södermalm.

  SvaraRadera
 8. Jag bor i en liten etta i Malmö som jag fick förstahandskontrakt på för ett år sedan helt utan kötid. När jag knappar in uppgifterna på lägenheten med hyran som BR-avgift får jag ett pris på över 600 000 kr.

  SvaraRadera
 9. Jag var på visning av ett stort och charmigt sekelskifteshus någon mil utanför Uppsala för 1,5 månad sedan. Vi följer marknaden och kommer inte köpa just nu men går på visningar ibland för att lära oss och få en känsla för olika områden. Utgångspris för detta hus var i oktober ca 94 % av Boolis värdering. Nu i helgen är det visning för tredje gången och samma utgångspris är nu 101 % av Boolis värdering.

  SvaraRadera
 10. Sedan köpet för ett år sedan har den mycket osäkra värderingen gått upp med renoveringsinsatsen, sicken tur. ;-)

  SvaraRadera
 11. Strax under 8 miljoner är huset värt enligt Booli.. Fantasipriser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och SBABs app klämde till med strax under 9,5 millar. Stor humor.

   Radera
 12. Skatteverket har värderat upp taxeringsvärdet till en miljon över värdering. Skall fastighetsskattetaket höjas tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis,pengar ska in,det onämnbara kostar på.

   Radera
  2. Självklart, och när skatteverket höjer taxeringsvärdet och börjar ta mer i skatt så är det inte längre kul att äga "för mycket och för dyrt"

   Radera
  3. Taket höjs i takt med inkomstbasbeloppet, precis som vanligt.

   Radera
 13. Upp ännu en gång! Men nu är toppen nådd garanterat, tyckte det var sjuka priser före nu - 20% sedan. Villa, strax utanför Stockholm.

  SvaraRadera
 14. Köpte för 4,2 Mkr för 5 år sedan, Booli säger nu drygt 9 Mkr. Galen utveckling om det stämmer. En miljon i lån och nedåtgående.

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Etta på Vasastan, Stockholm om 30 kvm, ner 2 % senaste månaden/toppen, uppdaterades idag. Ser ut som större objekt har drabbats hårdare i mitt område och att det är en fördröjning på ettorna.

   Radera
 16. Om den här länken stämmer så är det nog energibolag man skall investera i framöver:

  https://powercompare.co.uk/bitcoin/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Solenergi (ren energi) framförallt...

   Radera
  2. Vad menas med detta? Energiåtgång för servrar åt bitcoin?

   Radera
 17. Deep learning, Booli har ett, med stor sannolikhet särskilt begåvat, AI som reagerar på intränade mönster. Det finns ingen förklaring i form av intention så vida du inte tillskriver Boolis AI någon form av medvetande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta har definitivt inget med AI att göra. Troligtvis är det en enkel skattningsmodell typ glidande medelvärde med kanske några parametrar för storlek, standard(poängen finns i taxeringen) kopplad till GIS-data eller bara en slumpad gissning runt en standard avvikelse för att det ska se vettigt ut.

   Radera
 18. Ner 2% från senste jag minns, från i våras tror jag... ett hus till salu alldeles i närheten... utgångspris högre än vörderingen... gissar att jag kommer få vänta på lagfarten för att se priset... dold budgivning...

  SvaraRadera
 19. -18% på en månad. Detta bara enligt två olika värderingar via Booli. En via mail och en manuel på deras sida.
  Var: Skåne.

  SvaraRadera
 20. -23% (!) sedan toppen som för mitt hus var i mars enligt Booli. Dock väldigt dålig precision i de siffrorna, uppskattar att mars-siffrorna låg ca 1,5 msek för högt. Stockholmsförort.

  SvaraRadera
 21. Kunde inte märka någon nedgång (116 765 kr/m²). Det var högre än när jag kollade sist.

  SvaraRadera
 22. Upp och ner, Ner och upp. Bajen ser vi aldrig mer. Det hoppar upp och ner varje gång, men lite ner nu sen senast. -2%? Låg precision, p.g.a. av inget sålts inom de närmaste km på flera år.

  SvaraRadera
 23. Men vilken totalt renomruttet dålig tjänst! Hur jag än försöker skriva in min adress så säger den att "Du måste ange både gatunamn och gatunummer". Är den bara till för hushåll inne i stan alltså???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satte en nolla.

   Det är förstås för att de ska kunna bygga upp en detaljerad databas över specifika lgh/villor.

   Radera
  2. Ja, jag kom också vidare genom att hitta på en siffra. Stör mig bara så grymt på formulär som utgår ifrån att alla bor på en gata.

   Visade sig tyvärr att det i vilket fall inte fanns nog med data för en vettig prisuppskattning. Den ungefärliga uppskattningen de skakade fram säger dock att huset är värt tre gånger så mycket som när jag köpte det för tio år sedan, så man får väl vara nöjd :-)

   Radera
  3. Mitt hus värdering har sedan ett tag legat i den härad jag förväntar mig att den är värd. Någonstans på vägen gjorde de en justering som tog hänsyn till "tomtens storlek" om 100 000 m2. Innan dess var värderingen ca 60% av den jag skattade den jämfört med motsvarande gårdsaffärer i närområdet.

   Radera
  4. Sedan Boolis första värdering i april 2016 har den höjts 61% ser jag nu och på ett år 4%.

   Radera
  5. Högsta värderingen någonsin fick jag i oktober.

   Radera
  6. Hej Daniel! Tråkigt att du upplevt att adressökningen vid värderingen inte fungerar för dig utan gatunummer. Vi använder oss av Googles gatuadress-api för att göra det möjligt att söka upp sin adress och göra värderingen. Tyvärr kan det saknas gator eller vissa gatunummer ibland. Om du gör som du gjorde att du hittar på en siffra och sedan placerar ut kartpluppen på exakt din adress så kommer värderingen att bli lika som om du skrivit in rätt adress från början. Om du vill kan du gå in i Boolis vanliga kartsök och zooma in på din bostad. Klicka på pluppen och gör värderingen därifrån på korrekt adress. Jag ber om ursäkt för att vi inte har en bättre lösning och att det därmed inte fungerar så bra för för dig.
   /Josephine på Booli.se

   Radera
  7. Hej Lars! Vi har redan köpt in alla adresser med gatunummer så vi behöver inte samla in dessa från våra användare. Däremot använder vi Googles-api i själva sökfältet och om du Google inte har med adressen kan vi inte visa den trots att vi egentligen har adresserna.
   /Josephine på Booli.se

   Radera
  8. Google har min adress, och den har inget nummer.

   Vad gäller samla in, så samlar ni inte in adresserna, utan information om bostäderna på adresserna.

   Radera
  9. Hej Josephine. Tack för svar, trots att det här nog inte är er officiella supportkanal ;-) Jag vet dock inte om vi missförstår varandra... Problemet är alltså inte att mitt gatunummer saknas hos er eller hos Google, problemet är att min adress inte HAR något gatunummer. Vet inte hur det funkar i övriga delar av Sverige, men bor man på landet här så består adressen av byns namn följt av husets namn. Inga siffror involverade. Så problemet är ju att ert formulär kräver någonting som inte existerar. Men som du säger, att hitta på en siffra och sedan klicka i kartan verkar fungera.

   Kan för övrigt notera att idag fick jag ett mail om att värdet på mitt hus förändrats, nu hade det stigit med 150000. Fortsätter det i den takten så lär jag nog sälja huset någon gång nästa år och flytta till något med havsutsikt :-D

   Radera
  10. Daniel, jo, vi är väl medvetna om att alla adresser inte har gatunummer. Jag trodde docj att du släpptes igenom formuläret om gatan du söker på inte har gatunummer men det ser inte ut att stämma. Jag tar det vidare internt och ser om det är något vi kan lösa. Tack för feedback! Kul att värderingen går upp. Angående värderingarna så kan de släpa efter lite då vi först måste få in sänkta priser innan vi vet att marknaden går ner. Däremot så är det just nu främst i storstäderna som priserna sjunkit än så länge så inte säkert att din värdering kommer att sänkas, kan ju mycket väl bli sjöutsikt för dig i framtiden :)

   Radera
  11. Lars, adresserna som går att söka på i Googlemaps stämmer inte alltid överens med de i API:t. Men som jag skrev ovan så trodde jag att du skulle släppas igenom formuläret ändå men det verkar inte stämma så jag hade fel där. Tar det vidare internt.

   Jag missförstod dig om adresserna, det är ju som du säger att vi samlar in information om bostäderna inte själva adresserna.

   Radera
 24. Ned 2,7% från 7,5 till 7,3 Mkr. Har för värvarande 2Mkr i lån. Är ganska säker på att jag kommer att bo i min villa åtminstonde de närmaste 15 åren, men det är intressant att följa cirkusen på marknaden. Förväntar mig krash, ska bli intressant att se om taknocken är hög nog.

  SvaraRadera
 25. Booli har fått fnatt.
  Värdet på min lägenhet 9 nov 3 020 000
  Värdet på min lägenhet 6 dec 5 620 000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter märkligt! Om du vill att vi tittar vidare på det kan du mejla oss. [email protected] så kan vi se vad som har förändrats och vad det kan bero på. /Josephine på Booli.se

   Radera
  2. Min bostad värderades en miljon för högt.

   Radera