Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-02 15:33

Billig M-populism att alls prata om dubblade ersättningar till brottsoffer

Moderaternas Tomas Tobé vill dubbla kränkningsersättningarna till brottsoffer. Även om det är välkommet så är det gratis populism från Moderaterna - utan utredning, gripanden, häktning, åtal och fällande dom får brottsoffren likt idag exakt noll kronor. Börja därför med att kraftigt öka rättsväsendets resurser så inte grova brott mot individer, likt våldtäkter, läggs ner utan ens åtgärd även i fall med namngivna gärningsmän.
Kränkningsersättning till brottsoffer utgår bara när en gärningsman faktiskt blivit fälld i domstol. Ersättningarna är idag skrämmande låga och bör förstås höjas avsevärt. Där har Moderaternas Tomas Tobé rätt, men uttalandet i dagens lördagsintervju i Sveriges Radio är ren och skär populism.

Idag läggs grova brott mot individer ner utan åtgärd. Det inkluderar våldtäkter, inklusive med namngiven ("känd") gärningsman. En författarkollegas dotter har blivit våldtagen och han fick nyligen höra från ett annat offer att den namngivne gärningsmannen våldtagit minst en ung kvinna till - en kvinna som fick flera revben brutna och bröstbenet spräckt av våldet. Polisen lade förstås ner utredningen, trots att dokumenterat grovt våld användes och trots att gärningsmannen (svensk gärningsman om nu någon rasist reflexmässigt triggar här) var namngiven. Gissningsvis är dessa två våldtäkter inte de enda denne gärningsman begått.

Så vad spelar 50 000 eller 100 000 kronor i kränkingsersättning för roll när det enligt rättsväsendet inte ens kan styrkas brott vid svåra skador och man rutinmässigt lägger ner anmälningarna?

Svaret är att Tomas Tobés uttalanden är gratis populism. Det låter bra, men oerhört få kommer få ta del av några ersättningar, då dessa förutsätter fällande dom. Börja istället i rätt ända och fixa rättsväsendet så misstänkta grips, utreds, häktas, åtalas och fälls. Idag är ofta inte ens DNA giltligt som bevismaterial längre och sådant som förr ansågs binda en person till en plats som fingeravtryck eller ens övervakningskameror kan vi glömma.

Gärna högre kränkningsersättningar, men först ett rättsväsende som fungerar. Om man nu inte är en populist.

Dessvärre är jag rädd för att denna populism med stora ord, men i verkligheten verkningslös meningslös politik bara är början på hur valrörelsen kommer se ut. Tomma tunnor skramlar mest.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. En riktigt bra artikel. Finns ju inget att klaga på.

  SvaraRadera
 2. (M) verkar vara "stressade"...
  Hemliga opinionsmätningar kanske visar en djup dipp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras kortvariga framgång har tvärnitat på en fortfarande låg nivå.

   Di: ”Tvärnit för Moderaternas uppgång”

   https://www.di.se/nyheter/tvarnit-for-moderaternas-uppgang/

   Tro mig... den där mannen.. den evige förloraren... vad han nu hette.. han blir inte mer långvarig än komiker-frun som de desperat försökte med när deras tidigare s.k. ledare smitit ut bakvägen.

   Radera
  2. Längtar tillbaka till Reinfeldts dagar. Han sa åtminstone som det var. Sverige är vad invandrarna gör med det. Han kunde stolt proklamera detta då han visste att MEGA vågen av immigranter var på väg upp genom Europa och att alla dessa skulle få ta hit familjemedlemmar och således var spiken satt i kistan Sverige(Billström har senare berättat om exakt detta).
   Nu börjar omfattningen av situationen gå upp för dom flesta i detta landet. Men som vanligt reagerar folk med rädsla och patetiska missnöjesyttringar.

   Trots flertalet dissidenters vittnesmål mot exakta anledning till att detta kunnat fortgå så fortsätter folk att vända sig till exakt samma källor av propaganda( de 2 stora mediahusen).

   Vi lever just nu i ett Braveheart moment. Skulle ni inte ge upp all tid från nu och tills att ni... För chansen att ändra detta. Men vikingen är slagen ur svensken. Så jag hoppas moderaterna får tillbaka Fredrik "Sanupaku eyes" Reinfeldt.

   Det vore underbart kanske kan han med mer lagar kan kväsa det missnöje som puttrar under ytan i FD. Svea Rike.

   Kanske vore en lag om första bröllopsnatten till en immigrant på plats.


   Radera
 3. Vem bryr sig om vad alliansen säger numera?

  När vänstern vill höja skatterna så skramlar dom lite i tunnorna och lägger sedan ner sina röster istället för att rösta ner förslaget.

  SvaraRadera
 4. Om det nu va så solklart fall och fantastiskt utredningsläge så finns det väl utrymme för ett längre inlägg och kanske kommentarer från polis/åklagare... självklart tror jag inte att du helt okritiskt köper slentrianmässigt nedklankande på polisväsendet.

  Inlögget gör sig annars strålande för en facebookdelning med de ledsna gubbar å på spåret-referenserna.

  SvaraRadera
 5. Jag lyssnade på intervjun, han framstod mest som en syltrygg som ville ställa sig in hos vänsterliberal media. Inget nytt hos de sk borgarna alltså, de var ju trots allt ansvariga för utveckling 2006-2014 då mycket av dagens problem grundlades. Kan man inte prestera bättre under 8 år så kanske man ska ägna sig åt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt så är det en fullständigt vidrig och horribel verklighet som omnämns i inlägget ovan. Hur går man vidare från en bestialisk våldtäkt samtidigt som samhället sviker en så monumentalt? Jag lider med denna familj. Minimistraffet i ett civiliserat samhälle för denna typ av våldtäkt borde vara i regionen 10-20 år.

   Radera
 6. Det kan finnas problem med ett rättsväsende som fungerar bättre, då kommer fler bli benägna att anmäla brott. Det är dåligt för brottstatistiken och kommer kosta än mer pengar och resurser. Vanliga stölder, vandalisering och småbrott är väl bra för tillväxten. Det kanske till och med är mer tillväxtskapande att ha vandaler och småtjuvar på fri fot än vad det ger arbetstillfällen och tillväxt att bygga fler fängelser med en massa för samhället tärande personal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, en enda desperat knarkare kan ställa till med skador för 100-tusentals kronor/dygn. Någon måste betala hantverkare, tillverkningsindustri, butiker, mfl för att åtgärda/ersätta skadorna. Folk måste anställas och allting snurrar bättre.. Win-win?

   Radera
  2. Läs på lite om "broken window fallacy".

   Radera
  3. Ja, man försöker gärna hitta något positivt med brottsligheten. Tyvärr är det bara en förlust för samhället . Icke minst mänskligt.

   Radera
  4. Ja mänskligt, det gäller att värna om brottslingarna rättigheter och inte brottsoffrens. Ibland undrar man vem samhället egentligen tycker synd om. Förlåt att jag provocerar men vårat rättsystem känns väldigt långt ifrån bra. Brott jag anmälde för 20 år sen skulle jag aldrig ens fundera på att anmäla idag, ty det är mer frekvent nu än då. Likväl hör man ofta att brottsligheten inte ökar.

   Radera
  5. Hade en (troligtvis) pundare som stod och slog på rutorna och rykte i dörrarna kl 5 på morgonen för ett par helger sedan. När jag ringde polisen så var deras rekommendation att gå att lägga sig igen så skulle de eventuellt komma förbi och kolla senare om de hade tid. Halleluja!

   Som Cornu säger så kan man öka ersättningarna till oändligheten så länge ingen polis finns i landet ändå.

   Radera
  6. För att öppna dörren och fråga vad i helvete problemet är var inte på frågan?

   Radera
  7. @Joakim
   jag var ironisk
   Precis som med invandringen så handlar det om att slanga över skattepengar och andras pengar rakt in i konsumtionens gap. Vinster för vissa men inte för andra. Laglig Grov stöld egentligen.

   Radera
  8. Sur;

   +1

   foppatoffel;

   Troligtvis var det en ung, snygg tjej som råkat låsa sig ute i bara trosor och behövde få lite hjälp att komma in i värmen. Men du valde förstås att inte kolla efter utan direkt springa till telefonen och med skakig röst ringa och besvära polisen klockan 5 på morgonen.

   Radera
  9. Joakim: poängen är väl att det trasiga fönstret faktiskt driver BNP. Och när det är BNP som används som ett mått på välstånd så kommer ju det trasiga fönstret se ut som välstånd i statistiken.

   Det sägs ju att man får just de KPIer man mäter i ett företag och detsamma gäller kanske också staten. Frågan är bara vilka fler trasiga fönster som skapas av BNP-jakten?

   Radera
  10. Visst, men en stor majoritet av de ekonomiska aktiviteterna som mäts i BNP är "nyttiga". Håller med ang KPI-tänkandet dock, det kan mycket väl finnas exempel på aktiviteter som genomförs av politiska skäl snarare än ekonomiska och som på sikt inte ger högre välstånd...

   Radera
 7. Två problem som skulle behöva rättas till är domstolarnas tendens att för det mesta döma i den lägsta delen av skalan, samt senare års orimligt höga beviskrav ex:

  http://www.dagensjuridik.se/2017/11/utpekande-direkt-efter-gripande-har-lagt-bevisvarde-misstankt-inbrottstjuv-frias-av-djupt-oe

  SvaraRadera
 8. När samhällets "rättsvårdande" myndigheter ger upp tar privata alternativ vid...
  Speciellt i glesbygd där det lokala jaktlaget kan komma att patrullera i sina pick-up:er

  SvaraRadera
 9. Hej

  Stor, onaturlig befolkningstillväxt på kort tid kräver en lika stor tillväxt på ALLA andra områden om man vill åtminstone bibehålla status quo.

  Det säger sig självt att man på några korta år inte hinner med att bygga ut el-
  och vattenförsörjning, sophämtning, skolor, sjukhus, transport,
  bostäder, polis, fängelser eller domarväsendet.

  Man har bokstavligen tagit sig vatten över huvudet och risken att landet "drunknar" blir allt mera ett faktum.

  Även om det fattas tydligen pengar "till höger och vänster" så är inte ens det det största problemet utan att komma till rätta med alla dessa problem är TIDEN.

  Låt säga att det finns hur mycket pengar som helst, så står det varken en skola, ett sjukhus, fängelser eller utbildade domare, lärare, polis, läkare osv att köpa på närmaste butik.

  Det kommer att ta åratal att hinner ifatt enbart DAGENS nivå!

  Det kommer att bli mycket sämre innan det kan? bli bättre.

  Trevlig helg

  Kap Horn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befoökningen ökade med 1.4% 2016 istället för sedvanliga 1%. Jade det hållt i sig ett par år hade det kanske betytt något och du kanske hade haft en poäng någon stans. Nu är ditt raljerande mest tecken på manisk besatthet av folk från andra länder.

   Radera
  2. Alla nya människor är möjliga skuldslavar med miljoner att sätta sprätt på i bostäder och annat. Det är väl bara bra och tillväxt!?

   Radera
  3. @Mopongo, du glömmer att förr var tillväxte organisk och samhället anpassade sig lätt efter ökat behov av välfärd. Nu har snabb befolkningstillväxt skett genom massinvandringen, tex 1 miljon senaste åren. Väldigt få av dessa pga språk, utbildning mm har kunnat bidra. Men har ett enormt behov av välfärd för att i framtiden få möjlighet bli anställningsbara jämfört med den organiska tillväxten. Så jag tycker Kap Horns resonemang är högst relevant.

   Radera
  4. @Bengt. Det är dock en helt annan diskussion. Kulturkrigare och högerpopulister slänger så mycket skit på väggen som de bara kan och hoppas att något fastnar. När det inte gör det så tar de bara en ny näve skit. Som du gör nu. Och sen gnäller kulturkrigarna över att ingen vill ta debatten...

   Radera
  5. @Mopongo, du tog debatten iaf, så det fastnade uppenbart. Och jag förenklar inte saker genom att sätta folk i fack som du gör. Så är nöjd.

   Radera
  6. Okänd skit: vilken bank lånar ut till socialfall?

   Radera
  7. @Anonym.
   Socialfallen förblir nog inte socialfall hela livet och under tiden man integrerar sig kan man föda än fler potentiella låneslavar, som alla anra. I början behövs ingen bank. Kommunerna har bra bankkontakter Som gärna ställer upp med kapital för att producera bostäder, ja de kan till och med gå in på marknaden och köpa bostadsrätter. Det är bra för att hålla priserna uppe det.

   Det kan gå lite fortare att få lån om man skaffar sig en bra kontakt som kan intyga en bra inkomst också. Ämnet handlar ju lite om kriminella och känner man tex ngn politiker som gillar Toblerone kanske det går att erhålla ett bra falskt statligt på att inkomsten är god. Det brukar de flesta banker acceptera. Brottslingar finns ju lite överallt i samhället idag och vissa grupper är nästan lika straffimmuna som kungen, mycket svåra att komma åt om man ser till att få en bra åklagare.

   Radera
  8. Anonym;

   Det finns kreditgivare som t.ex. loanstep som gärna lånar ut pengar till vad du kallar för ”socialfall”.

   Nackdelen med hög risk är att effektiv ränta låg på runt 500%.

   Radera
 10. Vad är det som gör att DNA, kameror och fingeravtryck inte längre räcker för att leda till fällande domar? Någon jurist (eller annan) som kan svara?

  SvaraRadera
 11. När samhällets "rättsvårdande" myndigheter ger upp tar privata alternativ vid...
  Speciellt i glesbygd där det lokala jaktlaget kan komma att patrullera i sina pick-up:er

  SvaraRadera
 12. Inte enig.
  Om förslaget hade belastat polisen så att en konflikt uppstått mellan att genomföra förslaget och att öka uppklarningsprocenten hade jag hållit med, med här finns ingen målkonflikt alls. Man kan jobba långsiktigt med att förbättra utredningsarbetet och polisens organisation, förslagsvis börjar man med att byta RC, och samtidigt öka skadestånden till de brottsoffer som trots allt får uppleva en lagförd förövare.

  SvaraRadera
 13. I radions P1 sa man att Finland med betydligt mindre poliser per capita är långt bättre på att klara upp brott än Sverige och över det är man så oförstående och frågande, Finland med sin närhet till Baltikum och öststaterna borde sitta med en besvärlig brottslighet eller är öst en tacksam part att skylla det mesta på här i Sverige.

  Det ligger en hund begraven som ingen bland ansvariga inom Polisen och politiken vill gräva upp.

  SvaraRadera
 14. Om jag inte minns fel står 0.5%-1% av populationen för över 50% av alla brott. Det vi borde prata om är hur vi rättssäkert förpassar dessa till permanent isolering, inget annat. Att isolera samtliga av dessa skulle ge större marginalnytta än någon annan kriminalpolitisk åtgärd. Tänk på det, om livstilskriminella förpassades till fängelse permanent skulle vi till slut knappt ha någon brottslighet på gatorna, även med få poliser.

  Sagan om rehabilitering och "kriminalvård" är den största populistiska myten som någonsin trummats ut. Det finns ingen vetenskaplig grund för att rehabiltering av personer med antisocial personlighetsstörning, majoriteten av alla som sitter i fängelse utgörs av personer med denna störning så... Matten är inte så svår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räknas fortkörarna in i statistiken?

   Radera
 15. Spännande att hovrätten inte nöjde sig med en väktares vittnesmål utan istället tyckte att ”åklagaren inte har motbevisat Kenta Kofots invändning om nödvärn”... annars brukar ju väktares vittnesmål bedömas som extremt trovördiga.
  Ingen av husnationalisterna som vill gnälla lite om rättsväsendet å sånt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att det finns övervakningsvideo som tydligt visar att väktaren har ryggen till han.

   Radera