Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2017-12-23 14:35

Bellingcat: 408 mål i Ukraina besköts av Ryssland sommaren 2014

Bellingcat har precis offentliggjort sin studie av Ryska Federationens anfall mot Ukraina sommaren 2014. Minst 408 mål i Ukraina besköts av ryskt artilleri från ryska sidan om gränsen under juli - september 2014. Datat är bevis på att Ryska Federationen anföll Ukraina om nu någon fortfarande förnekar detta.
Exempel på artilleribeskjutning. Källa: Bellingcat
Metodiken baserar sig på satellitfoton, där man identifierat och indexerat alla avskjutningsplatser på ryska sidan gränsen, där det bland annat syns brännmärken i marken från raketartilleri, hjulspår från grupperingsplatser mm, och dessa har tidsmässigt matchat skjutriktningsmässigt mot samtidiga nedslagsplatser i Ukraina.

Bellingcat identifierar 149 avfyrningsplatser, plus 130 sannolika avfyrningsplatser mot de 408 målen. Då det handlar om publika satellitbilder saknas data och antalet insatser av Ryska Federationens artilleri är fler än detta. Enbart identifierade kratrar handlar om tusentals granater och raketer, som avfyrades in i Ukraina över gränsen.

Sommaren 2014 höll den ukrainska antiterroroperationen mot terroristerna i Donbass på att avslutas, när läget plötsligt vände då Ryska Federationen anföll under en våg av massiv artilleribeskjutning, följd av och kombinerad med att Ryska Federationens mekaniserade förband korsade gränsen i anfall mot ukrainska förband.

Ni kan läsa rapporten själva här och även titta på den interaktiva tjänsten med samtliga artilleribeskjutningar här. Det finns också en hel del slutsatser att dra kring rysk doktrin och operativt uppträdande med artilleri, som säkerligen kan vara läsvärt för demokratiska länders försvar.

Ryska Federationen ("Ryssland" - även om långt ifrån alla i Ryssland är ryssar, då det är ett mångkulturellt land med hundratals, kanske tusentals, etniciteter) är sedan 2014 i krig med Ukraina och det pågår alltjämt ett mellanstatligt krig i Europa. Politiker och makthavare väljer dock att låtsas som att det inte är ett mellanstatligt krig och kommer återigen att stoppa huvudet i sanden när bevis läggs fram.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Politiker och makthavare skulle besluta om att sluta göda Putin med köp av hans olja och gas. Det bästa beviset på hyckleriet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inget att vinna med att bojkotta Ryssland. Putin kommer leva i samma lyx som tidigare. Ryska folket däremot får lida och Putin får en yttre fiende som han kan skylla alla problem på.

   Radera
  2. Finns redan en bojkott som visserligen är för syns skull, Putin lär ha väldigt roligt åt det.

   Radera
 2. Istället ska de stjäla egendom, https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2017/12/en-paskrift-for-ett-starkare-forsvar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är inget nytt, var likadant under i princip hela kalla kriget.

   Radera
  2. Detta gäller när lämplig fullmaktslag är satt i kraft. Det intressanta är om FM har tillräckligt med förare. Sannolikt är det en frivilligorganisation som står för förare.
   Modellen att rekvirera fordon med förare bör prövas. Det skulle innebära att det var ett "proffs" som kör sitt eget fordon.
   Det innebär dock att man får titta på juridiken och på folkrätten.

   Skulle vi inte bygga ett MODERNT Totalförsvar?

   Radera
  3. Förfogandelagen, som är det som gäller här - och beslutas om aktiviering av regeirngen - kan också omfatta arbetskraft.

   Radera
  4. Det är jag fullt medveten om. Min poäng är att det här är en "gammal" lösning. Likväl som vi har militära proffs som bemannar förbanden, kan man ju ta in civila proffs med tillhörande lastbil eller fordon. Vi skall ju bygga ett nytt modernt Totalförsvar.

   Radera
  5. "Exakt hur många fordon det handlar om omfattas av försvarssekretess"

   Den "sekretessen" har vi ju utlokaliserat till Rumänien om jag minns rätt.

   Radera
 3. Om nu Ryssland har förklarat krig mot Ukraina eller bara sådär utan krigsförklaring idkar ett regelrätt krig mot nämnda stat så borde i rimlighetens namn EU, NATO, USA och fan vet vad ta upp detta på högsta nivå. Har inte märkt någon sådan reaktion.
  Jo men visst, USA skall nu förse Ukraina med tunga vapen lämpliga att eliminera tanks.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte och hända. Nord Korea däremot...

   Radera
 4. Finns ingen som betvivlar att Ryssland angripit Ukraina och bedriver ett krig i Donbass. Frågan är varför inte västländerna hjälper till att massivt rusta upp Ukraina mot garantier för demokratisering och effektiva åtgärder mot organiserad kriminalitet och korruption.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då råkar ryska gasleveranser till Tyskland tråkigt nog ut för driftstörningar?

   Radera
  2. Kanske USA blir av med 50% av sin import av anrikat uran från Putin o hans vänner också. Vad ska då deras flotta drivas med?

   Radera
  3. De kan köpa Billingen.

   Radera
  4. Med tanke på att kanada är Världens största Uranproducent borde inte det vara problem, eller?

   Radera
 5. Någon kanske kan rekommendera någon organisation man kan bidra till/genom om man som privatperson vill hjälpa Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan bli svårt. Kanske bäst och vara så där lite neutral som resten av västvärlden...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Och där bannade jag landsförrädaren och rysstrollet wikstrom. NMR finansieras av Ryssland och utbildas i Ryssland.

   Radera
  4. Det första som dök upp när jag googlade på "help ukraine" var:

   http://unitedhelpukraine.org

   Det där google är en fantastisk ny uppfinning. Man kan hitta nästan vad som helst.

   Radera
  5. Noterar att en del bannade dyker upp på andra bloggar för att sprida sitt budskap, exempelvis "I otakt" (skepparn och gruelse).

   Radera
  6. Jo jag kan använda Google, är det en organisation du rekommenderar? Det finns ju rätt många olika intressenter i Ukraina så jag är inte helt säker på att jag känner att den som kommer först hos Google med nödvändighet är någon jag vill stödja.

   Radera
  7. Kollade lite och är inte helt övertygad om just dom. De ska vara skattebefriade i USA enl 501(c)3 men de postar inte sitt EIN nummer och jag hittar dom inte i IRS lista.

   Radera
  8. Det tog en jävla tid innan jag hittade det, men Cornu skrev en gång ett inlägg med öppen tråd med olika tips.
   http://cornucopia.cornubot.se/2015/08/oppen-trad-hur-stoder-man-ukraina-genom.html

   Det kanske bästa rådet http://ukrfreedomfund.org/en

   Jag vet att de finns eller fanns en svensk organisation med säte i Helsingborgstrakten som samlade in prylar. Tyvärr har jag glömt vad den heter. Sydsvenskan hade ett reportage om dem en gång.


   Efter lite sökande på intörnätet har jag hittat lite annat. Jag har inte kollat så att allt stämmer, men jag hittar åtminstone inga Donbass-flaggor.
   Verified ways to help Ukraine – Euromaidan Press
   PEOPLE HELP THE PEOPLE – Help Ukraine, charity platform
   Ukrainska sällskapet i Göteborg
   ST: Stöd våra kollegor i Ukraina!
   Insamling till Ukraina på Facebook
   Stöd YMCA Ukraina – KFUM Sverige ligger bakom projektet


   När jag sökte hittade jag också en del Kreml-propaganda. Jag vill egentligen inte ge dessa utrymme och publicitet, men några kanske hamnar lite fel och leds till en förvrängd verklighet då sökträffarna var bland de allra översta på Yahoo vid ett flertal olika sökkombinationer. Go figure.

   Bland annat något som heter Aktivister för fred – För fred på jorden och fred med jorden. Ett par sympatiska tjejer används som omslagsbild. Ser tämligen välgjort och välunderbyggt ut. Ganska vackert och fängslande språk. Svensk fredsrörelse i sitt esse. Och i ett nötskal, tyvärr. Inte ett ord om Ryssland. Bara stygga USA, knähundarna EU och dödsknarkanazisterna i Kyiv. Ingen upphovsperson anges, däremot ett bankkonto. Istället hänvisar man till sin Facebooksida där de är mycket mycket flitiga med psykologisk påverkansoperation och postar flera inlägg om dagen med länkar om "russofobi" nästan uteslutande från svenska publikationer. Naturligtvis är Birger Schlaug och Sven Hirdman med.

   De har även en engelskspråkig blogg där retoriken är betydligt mer aggressiv.

   Slutligen pekar man också på något som heter Ukrainabulletinen på Facebook där folk går på hårt med propagandan och hävdar att det var Ukraina som sköt ner MH17 och de tycks hylla Gazprom och Nordstream 2. De har tydligen någon slags tidning också, där man kan se rubriken "Sverige ledande i krigshetsen mot Ryssland". Spännande.

   Radera
  9. Ukrainska sällskapet i Göteborg kanske, dom kan man uppenbarligen träffa delar av på ukrainsk julfest

   Radera
 6. War by proxy, är vad det handlar om. Ett land kan inte bli upptagen i NATO om på gående konflikt med en annan nation existerar.

  Varför väst-världen inte erkänner en total rysk delaktighet i Ukraina-krisen, är för det skulle eskalera till ett ganska större krig.

  Ryssland har erkänt alla nationer från efter Sovjet-tiden helt egen suveränitet, även Ukraina. Det gör det hela mycket svårare.

  Sen att Ryssland känner sig sviken av både EU och NATO är en annan historia.

  Jag sympatiserar inte med Putin, men väst har inte varit snälla mot Ryssland efter Jeltsin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ryssarna är helt oskyldiga till sitt lands förfall?

   Radera
  2. "Ett land kan inte bli upptagen i NATO om på gående konflikt med en annan nation existerar." Låter som gott ett skäl för Ryssland att skapa oreda in the north.

   Radera
 7. Såg att Ukraina skulle få köpa javelin-pansarvärnsrobotar från Usa nu. Det var inte en dag för tidigt. Hoppas att det följs upp av fler vapenförsäljningar.

  SvaraRadera
 8. Bellingcat kanske borde genomföra samma typ av analys vad gäller de nuvarande artilleriattackerna som Kiev-regimen utför mot Donetsk och Luhansk? Mig veterligen så går det inte ett dygn utan att civila bostadsområden beskjuts av olika former av artilleri. Men Bellingcat kan inte anses vara en neutral källa till information, eller hur? De täcker vad som hände 2014.

  En personlig fundering från min sida är att det är beklämmande att se ett så stort antal hjärnor fastfrusna i kalla-kriget-tänkande och oförmågan att se att omvärlden snabbt ställer om från de nuvarande finansiella systemen och kanaler till samverkan och utveckling. Ledsamt nog så kommer Sverige som nation att drabbas av att komma för sent in i matchen. För vi kommer att ställa om... på samma sätt som parnassen i Sverige snabbt ställde om mellan att vara nazi-anhängare till att bli lakejer åt USA. Men vi kommer att lida för att vi varit ett lydigt verktyg åt intressen i USA som vare sig vill Sverige eller Europa väl utan bara är intresserade av att bibehålla sina illusoriska maktpositioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om du har lite att göra kan du ju gå igenom alla rapporter men sammanfattningsvis kan man väl säga att artilleribeskjutning går åt bägge hållen.

   Ställa om sa du, knappast lika snabbt som kommunisterna ställde om från att först hylla Nazisterna efter att MR-pakten slutits?

   Radera
  2. Du får gärna ge någon referens till någon du tycker trovärdig rapport om att Ukraina skjutit artilleri in i Ryssland

   Radera
  3. @Dan; Slarvigt formulerat av mig. Menade att OSCEs rapporter från Östra Ukraina visar på att Artillerield går åt bägge håll, (regeringskontrollerat och (rysstött) separatistkontrollerat), i motsats till vad Sten_Eric påstår. Att Ukrainaska regeringen skulle skjuta in på Ryskt territorium påstod jag inte. (nånting säger mig också att detta skulle användas direkt av RF för att eskalera situationen)

   Här är länken jag glömde lägga in
   http://www.osce.org/ukraine-smm/reports

   Radera
  4. Artilleribeskjutningen gäller in i utbrytarrepublikerna. En bra källa är en site som skapas och drivs av finska journalister: https://dninews.com. En bra site att uppdatera sig genom över tid... Där framgår att Kiev-regimen kontinuerligt beskjuter civila bostadsområden med artilleri och mot avtal går in med tunga vapen in i områdens som skall hållas fria från tunga vapen.

   Radera