Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2017-12-06 19:47

Artiga röda gubbar - sanningen om ryska ambulansen på Södermalm

En rysk ambulans fotograferades på Södermalm igår, vilket lett till en del uppmärksamhet. Det finns dock en fullt naturlig förklaring till att artiga röda gubbar sågs bistå ett sjukdomsfall på Södermalm.
Rysk ambulans fotograferad på Södermalm.
Foto: Måns Jonasson. Foto återpublicerat med tillstånd.
En rysk ambulans som bistod ett sjukdomsfall på Södermalm igår kväll väckte så pass stor uppmärksamhet i sociala medier att Aftonbladet publicerade en artikel, utan att kunna ge några svar kring vad som pågick. Inte ens Södermalmspolisen kunde ge något svar.

SOS Alarm konstaterar till bloggen att de inte känner till något samarbete med den ryska ambulanssjukvården. Tillägg: SOS Alarm meddelar att inte heller SLL har haft något med ambulansen att göra.

Det finns spekulationer kring att det skulle vara någon form av hemlig ambulans från ambassaden, men fordonet är registrerat med civila skyltar från S:t Petersburg och kraftigt nedsmutsat, dvs har kört långt. Ambulansen är märkt precis som hemma i Ryssland, med texten reanimatsija, återupplivning, över fönstret, dvs att den har defibrillator etc ombord. På ryggen på sjukvårdaren står det Неотложка, något som inte kan senareläggas (="akut").

Bloggen kan dock avslöja vad det egentligen handlar om.

Det visar sig enligt uppgifter till bloggen att Örebro sjukhus i flera veckor bråkat med ett ryskt försäkringsbolag om hemtransport av ett ryskt sjukdomsfall, som slutligen hämtades igår av ovanstående ambulans. En vanlig internationell sjuktransport om än med ambulans istället för flyg.

Ambulansens närvaro i Örebro är bekräftad från flera håll, inklusive med foton och samma registreringsskylt.

Tillägg: Kommunikationschefen på Universitetssjukhuset i Örebro bekräftar på torsdag lunch att de haft en rysk ambulans den aktuella dagen, men kan i övrigt inte kommentera det hela på grund av patientsekretess. Internationella transporter är dock ganska ovanligt och handlar mest om de nordiska länderna.

Ambulansen var alltså på väg från Örebro till färjan från Stockholm till S:t Petersburg, när man av okänd anledning hamnade på Södermalm. Är man inte van vid att köra bil i Stockholm har man ännu inte lärt sig att minsta misstag, så hamnar man alltid på Södermalm, Slussen eller Tegelbacken, oftast via Pampaslänken. Vi känner också alla till den dåliga precisionen hos GLONASS, som kan få Spetsnazförband på övning i Kaukasus att navigera fel några hundra kilometer och hamna i Ukraina, så det är lätt hänt att köra fel med GLONASS-navigator i Stockholm. Väl på Söder råkade man passera ett akut sjukdomsfall.

Som artiga röda gubbar ingrep man uppenbarligen. Eller så rymde patienten, som inte ville hem till Ryssland, vid ett tillfälligt navigeringsstopp... Tillägg: Ambulansen ska viftats in till trottoaren vid sjukdomsfallet.

Färjan går från Stockholm på tisdagskvällar. Ambulansen kan dock missat avgången på grund av ingripandet och därför finnas kvar i Stockholm.

Det föreligger alltså inget större fuffens än en möjlig felnavigering i Stockholms rusningstrafik. Att folk reagerar beror förstås på det förändrade säkerhetsläget och är egentligen bara ett hälsotecken.

Tillägg: Den ryska statliga propagandasajten RIA Novosti (underordnad den statliga propagandakanalen Russia Today) bekräftar att det handlade om en sjuktransport som blev inviftad vid ett akutfall när de passerade i Stockholm. De bistod till svensk ambulans anlände.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

59 kommentarer:

 1. Så U137 var egentligen en sjuktransport alltså?

  SvaraRadera
 2. Vanliga ryssar är inte några "monster" utan helt vanliga människor som vill ha det lugnt och skönt. Vara mätta och varma. Kunna ta sig en vodka eller två på fredagen och "mysa" i soffan framför TV:n. Kunna köpa den nya iPhonen till den 15-åriga dottern och att den något late sonen skall sköta sina ingenjörsstudier... Att gamla babusjka skall få sina mediciner och att skaffa ny begagnad tysk "premium"bil ! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. DN hade häromdagen en artikel om en tämligen högutbildad familj som flyttade från Moskva till en ö i Volga, för att få en annan sorts liv. Jobbigt lät det, med fattigdom och människor som man inte kan lita på eller samarbeta med. Cornu kunde gärna knyta ett inlägg till den artikeln.

   Radera
  2. Har för mig att det i SR för någon månad eller två sedan fanns ett reportage om ryssar som bodde utanför en mindre industristad i Karelen - vilken i princip tillverkade ALLT tidnignspapper i hela Ryssland - och som drygade ut sina små pensioner med att odla sina egna grönsaker, fiska, hugga ved och tjuvjaga någon älg då och då... :-)

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6791975

   Radera
  3. Klart det är så att gemene ryss är en helt vanlig människa, och det är ju därför det är så tragiskt att de inte kan välja sin egen ledare och tvingas ha en diktator som är mer intresserad av att bygga palats än att erbjuda vettig sjukvård.

   Hade de varit "monster" hade de ju förtjänat en diktator.

   Radera
  4. Din Dagstidningar lögn att "de ryska ledarna är monster". Tror inte dem

   Radera
  5. Din Dagstidningar lögn att "de ryska ledarna är monster". Tror inte dem

   Radera
 3. Åååh Bengt, du å ditt människoälskande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja Bengt och hans människoälskande����! Mera Bengt!

   Radera
 4. Måhända hämtade man MP före detta utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar för vidare befordran till Serbskij-institutet i Moskva. Rehabilitering på obestämd tid...

  SvaraRadera
 5. Kör man fel i Stockholm hamnar man oftast på Liljeholmen. Eller Lidingö om man chansar i tunnlarna. Just sayin.. .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de där nya jävla tunnlarna till Lidingö ställer till en del. Inte ens GPS har täckning där nere. Just när jag lärt mig att inte hamna vid Tegelbacken eller Slussen...

   Radera
  2. Ett tips kan va att följa skyltarna...

   Radera
  3. Stället på Liljeholmens t-banestation, serverar dom fortfarande bagatell, tunn hamburgare, som för . . . . 50-år sedan, några turkar var där då, den första kontakten med utlänningar som kockar, sen, varje lördag bagatell av utländskt snitt.

   Radera
  4. Men se ständigt åt alla håll för av något okänt skäl finns sällan mer än en skylt som anger avfart från flerfiliga vägar. Ibland skyms en skylt av något större fordon. I städer utomlands förvarnas oftast om avfarter.

   Nu efter 40 år i 08 är det sällsynt att jag hamnar fel vid bilkörning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Njaee Cornu 'jävla tunnlarna' låt dina barn köra , då kan du kolla på berget hur det förändras, hur har dom säkrat taket från spill, ungjäklarna hittar, du kan kolla hur skyltningen pekar och går att förstå, medtag den av militären utvecklade Trangian så kan du koka kaffe under färden i underjorden, jo, det ryktas om att ÄNNU har ingen svultit ihjäl 'där nere', men . . . .men

   Radera
  6. Undvik Stockholm helt och hållet. Helst skulle vi uppföra en mur runt skiten och inte släppa ut en jävel. Det får bli mitt vallöfte.

   Radera
  7. Google maps fungerar utmärkt i större delen av världen, så ock i Stockholm. Håller även reda på ETA m.a.p. trafiksituationen, liksom liknande andra appar. Tror nog ryssar klarar att använda smartfåns. Så de befann sig förmodligen precis där de skulle vara.

   Radera
  8. Börja med att bygga en mur - en antiimperialistisk och konsumistisk skyddsvall - runt Södermalm så får invånarna där sitt hett efterlängtade "goda", vegetariska, rättvisemärkta, foträta, giftfria och makrobiotiska "gated community"!

   Enda utvägen ut är via strikt begränsade "interzon-tåg" till Södertörns "lekskola" ... ;-)

   https://www.svd.se/en-dag-i-grona-sverige

   https://www.sydsvenskan.se/2010-06-16/miljopartiet-moderniserat-parti-med-lattesmak

   Radera
  9. Något sent inlägg men någon måste lugna era vilda nerver ;) Det mesta är sagt i "artikeln" men de åkte INTE med St Peter line, Stockholm-Tallinn-St Petersburg, de åkte med Viking Line från Stadsgårdskajen, Södermalm till Helsingfors (det går alldeles utmärkt att åka den vågen till Ryssland). Alla som kan Stockholm vet att från Medborgarplatsen, där sjukdomsfallet var, ner till Viking Line är det ca 1,5 km. Förstår inte alla som får tuppjuck så fort ordet Ryssland är inblandat. Masspsykos!

   Radera
 6. Mycket suspekt att en rysk ambulans "råkar" köra förbi en nödsituation och besluta sig för att ingripa. Vad är sannolikheten att det skulle hända? Hur ofta springer man på nödsituationer lite random på stan? Att detta skulle va en slump tror jag inte för en sekund på. Snarare nån form av covert operation. "Sjukvårdaren" ser dessutom ganska kraftig ut för att vara ambulanssjukvårdare.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Det är väl bättre att det kommer röda gubbar än gröna gubbar.

  SvaraRadera
 9. Hello from Russia Pikabu.ru
  we had a post with this news, and trust me where we surprised about it too.
  https://pikabu.ru/story/skoroy_pomoshch_iz_rossii_v_shvetsii_5538975#comments Enjoy.

  SvaraRadera
 10. Låter helt bisarrt att köra en ambulans till och från Ryssland. Ambulansflyget är det som används, http://www.globalairrescue.com/airports/air-ambulance-stockholm-arlanda-airport-arn-essa.php

  Den ambulansen körde säkert fel en sväng runt Nora-trakten också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nåt med försäkringe va. Kanske fick parienten själv stå för kostnaden och valde då detta sätt.

   Radera
  2. Patienten var väl färdigbehandlad och försäkringsbolaget ville inte betala fullt ut vad det kostade.

   Radera
 11. Я надеюсь что синие-желтые человечки как шведские фельдшеры оказавшись случайно в россии тоже окажут помощь больному на улице. Это правильно и по человечески. Не понимать этого - некультурно. Мне жаль.

  SvaraRadera
  Svar
  1. о шведах была лучшего мнения... читаю различные статьи и комментарии и становится очень жаль, что в своем большинстве они оказались такими неблагодарными и глупыми.

   Radera
  2. Не переживайте так, уважаемый Luis. Большинство шведов очень хорошие люди, хотя и запуганные русофобской шведской журналистикой. Просто на такие темы обычно слетаются нацисты, как мухи на гору навоза. Смело анонимно покричать и постучать себя в грудь, мол вот какие мы смельчаки, за экраном компьютера кулаками помашем! Это от того, что в реальной жизни они всего лишь мастера уносить ноги.

   Radera
 12. шведы просто пидоры тупые )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssar kommer nog ifatt till slut. Vi har fått vara ifred i ganska många år nu, och det är bra för att utveckla den mjuka sidan, och att hålla hårdingarna kort.

   Radera
  2. Путин любит сосать хуй

   Radera
  3. dags att moderera tråden kanske, cornu....

   Radera
  4. The Engineer: ganska låg nivå på dina kommentarer, speciellt när man påstår sig vara en ingenjör med universitets utbildning ��������

   Radera
 13. ingen som vet något! Gränskontroll, polis....

  SvaraRadera
 14. Hahaha.... Jag har kört kurir som yngre i hela Stockholmsområdet, att följa skyltarna är ju självmord. Den som satt upp skyltarna hittar nog inte ens själva. Antagligen en cyklande miljömupp...

  SvaraRadera
 15. Ребята остановились помочь человеку, которому стало плохо. Почему вас это удивляет?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Откуда эта информация исходит, что они перестали помогать кому-то?

   Radera
 16. Ребята остановились помочь человеку, которому стало плохо. Почему вас это удивляет?

  SvaraRadera
 17. Была лучшего мнения о вас. Обсуждая этот случай, шведы показали себя неблагодарными, а оскорбляя Россию, еще и подлыми. Мы- русские и никогда не опустимся на ваш уровень! Верю, что и впредь наши врачи окажут мед.помощь любому кто в ней нуждается, не смотря на национальность.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Они перевозят кого-то из-за страхования. Кто сказал, что они спонтанно перестали помогать кому-то?

   Radera
  2. Текст здесь сказал, что они были там из-за страхового случая, и что они ошиблись. Как это неблагодарное?

   Radera
  3. And anyway, why don't you write in english? Not many people understand russian. I am sure a lot of Swedes would love to see you declare that they are ugnrateful and stupid.

   Radera
  4. Не переживайте так, уважаемый Luis. Большинство шведов очень хорошие люди, хотя и запуганные русофобской шведской журналистикой. Просто на такие темы обычно слетаются нацисты, как мухи на гору навоза. Смело анонимно покричать и постучать себя в грудь, мол вот какие мы смельчаки, за экраном компьютера кулаками помашем! Это от того, что в реальной жизни они всего лишь мастера уносить ноги.

   Radera
 18. vilkrt shit snakk. gps??? skojar ni dem användar likadana som här i europa.ni för tacka att dem kommit före valig ambulansen

  SvaraRadera
  Svar
  1. @dj serge, referens till gps är ett skämt som refererar till att Ryssland skyllde på felnavigering när deras trupper påträffades inne i Ukraina.

   Radera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 20. Alltså den här "artikeln" och flesta kommentarer till den är ett fantastiskt exempel på typisk svensk russofobia. Sorgligt att befolkningen i ett land är i akut behov av psykologisk hjälp (för att det är enda botmedel mot fobier).

  P.S:Fast vad kan man förvänta sig när samtliga medier i Sverige jobbar hårt för att blåsa upp mera russofobia bland allmänna befolkningen och denna befolkningen tråkigt nog saknar förmågan till att tänka på ett kritiskt sätt. ��

  SvaraRadera
 21. Svenskarna! Du Russophobes och offer för din egen propaganda! Du var inbillar alla dåliga ryska. Och faktum är, att du inte vet någonting om oss. Ryska ambulansen stannade för att hjälpa medborgare i Sverige, enligt de instruktioner och regler som de inte är skyldiga att göra så. Och de stannade och räddade förmodligen hans liv! Svenska medborgare har räddat liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. KocT ..: Och det vet du med yttersta säkerhet? Att Ryssland aldrig fifflar? Så Ryssland hade inget fuffens för sig på Krim (vilket Putin har erkänt att ni hade) och har inget fuffens för sig i östra Ukraina? Och inte hade de något fuffens för sig i Georgien med utdelande av ryska pass till utbrytarrepublikerna Sydossetiens och Abchasiens medborgare månader innan kriget satte igång 2008?

   Att dela ut ryska pass startade de med månader i förväg. Rysk valuta och militär infördes också planenligt i både Sydossetien och Abchasien månader i förväg, och i Krasnaja Zvezda ställde man flera månader före kriget på framträdande plats frågan om inte det bästa vore om Sydossetien och Abchasien inlemmades i Ryssland, enligt den rysktalande militärhistorikern Lars Gyllenhaal.

   På samma lömska sätt som Putin i efterhand erkände att kriget i Georgien var planerat i Kreml erkände Putin först i efterhand, att invasionen av Krim var planerad redan innan Janukovytj lämnade Ukraina. Men han erkände inte i efterhand utifrån en önskan om någon slags rättrådig öppenhet, utan för att det kunde bevisas på ett lättförståeligt sätt för gemene man att krigen var planerade.

   Radera
  2. KocT ..: There is a Little thing called Causuality. If we are Russophobes it is because of your countrys' track record.

   Radera
  3. Min vän, det handlar inte om vad du skrev, men om mänskligheten som visas av ryska läkare.
   Nu om vad du skrev. Om du var på platsen för dessa händelser som du beskrivit, och du har något att visa, kommer jag att lyssna på dig med glädje och titta på alla dina fakta. Om det inte finns några sådana fakta som du själv såg, ber jag dig att inte göra snabba slutsatser.
   Jag kan också återkalla sådana fall i västvärlden, till exempel:
   1.Bombadirovanie Serbien av Nato
   Det tysta stödet från kosovoalbanerna av europeiska tjänstemän när de dödade serberna och sålde sina organ till civiliserad Frankrike, kanske Tyskland, till Sverige.
   2. Kriget i Irak. Kom ihåg hur kriget började? Ja, massförsvarsvapen. Kriget började, många civila dödades. Och då visade det sig att vapnet inte var och intelligens rapporter om ledning av länders deltagare i kriget i Irak. Berätta för min vän, varför behöver du släppa lös det här kriget, där tusentals och tusentals fredliga människor dog? På grund av Hussein? På den tiden samarbetade han med FN. Tydligen på grund av oljan är det mycket. Och se vad som händer i Irak nu. Terrorism, krig, döden av inte vinfolk.
   3. Och den arabiska våren, som planerades av de västerländska specialtjänsterna 2011, gjorde allting upp och ner, terrorism, krig, flyktingar ... som gradvis flyttar till Europa ...
   Ryssarna är skyldiga? Din massmedia säger exakt när något händer - Ryssarna är skyldiga! Så det är fördelaktigt för dina regeringar att hitta den sista. Under det här decenniet är det modigt att skylla Ryssland för allting. Du måste ha en fiende, detta stimulerar dig, håller dig på tårna.
   Allt jag har skrivit har jag inte sett med egna ögon och jag kan inte säga 100% för att jag bara tror på mina ögon. Och jag tror inte på mina medier, mycket mindre din. Och vi har många sådana människor i Ryssland.
   Därför är du offer för propaganda. Vi i Ryssland har lärt sig att filtrera information, vi får veta en sak, men vi förstår det annorlunda.
   Min vän, kom till Ryssland, och du kommer att förstå att vi är samma människor som ni, inte värre eller sämre.

   Radera
  4. Roger Klang: roligt nog, under WWII, nazis också hade en likadan förklaring: "vi är antisemiter pga bla bla bla". I dagens läge vet säkerligen allihopa (även i Sverige) vad de här förklaringar ledde till. Rasister brukar alltid hitta en förklaring till sin paranoia.

   Radera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Min vän, Roger Klang, det handlar inte om vad du skrev, men om mänskligheten som visas av ryska läkare.
  Nu om vad du skrev. Om du var på platsen för dessa händelser som du beskrivit, och du har något att visa, kommer jag att lyssna på dig med glädje och titta på alla dina fakta. Om det inte finns några sådana fakta som du själv såg, ber jag dig att inte göra snabba slutsatser.
  Jag kan också återkalla sådana fall i västvärlden, till exempel:
  1.Bombadirovanie Serbien av Nato
  Det tysta stödet från kosovoalbanerna av europeiska tjänstemän när de dödade serberna och sålde sina organ till civiliserad Frankrike, kanske Tyskland, till Sverige.
  2. Kriget i Irak. Kom ihåg hur kriget började? Ja, massförsvarsvapen. Kriget började, många civila dödades. Och då visade det sig att vapnet inte var och intelligens rapporter om ledning av länders deltagare i kriget i Irak. Berätta för min vän, varför behöver du släppa lös det här kriget, där tusentals och tusentals fredliga människor dog? På grund av Hussein? På den tiden samarbetade han med FN. Tydligen på grund av oljan är det mycket. Och se vad som händer i Irak nu. Terrorism, krig, döden av inte vinfolk.
  3. Och den arabiska våren, som planerades av de västerländska specialtjänsterna 2011, gjorde allting upp och ner, terrorism, krig, flyktingar ... som gradvis flyttar till Europa ...
  Ryssarna är skyldiga? Din massmedia säger exakt när något händer - Ryssarna är skyldiga! Så det är fördelaktigt för dina regeringar att hitta den sista. Under det här decenniet är det modigt att skylla Ryssland för allting. Du måste ha en fiende, detta stimulerar dig, håller dig på tårna.
  Allt jag har skrivit har jag inte sett med egna ögon och jag kan inte säga 100% för att jag bara tror på mina ögon. Och jag tror inte på mina medier, mycket mindre din. Och vi har många sådana människor i Ryssland.
  Därför är du offer för propaganda. Vi i Ryssland har lärt sig att filtrera information, vi får veta en sak, men vi förstår det annorlunda.
  Min vän, kom till Ryssland, och du kommer att förstå att vi är samma människor som ni, inte värre eller sämre.

  SvaraRadera