Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-12-31 09:41

Allt sämre kreditkortsbonus

Bonuset på kreditkort för de som betalar sina skulder i tid har blivit allt sämre. Forna tiders en procent i reda pengar på allt är ett minne blott och kvar sitter nu kreditkortshavarna med sina kort och en månads kredit att betala tillbaka om de vill ur.

Många har slagit sig för bröstet över hur himla smart det är att skaffa ett kreditkort, som ger bonus på allt du köper. Dessutom får man ju "en hel månadslön extra att shoppa för" eftersom man när man skaffar kortet betalar månaden efter, utan ränta.

Problemet nu är att kick-backen snart är obefintlig. OKQ8 har numera bara 0.3% i kickback på köp utanför kedjan. Eller om man så vill 300 kronor när du handlar för 100 000:- SEK. ICA:s kreditkort ger numera bara bonus om man handlar på ICA, vilket man också kan få med ICA:s vanliga bonuskort. Norwegians kreditkort ligger visserligen kvar på 1%, men de pengarna kan bara användas för att köpa flygbiljetter hos Norwegian.  

Kreditkorten har generellt just utvecklats i den här riktningen. Generella bonusar är på väg bort eller låsta till kortutgivarens företag.

Kvar sitter folk med den där ursprungliga första månadens konsumtionsbonus, när man både hade senaste lönen, plus krediten på kortet att festa upp. Ska man ur det måste man betala tillbaka hela kortet utan att använda det igen, dvs avstå en månadslöns konsumtion, och för många är det förstås svårt. Förr eller senare så blir det för många istället att betala de där räntorna. För vad händer den dagen du blir långtidssjukskriven eller arbetslös och får en avsevärd sänkt månadsinkomst, men kreditkortsräkningen dimper ner?

Drabbar förstås inte någon av bloggens läsare, för här är alla rika och smarta, men någonstans tjänar uppenbarligen kreditkortsbolagen pengar...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

83 kommentarer:

 1. Alla lån/krediter skall betalas tillbaka. Antingen med 1 öre värt en krona eller en krona värt ett öre.

  SvaraRadera
 2. Det med stor marginal mest ekonomiskt rationella är att använda kreditkortet till allt (dvs allt där du väljer mellan debit och kredit) i länder som Sverige, även vid 0% bonus. Själva bonusaspekten har vid 1% alltid varit en försvinnande liten del av anledningen, alltså gör det ingen större skillnad för beslutet om den försvinner.

  Sen kan inte alla sköta sin ekonomi rationellt överhuvudtaget och där tjänar kortföretagen multum. Men problemet är att det blir en fullständigt individuell aspekt, så det går inte att generalisera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är med stor fördel att inte använda kreditkortet till någonting.

   Du har för stor tilltro till ditt ”framtida ja” när du har ett kreditkort. Det är ditt ”framtida jag” som kreditkortsföretagen tjänar på. Den personen du idag inte kan veta något om, den som går igenom en jobbig skilsmässa, får barn, börjar med studier, blir arbetslös, blir sjukskriven (ex. blir depremerad och börjar överkonsumera), blir missbrukare, mm. Han som tappar sin tidigare så goda självkontroll.

   Det man lätt glömmer är att ditt framtida jag som är din värsta fiende. Så se fan till att skydda dig mot dig själv så mycket som det är möjligt mot honom.

   Radera
 3. Preem har åtminstone 0.5% bonus nu även efter årsskiftet. Bättre än 0% bonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma med Shell, båda hanteras av Ikano bank.
   Första försämringen var att man bara fick bonus på kreditutrymmet varje månad, på det viset tingade de en att höja limiten till 100k vilket fortfarande är rätt snålt.

   Radera
 4. Anledningen till de sänkta bonusarna är att interchangeavgifterna vid köp har reglerats av EU och därmed har lönsamheten för korten gått ner betydligt. Effekten blir höjda kortavgifter och sänkta bonusar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi har alltså EU att tacka för detta!

   Det senaste som gjorts för att "skydda" oss korkade konsumenter är tydligen PRIIPS-reglerna, som i svenskt utförande medför att utländska ETF-er inte ska kunna handlas, då vi är för korkade att ta till oss infon på tex engelska.

   Degiro:

   "De drabbade produkterna är ett urval av olika produkter som ETF:er, derivat och hävstångsprodukter. Den nya förordningen gör det obligatoriskt för alla emittenter att tillhandahålla dokumentation för investerare.

   Lagstiftaren bestämde för svenska investerare att denna dokumentation inte kommer att vara tillräcklig på något annat språk än svenska. För tillfället väljer många utländska emittenter att endast ge ut dokumentation för deras produkter på engelska."

   Resultatet blir att vi som investerare alltså skyddas från att kunna diversifiera och få den exponering som tex vissa specialiserade ETF-er erbjuder.

   Radera
  2. @Bearded, drunk and stoned

   Har du någon mer info om detta? Betyder det att det finns andra EU-länder där man fortfarande kan handla med dessa ETF:er?

   Borde man då inte kunna öppna ett konto där? För inom EU skall det ju råda fri rörlighet för kapital och det borde isf betyda att man kan öppna depå var man vill inom EU.

   Radera
 5. Ja det är sorgligt. Fått ganska bra med pengar tillbaka genom åren... har Shell just nu som gav 1% till och med idag. Sen 0.5% efter nyår.

  Betalar in i förväg för att få ränta också. Bara ränta på de första 15k men slår lönekontots 0% från första kronan iaf. Så ingen latent skuld här inte...

  Kommer aldrig betala ocker ränta på ett kreditkortslån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör likadant med mitt kort. Har faktiskt tre kort jag fyllt upp, Preem, Shell, Circle K. Slår bankräntan. För över från lönekontot och fyller upp Preemkortet vartefter. Och Nordea dumpade jag för flera år och har Forex som bank som är gratis att ha konto på.

   Radera
 6. Finns anledningar till att kreditkortsbolagen vill fösa in så mycket "boskap" i sina fållor.. ;-)
  För på något sätt måste affärsmodellen gå ihop!

  När man betalar belopp över 500:- med kontanter och inte med kort ses man ju idag TYVÄRR som suspekt kriminell.. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig nån som höjt ett ögonbryn när jag betalat kontant

   Radera
 7. Hatar både bonussystem och kreditkort. Det är byråkrati som fördyrar och kan man som vuxen inte spara ihop till en månadslön och använda betalkort, så bör man snarast låta en god man ta över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har missförstått syftet. Det handlar inte om att man inte kan samla ihop till en månadslön utan att man får kickback på alla köp med kreditkort, detta får du inte på debitkort.

   Radera
  2. Ja, det finns t.o.m. underhållande TV-program om såna människor nuförtiden. Lyxfällan heter det, där en god man tar över tillfälligt och reder upp ekonomin.

   Radera
  3. Alla utlägg i tjänsten tar man på ett sådant privat kort istället för ett firmakort, man får på det viset in en fin skattefri extra inkomst varje månad. Fördelen här är att ingen vet att pengarna finns, ingen saknar dem.

   Radera
  4. Mnils - det är i princip svindel, även om troligen ingen bryr sig. Återbetalning från arbetsgivare ska i princip vara minus evt. bonusar - precis som om du skulle köpt något med rabatt så kan du inte kräva fullpris från arbetsgivaren.

   Orsaken till at det fungerar är att det handlar om småsummor.

   Radera
  5. Om det är kriminellt eller inte - det skiter Mnils fullständigt i. Lagen är ju bara till för att följas för alla utom Mnils.

   Radera
 8. Kreditkortsföretagen har nyligen blivit av med en stor del av sin inkomst genom sänkta förmedlingsavgifter/ mellanbanksavgifter. Det är nog därför de måste sänka bonusarna.

  Samtidigt är det absolut värt att utnyttja fortfarande. 0,3% t ex, detta kan liknas vid en ränta man får varje månad, på genomsnittligt shopping-belopp. Alltså 3,6% per år (eftersom det inte är ränta på ränta).

  Finns andra lösningar som ger bättre bonus, Seqr t ex. Inte testat själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3,6% per år...du din lilla smarting

   Radera
 9. Man skall inte glömma floaten. Man får en månads utgifter som man kan investera, i praktiken helt gratis. Jag tycker fortfarande det är ganska smart...

  SvaraRadera
 10. Visste inte att det finns bonus. Ser det mest ur praktisk synvinkel och handlar normalt alltid på debit så man har koll på hur mycket pengar som är kvar på kontot. Däremot om jag handlar på nätet kan det bli kredit då jag tror att det är en bättre motivation för kortbolaget att agera om något strular med leverantören, vilket har hänt. Visserligen går det rätt smidigt ändå att få tillbaka pengar om exempelvis debit kortet blivit skimmat, men det känns bättre om det inte dragits från kontot när man anmäler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fatum är att du har större rättigheter som konsument om du handlar med kreditkort.

   Banken blir nämligen en sorts mellanhand, och rent krasst kan du alltså kräva garantin från din bank om din nya brödrost pajjar.

   Radera
 11. Okq8 ger ju dubbelt upp om man handlar för bonusen i deras butiker.. det ger iaf 0,6% i bonus, men jag håller med om att det kändes bättre än det var 1%.

  Hur som helst är kreditkortet fortfarande gratis vilket bankernas motsvarigheter inte är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och priserna på varorna i deras butiker är hur mycket högre jämfört med andra? Finns ju en anledning till att man inte brukar veckohandla på Statoil!

   Radera
  2. Ursäkta men "Statoil" finns inte längre som varumärke...
   Numera heter det "Circle-K" ("Cirkelkaffe") och t.o.m "Statoil" i Vägsjöfors har numera som en av de sista mackarna bytt skylt såg jag nu i julhelgen..

   Finns dock en "Statoil" kvar i Kinna med det gamla typsnittet längs med gamla 41:an mot Viskafors.. ;-)

   Radera
  3. "Rund-K".

   Säg fort flera gånger.

   Radera
  4. Circle-K:s logga ser vid en hastig anblick ut som den för "Konsum" i DDR !!
   Kolla själv !!

   DDR-Konsum: https://www.zdk-hamburg.de/wp-content/uploads/2014/12/konsum_ddr.jpg

   Circle-K: https://www.circlek.se/cs/CMS/img/circlek_logo.jpg

   OM man sedan tar och hänger upp 3 st. Circle-K flaggor bredvid varandra kan man lätt få associationer till en helt annan organisation...

   Radera
  5. Själv fick jag för mig att Circle-K var en slags internationell version av OK. :) CircleK

   Mvh,

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Varken 0,3% eller 1% känns som något någon bryr sig om. Tror inte det lockar någon att välja just deras kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1% är skitbra, har ju fått en halv tank bensin var 3e månad gratis.. Nu blir det tyvärr bara hälften så bra

   Radera
  2. Vet inte om du är ironisk, men privatekonomin måste allt vara bra ansträngd om man blir glad över en halv tank bensin. Men kul, grattis.

   Radera
  3. (60 liter * 14,50:- ) / 2 = 435:- !

   Man skall INTE förakta även "små" pengar!!

   Radera
  4. Menar du allvar BW? Klart det lockar. Det ser ju också företagen, det är därför de har det.

   Den största poängen med bonusar är gratis, personlig marknadsföring: Personer med god ekonomi utnyttjar kortets bonusar, och tjänar pengar, i princip gratis. De tycker att det är "skitsmart" att använda kortet - och sprider det till vänner och bekanta, alltså gratis marknadsföring.

   De som betalar ränta och förlorar pengar håller stort sett tyst om det. Alltså är det bättre marknadsföring att ha liten bonus och hög ränta, än att ha ingen bonus men låg ränta.

   Radera
  5. En skattefri inkomst skall aldrig föraktas oavsett hur liten!

   Radera
  6. Inte för att (min) ekonomin står och faller med en halv tank bensin men jag skulle bli glad om jag fick en halv tank ovan "gratis".. ;-)

   Tycker man annat har man nog lite "för mycket" pengar.. ;-)

   Radera
  7. Och när man väger det mot arbetsinsatsen så är timlönen smått fantastisk.

   Tar lika lång tid att betala oavsett vilket kort man använder, enda "jobbet" är att betala räkningen en gång i månaden när den ligger i internetbanken, är man riktigt lat sätter man den dessutom på autogiro.

   Finns bra många andra saker man gör med klart sämre besparing/inkomst per timme.

   Radera
  8. Ja, uppenbarligen har jag för mycket pengar. Det brukar bli 10-20kkr över varje månad som jag inte konsumerat upp.

   Radera
  9. Små extrapengar är också pengar, förstås.

   Däremot finns den psykologiska risken att man konsumerar något i onödan för att "få bonus", eller föredrar en dyr kedja (Coop, Circle K) för att få poäng istället för att handla hos lågprisalternativen direkt.

   Radera
  10. Jag ser det som en ren princip. Självklart skall man ha betalt för att använda ett speciellt kreditkort!
   Så jag går stenhårt på den som ger högst bonus. Sedan sätter jag alltid in upp till maxbeloppet för ränta. Finns ingen anledning att ge bort pengar genom att använda "fel" kreditkort.

   Radera
  11. @cornucopia Jag var absolut inte ironisk, men det känns som om du har fått svar på tal av flera skribenter. Jag har likt BW ovan ca 10-20K över efter räkningar, mat, mediamonsumtion, avsättning till tandvård, oförutsedda utgifter, bilskatt och ren spendering i form av just kreditkort. Min sambo har ca 10k kvar. Trots detta blir jag otroligt glad för en halv tank bensin i kvartalet, känns som tidig julafton eller födelsedag. Preem har brytdatum i början av varje månad och då betalar jag in redan då, alltså släpar inte min ekonomi men jag funderar på att ta rygg på någon ovan som utnyttjat deras ränta och sätta in en liten buffert på 15k till 1,6%

   Radera
  12. Tack, Johan, nej jag ska inte säga något. Jag blir glad om jag säljer en pocketbok för 50:- SEK.

   Radera
  13. Många pengar små ger en stor å och det är inte de stora inkomsterna som gör en rik, det är de små utgifterna !

   En av landets mest rika personer, en viss Ingvar "sprätter" inte med pengarna trots att han skulle kunna!

   En av mina julklappar var en bok av en viss känd bloggare och författare! Hade jag kunnat och haft tid så hade jag köpt den signerad ;-) men nu blev det "på nätet"..
   Hoppas några kronor gick till skaparen!

   Radera
 14. Däremot finns andra alternativ om man vill ha tillbaka pengar på det man handlar. Refunder har jag för mig kör rätt hård reklamkampanj på reklamkanaler på TV. Det finns andra liknande också. Men där är det stället du handlar på som ger "rabatt" som återbetalas. Tror inte på konceptet så jag orkar inte hoppa på det tåget heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och liknande koncept finns för lunchrestauranter. Om man köper deras lunchkuponger får man var tionde lunch gratis, eller via en app får man rabatt om man äter nog ofta på en viss restaurant. Förstås inget som lockar mig heller då jag inte säljer bort min valfrihet.

   Radera
  2. Borde man inte få extra ifall man kör med kreditkort ovanpå det?

   Radera
 15. Håller med om att kreditkort är inte att rekommendera för slarviga och kreditsvaga. Det känns som om kreditbolagen vill att man skall betala deras sviniga ockerräntor, det är svårt att få grepp om saldot på korten och det är lätt att förköpa sig. Samtidigt undrar man över hur avgifterna för korten kommer att bli när kontanter mer eller mindre försvunnit? Hur kommer de utan arbete eller inkomster att få ett kreditkort eller betalkort? Har de betalanmärkningar lär de väl inte få några kort?

  Fast med ett Agrol-kreditkort via LRF får du 60 öre rabatt när du tankar diesel. Det slår nog många andra kort (https://bensinkort.nu/)? Det är med nuvarande dieselpriser cirka 4%. Om du kör cirka 2000 mil med en stor dieselbil varje år, så blir det lite pengar (cirka 900 kronor!) Många av oss bor på landet och pendlar till jobbet, då är rabatter på drivmedel viktigt.

  SvaraRadera
 16. Cash is kring! Folk vet inte längre hur det kännas att hålla i riktiga pengar och då blir det färre som förstår begreppet "ekonomi", (dess ursprungliga betydelse). Det är väl det kreditkortsivrana vill.

  Länge leve kontanterna ( Hoppas jag!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också kontanter. Men jag har märkt att många kassörskor och kassörer inte längre kan räkna sedlar eller ge korrekt växel. Det är ofta man får fel växel nu för tiden. Ett gott råd är därför att alltid själv i huvudet räkna ut vad du skall få i växel. De nya sedlarna har även krånglat till det.

   Jag tror många litar att allt är rätt eller orkar inte själv räkna ut vad de skall ha tillbaks.

   Radera
  2. Kanske är det generationen som inte fått räkna slantarna i spargrisen som sitter bakom kassaapparaterna idag, (och de som står bakom). Jag tror det var en nyttig lärdom som är på väg att förloras i såväl räknande som i hushållande.

   Radera
 17. Jag har aldrig brytt mig så mycket om bonusar. Det som är skönt är ju ett kort ej knutet till ett konto när man blir skimmad. Eller när ett hotell i USA drar summan för boende två gånger och man kan enkelt lämna över till kreditkortsutgivaren att lösa det. Eller när din 10-dagars tjänsteresa i USA ska faktureras men hotellet ändå tar en deposition om $200 per natt, då är det tråkigt att ha kortet kopplat till konto.

  SvaraRadera
 18. Okq8 erbjöd sin 1% bonus (numera 0.3%) även på sitt kort utan kredit.
  Det har jag använt.

  Coop är helt hysteriskt med sitt bonussystem som de ändrar en gång i halvåret. Där måste jag ha kredit vilket irriterar mig.
  Man kan fortfarande köpa 5% rabatt när du handlar för bonuspoängen som man får på coop, vilket gör att om man som jag storhandlar i princip alltid handlar med 5% rabatt.
  Men man blir sugen på att helt enkelt bojkotta alltihopa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar du på Willys/Lidl/Netto så har du de 5% utan rabatten.

   Radera
  2. Och utan att finansiera sosseriet!

   Radera
  3. Jag handlar så mycket jag bara kan vid det kooperativa.

   Radera
  4. Ha ha ha ha... ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=ikNTOdHJbGI

   Radera
  5. Underbart Bengt! och det värsta är att det finns (fanns) människor som är sådana...

   Radera
  6. Enkel värld ni lever i. Allt är svart och vitt.

   Radera
  7. Säga vad man vill om "kooprativa"..
   Produkterna är likvärdiga med andra alternativ men man har verkligen lyckats med att "ladda varumärket" med "det goda"..
   :-)

   Radera
 19. Det finns en anledning till att banker och andra kreditinstitut ligger på och pressar på för att få människor att gå över till att bara betala med kort!

  * När man har ett kort i plånboken så ser man inte lika tydligt om man har pengar kvar eller inte. Man köper och konsumerar helt enkelt mer!

  * Dina köpvanor etc. kan sparas och loggas och din ekonomiska profil , vart du reser, med vad du reser mm lämnar tydliga spår.

  * Med plastpengar är dina pengar bara en siffra på ett elektroniskt konto. Med ett enkelt penndrag kan dina tillgångar göras värdelösa för dig - om du nu inte väljer att använda dem till PK produkter - och värdebeständiga kontanter bortanför myndigheternas kontroll i madrassen blir mindre lättillgängliga.

  Stasi i forna DDR hade jublat över dessa möjligheter till att hålla kontroll över medborgarna !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar hur du fått mössan att se så matt ut. Har du behandlat den på något sätt eller har du bara dragit en vanlig mössa över folien?

   Radera
 20. Amex blue 1.25% Gratis första året..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock 35 kr/mån i "medlemsavgift" och sedan ytterligare 420 kr/år i kortavgift efter det första året. 2% avgift för betalningar i annat än SEK, 4% för kontantuttag + ytterligare 2% om annat än SEK. Det verkar inte heller vara några räntefria dagar utan man betalar ockerränta direkt från betalningstillfälle till fakturabetalningen.

   Jag har aldrig förstått varför folk använder AMEX, de har alltid usla villkor jämfört med i princip samtliga andra kort.

   Radera
  2. För att inte tala om de ohemula avgifterna butiken får betala om de tar AMEX. Ser jag att en butik tar AMEX så vet jag att priserna är för höga!

   Radera
 21. Har man bil ock tankar mer än 1000 liter per år så får man 1% kickback från CircleK fortfarande. Visst, nu måste man köpa bensin för kickbacken, men det blir samma sak för min del. Det är rena gratispengar faktiskt när vår familj använder korten (man har två gratis) för alla inköp och abonnemang. Det känns bara korkat att tacka nej till gratispengar. Det är ändå fyrsiffriga belopp per år det handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där jag bor är dock Circle K dyrare än tex ST1. ST1 är just nu 4% billigare, så den där procenten som Circle K bjuder på räcker inte.

   Radera
  2. Ah det kanske beror på var man bor. Bor i centrala Stockholm och skillnaden är runt 35 öre mellan circle K och ST1 tex. Dra av 15 öre bonus så är det 20 öre skillnad. Det gör att det kostar några hundralappar mer per år att tanka. Dock får vi in flera tusen i bonus eftersom vi använder korten för allt hela året. Vi går plus, men jag ser att det inte är sant överallt i landet om det skiljer sig hela 4% ibland, som i ditt fall.

   Radera
  3. Tapp, INGO, Paroy, Oljeschejkerna Johansson, Q-Star, Bilisten, Pump...

   Alternativen är många och ALLA är BILLIGARE än Circle-K, Shell, OKQ8 etc.

   Radera
 22. Den där bonusen har alltid gjort mig förbannad. Bankerna ger kunderna rabatt från min omsättning för att ge kortkunder incitament att välja kort istället för kontanter. Vem fan är bankerna att bestämma det? Jag betalar 2.75% avgift för varje kund som betalar med kort så jag skulle hellre straffa kortkunder med 2.75% högre pris än att ge dom rabatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kort som ger bonus ger ju åtminstone något till konsumenten, avgifterna för storbankernas kreditkort är ju lika höga med där tar de hela summan själv.

   I detta fallet är det bra att EU satt ner foten och hindrar orimliga kortavgifter, tydligen har de varit minst 1% för höga tidigare då det gått att dela ut bonus :-)

   Vad som är äckligt är att man inte får neka kreditkort och bara ta bankkort, det går ju för butiken inte att avgöra vad det är för kort.

   Radera
  2. Vad som är äckligt är att jag inte får ta ut extra avgift av kortkunder som utöver dessa 2.75% dessutom kräver mer tid att betjäna.

   Radera
  3. Betalar du 2.75% i avgift borde du omförhandla ditt avtal med kortinlösen.

   Radera
  4. Knappast förhandlingsbart med den omsättning jag på kort.

   Radera
  5. Skulle du inte kunna ge 2,75% kontantrabatt istället för att ge kortkunder och kontantkunder samma pris?

   Men du kanske får betala för kontanthantering på banken också?

   Radera
  6. Gjordes väl olagligt att ta ut kortavgifter. Att ge rabatt till de med kontanter ses som en kortavgift.

   Radera
  7. Ja olagligt, fast man kan ju filosofera över om det vore lagligt att lägga hela kortavgiften på kunden enligt logiken att jag får ju samma summa då vare sig kunden betalar kontant eller med kort.

   Radera
 23. Förut kunde det kosta ca 4% för näringsidkaren att ta betalt med Amex-kort. Tack vare EUs nya regler så går detta inte längre. Tror avgiften ligger någonstans runt 1-1,5% idag. Rätt skönt tycker jag eftersom dessa parasitretag som amex inte har någon samhällsnytta över huvud taget. De pengarna som man tidigare var tvungen att betala i kortinlösen gjorde såklart att även varorna blev ett par procent dyrare. Surt för både näringsidkare och konsument!

  SvaraRadera
 24. En högst ovetenskaplig undersökning jag gjort ger vid handen att Master Card och VISA är de absolut vanligaste "kreditkorten" i SE
  AMEX och fr.f.a "Diners Club" de mest ovanliga.

  I stora delar av det övriga civiliserade Europa är det kontanter, dvs sedlar OCH mynt som gäller ;-)
  Det är SE som är det (extrema) undantaget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. AMEX har alltid varit skit för kunden. Många handlare genom tiderna har tagit alla kort, utom just AMEX. "Vi tar inte AMEX" fanns lite överallt förr i tiden, vet dock inte hur det är nu. Förmodligen samma men inte så explicit.

   Radera
 25. Jag använde Ica bankkort plus i flera år innan det blev dåligt. Bland annat betalade jag terminsavgift (70 000) för universitet och hyra 6000/ lånad i USA med kortet vilket gav åtskilliga hundralappar per månad i bonus. Man kunde om jag minns rätt även handla på typ Willys och be om kontanter utöver beloppet och sedan sätta in pengarna på ica igen = bonussnurra.

  SvaraRadera