Cornucopia?

Aktuellt

Friggebod, Attefallshus, Bolundare och nu Bohlinare

En ovanlig frihet i Sverige är möjligheten att uppföra mindre komplementbyggnader utan bygglov. De har fått sina namn efter de drivande poli...

2017-12-06 15:55

Allt färre ungdomar leder till allt lägre ungdomsarbetslöshet

"En sak är nämligen helt säker. Ungdomsarbetslösheten kommer lösa sig själv, eftersom de stora barnkullarna från runt 1990 något år efter valet 2014 inte längre kommer klassas som ungdomar." - undertecknad 2013
Redan 2013 påtalades det här på bloggen att valsegraren 2014 automatiskt kommer lösa problemet med ungdomsarbetslösheten. Detta på grund av att det helt enkelt blir allt färre ungdomar, medan behovet av billig ungdomsarbetskraft inte minskar. Och botten i ungdomskullarna är ännu inte nådd.
Antalet ungdomar i åldern 20 - 24 år 1968 - 2016 och prognos 2017 - 2040.
Det stora antalet ungdomar på arbetsmarknaden och universitet och högskolor de senaste åren är ett resultat av den sk babyboomen under 90-talet. Peak ungdom i åldern 20 - 24 år nåddes redan 2013, när jag skrev tidigare blogginlägg om detta

Sedan dess har antalet ungdomar i gruppen blivit 53 688 färre och botten är ännu inte nådd. Gruppen kommer minska med ytterligare 44 420 till prognosticerad botten år 2021. Det betyder att ungdomsarbetslösheten kommer fortsätta att vara låg under större delen av den kommande mandatperioden.

Först 2029 är vi tillbaka på nivåerna från 2013, som sedan planar ut.

Det finns alltså inget akut behov av fler ungdomsbostäder eller fler utbildningsplatser på högskolor och universitet. Ungdomsinriktade företag kommer också uppleva en fortsatt demografisk press med minskande kundgrupp några år till.

Det mest centrala är dock att den socialistiska regeringen på inget sätt kan ta till sig äran över minskande ungdomsarbetslöshet. Den beror på det konjunkturläge som trots regeringen varit gott, och framför allt på allt färre ungdomar medan efterfrågan på arbetskraft till typiska ungdomsjobb förblivit hög.

Politiker har i själva verket alltid mindre inflytande på ekonomin än vad de hävdar, men de måste motivera sin egen existens och en stor del av väljarna har utmaningar som gör att de inte kan syna bluffen. Ekonomin och Sverige fungerar trots politikerna, inte tack vare politikerna. För det är vanligt folk som sliter för att få landet att fungera, inte skattepengdiare i riksdag och regering.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Tittade på SCB och enligt dem så ska det vara 11.000 fler i åldersgruppen 15-24 som är sysselsatta i arbete jämfört med 2015.

  Mycket lägre än gruppen minskade och ingen svensk politikers förtjänst - snarare oförtjänst att det inte blivit fler. (Togs inte "rabatten" på arbetsgivaravgiften för unga nyligen?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gruppen 20-24 har minskat 6% sedan dess eller 38 000, så "skillnaden" i ungdomsarbetslöshet blir 49000 personer.

   Och ja, staten höjde arbetsgivaravgifterna för åldersgruppen. Väl medvetna om att det rådde högkonjunktur och att det blir allt färre ungdomar, så det skulle inte nettomässigt slå negativt, men annars hade det sett ännu bättre ut förstås.

   Radera
 2. Med ett annat synsätt än bloggarens är det något bra ifall efterfrågarna av "billig ungdomsarbetskraft" tvingas höjja lönerna eller effektivisera sin verksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut.

   Och du kan sluta klistra etiketter på "bloggaren".

   Givet minskande årskullar och högkonjunktur kunde tidpunkten för avskaffandet av den rabatt som infördes runt finanskrisen inte varit bättre.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Förre ungdomar innebär lägre efterfrågan på bostäder samtidigt som historisk många befinner sig i 75-80 årsåldern. Blir intressant att följa bostadspriserna...

  SvaraRadera
 6. Ironiskt nog är det nubdet kommer ut studentboenden på marknaden i Stockholm. Vi får se om det innebär hyresprispress på dem eller om man fyller dem med andra boende. Tex nyanlända.

  SvaraRadera