Aktuellt

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövnin...

2017-11-14 09:05

Valueguard: -3.4% i Stockholm under oktober

Valueguard bekräftar Husmaskens Booli-siffror för oktober och anger -3.4% i kvalitetsjusterad prisutveckling. Husmasken anger -3.8%.
Husmasken med Booli-statistiken är alltså fullt indikativ för faktisk utveckling, till skillnad mot Mäklarstatistiks tremånaders vägda medelvärden. Det innebär att den dramatiska utvecklingen i november hos Husmasken också är indikativt korrekt.

Valueguards siffror för senaste månaden ser ut som följer:

HOX Sverige 232 -3,0%

Sverige BR 295 -2,8%
Stockholm BR 280 -3,4%
Göteborg BR 343 -1,2%
Malmö BR 245 -2,9%
Mellanstora städer BR -2.5%

Sverige Villa 213 -3,2%
Stockholm Villa 222 -4,0%
Göteborg Villa 221 -1,6%
Malmö Villa 188 -2,1%
Mellanstora städer Villa -3.3%

Extra intressant är att här se villaprisernas utveckling, som annars kan släpa efter på grund av att det är lagfarter som redovisas först flera månader efter köpbeslutet.

För Stockholm rapporterar Husmasken just nu ytterligare -3.9% på lägenhetspriserna i månadsmedel, men det är i praktiken medelvärdet för första till fjortonde november och månaden är alltså inte över än. Beskedet från Valueguard ovan är att Husmasken har fullgott prognosvärde. Sedan augustitoppen är priserna enligt Husmasken ner 10% i Stockholms kommun på månadsmedel och 15% på veckomedel. För innerstaden är siffrorna 9% respektive 16% ner.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

109 kommentarer:

 1. Valueguard skriver följande i sitt pressmeddelande.
  "Historiskt har vi sett nedgångar under hösten under 2007, 2008 och 2011. Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar ända till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet"

  Intressant och man kan undra varför den andra meningen finns med i ett pressmeddelande.

  Skillnaden denna gång är dock att nedgången delvis är utbudsdriven, vilket det inte var vid tidigare tillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. lol, ja det kan man verkligen undra.. :-)

   Radera
  2. De kanske skriver så för att det är sant?

   Radera
  3. Informationen är malplacerad, vilket betyder att den är skriven med någon annan agenda än sitens officiella. Men det är ofta så enkelt att den enskilda personen som skrev texten har någon medveten eller undermedveten agenda.

   Radera
  4. Är väl snarare du som väljer att läsa in något sorts dolt budskap i texten.

   Radera
  5. Jag tycker det känns ganska uppenbart, och fler med mig tydligen, att man försöker leda läsaren i en prognos. Och den prognosen är att "detta är normalt då och då, efter årsskiftet kommer marknaden vända upp igen".

   Radera
  6. Nej, jag läser ett malplacerat budskap. Inget skrivs någonsin utan anledning, och är inte anledningen förankrad till sitens agenda så är den förankrad till något annat. Det skulle bli mycket konstig text överallt annars.

   Radera
  7. Exakt vad anser ni vara malplacerat?

   Radera
  8. Håller med linus och Megga
   Finns alltid någon typ av agenda/policy ifrån företaget eller personen som skriver texten

   Radera
  9. Och anledningen i det är fallet är alltså att det är sant. Bra där.

   Radera
  10. Specificera istället för att bara tycka.

   Radera
  11. Tror det är så enkelt att förespråkare av bubbelhypotesen inte vill höra annat än att "priserna ska ner".

   Radera
  12. Kom igen nu. Vad består agendan i? Eller var det bara snömos från er sida?

   Radera
  13. Det är helt klart en subliminal påverkanskampanj från en tillverkare av kalendrar.

   Radera
  14. Såja Stefan, det är bra så...

   Radera
  15. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

   Radera
  16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  17. Det sunkigt trumpna är det unket runkna.

   Radera
  18. Syftet kan ju vara att man inte vill bidra till "panik". Det kan vara agendan...
   Naturligtvis spekulerar jag, då jag inte känner till förklaringen till texten, men det är väl inte orimligt skulle jag säga.

   Radera
  19. Fast då kan man ju hävda att de bidrager till "paniken".
   De skriver ju ordagrant "nedgångar till årets slut".
   Vem vill köpa då?

   Radera
  20. Ja, man kan ju aldrig veta om ens strategi att manipulera människor kommer få den önskade reaktionen. Jag tror dock inte deras intention var att bidra till oroligheter på fastighetsmarknaden.

   Du är fri att tro annat.

   Radera
  21. Megga
   Det kändes mest som att vissa individer läste in dolda budskap i texten som inte fanns. Men visst, vad vet man. Kanske är Bilderbergergruppen som vill ha upp priset efter nyår.

   Radera
 2. "Raketforskare" uttalar sig.. ;-)

  "..fter en period av stora uppgångar, är det normalt att priserna stagnerar, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors i Göteborg. .."

  Ja, och efter det att solen gått upp på morgonen så går den ner på kvällen...! ;-)

  http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/trendbrottet-nu-faller-bopriserna-1.4826178

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju även denna kommentaren. "- Det som hänt i Stockholm är att ett stort utbud av nyproduktion gjort det svårare att få sålt lite äldre lägenheter" . Direkt felaktigt? Var det inte själva nyproduktionen som inte blev såld?

   Radera
  2. Ja, det där verkar konstigt. Äldre fastigheter, och då menar jag stenstäderna, dvs sent 1800-tal - sekelskifte 1900, har högre kvm-priser, då de är mycket populärare att bo i än moderna fastigheter inkl. nyproduktion. Kan ju vara så att de blivit svårsålda pga att de är dyrare, men samtidigt så är de ju mer eftertraktade. Jag har också förstått det som att det är nyproduktionen som är svårsåld över lag, pga överutbud, men priserna måste rimligtvis ha fallit på Östermalm också.

   Radera
  3. På de flesta ställen gör ökad försäljning av nyproduktion att genomsnittliga kvadratmeterpriser ökar. Misstänker att Stockholms kommun kan vara ett undantag med tanke på de extremt höga priserna på gamla lägenheter.

   Radera
  4. @Laban Det är nog enklare för byggbolagen att sänka/locka lite än för en privatperson som redan köpt nästa lägenhet kanske.

   Samt med all nyproduktion har man som köpare ett större utbud och behöver inte kompromissa lika mycket.

   Men ja inte helt självklart.

   Radera
  5. "Det som hänt i Stockholm är att ett stort utbud av nyproduktion gjort det svårare att få sålt lite äldre lägenheter"

   Teorin är att dem som signat upp sig på en nyproduktion för 1-2 år sedan nu börjar får tillträde och ska nu ackumulerat försöka bli av med sin gamla lgh, därav utbudet och stressen.

   Radera
 3. Mäklarstatistik hävdade väl oförändrade priser i oktober, fördelen med deras modell är kanske att extrema toppar under semestermånader till exempel neutraliseras lite.
  Egentligen finns ingen som helst anledning för en mäklare idag att försöka ge sken av att priserna inte faller snabbt. De åstadkommer då bara att säljarna får för höga förväntningar. Lika bra att vara ärlig och försöka ge ungefär samma bild till köpare och säljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, håller inte helt med om det du skriver ang snabba prisfall. Snabba prisfall innebär rädda köpare = inga affärer.

   Det smartaste torde vara att få ner säljarnas prisförväntningar så att det blir affärer samtidigt som man signalerar att det är stabila priser framöver för att köparna ska våga köpa. Det är väl ungefär den bild som vissa intervjuade mäklare försöker måla upp, exempelvis Erik Olsson.

   I övrigt har du naturligtvis rätt, för mäklare är det primära att det görs affärer. Skillnaden i arvode mellan på en affär med avslut på 10 eller 11 miljoner är mycket mindre än skillnaden i arvode mellan affär och ingen affär (=0).

   Radera
  2. Mäklarstatistik siffror för oktober baseras på försäljningar mellan aug-okt. Eftersom augusti var upp, så redovisades för oktober en smärre nedgång.

   Radera
  3. Skillnaden för mäklaren är att i en fallande marknad minskar volymen.

   Säljarna är inte intresserade av att sälja med förlust, eller under vad de anser att lägenheten egentligen är värd. Det är stor risk att köparna blir förlorare, då de värderar lägenheterna lägre än säljarna, och därmed inte vill buda upp till en nivå där säljaren är intresserad av att sälja.

   Bara ett fåtal säljare säljer till lägre pris. Effekten blir att många köpare blir utan ny lägenhet. Det är först när priserna ökar igen som köparna ändrar sin uppfattning om värderingen så att köpare och säljare kan mötas i större omfattning och fler affärer blir av, fast åter igen på den högre nivån då.

   Radera
  4. Men nu har priser fallit rejält i Stockholm i ett par månader, och de lyckad ändå hålla uppe antalet avslut hyggligt. En rätt stor andel säljer kanske därför att de måste sälja?
   Det är inte möjligt att kommunicera fallande och stabila priser samtidigt, därför är kanske just Erik Olssons kommunikationsförsök inte helt lyckat.

   Radera
  5. Mäklarnas bästa argument har försvunnit. Dvs "köper du inte idag är det dyrare imorgon". Vänd på den och känn efter.... :-O

   Radera
  6. Martin Wikman, då blir väl det näst bästa argumentet att istället vända sig till säljaren och säga "säljer du inte idag, så får du sämre betalt imorgon"

   Mäklare tjänar inte främst på att kämpa för att få ut högsta möjliga pris. Mäklare tjänar på många, snabba affärer. Detta är tom. visat i forskning, i länder där det är tillåtet för mäklare att sälja sin egen bostad. Säljer du någon annans bostad så är det inte värt mödan att få ut någon % mäklararvode på det möjligen lite högre priset du kan få ut om du kämpar lite extra med försäljningen. Däremot om du får 100% av "överpriset", då är det värt det.

   http://freakonomics.com/2008/02/26/real-estate-agents-revisited/

   Radera
  7. Det näst bästa alternativet kräver övertalning att säljaren ska sänka priset och övertalning av köparen att "det blir inte billigare än såhär". Stor skillnad mot budgivningen i hallen för några månader sedan...

   Radera
 4. Var på 2 visningar här på Södermalm igår. Den ena en 1a vid Zinkensdamm och den andra en 4a där jag själv bor i Hornstull. Inga spekulanter än mindre nyfikna köpare. Båda hade visserligen haft visningar på söndagen men det har hänt någonting med marknaden, det känns så helt klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem som vill bo på den tråkiga knivsöder om det finns bättre val i samma pris liksom Sofia, Maria,sjöstan?

   Radera
 5. Okej!

  Hur stor är egentligen denna "katastrof"? Är priserna tillbaka på vårens nivåer, 2016 års nivåer, 2015 eller t.om 2014 års nivåer...

  Gick vi u"under" då och tvingades i vårt "armod" tigga utanför "Daglivs - Klippet" på Hornsgatan ? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om nedgången stannar vid detta så händer inte mycket förutom att man måste sänka priset på nya bostadsrätter -> mindre vinst för bolagen.
   Eftersom spekulanterna försvinner så ingen prispress upp.
   Frågan är dock om köparna vågar köpa nya bostadsrätter även om priserna går ned.
   Skulle vilja säga att läget är instabilt om hur det kommer att gå.

   Radera
  2. Vi får väl se till nyår. För att travestera Fredrik Reinfeldt: "Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?" Vi får väl hoppas att huset inte ramlade ihop ...

   Radera
  3. Det stannar inte vid detta. Det stannar först när alla parametrar visar att de fundamentalt har fallit för mycket. Precis som ökningen fortsatte långt längre än rimliga fundamenta motiverade (förutom idiotargumentet att månadskostnaden ska vara konstant genom en räntesänkningsperiod, men det handlar mer om att man kan bli professor i ekonomi trots
   väldig brist på fantasi och analytisk förmåga).

   Radera
  4. Ser ut som ganska precis 2 år, dvs 2015. Men krypit nedåt i princip dagligen, så kan ju fortsätta också.

   Radera
 6. Bankerna har alltså sänkt maxlånet från 5ggr årsinkomst till 4,5ggr årsinkomst..och som i ett trollslag vänder bomarknaden.

  Skönt att Sveriges ekonomiska stabilitet inte ligger i några få privata företags händer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa borde ÖHT INTE få låna !!

   Radera
  2. Helt rätt Bengt Hansves. Tex Magdalena Andersson.

   Radera
  3. Hört på jobbet idag: "det är ju helt sjukt med det här amorteringskravet, jag kommer ju inte få lån när jag ska flytta".

   12% av nya bolåntagare ligger på 500-700% belåningsgrad. Att bankerna skulle ha en definitiv gräns på 500% är inte sant.

   Radera
 7. Väldigt lite folk på visningar.

  Svårt att förstå hur det kan svänga så fort. För två år sedan så var det nästan omöjligt att få en bra lägenhet om man inte lyckads få till en visningen innan den officiella.

  Utbudet har ökat lite, men det kan knappast förklara hur det kan gå från 50 pers på en visning till 5. Så många fler lägenheter är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många fler lägenheter är det INTE.

   Radera
  2. Varför är det svårt att förstå?
   Bankerna ställer hårdare krav och Sthlm-are slår i skuldkvotstaket.
   Fast det är väl inte korrekt med tämligen enkla logiska förklaringar utan man kan ju alltid skylla på "psykologin". Blir ju mer spännande då.

   Radera
  3. Intressant att priserna är ned mer i "Stor-stockholm" men alla anekdoter verkar röra innerstan?

   Mer logiskt att det främst drabbar innerstan om bankerna sänkt högsta tillåtna belåningsgrad tänker jag. Förvisso mer villor utanför tullarna men ändå.

   Radera
  4. Folk har flyttat "klart", i hetsen skulle alla flytta.

   Radera
  5. Visst spelar psykologin roll. Hur mycket vet jag inte. En annan faktor är spekulation. Jag har med egna öron hört flera öppna diskussioner på tunnelbanan de senaste åren om hur "man" köper för att sälja vidare om ett eller ett par år.

   Radera
  6. Visst är det så Doktorn.
   Dock ska man ha klart för sig att dessa drömmare numera inte får låna som tidigare. Därmed en sättning.

   Radera
  7. Det är alltså fullt möjligt att de där drömmarna fortfarande tror på evig uppgång utan korrektion men att de numera inte har möjlighet att byta upp sig.

   Radera
  8. "Varför är det svårt att förstå? Bankerna ställer hårdare krav och Sthlm-are slår i skuldkvotstaket."

   Om man inte har råd, så går man och tittar på lägenheter med sämre läge eller mindre yta. Varför skulle 80-90% sluta att gå på visningar?

   Radera
  9. Jag skulle nog rösta på att största bortfallet av köpare handlar om spekulativa köpare. Alltså, dom som fortfarande köper gör det därför att dom behöver ett boende och har pengarna/får låna pengarna. Dom köpare som ser det som en investering som ska ge avkastning; avvaktar just nu.

   Radera
 8. Och nu skrivs det i Di att regeringen kommer säga ja till amorteringskravet.

  https://www.di.se/nyheter/regeringen-kommer-saga-ja-till-amorteringskravet/

  SvaraRadera
 9. Jag tror att det som händer nu i Stockholm är att de som redan köpt ett annat boende kommer att sälja på de nu något lägre nivåerna, för att det inte fallit så mycket, och för att de gärna vill ha loss pengarna.

  Om ett par månader kommer en period när det blir väldigt litet utbud då folk slutar med att köpa först och sälja sen. Alla kommer vilja sälja först och köpa sen. När utbudet legat på en lägre nivå under några månader kommer priserna röra sig uppåt igen. Gissningsvis april - maj nästa år.

  Den som lever får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Inser att det kan verka som jag säger emot mig själv när jag säger att folk vill säja först och köpa sen och att det skulle leda till att utbudet minskar. Men, anledningen till att utbudet minskar är att folk inte är intresserade av att sälja på de lägre nivåerna alls. Och när de inte har köpt först har de ingen press att sälja.

   Radera
 10. Regeringen överraskar positivt:

  "BOMARKNAD: REGERING KOMMER SÄGA JA SKÄRPT AMORTERINGSKRAV (NY)

  11:25
  (tillägg: från stycke fyra)

  STOCKHOLM (Direkt) Regeringen kommer säga ja till det skärpta amorteringskravet.

  Det uppger nu en mycket centralt placerad regeringskälla till Dagens industri. Priset för att gå emot Finansinspektionen bedöms vara allt för högt.

  På måndagen fattade Finansinspektionens styrelse enhälligt beslutet att införa ett skärpt amorteringskrav från 1 mars nästa år.

  Regeringen avgör frågan och en del har trott att ett införande så nära in på valet skulle bedömas vara alltför politiskt riskfyllt, särskilt då oppositionen sagt bestämt nej.

  Men finansdepartementet är helt inställt på att ge grönt ljus till det nya amorteringskravet.

  Vi har i bred politisk enighet gett Finansinspektionen mandatet att hantera den finansiella stabiliteten. Ska vi då dra tillbaka det mandatet och i praktiken underkänna deras omdöme. Då raserar vi hela den ordning som byggts upp under 6-7 års tid, säger Di:s källa.

  Här står mer på spel än bara det här förslaget. Det är en hel ordning som prövas. Att skjuta den i sank första gången den ska prövas är rejält oförnuftigt, fortsätter källan."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och SEK försvagas. EUR har inte långt kvar till 10 kr nu.

   Radera
  2. Och inflationen sjunker så ni kan glömma de hett efterlängtade räntehöjningarna.

   Radera
  3. EUR är ansedd som den mest undervärderade valutan.
   SEK ligger i mitten på den rankingen.

   Radera
  4. Precis, snälla KPI-siffror. Min hobbyindikator, "ränta på 5-års statsobligation", ligger på -0,18%. Lite lägre (!) än i början av året. Alltså -- låga långsiktiga inflationsförväntningar, och därmed låga långsiktiga räntor.

   Radera
  5. Lär ju aldrig bli någon inflation nu när vi har billiga skateboards från Kina att köpa.

   Radera
  6. Inflationen kommer som ett brev på posten, kronan försvagas, vi lever på importvaror. ALLT noteras i dollar, bensin, fläsk, mobiltelefoner. Titta på bensinpriset ni inflationsförnekare. Kronan dumpas för att ingen tror att man kommer reda ut detta skuldberg.

   Radera
  7. Säger du det. Sån tur att jag inte lägger hela min inkomst på bensin då.

   Radera
 11. Kolalde på den irländska bolånebubblan och den påminner väldigt mycket om den svenska
  See denna för mera fakta
  https://www.ucd.ie/t4cms/wp09.32.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser inledningen, där står det centrala:

   "However, driving the construction boom was a less recognised boom, in bank lending."

   Samma i Sverige. Det är ingen bostadsbrist som har drivit prisbubblan, det är den mycket frikostiga utlåningen.

   Radera
  2. Är inte det som är en förutsättning för hela bubblan ?
   banker som lånar ut enorma mängder pengar till kreti och pleti.

   Radera
 12. Prisutveckling-Grisutveckling.
  Man kan räkna på hitan och ditan, den viktigaste grunden är ändå inte husgrunden utan värdegrunden....

  SvaraRadera
 13. I Örebro måste fastighetsbolag ge rabatter på hyran för nybyggda hyresrätter...

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fastighetsbolag-infor-rabatter-for-att-kunna-hyra-ut

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista meningen är ju hur skum som helst.
   Man kan alltså rabattera 30% och ändå göra en bra affär.
   Naturligtvis stämmer inte det, fastigheter är inte Apple.

   Radera
  2. Du gick på "upp till". Betyder allt mellan 0 och 30 %.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Med kreativ bokföring kan man bevisa precis vad som helst.

   Radera
  5. Köp OP med PE 1. Superbilligt!
   Spelar liksom ingen roll att de och hyresvärdarna får sänka priset på sina lägenheter. Rörelserna går fantastiskt bra!

   Radera
  6. Kreativ bokföring? Är det sånt som konstnärer sysslar med?

   Radera
  7. Detta verkar inte vara något nytt för Örebrobostäder. Systemet finns beskrivet i deras årsredovisning.

   "Modellen bygger på att räntan låses
   under tio år och en rabattrappa
   skapas som gäller under samma
   tioårsperiod. Den låsta räntan ligger
   långt under den kalkylränta som man
   normalt baserar byggkalkylerna på.
   Hyresrabatten minskar efterhand och
   år elva är man tillbaka på samma nivå
   som man skulle haft med traditionell
   hyressättning."

   Uppenbart finns där lite marginal att ta av inom nyproduktionen.

   Radera
  8. Vi är bara bittra för att vi inte lever på konstnärslön som Clownen Manne och bor i BRF värderad till 17 miljoner.

   Radera
  9. @Stefan!

   Fy F--- Det stämmer.. 17 mille...
   Dessutom en gammal Toyota Van DIESEL på firman som INTE är miljövänlig för en halv ekologisk morot ens ...

   Radera
 14. Att tidiningar, klickjagare, foliehattar och domedagsprofeter blir alldeles till sig för att bostadspriserna innom tullarna nu visar på -5% senaste 3 månaderna och minus 2,5% på 12 månader säger väl det mesta.
  Någon form av reglering är ju nödvändig för att bromsa priserna.
  Dock tror jag skuldkvotstaket är felriktat då man kan låna mer (för att sedan använda som amortering) om man har en låg inkomst. Det får ju liksom omvänd effekt då.
  Bättre hade varit att trappa ner ränteavdraget. Det är ju ett direkt politiskt verktyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingen återvändo nu. Att polera bajskorven är bara ett spel för gallerierna. Funnits för många vinnare på pyramidspelet och finns för många förlorare på att röra om i grytan. Hade det funnits politisk vilja att styra upp systemet hade det inte kommit förändring först nu. Räknar iskallt med att enda verkliga förändringen kommer komma ifrån globala faktorer.

   Radera
 15. Utanför lådan, tänk om det är så att ett antal presumtiva köpare (pk) väljer att inte köpa så dyrt när de ser hur stor amorteringen blir. De som lånar dyrare håller upp priset men de pk hjälper till att sänka priset. Bara att pk säkert finns driver ner priset något.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 16. Minst 3 rum och minst 80 kvm.
  Elva års kötid så kan man få första tjing på en lgh i Tumba. Med 10 års kötid e man körd. Stockholms stads bostadsförmedling dårå..

  SvaraRadera
 17. Såhär ska en sund marknad fungera!

  https://www.di.se/nyheter/huvudstaden-dar-lagenheten-kostar-20000-kronor-kvadratmetern/

  En marknad där staten inte går in och petar i diverse saker och skapar en jävla massa subventioner och konstiga regleringar som inte gör något annat än att skada, strypa och förstöra marknaden i grunden.

  SE OCH LÄR!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner inte riktigt igen mig i de där priserna, känns för låga.
   Annars är ju Neukölln trevligt. Bra mycket trevligare än vad Södermalm någonsin kommer att bli till ett helt annat pris.

   Radera
  2. Nu vet jag att Berlin är billigare än Stockholm men är det verkligen rimligt att jämföra Berlins billigaste delar med snittpriset i stockholms kommun eller vad du nu jämför med.

   Det finns bostadsrätter i Stockholms län som har kvadratmeterpriser runt 20 000 kr också.

   https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-haninge-jordbro-haninge-kommun-hoglundavagen-17-12662896

   https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-vastergard-sodertalje-kommun-lundbygatan-40,-2-tr-12894935

   https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-centralt-sigtuna-kommun-vanortsringen-50a-12898416

   Osv...

   Radera
  3. I slutändan är det ingen större skillnad på Berlin och Stockholm i boendekostnad med hänsyn till standard och inkomst.
   Det är helt fel att stirra sig blind på kvadratmeterpriserna (säger detta för hundrade gången känns det som).

   Radera
  4. Jepp, favorit i repris.

   Det är inkomsten det hänger på i Berlin. Låga löner och ganska stort utbud -> låga priser.

   Fast frågan är om lönerna är så låga i staden egentligen? Lite snabbsök:

   "Monthly Average Salary in Berlin in 2015: 2.953 Euro", dvs strax under 30 000 kr/mån.

   ... jämför med en snittlön i Stockholm på ungefär 35 900 kr/mån år 2015 enl SCB.

   14% lägre lön, men betydligt billigare bostäder.

   Radera
  5. Ja per kvadratmeter är de betydligt billigare men inte i praktiken.
   Det är ju liksom inte bara lånet som ska betalas om man säger så.

   Radera
  6. Nej, stora kostnader up front på grund av mäklare och skatter, men annars har du ju samma koncept som i flerbostadshus i Sverige med "Hausgeld" till en samfällighet istället för månadsavgift till en förening, som täcker värme/vatten/underhåll/osv.

   El, värme, vatten och avlopp är generellt dyrare men detta är småpengar jämfört med det kapital du slipper investera, och som sagt, det ingår som avgift till en samfällighet som är i storleksordningen lika stor som i Sverige.

   Det är inte något magiskt med tyska bostäder, och tyska priser i allmänhet är låga.

   Radera
  7. Neukölln-exempel, 63,5 kvm, 229 000€, avgift 159€/månad.

   Det är billigt hur man än vänder och vrider på det. Släng på en femhundring i månaden för elen och en engångskostnad på 200 papp för kontrakt och skatter och sånt, så blir det ändå sjukt mycket billigare än en tvåa i Stockholm!

   Radera
  8. Jag gillar Neukölln men sanningen är ju den att det bor mest turkar och alternativa människor där med låga inkomster så för dom är den där lägenheten inte billig.

   Radera
  9. Om vi då låtsas att Neukölln är ungefär lika med Södermalm, så kan vi ta denna lägenhet som jämförelse.

   2 rum söder, 65,5 kvm, 3 574 kr/mån avgift

   Dubbelt så hög avgift, 75% högre pris.

   Kan du speca de där extrakostnaderna som gör att dessa två bostäder kostar lika mycket per månad? Får inte ihop det.

   Radera
  10. Jaja. Ta Friedrichshein eller Prenzlauer Berg istället då, där är det väl mer alternativhipstermediatrendfolk.

   Radera
  11. Södermalm och Neukölln är så extremt olika så en jämförelse blir bara löjlig.
   Som jag skrev ovan. Jag känner inte igen mig att en lgh kostar 20 tusen per kvadratmeter i Neukölln. Känns som ganska länge sen vi pratade de priserna.

   Radera
  12. Joakim.
   Neukölln är typ billigast i Berlin, självklart kan du då inte jämföra med Södermalm som är så överprisat att jag nästan skäms som svensk.

   Radera
  13. Priserna är faktiskt inte särskilt mycket annorlunda i Friedrichshain eller Prenzlauer Berg, hittade bostäder till samma kvadratmeterpris.

   Det var ju du som påstod:

   "Ja per kvadratmeter är de betydligt billigare men inte i praktiken.
   Det är ju liksom inte bara lånet som ska betalas om man säger så."

   Plötsligt är Södermalm överprisat? Då måste resten av Stockholms kommun också vara överprisat, och kanske även Malmö, Lund, Uppsala, Linköping?

   Var inte det hela poängen, att bostäderna är billigare i Berlin?

   Radera
  14. Som turist är det ju ganska fantastiskt med typ halva priset på hotell kontra Sthlm (jämförbara objekt).

   Men prata med valfri Berlinbo så inte fan tycker de att de bor billigt (vilket de inte gör med tanke på inkomst, standard, etc).

   Radera
  15. Hotell, restaurang, öl... ja, som turist är Berlin fint.

   Nej, du har rätt i att bostäderna inte är lika billiga med Berlinlön, som ju då är 14% lägre än Stockholmslönen. En skillnad är att det är lättare att få tag på hyreslägenhet (de flesta som köper lägenhet i Berlin verkar göra det som investering) än i Stockholm.

   Men ser man till, låt oss säga, en "tjänstemannalön" så ser det definitivt ut att vara OK priser.

   Radera
  16. Om du tittar på Neukölln-lägenheten du länkade så är det inte svensk standard (varmvattenberedare etc). Nu tycker jag inte svenska standard med topprust är något att eftersträva, dock är jag i minoritet och därmed trissas de svenska priserna upp i rustningshysterin.

   Radera
  17. Den riktiga förklaringen till varför bostäder i tex Berlin är billigare än i Stockholm är finansieringsmöjligheterna.

   Amorteringskraven är hårdare i Tyskland, vilket gör att priserna också är lägre eftersom hushållen helt enkelt inte har kassaflöde nog att amortera när priserna är för höga.

   Radera
  18. Det spelar absolut in.

   Radera
  19. Fram tills 2011 minskade befolkning varje år i Berlin. Ni kan ju räkna ut vad det gör med priser på bostäder...

   Radera
 18. Vissa börjar få problem att hyra ut hyresrätter.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fastighetsbolag-infor-rabatter-for-att-kunna-hyra-ut

  SvaraRadera