Husmasken med Booli-statistiken är alltså fullt indikativ för faktisk utveckling, till skillnad mot Mäklarstatistiks tremånaders vägda medelvärden. Det innebär att den dramatiska utvecklingen i november hos Husmasken också är indikativt korrekt.
Valueguards siffror för senaste månaden ser ut som följer:
HOX Sverige 232 -3,0%
Sverige BR 295 -2,8%
Stockholm BR 280 -3,4%
Göteborg BR 343 -1,2%
Malmö BR 245 -2,9%
Mellanstora städer BR -2.5%
Sverige Villa 213 -3,2%
Stockholm Villa 222 -4,0%
Göteborg Villa 221 -1,6%
Malmö Villa 188 -2,1%
Mellanstora städer Villa -3.3%
Extra intressant är att här se villaprisernas utveckling, som annars kan släpa efter på grund av att det är lagfarter som redovisas först flera månader efter köpbeslutet.
För Stockholm rapporterar Husmasken just nu ytterligare -3.9% på lägenhetspriserna i månadsmedel, men det är i praktiken medelvärdet för första till fjortonde november och månaden är alltså inte över än. Beskedet från Valueguard ovan är att Husmasken har fullgott prognosvärde. Sedan augustitoppen är priserna enligt Husmasken ner 10% i Stockholms kommun på månadsmedel och 15% på veckomedel. För innerstaden är siffrorna 9% respektive 16% ner.
Valueguard skriver följande i sitt pressmeddelande.
SvaraRadera"Historiskt har vi sett nedgångar under hösten under 2007, 2008 och 2011. Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar ända till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet"
Intressant och man kan undra varför den andra meningen finns med i ett pressmeddelande.
Skillnaden denna gång är dock att nedgången delvis är utbudsdriven, vilket det inte var vid tidigare tillfällen.
lol, ja det kan man verkligen undra.. :-)
RaderaDe kanske skriver så för att det är sant?
RaderaInformationen är malplacerad, vilket betyder att den är skriven med någon annan agenda än sitens officiella. Men det är ofta så enkelt att den enskilda personen som skrev texten har någon medveten eller undermedveten agenda.
RaderaÄr väl snarare du som väljer att läsa in något sorts dolt budskap i texten.
RaderaJag tycker det känns ganska uppenbart, och fler med mig tydligen, att man försöker leda läsaren i en prognos. Och den prognosen är att "detta är normalt då och då, efter årsskiftet kommer marknaden vända upp igen".
RaderaNej, jag läser ett malplacerat budskap. Inget skrivs någonsin utan anledning, och är inte anledningen förankrad till sitens agenda så är den förankrad till något annat. Det skulle bli mycket konstig text överallt annars.
RaderaExakt vad anser ni vara malplacerat?
RaderaHåller med linus och Megga
RaderaFinns alltid någon typ av agenda/policy ifrån företaget eller personen som skriver texten
Och anledningen i det är fallet är alltså att det är sant. Bra där.
RaderaSpecificera istället för att bara tycka.
RaderaTror det är så enkelt att förespråkare av bubbelhypotesen inte vill höra annat än att "priserna ska ner".
RaderaKom igen nu. Vad består agendan i? Eller var det bara snömos från er sida?
RaderaDet är helt klart en subliminal påverkanskampanj från en tillverkare av kalendrar.
RaderaSåja Stefan, det är bra så...
RaderaDet dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaDet sunkigt trumpna är det unket runkna.
RaderaSyftet kan ju vara att man inte vill bidra till "panik". Det kan vara agendan...
RaderaNaturligtvis spekulerar jag, då jag inte känner till förklaringen till texten, men det är väl inte orimligt skulle jag säga.
Fast då kan man ju hävda att de bidrager till "paniken".
RaderaDe skriver ju ordagrant "nedgångar till årets slut".
Vem vill köpa då?
Ja, man kan ju aldrig veta om ens strategi att manipulera människor kommer få den önskade reaktionen. Jag tror dock inte deras intention var att bidra till oroligheter på fastighetsmarknaden.
RaderaDu är fri att tro annat.
Megga
RaderaDet kändes mest som att vissa individer läste in dolda budskap i texten som inte fanns. Men visst, vad vet man. Kanske är Bilderbergergruppen som vill ha upp priset efter nyår.
"Raketforskare" uttalar sig.. ;-)
SvaraRadera"..fter en period av stora uppgångar, är det normalt att priserna stagnerar, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors i Göteborg. .."
Ja, och efter det att solen gått upp på morgonen så går den ner på kvällen...! ;-)
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/trendbrottet-nu-faller-bopriserna-1.4826178
Han har ju även denna kommentaren. "- Det som hänt i Stockholm är att ett stort utbud av nyproduktion gjort det svårare att få sålt lite äldre lägenheter" . Direkt felaktigt? Var det inte själva nyproduktionen som inte blev såld?
RaderaJa, det där verkar konstigt. Äldre fastigheter, och då menar jag stenstäderna, dvs sent 1800-tal - sekelskifte 1900, har högre kvm-priser, då de är mycket populärare att bo i än moderna fastigheter inkl. nyproduktion. Kan ju vara så att de blivit svårsålda pga att de är dyrare, men samtidigt så är de ju mer eftertraktade. Jag har också förstått det som att det är nyproduktionen som är svårsåld över lag, pga överutbud, men priserna måste rimligtvis ha fallit på Östermalm också.
RaderaPå de flesta ställen gör ökad försäljning av nyproduktion att genomsnittliga kvadratmeterpriser ökar. Misstänker att Stockholms kommun kan vara ett undantag med tanke på de extremt höga priserna på gamla lägenheter.
Radera@Laban Det är nog enklare för byggbolagen att sänka/locka lite än för en privatperson som redan köpt nästa lägenhet kanske.
RaderaSamt med all nyproduktion har man som köpare ett större utbud och behöver inte kompromissa lika mycket.
Men ja inte helt självklart.
"Det som hänt i Stockholm är att ett stort utbud av nyproduktion gjort det svårare att få sålt lite äldre lägenheter"
RaderaTeorin är att dem som signat upp sig på en nyproduktion för 1-2 år sedan nu börjar får tillträde och ska nu ackumulerat försöka bli av med sin gamla lgh, därav utbudet och stressen.
Mäklarstatistik hävdade väl oförändrade priser i oktober, fördelen med deras modell är kanske att extrema toppar under semestermånader till exempel neutraliseras lite.
SvaraRaderaEgentligen finns ingen som helst anledning för en mäklare idag att försöka ge sken av att priserna inte faller snabbt. De åstadkommer då bara att säljarna får för höga förväntningar. Lika bra att vara ärlig och försöka ge ungefär samma bild till köpare och säljare.
Nja, håller inte helt med om det du skriver ang snabba prisfall. Snabba prisfall innebär rädda köpare = inga affärer.
RaderaDet smartaste torde vara att få ner säljarnas prisförväntningar så att det blir affärer samtidigt som man signalerar att det är stabila priser framöver för att köparna ska våga köpa. Det är väl ungefär den bild som vissa intervjuade mäklare försöker måla upp, exempelvis Erik Olsson.
I övrigt har du naturligtvis rätt, för mäklare är det primära att det görs affärer. Skillnaden i arvode mellan på en affär med avslut på 10 eller 11 miljoner är mycket mindre än skillnaden i arvode mellan affär och ingen affär (=0).
Mäklarstatistik siffror för oktober baseras på försäljningar mellan aug-okt. Eftersom augusti var upp, så redovisades för oktober en smärre nedgång.
RaderaSkillnaden för mäklaren är att i en fallande marknad minskar volymen.
RaderaSäljarna är inte intresserade av att sälja med förlust, eller under vad de anser att lägenheten egentligen är värd. Det är stor risk att köparna blir förlorare, då de värderar lägenheterna lägre än säljarna, och därmed inte vill buda upp till en nivå där säljaren är intresserad av att sälja.
Bara ett fåtal säljare säljer till lägre pris. Effekten blir att många köpare blir utan ny lägenhet. Det är först när priserna ökar igen som köparna ändrar sin uppfattning om värderingen så att köpare och säljare kan mötas i större omfattning och fler affärer blir av, fast åter igen på den högre nivån då.
Men nu har priser fallit rejält i Stockholm i ett par månader, och de lyckad ändå hålla uppe antalet avslut hyggligt. En rätt stor andel säljer kanske därför att de måste sälja?
RaderaDet är inte möjligt att kommunicera fallande och stabila priser samtidigt, därför är kanske just Erik Olssons kommunikationsförsök inte helt lyckat.
Mäklarnas bästa argument har försvunnit. Dvs "köper du inte idag är det dyrare imorgon". Vänd på den och känn efter.... :-O
RaderaMartin Wikman, då blir väl det näst bästa argumentet att istället vända sig till säljaren och säga "säljer du inte idag, så får du sämre betalt imorgon"
RaderaMäklare tjänar inte främst på att kämpa för att få ut högsta möjliga pris. Mäklare tjänar på många, snabba affärer. Detta är tom. visat i forskning, i länder där det är tillåtet för mäklare att sälja sin egen bostad. Säljer du någon annans bostad så är det inte värt mödan att få ut någon % mäklararvode på det möjligen lite högre priset du kan få ut om du kämpar lite extra med försäljningen. Däremot om du får 100% av "överpriset", då är det värt det.
http://freakonomics.com/2008/02/26/real-estate-agents-revisited/
Det näst bästa alternativet kräver övertalning att säljaren ska sänka priset och övertalning av köparen att "det blir inte billigare än såhär". Stor skillnad mot budgivningen i hallen för några månader sedan...
RaderaVar på 2 visningar här på Södermalm igår. Den ena en 1a vid Zinkensdamm och den andra en 4a där jag själv bor i Hornstull. Inga spekulanter än mindre nyfikna köpare. Båda hade visserligen haft visningar på söndagen men det har hänt någonting med marknaden, det känns så helt klart.
SvaraRaderaVem som vill bo på den tråkiga knivsöder om det finns bättre val i samma pris liksom Sofia, Maria,sjöstan?
RaderaOkej!
SvaraRaderaHur stor är egentligen denna "katastrof"? Är priserna tillbaka på vårens nivåer, 2016 års nivåer, 2015 eller t.om 2014 års nivåer...
Gick vi u"under" då och tvingades i vårt "armod" tigga utanför "Daglivs - Klippet" på Hornsgatan ? ;-)
Håller med om nedgången stannar vid detta så händer inte mycket förutom att man måste sänka priset på nya bostadsrätter -> mindre vinst för bolagen.
RaderaEftersom spekulanterna försvinner så ingen prispress upp.
Frågan är dock om köparna vågar köpa nya bostadsrätter även om priserna går ned.
Skulle vilja säga att läget är instabilt om hur det kommer att gå.
Vi får väl se till nyår. För att travestera Fredrik Reinfeldt: "Hur var det att fira jul i kollaps? Brann granen? Tog maten slut? Ramlade huset ihop?" Vi får väl hoppas att huset inte ramlade ihop ...
RaderaDet stannar inte vid detta. Det stannar först när alla parametrar visar att de fundamentalt har fallit för mycket. Precis som ökningen fortsatte långt längre än rimliga fundamenta motiverade (förutom idiotargumentet att månadskostnaden ska vara konstant genom en räntesänkningsperiod, men det handlar mer om att man kan bli professor i ekonomi trots
Raderaväldig brist på fantasi och analytisk förmåga).
Ser ut som ganska precis 2 år, dvs 2015. Men krypit nedåt i princip dagligen, så kan ju fortsätta också.
RaderaBankerna har alltså sänkt maxlånet från 5ggr årsinkomst till 4,5ggr årsinkomst..och som i ett trollslag vänder bomarknaden.
SvaraRaderaSkönt att Sveriges ekonomiska stabilitet inte ligger i några få privata företags händer..
He he
RaderaVissa borde ÖHT INTE få låna !!
RaderaHelt rätt Bengt Hansves. Tex Magdalena Andersson.
RaderaHört på jobbet idag: "det är ju helt sjukt med det här amorteringskravet, jag kommer ju inte få lån när jag ska flytta".
Radera12% av nya bolåntagare ligger på 500-700% belåningsgrad. Att bankerna skulle ha en definitiv gräns på 500% är inte sant.
Väldigt lite folk på visningar.
SvaraRaderaSvårt att förstå hur det kan svänga så fort. För två år sedan så var det nästan omöjligt att få en bra lägenhet om man inte lyckads få till en visningen innan den officiella.
Utbudet har ökat lite, men det kan knappast förklara hur det kan gå från 50 pers på en visning till 5. Så många fler lägenheter är det.
Så många fler lägenheter är det INTE.
RaderaVarför är det svårt att förstå?
RaderaBankerna ställer hårdare krav och Sthlm-are slår i skuldkvotstaket.
Fast det är väl inte korrekt med tämligen enkla logiska förklaringar utan man kan ju alltid skylla på "psykologin". Blir ju mer spännande då.
Intressant att priserna är ned mer i "Stor-stockholm" men alla anekdoter verkar röra innerstan?
RaderaMer logiskt att det främst drabbar innerstan om bankerna sänkt högsta tillåtna belåningsgrad tänker jag. Förvisso mer villor utanför tullarna men ändå.
Folk har flyttat "klart", i hetsen skulle alla flytta.
RaderaVisst spelar psykologin roll. Hur mycket vet jag inte. En annan faktor är spekulation. Jag har med egna öron hört flera öppna diskussioner på tunnelbanan de senaste åren om hur "man" köper för att sälja vidare om ett eller ett par år.
RaderaVisst är det så Doktorn.
RaderaDock ska man ha klart för sig att dessa drömmare numera inte får låna som tidigare. Därmed en sättning.
Det är alltså fullt möjligt att de där drömmarna fortfarande tror på evig uppgång utan korrektion men att de numera inte har möjlighet att byta upp sig.
Radera"Varför är det svårt att förstå? Bankerna ställer hårdare krav och Sthlm-are slår i skuldkvotstaket."
RaderaOm man inte har råd, så går man och tittar på lägenheter med sämre läge eller mindre yta. Varför skulle 80-90% sluta att gå på visningar?
Jag skulle nog rösta på att största bortfallet av köpare handlar om spekulativa köpare. Alltså, dom som fortfarande köper gör det därför att dom behöver ett boende och har pengarna/får låna pengarna. Dom köpare som ser det som en investering som ska ge avkastning; avvaktar just nu.
RaderaOch nu skrivs det i Di att regeringen kommer säga ja till amorteringskravet.
SvaraRaderahttps://www.di.se/nyheter/regeringen-kommer-saga-ja-till-amorteringskravet/
Jag tror att det som händer nu i Stockholm är att de som redan köpt ett annat boende kommer att sälja på de nu något lägre nivåerna, för att det inte fallit så mycket, och för att de gärna vill ha loss pengarna.
SvaraRaderaOm ett par månader kommer en period när det blir väldigt litet utbud då folk slutar med att köpa först och sälja sen. Alla kommer vilja sälja först och köpa sen. När utbudet legat på en lägre nivå under några månader kommer priserna röra sig uppåt igen. Gissningsvis april - maj nästa år.
Den som lever får se.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaInser att det kan verka som jag säger emot mig själv när jag säger att folk vill säja först och köpa sen och att det skulle leda till att utbudet minskar. Men, anledningen till att utbudet minskar är att folk inte är intresserade av att sälja på de lägre nivåerna alls. Och när de inte har köpt först har de ingen press att sälja.
RaderaRegeringen överraskar positivt:
SvaraRadera"BOMARKNAD: REGERING KOMMER SÄGA JA SKÄRPT AMORTERINGSKRAV (NY)
11:25
(tillägg: från stycke fyra)
STOCKHOLM (Direkt) Regeringen kommer säga ja till det skärpta amorteringskravet.
Det uppger nu en mycket centralt placerad regeringskälla till Dagens industri. Priset för att gå emot Finansinspektionen bedöms vara allt för högt.
På måndagen fattade Finansinspektionens styrelse enhälligt beslutet att införa ett skärpt amorteringskrav från 1 mars nästa år.
Regeringen avgör frågan och en del har trott att ett införande så nära in på valet skulle bedömas vara alltför politiskt riskfyllt, särskilt då oppositionen sagt bestämt nej.
Men finansdepartementet är helt inställt på att ge grönt ljus till det nya amorteringskravet.
Vi har i bred politisk enighet gett Finansinspektionen mandatet att hantera den finansiella stabiliteten. Ska vi då dra tillbaka det mandatet och i praktiken underkänna deras omdöme. Då raserar vi hela den ordning som byggts upp under 6-7 års tid, säger Di:s källa.
Här står mer på spel än bara det här förslaget. Det är en hel ordning som prövas. Att skjuta den i sank första gången den ska prövas är rejält oförnuftigt, fortsätter källan."
Och SEK försvagas. EUR har inte långt kvar till 10 kr nu.
RaderaOch inflationen sjunker så ni kan glömma de hett efterlängtade räntehöjningarna.
RaderaEUR är ansedd som den mest undervärderade valutan.
RaderaSEK ligger i mitten på den rankingen.
Precis, snälla KPI-siffror. Min hobbyindikator, "ränta på 5-års statsobligation", ligger på -0,18%. Lite lägre (!) än i början av året. Alltså -- låga långsiktiga inflationsförväntningar, och därmed låga långsiktiga räntor.
RaderaLär ju aldrig bli någon inflation nu när vi har billiga skateboards från Kina att köpa.
RaderaInflationen kommer som ett brev på posten, kronan försvagas, vi lever på importvaror. ALLT noteras i dollar, bensin, fläsk, mobiltelefoner. Titta på bensinpriset ni inflationsförnekare. Kronan dumpas för att ingen tror att man kommer reda ut detta skuldberg.
RaderaSäger du det. Sån tur att jag inte lägger hela min inkomst på bensin då.
RaderaKolalde på den irländska bolånebubblan och den påminner väldigt mycket om den svenska
SvaraRaderaSee denna för mera fakta
https://www.ucd.ie/t4cms/wp09.32.pdf
Läser inledningen, där står det centrala:
Radera"However, driving the construction boom was a less recognised boom, in bank lending."
Samma i Sverige. Det är ingen bostadsbrist som har drivit prisbubblan, det är den mycket frikostiga utlåningen.
Är inte det som är en förutsättning för hela bubblan ?
Raderabanker som lånar ut enorma mängder pengar till kreti och pleti.
Prisutveckling-Grisutveckling.
SvaraRaderaMan kan räkna på hitan och ditan, den viktigaste grunden är ändå inte husgrunden utan värdegrunden....
I Örebro måste fastighetsbolag ge rabatter på hyran för nybyggda hyresrätter...
SvaraRaderahttps://www.svt.se/nyheter/inrikes/fastighetsbolag-infor-rabatter-for-att-kunna-hyra-ut
Sista meningen är ju hur skum som helst.
RaderaMan kan alltså rabattera 30% och ändå göra en bra affär.
Naturligtvis stämmer inte det, fastigheter är inte Apple.
Du gick på "upp till". Betyder allt mellan 0 och 30 %.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaMed kreativ bokföring kan man bevisa precis vad som helst.
RaderaKöp OP med PE 1. Superbilligt!
RaderaSpelar liksom ingen roll att de och hyresvärdarna får sänka priset på sina lägenheter. Rörelserna går fantastiskt bra!
Kreativ bokföring? Är det sånt som konstnärer sysslar med?
RaderaDetta verkar inte vara något nytt för Örebrobostäder. Systemet finns beskrivet i deras årsredovisning.
Radera"Modellen bygger på att räntan låses
under tio år och en rabattrappa
skapas som gäller under samma
tioårsperiod. Den låsta räntan ligger
långt under den kalkylränta som man
normalt baserar byggkalkylerna på.
Hyresrabatten minskar efterhand och
år elva är man tillbaka på samma nivå
som man skulle haft med traditionell
hyressättning."
Uppenbart finns där lite marginal att ta av inom nyproduktionen.
Vi är bara bittra för att vi inte lever på konstnärslön som Clownen Manne och bor i BRF värderad till 17 miljoner.
Radera@Stefan!
RaderaFy F--- Det stämmer.. 17 mille...
Dessutom en gammal Toyota Van DIESEL på firman som INTE är miljövänlig för en halv ekologisk morot ens ...
Att tidiningar, klickjagare, foliehattar och domedagsprofeter blir alldeles till sig för att bostadspriserna innom tullarna nu visar på -5% senaste 3 månaderna och minus 2,5% på 12 månader säger väl det mesta.
SvaraRaderaNågon form av reglering är ju nödvändig för att bromsa priserna.
Dock tror jag skuldkvotstaket är felriktat då man kan låna mer (för att sedan använda som amortering) om man har en låg inkomst. Det får ju liksom omvänd effekt då.
Bättre hade varit att trappa ner ränteavdraget. Det är ju ett direkt politiskt verktyg.
Det finns ingen återvändo nu. Att polera bajskorven är bara ett spel för gallerierna. Funnits för många vinnare på pyramidspelet och finns för många förlorare på att röra om i grytan. Hade det funnits politisk vilja att styra upp systemet hade det inte kommit förändring först nu. Räknar iskallt med att enda verkliga förändringen kommer komma ifrån globala faktorer.
RaderaUtanför lådan, tänk om det är så att ett antal presumtiva köpare (pk) väljer att inte köpa så dyrt när de ser hur stor amorteringen blir. De som lånar dyrare håller upp priset men de pk hjälper till att sänka priset. Bara att pk säkert finns driver ner priset något.
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Nanotec
Minst 3 rum och minst 80 kvm.
SvaraRaderaElva års kötid så kan man få första tjing på en lgh i Tumba. Med 10 års kötid e man körd. Stockholms stads bostadsförmedling dårå..
Såhär ska en sund marknad fungera!
SvaraRaderahttps://www.di.se/nyheter/huvudstaden-dar-lagenheten-kostar-20000-kronor-kvadratmetern/
En marknad där staten inte går in och petar i diverse saker och skapar en jävla massa subventioner och konstiga regleringar som inte gör något annat än att skada, strypa och förstöra marknaden i grunden.
SE OCH LÄR!
Känner inte riktigt igen mig i de där priserna, känns för låga.
RaderaAnnars är ju Neukölln trevligt. Bra mycket trevligare än vad Södermalm någonsin kommer att bli till ett helt annat pris.
Nu vet jag att Berlin är billigare än Stockholm men är det verkligen rimligt att jämföra Berlins billigaste delar med snittpriset i stockholms kommun eller vad du nu jämför med.
RaderaDet finns bostadsrätter i Stockholms län som har kvadratmeterpriser runt 20 000 kr också.
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-haninge-jordbro-haninge-kommun-hoglundavagen-17-12662896
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-vastergard-sodertalje-kommun-lundbygatan-40,-2-tr-12894935
https://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-2rum-centralt-sigtuna-kommun-vanortsringen-50a-12898416
Osv...
I slutändan är det ingen större skillnad på Berlin och Stockholm i boendekostnad med hänsyn till standard och inkomst.
RaderaDet är helt fel att stirra sig blind på kvadratmeterpriserna (säger detta för hundrade gången känns det som).
Jepp, favorit i repris.
RaderaDet är inkomsten det hänger på i Berlin. Låga löner och ganska stort utbud -> låga priser.
Fast frågan är om lönerna är så låga i staden egentligen? Lite snabbsök:
"Monthly Average Salary in Berlin in 2015: 2.953 Euro", dvs strax under 30 000 kr/mån.
... jämför med en snittlön i Stockholm på ungefär 35 900 kr/mån år 2015 enl SCB.
14% lägre lön, men betydligt billigare bostäder.
Ja per kvadratmeter är de betydligt billigare men inte i praktiken.
RaderaDet är ju liksom inte bara lånet som ska betalas om man säger så.
Nej, stora kostnader up front på grund av mäklare och skatter, men annars har du ju samma koncept som i flerbostadshus i Sverige med "Hausgeld" till en samfällighet istället för månadsavgift till en förening, som täcker värme/vatten/underhåll/osv.
RaderaEl, värme, vatten och avlopp är generellt dyrare men detta är småpengar jämfört med det kapital du slipper investera, och som sagt, det ingår som avgift till en samfällighet som är i storleksordningen lika stor som i Sverige.
Det är inte något magiskt med tyska bostäder, och tyska priser i allmänhet är låga.
Neukölln-exempel, 63,5 kvm, 229 000€, avgift 159€/månad.
RaderaDet är billigt hur man än vänder och vrider på det. Släng på en femhundring i månaden för elen och en engångskostnad på 200 papp för kontrakt och skatter och sånt, så blir det ändå sjukt mycket billigare än en tvåa i Stockholm!
Jag gillar Neukölln men sanningen är ju den att det bor mest turkar och alternativa människor där med låga inkomster så för dom är den där lägenheten inte billig.
RaderaOm vi då låtsas att Neukölln är ungefär lika med Södermalm, så kan vi ta denna lägenhet som jämförelse.
Radera2 rum söder, 65,5 kvm, 3 574 kr/mån avgift
Dubbelt så hög avgift, 75% högre pris.
Kan du speca de där extrakostnaderna som gör att dessa två bostäder kostar lika mycket per månad? Får inte ihop det.
Jaja. Ta Friedrichshein eller Prenzlauer Berg istället då, där är det väl mer alternativhipstermediatrendfolk.
RaderaSödermalm och Neukölln är så extremt olika så en jämförelse blir bara löjlig.
RaderaSom jag skrev ovan. Jag känner inte igen mig att en lgh kostar 20 tusen per kvadratmeter i Neukölln. Känns som ganska länge sen vi pratade de priserna.
Joakim.
RaderaNeukölln är typ billigast i Berlin, självklart kan du då inte jämföra med Södermalm som är så överprisat att jag nästan skäms som svensk.
Priserna är faktiskt inte särskilt mycket annorlunda i Friedrichshain eller Prenzlauer Berg, hittade bostäder till samma kvadratmeterpris.
RaderaDet var ju du som påstod:
"Ja per kvadratmeter är de betydligt billigare men inte i praktiken.
Det är ju liksom inte bara lånet som ska betalas om man säger så."
Plötsligt är Södermalm överprisat? Då måste resten av Stockholms kommun också vara överprisat, och kanske även Malmö, Lund, Uppsala, Linköping?
Var inte det hela poängen, att bostäderna är billigare i Berlin?
Som turist är det ju ganska fantastiskt med typ halva priset på hotell kontra Sthlm (jämförbara objekt).
RaderaMen prata med valfri Berlinbo så inte fan tycker de att de bor billigt (vilket de inte gör med tanke på inkomst, standard, etc).
Hotell, restaurang, öl... ja, som turist är Berlin fint.
RaderaNej, du har rätt i att bostäderna inte är lika billiga med Berlinlön, som ju då är 14% lägre än Stockholmslönen. En skillnad är att det är lättare att få tag på hyreslägenhet (de flesta som köper lägenhet i Berlin verkar göra det som investering) än i Stockholm.
Men ser man till, låt oss säga, en "tjänstemannalön" så ser det definitivt ut att vara OK priser.
Om du tittar på Neukölln-lägenheten du länkade så är det inte svensk standard (varmvattenberedare etc). Nu tycker jag inte svenska standard med topprust är något att eftersträva, dock är jag i minoritet och därmed trissas de svenska priserna upp i rustningshysterin.
RaderaDen riktiga förklaringen till varför bostäder i tex Berlin är billigare än i Stockholm är finansieringsmöjligheterna.
RaderaAmorteringskraven är hårdare i Tyskland, vilket gör att priserna också är lägre eftersom hushållen helt enkelt inte har kassaflöde nog att amortera när priserna är för höga.
Det spelar absolut in.
RaderaFram tills 2011 minskade befolkning varje år i Berlin. Ni kan ju räkna ut vad det gör med priser på bostäder...
RaderaVissa börjar få problem att hyra ut hyresrätter.
SvaraRaderahttps://www.svt.se/nyheter/inrikes/fastighetsbolag-infor-rabatter-for-att-kunna-hyra-ut