Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-11-26 11:54

Valresultatet 2018 enligt bloggläsarna i november 2017

Nedan följer valresultatet i riksdagsvalet 2018 om enligt bloggens ovetenskapliga valenkät i november 2017.
Om bloggläsarna fick bestämma, vilka skulle sitta i det här huset och dia skattepengar efter valet i september 2018?
Innan vi tittar på siffrorna så först några ord om metodiken.

Jag har utgått från hur enkätsvaren röstade i valet 2014, och utifrån hur de säger sig rösta om det vore riksdagsval idag justerat valresultatet för 2014. Eftersom justeringen inte leder till en summa på 100%, har sedan dessa siffror justerats upp proportionerligt för att få 100% som summa. För Medborgerlig samling, som inte fanns i valet 2014, har jag utgått från att alla som röstade på övriga partier idag röstar på MED. Vilket förstås inte är fallet.

Om läsarna får bestämma blir borgerliga partier störst med 45.2% av rösterna, medan socialisterna får 32.9%. Då FI inte kommer in i riksdagen och L och KD åker ut blir mandatfördelningen 143 mandat för borgerliga partier och 121 för socialistiska partier. Sverigedemokraterna får 21.9% av rösterna och 85 mandat att fylla med deras "kompetens".
Procentandel röster vid val enligt bloggläsarna november 2017.
Mandat vid val enligt bloggläsarna november 2017.
Metodfel kan förstås diskuteras, men det lämnar jag därhän. Detta ska spegla bloggens läsare som underlag och inget annat och socialisterna är antagligen underrepresenterade. Samtidigt är fler av partiernas resultat inte helt orealistiska.

Framför allt så ser det ju lite glest ut på den blåa sidan eftersom hela 8.7 procentenheter hamnar utanför riksdagen, medan MP faktiskt inte åker ut, vilket de sannolikt gör på riktigt, medan åtminstone L bör klara 4%-gränsen.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Förvånande att MP och V ändå får så många röster av bloggens läsare.

  I övrigt vore det skönt om Folkpartiet och Kådisarna åkte ur riksdagen. Men helst ackompanjerade av V och MP för att väga upp mandatförlusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle va ännu skönare om även C åkte ur riksdagen, och vi får tre partier så det blir tydligt var skiljelinjerna går. Då är frågan vilka två av dem som skulle samarbeta för att få majoritet, och vilket som blir kvar för att utgöra opposition.

   Radera
  2. Jag drar till med att det vore skönast om alla åkte ur riksdagen och man var tvungen att lägga ner staten på grund av bristande intresse!

   Radera
  3. Broder 4% skall i Jönköpings län skall man inte underskatta!
   Likaså vad "vanligt folk" som idag handlar på Ge-Kås i Ullared tycker o tänker!

   Världen är så mycket större än Stureplan o Södermalm!

   Radera
  4. Ja, jag tycker också att det är lite märkligt att MP är kvar. Lite synd att L åker ut. Som tidigare MP väljare vil jag ha iaf kvar miljöfrågorna på ett seriöst sätt men i nuläget rätt besviken på MP.

   Radera
  5. Jag är beredd att starta upp Maskulin samling. Det är ett enfrågeparti. Rätten att äta så många dyra röda köttbitar jag vill, med hemslagen Bearnaise, den rätten ska vara inskriven i grundlagen.

   Radera
  6. ... kombinerad med egenodlad stekt potatis och en hembrygd stöl !
   ;-)

   Radera
  7. Enfrågeparti? Sällan. Här kommer mina krav på partiprogrammet:
   -MMA på skolgympan,
   -Safe spaces från heminredningsreklam
   -Deodoranter som luktar diesel
   -Vedhuggning på recept från läkare
   -Mans-anpassade TV-program, t ex "Mitt hem och min brädgård".

   Radera
  8. Just det, "survivalism" ska dessutom klassas som en sexuell läggning vilken som helst.

   Radera
  9. "Äldreomsorgen..." in i litteraturkanon?

   Radera
  10. Ha ha ha, den och Stig Larssons "Autisterna" åtminstone.

   Radera
 2. Hmmmm.....tror nog att S, SD och M kommer att hamna mellan 20 och 25%, S överskattas just nu och SD underskattas. Småpartierna lever farligt och är beroende av valdebatterna i TV inför ett ordinarie val för att överleva. Folk idag vet inte vad partierna står för och kan inte skilja på dom. Då är det viktigt att gå fram i TV-rutan. Valet 2018 blir lite som IDOL.

  SvaraRadera
 3. Du har möjligen inte precis samma urval av läsare nu som för tre år sedan. Att M skulle få 30 procent förefaller måttligt sannolikt. Och över 50 procent tillsammans med SD. Då måste folk verkligen lessnat på vänsterliberalismen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag minns rätt innehöll enkäten en fråga om vad man röstade på 2014 så läsare nu och då borde inte vara en faktor.

   Radera
 4. Jag gubbgooglar mig fram till följande opinion nov 2017:

  S 27%
  M 23%
  SD 19%
  C 11%
  V 7%
  "L" 5%
  MP 3%
  Kd 3%
  Med 1%
  Fi 1%

  PS SD fick en brun stapel i graferna. I see what you did there.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, SD borde naturligtvis vara röd/vitt/blått som sitt moderparti "Rodina".

   Radera
 5. OT: (S)uhonen prickar rätt för en gångs skull och pekar ut bobubblan som roten till en kommande ekonomisk kris på DNs debattsida. Ett riktigt stort prisfall under våren kan ändra bilden av Magdalenas Tesla och opinionen svänger då mot ytterkanterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är verkligen valets X-factor. En sprucken kreditbubbla får realekonomiska konsekvenser innan sep 2018.

   Grattis till valvinnaren 2018 förresten!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Rätt lång händelsehorisont och händelsekedja om det ska en temperaturförändring i realekonomin. Dessutom tenderar folk att vända sig till det som uppfattas tryggt och stabilt i mer oroliga tider och då vinner S och M på detta.

   Radera
  4. Exakt så, man vill inte ha några nya jönspellar som SD om det blåser. Då håller man sig till gamla bedragare som de etablerade S&M.
   För övrigt är det HÖGKONJUKTUR i världen, så några större prisfall blir det ej på bostäder. Det handlar om SIDLEDES handel inte en fallande trend.

   Radera
 6. Det jobbiga är slutsatsen man måste dra av att även denna undersökning (med helt egen metodik) leder till att det inte finns något regeringsalternativ i sikte. Allt pekar på att inget av de tre tidigare identifierade blocken kan få till ett regeringsunderlag och ingen part verkar vilja ta i frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer bli en koalition med M och S (inte nödväntigtvis att de sitter i samma regering, men någon form av samarbete). SD blir enda verkliga oppositionen. Men så har det ju varit under denna mandatperiod också, så det är väl inget nytt.

   Radera
 7. Ser ut att bli 4 år till på samma väg.
  Alltså mer av allt det där INGEN egentligen inte vill ha när man frågar i enrum.

  SvaraRadera
 8. Ett rött eller blått block skulle kunna göra upp med SD och få sitta på makten i x antal år i utbyte mot minskad invandring. När man väl genomfört sin politik, så öppnar man gränserna igen.

  Grejen är väl bara att det inte är någon skillnad mellan blocken i praktiken, även om retoriken är olika, så någon skillnad skulle de inte bli, mer än en mer restriktiv invandring i x antal år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju skillnad mellan S och M, bara högst oklart vilket alternativ som hatar kapitalism mest. Historiskt har det varit S, men under alliansen-åren har ju M hatat fria marknader mycket tydligare än S gjort. Så snarare än ingen skillnad är det väl svårt för väljarna att veta vilken skillnad det blir i förväg.

   Radera
  2. Damberg verkar iaf. göra ett bättre jobb än Annie / Maud som näringsminister.

   Sveriges placering i Världsbanken Doing Business Index:

   2006 14
   2007 13
   2008 14
   2009 17
   2010 18
   2011 14
   2012 14
   2013 13
   2014 14
   2015 11
   2016 8
   2017 9

   Är man taktisk röstar man på sossarna så de blir så stora att de inte blir beroende av vänsterpartiet.

   Radera
  3. Finns ju flera norska bolag som haft väldigt bra näringsklimat i Sverige senaste åren tex ägarna till Resta Gård utanför Vänersborg (flertalet inom samma bransch har utländska ägare). För att inte tala om internationella vård/utbildningskoncerner. Gemensamt är branscher där beställaren betalar med våra skattepengar. Utförsäljningar av energinät är säkert också poppis utomlands. Skönt att vi klättrar på listan - verkligen!

   Radera
 9. Där är två, möjligen tre gråa svanar.

  Flyktingamnesti- kommer sänka MP o flytta S till SD, en vänsterregering blir osannolik.

  Bostadspriserna börjar falla på allvar, utan tydligt stopp- kommer gynna beprövade partier som står för stabilitet.
  S o M kommer växa, många storstadsröstande MP kommer överge partiet för S OM S väljer en mera vänsterliberal approach.
  S kan gynnas av "stabilitetsdrömmar" och att man faktiskt bara regerat 4 ac 12 år när bostadspriserna accelererat.

  Det mesta av problemen i dagens samhälle la ju Reinfeld grundem för.

  SvaraRadera
 10. Hur fick du till det här?

  Tittar man på själva undersökningen så tycker nog jag att siffrorna ser annorlunda ut.

  http://cornucopia.cornubot.se/2017/11/sondagsenkat-vilket-parti-rostade-du-pa.html#more

  Men jag har haft fel förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som står i blogginlägget om metodiken:

   "Jag har utgått från hur enkätsvaren röstade i valet 2014, och utifrån hur de säger sig rösta om det vore riksdagsval idag justerat valresultatet för 2014. Eftersom justeringen inte leder till en summa på 100%, har sedan dessa siffror justerats upp proportionerligt för att få 100% som summa. För Medborgerlig samling, som inte fanns i valet 2014, har jag utgått från att alla som röstade på övriga partier idag röstar på MED. Vilket förstås inte är fallet."

   Eftersom barnrumporna i SD länkar alla sådana här enkäter så blir de missvisande att redovisa rakt av, istället har jag juserat utifrån hur många som röstade på ett parti i senaste valet och hur resultatet skulle se ut nu.

   Radera
  2. Tack för klargörandet.

   Radera
  3. Barnrumpor är rätta ordet om SD. Se länk hur SD bedriver "politik" i Göteborg. Om jag inte blir bjuden på ditt kalas du inte bjuden på mitt:

   http://www.gp.se/ledare/sd-motverkar-kameraövervakning-1.4860068

   Radera
  4. Det borde bli MER kameraövervakning! Speciellt på utsatta platser och platser där det bevisligen begåtts fler brott än normalt
   Den som har "rent mjöl i påsen" har intet att frukta!

   Radera
  5. Ja, håller helt med! Synd bara att SD i Göteborg inte vill stödja förslag till utökad kameraövervakning på utsatta ställen.

   Radera
 11. Det blir väl "DÖ" som lever vidare och nu är det M´s tur att styra skutan mot isberget.

  SvaraRadera
 12. Väljare i alla Sveriges små och medelstora städer har väl vid det här laget sett mer av massinvandringens effekter. Kaxiga gäng av flyktingbarn osv, brottslighet, ... Misstänker att detta leder till fler SD-röster, och själv anser jag att man inte kan lita på M längre, deras uppförande under 2014-2015 är under all kritik, DÖ osv, ...

  Alla ekonomiska effekter är inte synliga för vanliga människor, och censureras hårt av alla myndigheter och media, men kommer nog att bli mer uppenbart så småningom...

  Samma sak gäller massinvandringens effekt på skolans kvalitet, att statens budget går till invandrar-värket istället för till sjukvården, osv !

  Peace and understanding !

  SvaraRadera
 13. Jag hoppas på en Hans Ericson-effekt, ni vet transportordföranden som åkte till Kanarieöarna inför valrörelsen 1976 och semestrade på arbetsgivarföreningens anläggning där, trots att han uppmanat sina medlemmar att bojkotta Spanien eftersom det var diktatur där då. Det fick många gamla sossar att rösta borgerligt för första gången.

  Mona Sahlin har ju bidragit till en del som kan reta eventuella sosseväljare.

  Jag kan tänka mig att andra retar sig på Emma Lennartsson fick avgångsvederlag av partiet.

  Roger Mogerts fallskärm på 4,8 miljoner borde göra både stockholmare och andra mindre benägna att rösta vänster.

  Men jag hoppas naturligtvis på att någon har dokument undanstoppade som bevisar att Löfven kände till IT-skandalen på Transportstyrelsen långt innan han har sagt. Det hade varit en godbit i valrörelsen.

  Jag hoppas att massor av hycklande vänsterpolitiker blir avslöjade det närmast året.

  SvaraRadera
 14. Du utgår från att alla de övriga hamnar hos något märkligt nystartat pubforum, men när Sifo mäter tilldelar de i stort sett alla dessa röster till (Fi). Har Medborgerlig samling, Borgerlig framtid m fl någonsin särredovisats? Jag skulle gissa att de snarare ligger på någon promille, max.

  SvaraRadera
 15. Hade varit intressant om mindre partier hade fått varit med. Gränsen måste dras någonstans då det handlar om multiple choice, men de 25 största från förra riksdagsvalet hade kunnat få vara med. Då hade kommunister, nyliberaler, pirater, pensionärspartister, djurvänner, direktdemoktrater, socialister mfl. haft en chans. Grejen är ju att det flesta inte vet att de finns, just pga att de aldrig särredovisas.

  SvaraRadera
 16. "..Sverigedemokraterna får 21.9% av rösterna och 85 mandat att fylla med deras "kompetens"..."

  Tja, nog finns de viss kompetens i SD:s led...

  Har träffat på och pratat med en civ.ing och en gymnasielärare i matematik och fysik. Båda organiserade SD:are

  SvaraRadera
 17. Jag håller fast vid att oavsett vad som händer, så kommer inte MP och KD åka ur, pga av mandaten från Stockholms stad, och Jönköpings län. De som tror att 4% är någon slags helig gräns är ganska lättlurade.

  SvaraRadera
 18. Jag är väldigt förvånad att det borgerliga blocket + SD inte har över 80% på bloggen. Antar att det är det här med tomma tunnor som skramlar…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomtens brorson, om du läst lite så har Wilderäng jämkat resultat av hur besökarna har sagt att de röstat 2014 mot valresultatet 2014. För att minska den politiska slagsida som bloggens besökare har.

   Radera