Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2017-11-10 14:31

Betalkort för ungdomar fungerar inte på nätet

Tydligen fungerar inte ungdomars betalkort i annat än sk onlineterminaler i fysiska butiker. Detta då enligt banken "ungdomar under 18 inte får ingå avtal på nätet". Detta betyder t ex att ungdomar inte kan använda kollektivtrafikens appar, eller för den delen köpa spel, musik, filmer eller prenumerationstjänster som Spotify eller Netflix utan tillgång till föräldrarnas betalkort. En stor del av dagens ekonomi är stängd även för ungdomar med eget jobb. Tillägg: Tydligen gäller detta inte alla banker, men åtminstone Swedbank och sparbankerna.

Det verkar alltså inte finnas några betalkort för ungdomar under 18 år (kallade ungdomar i resten av artikeln) som fungerar i annat än fysiska butikers terminaler.

Enligt banken beror detta på att ungdomar inte får ingå avtal, och som vi alla vet ska man ju först läsa det finstilta avtalet vid köp på nätet och kryssa i detta innan man köper något online. 

Idag sker dock en allt större del av vår privatekonomi online. 

Något så relevant för ungdomar som kollektivtrafiken går inte heller att hantera via appar (räknas som online) eller påfyllnad av kontantkort via Internet. Ungdomar måste till ett fysiskt ombud för att kunna fylla på sina kollektivtrafikkort. Det samma gäller SJ, där ungdomar inte kan boka biljetter online utan är förvisade till stationsautomater eller kassa på stationen.

Annars sker som bekant i princip alla köp av digitala produkter - prenumerationstjänster som Storytel, Netflix, Spotify och spel, musik och film numera online.

Detta gäller även ungdomar som jobbar och drar in egna pengar. En stor del av den moderna ekonomin är stängd för dem. Om de inte får tillgång till sina föräldrars kortnummer. Vilka kan omfatta betydligt större summor pengar.

Swedbank har slutat med e-korten, där man som förälder tidigare kunde skapa ett virtuellt kort med en viss summa på, så nu måste man - om det ens egentligen är tillåtet enligt bankens villkor - ge ut full tillgång till förälderns riktiga kortnummer och tillhörande kontotillgångar om man t ex vill att ungdomen ska kunna åka i kollektivtrafiken.

Samtidigt vill banker och myndigheter att kontantekonomin ska upphöra och allt ska vara på kort. Kort som för ungdomar utestänger en stor del av modern ekonomi. Hur ungdomar innan de är myndiga ska lära sig att hantera sin privatekonomi när de utestängs från den moderna dito lämnas som en övning. Åt föräldrarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Jag plockade ut nya kort kopplade till nya konton och gav grabbarna varsitt. Det är inte perfekt, men det funkar bättre än att ge dem mitt "riktiga" kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev det då trippla/fyrppla kortavgifter per månad?

   Radera
  2. Nja, jag betalar typ 100-150 nånting per år, såatteee...

   Radera
 2. Man borde få ingå avtal när man är straffmyndig, 15 års ålder.

  SvaraRadera
 3. Verkar inte gälla mina u18 kids. De tycks inte ha några problem öht att bränna "sina" pengar via de kort som SEB har utfärdat åt dem..

  SvaraRadera
 4. Men har man inte ett anställningsAVTAL om man tjänar egna pengar? Eller ett avtal med banken om konto och kort?

  Det låter som ett praktiskt problem som borde gå att lösa. Jag har för mig att ett vanligt köp i fysisk butik också räknas som ett avtal.

  Dessutom så får man om jag förstått det ingå avtal om man är 16 avseende eget intjänade pengar.

  SvaraRadera
 5. En person under 18 år har inte rätt att ingå avtal. Detta framgår av 9 kapitlet 1 § Föräldrabalken (FB). I praktiken förutsätter affärsinnehavaren att barnet har samtycke från sina föräldrar att köpa varor för mindre summor. Affärsinnehavaren är dock, vid invändning om att samtycke inte föreligger, skyldig att häva köpet.
  http://lawline.se/answers/12060

  SvaraRadera
 6. En del omyndiga och för all del en del myndiga också kan öht INTE hantera sin ekonomi på ett tillfredsställande sätt...

  I många andra länder som INTE skall vara så EXTREMA som Sverige finns det andra medel och möjligheter.
  Kallas för KONTANTER !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur petar du in KONTANTER i en telefonapp?

   Radera
  2. Man går in i den lokala servicebutiken / kiosken och köper för kontanter ett värdekvitto!
   Enkelt! ;-)

   Radera
 7. Swedbank? Varför ha något med dem att göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att landet kryllar av sossar?

   Radera
  2. Ja av den anledningen så har ju Swedbank ett visst berättigande, vem vill riskera att stöta ihop med en sosse när man går till banken?

   Radera
  3. Swedbank har ju allt som sossar gillar.
   Köer och ingen kompetens.

   Radera
  4. De är väl inte ett dugg sämre än snittet? Sen säger det ju ganska lite....

   Radera
  5. Typiskt sossigt att nöja sig med snittet, väldigt medelmåttigt och oengagerat. Själv vill jag ha klart bättre villkor än någon uschlig median eller snitt, annars blir det ingen affär.

   Radera
  6. Swedbank är ett skämt.

   Radera
 8. Hade själv inte bankkonto tills jag var 18 (undantaget för ett sparkonto med en dammig bankbok).

  Körde bara kontanter tills dess. Var inga problem på den tiden. Skaffade VISA i 25-årsåldern (bankomatkorten försvann), mest bara för att det blev omöjligt att hyra bilar kontant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på din tid räckte det väl med Meccano och Big Jim.

   Radera
  2. Plastpengar... Bahhh... ;-)
   På det sena 80-talets tågluffar var det resecheckar utställda i DM som gällde !!

   Inget internet
   Inte några mobiltelefoner - Huvudpostkontoret med "utlandsbås" var det som gällde och som på en dunkande telefonledning med rejäla ekon gav kontakt med Svedala...

   Men konstigt nog så fungerade samhället och faktiskt ibland bättre och robustare! ;-)

   Radera
 9. Inget problem i Finland. Barnen kan få egna betalkort vid sju års ålder.

  SvaraRadera
 10. Det är ju för att bloggaren envisas med att göda Swedbank han ständigt har problem med banken.

  Riktiga banker har både ränta på lönekontot och juste villkor för ungdomar.

  SvaraRadera
 11. Här är någon som berättar om ICA bankens ideer.

  https://www.flashback.org/t2889075

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige har "vi" en förmåga att okritiskt och orserverat naivt och godtroget ta till oss allt som sägs vara "nytt och modernt"...
   Utan någon som helst eftertanke eller analys...

   Ute i den _mindre_ "amerikaniserade" Europa är det inte så och man kan använda kontanter, ja t.o.m mynt överallt och du betraktas INTE som en kriminell om du vill betala även större belopp just kontant!
   Ja, man kan även köpa en riktig spårvagnsbiljett i papper som man sedan stämplar för mynt !

   Radera