Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2017-11-06 09:25

Sosseriets Göran Persson undanhåller 42 MSEK från skatt

Sosseriets Göran Persson har gjort en sk "Östling" och undanhåller miljontals kronor från beskattning, genom att låta dem sitta kvar i sitt aktiebolag Baven och inte ta ut dem som lön. Det handlar om 42 MSEK i tillgångar som den fd socialdemokratiske statsministern på detta vis håller undan från Skatteverket. Likt Östling, förstås helt lagligt.

Göran Persson erhåller förstås en sk statsrådspension, vilket gör att han inte vill redovisa några inkomster, som reducerar pensionen. Därför startade han aktiebolagen Baven AB när han avgick från sosseriets yttersta pamppost.

Baven betalade de första åren inte ut några löner alls, utan bara minimala utdelningar. Första gången det alls betalades ut löner var 345 000 kronor år 2012, men inte till styrelse eller VD (dvs Göran Persson). Vid det laget hade bolaget arbetat ihop tillgångar på nästan 14 MSEK, varav 3 MSEK var sk obeskattade reserver, som inte ens betalats bolagsskatt för.

2012 - 2015 fortsatte det betalas ut minimala löner, medan tillgångarna växte till 35 MSEK. Inga löner är angivna 2016, men skyldigheten att redovisa dessa har upphört. Minimala personalkostnader finns dock, men det kan vara t ex pensionsavsättningar, traktamenten, intern representation och andra skattefria kostnader.

Till och med år 2016 hade tillgångarna i Baven AB vuxit till 42 MSEK varav 10 MSEK i helt obeskattade reserver. Genom att likt Leif Östling gjort i Malta inte ta ut dessa 42 MSEK som lön undanhåller Göran Persson ca 21-25 MSEK från Skatteverket. 

Allt är förstås helt lagligt sk aggressiv skatteplanering.

Göran Persson är min idol skattemässigt. Tack för att du finns, och visar hur man ska gömma undan pengar från beskattning i sitt aktiebolag, Göran.

Jag killgissar att Göran kommer låta verksamheten i bolaget Baven upphöra tids nog och låta det ligga vilande i fem år för att sedan avveckla bolaget. Då kan han nämligen, helt lagligt, plocka ut dessa 42 MSEK med endast 25% beskattning.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

40 kommentarer:

 1. Så vitt jag vet så kan Skatteverket tvinga små bolag med "for mycket" kapital att betala ut mer pengar som lön.

  Märkligt att en gammal S-pamp lämnas i fred. Mycket märkligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt? Inte alls ! En (S)-märkt "dumdryg" pamp ju!
   ;-)

   Radera
  2. Snål och slug var omdömet om honom av gamle kumpanen Leif GW Persson. Dryg är också ett adekvat ord i sammanhanget.

   Radera
  3. Nä, det kan de inte. Men tidigare på den gamla onda tiden när vi hade förmögenhetsskatt så kunde skatteverket utkräva förmögenhetsskatt på den enligt skatteverket bedömda överlikviditet man hade i ägda bolag.

   Denna skulle betalas med privata redan beskattade pengar!

   Radera
 2. Det är detta upplägg som, i liten skala, gör att Sverige fortfarande fungerar. Utan 3:12 så är det svårt att driva småföretag vitt i detta land. Vore intressant att veta hur han (Persson) plockar ut slantarna ur bolaget. Vad kan bolaget köpa för prylar som inte kan ifrågasätta? Det är ju en hel del slantar att handla upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 42 miljoner, småföretag?

   Det är ren konsultverksamhet utan anställda.

   Radera
 3. Nja, utdelning från vilande bolag beskattas även efter fem. Inte inkomstslaget lön förstås.

  SvaraRadera
 4. Korrigering av faktafel: Efter fem år är det 25% beskattning, inte skattefritt. Been there, done that :-)
  Det är förvisso en regel som jag personligen är djupt tacksam för, men jag kan verkligen inte förstå vad som var drivkraften bakom den regeln? Ska man belönas av att vara passiv i 5 år???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver väl inte vara passiv? Det räcker väl att just detta av dina företag är passivt?

   Radera
  2. Tack, korrigerat.

   Osäker på huruvida man får starta ett annat bolag med liknande verksamhet och köra parallellt, medan det tidigare vilar?

   Radera
  3. @Cornu. Det får man inte. Dock får man ta anställning eller köra enskild firma och fortsätta att jobba med samma sak medan bolaget ligger i träda.

   Radera
  4. Misstänkte det. Uppenbart sätt att komma runt avsikten med lagen annars.

   Radera
  5. Nej, man får inte ens vara anställd av annan och göra samma sak. Samma med annan bolagsform, total passivitet krävs under de där fem åren.
   /Ulf

   Radera
 5. All animals are equal but some are more equal than other...

  En viss Gunnar-Emanuel var också en skattetrixare av rang ;-) och TYPISKT att dessa i "sossie-teten" unnar sig själva det de missunnar andra (sina undersåtiga väljare)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunnar Emanuel utnyttjade möjligheten till ränteavdrag till MAX på 70-talet för att bygga upp sin egen lilla privata förmögenhet..
   Och INTE någon vågade då ens kritisera honom eftersom han ju var näst intill likställd med "GUD" inom "Rörel(S)en"!

   Ränteavdrag.. Något som dagens styrande missunnar kommande generationer just till MAX !!

   Radera
 6. Gud nåde den arbetslöse som skulle försöka sig på att starta ett företag medan han är arbetslös och stämplar. Vare sig företaget omsätter nåt eller ej så vore han rökt.

  Och värst av allt är ju att Göran Persson gör så här just för att behålla sin "akassa" plus att han som bonus sänker sin skatt, men Östling gör det "bara" av skatteskäl.

  SvaraRadera
 7. Finns många exempel på goda vänstermänniskor som nyttjar systemet.

  Det finns ett talesätt-varför slickar sig hunden på pungen? -för att den kan...

  SvaraRadera
 8. det bisarra med de här uppläggen är att statsrådspensionen och liknande ersättningar borde vara likställt med tex a-kassa i hur det regleras, men så är det förstås inte.

  Kan jag som anställd sluta på mitt jobb, börja gå på a-kassa samtidigt som jag driver ett eget AB och låter alla inkomster ligga kvar i bolaget samtidigt som jag går på a-kassa? Givetvis inte. Varför kan då statsråd göra på det här sättet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför vissa grisar är mer jämlika.

   Radera
 9. Är det en nyhet? Göran är en business man av rang, alltid varit. Vidare en av få bra statsministrar vi har haft, med enorm internationell pondus, men knappast om man gillar gullgull och låtsas-snällhet.

  Han förde samtidigt en mindre planekonomisk politik än Reinfeldt, så i den mån man surar över hyckleri finns det bättre måltavlor.

  SvaraRadera
 10. Nåja, lite skatt betalar han nog allt... ;-)

  Den nya XC60:n , visserligen "på firman" så att han kunnat lyfta av momsen etc. men han har i och med att han köpt en Volvo INTE "..tagit brödet ur munnen på svenska arbetare..."
  Något som min far fick höra på 70-talet när han köpte ny VW Passat !!

  https://www.merinfo.se/foretag/Baven-AB-5567657613/2k2u83x-jmsk

  SvaraRadera
 11. Fast han har kanske inte "gömt" något, det här är ju ett svenskt bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men han har väl istället göt det för något annat land förutsatt att han konsultat utomlands på uppdrag av något annat land eller utländskt företag. A la Östling.

   All money are belong to Sverige!

   Radera
  2. Nej , jag har inget problem med att an betalar skatt i landet man jobbar. Men i det här fallet gjorde han inte det alls, han jobbade i flera länder och betalde skatten i Malta där det blev billigast.

   Radera
 12. "Till och med år 2016 hade tillgångarna i Baven AB vuxit till 42 MSEK varav 10 MSEK i helt obeskattade reserver."

  Och tänk om några av dessa tillgångar är investerade i Betsson eller Unibet, som har sina huvudkontor på Malta, och han aldrig har talat om det för svenska folket, så han kan sägas ha gömt sina tillgångar på ett skatteparadis.

  SvaraRadera
 13. Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra...

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Men hur gör han för att bolaget inte skall betala vinstskatt?
  /Novisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se Malta, Peru, Belize etc ... eller slå upp den politiker/statst5jänsteman som endast betalade 4% i skatt.Kommer inte ihåg arbetsplats men, (Tror Lars vet) enligt lag/rått var det helt ok. Lön/gratifikationer direkt till konto i Peru, 4 fucking % i skatt och enligt lag helt ok - Hovrått också! Lek inte för dem, lek med dem och deras lag/justice. Samma tråd går ju "world around"och för mig finns dety politisdk "bias". Family Clinton Bankrutt - idag miljonärer, oops, nej, biljonärer. Trump, visst en affärsman bättre än Clintons men nåra kånken 100 gånger. Hur och på vilket sätt? Enkelt, "follow the lead" och allt ordnar och till slut är rikare än innan!!

   Radera
  2. Placera bolaget Peru som exempel, Malta går bra, Belize också och transferera!

   Radera
  3. Men är inte Görans bolag i Sverige?

   Tänkte flytta bolag till Estland annars. Men vill veta att Skatteverket inte jagar mig sedan.

   Radera
  4. Må så vara, dessa individer vet hur man trixar för det är ju dom som skriver lagen. Sverige, ja, betala lite mer för att verka solidarisk och utan fiffel. Hur skulle det se ut om "Big Goran" hade ett konto i Peru? De vet, Göran ockåså, hur man agerar, styr och ställer!

   Radera
 16. Ja, återigen vad har, personer som tar de de vill ha och helt lagligt. En annan "Breed" av maffia, mer intelligent med "false compassion"(fals medkänsla som vapendragare men, framförallt lagen som de i sin tur är och skapar. Det komiska i det hela är at VI agerar som en skock får eller rent ut sagt idioter. En läkara säger att allt bra, veckan efter har du cancer. Du besöker samma läkare och han skriver ut lite piller. Inget hjälper, du betalar, allt med din hälsa/liv blir sämre men nog fan besöker samma läkare om och om igen tills du dör. Varför? Läs "The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind", av Julian Jaynes den kommer ge dig en ledtråg bland många andra. Dit sökande och idioti av guidning från auktoriteter. Inte en slump att en raggar musiker sager "VOTE", PAY TAXES" och du går för att rösta och betalar. Vad gör han; Pengar i skattaparadis, röstar inte men överlever på sitt snack om medkänsla, "FALSE OMPASSION". Det är, tyvärr så det fungerar1 SÅ, vem är dåren eller den bekväme, du eller han/hon?

  SvaraRadera
 17. Cornu, Göran Persson avsade sig sin statsrådspension (eller vad det nu heter), efter ett tag, förmodligen på grund av den uppmärksamhet det skapade. (Du skriver ovan att han uppbär sådan, vilket alltså sedan ett tag inte stämmer.)

  /Ulf

  SvaraRadera
 18. Lars är smart men lite av den gamla typen. Halv-sosse men ändå fri. Samtidigt tror jag att han har ordnet saker och ting ganska bra och, naturligtvis lagligt:)

  SvaraRadera
 19. Gunnar Strängs skatteplanering väckte uppseende.
  Tack vare skattesystemets gynnsamma utformning för fastigheter, kunde han göra stora avdrag för lån och reparationer för det stenhus i Gamla stan i Stockholm som han köpte i mitten av 1970-talet. Astrid Lindgren beskrev en fiktiv person, som skulle kunna drabbas av 102 procents marginalskatt och berörde även Strängs skatteplanering i sin saga Pomperipossa i Monismanien:

  "Det fanns andra egna företagare än hon själv. Det fanns exempelvis läkare och tandläkare och advokater i Monismanien, och de hade nog snabbt räknat ut att ju mer de arbetade, dess mindre förtjänade de och hade därför bestämt sej för att ge fullständigt fan i monismanernas gallstenar och värkande oxeltänder och skilsmässor och husaffärer åtminstone en två tre fyra fem dar i veckan. Det måste vara därför som monismanerna nu hade fått det kämpigt värre, när de fick ont i magen eller hade tandvärk eller behövde advokat för att köpa sej något gammalt hus med mycket skulder på, vilket var bästa sättet, hade Pomperipossa hört, om man ville ha ned sina procent från 102 till nästan ingenting."

  SvaraRadera
 20. Det låter som Göran betalar tillräckligt med skatt och gör rätt för sig. Orättvisa är när stora företags och väldigt rika personers skatteupplägg som gör att andra företag och personer inte kan konkurrera. Social mobilitet förstörs tack vare nepotism och skatteupplägg. Fast de betalar ju så mycket skatt redan och får ingenting tillbaka. Var det inte Kamprad som ansökte och tog fick bidrag för att han deklarerade 0 i inkomst? Idag deklarerar han väl runt 5 miljoner medans han tar alla pengar. Iochför är IKEA ett fantastiskt bolag men är det ok att reglerna är olika ? Varför ska majoritetenn som arbetar betala mer procentuell skatt än tex Kamprad? Är det för att drar från sverige annars?

  SvaraRadera
 21. Nu kan han ju utan dröjsmål redan idag betala ut rubbet och betala 20% på allt över 100 IBB (ca 6 millar). Allt enligt familjen Persson undantaget i 3:12.

  SvaraRadera
 22. Men har han inte då betalar 22 procent bolagsskott oxå? 40% skatt känns lagom. Men vad ska han köpa för pengarna? En yacht med 25 % moms? Han har väl redan baspengar för att ha råd att äta, kläder, netflix etc som de flesta andra använder hela sin lön till. Har han mer pengar så kan har han säkert köpt saker med bra kvalitet som går upp i värde, håller långre och blir billigare på sikt.
  Han kommer säkert någon gång snvända pengarna till mer skog, fastigheter, aktier eller något annat smart. Med aggressiv skatteplanering borde han lagligt kunna betala mindre skatt? Kanske en stiftelse någonstans som äger namnet göran persson samt ett lån så 0 skatt. Samt lite bidrag på det. Jag tycker 40 procent som sagt är väldigt ok.
  Jag tror inte han kommer ta ut pengarna med 20 procent skatt men jag hoppas.

  SvaraRadera
 23. Görans Bolag betalar visst skatt på vinsten. 22% sedan om han väljer att avvekla bolaget så kan han göra 5-25 som de säger. Vilande bolag i 5 år och sedan plocka ut allt kapital för 25% skatt.
  Alltså betalar göran först 22% vinstskatt sedan när pengarna plockas ut skattar man 25% till .. tro mig Svenska staten tar alltid sin beskärda del...
  Tänk på att man lever inte för evigt och att vänta i 5år på pengarna är rätt lång tid..

  SvaraRadera