Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-11-29 15:27

Socialistregeringen vill återinföra skatt på flytt av kapital från Sverige

DDR-Sverige ringde och ville ha tillbaka sin skattepolitik. Socialisterna i regeringen vill nu återinföra skatt på att flytta kapital från Sverige. Därmed kommer man effektivt stoppa alla utländska investeringar i Sverige och kasta svensk ekonomi tillbaka till 70-talet när alla utländska investerare omedelbart säljer av allt och drar innan lagen börjar gälla.

I det gamla DDR-Sverige fick man inte föra ut pengar ur landet. Exakt var gränsen gick minns jag inte, men jag tror det var runt 10 000 kronor i den tidens penningsvärde. Flyttade man mer pengar än så från landet skulle man betala skatt. En del försökte smuggla ut kontanter på större belopp än så och åkte dit.

Först när detta avskaffades tog utländska investeringar på allvar fart i Sverige, eftersom det tidigare inte gick att flytta ut avkastningen från det socialistiska landet

Socialisten och finansministern Magdalena Andersson (s) vill omedelbart införa en ny sådan skatt, där tillgångar på över 100 000:- SEK i vinst vid försäljning ska beskattas om man flyttar från Sverige. Ekot skriver:
"Finansministern tog på onsdagen emot ett förslag från Skatteverket där personer som för ut tillgångar som när de säljs har en vinst på över 100 000 kronor ska betala skatt. Och det vill regeringen så snart som möjligt införa, säger Magdalena Andersson."
Nu bryter detta förstås mot frihandelsavtal och även EU:s lagar om fri rörlighet för folk, kapital, varor och tjänster, som står över Sveriges lagar. Men det kommer förstås socialistregeringen fullkomligt skita i.

Exakt hur man ska kunna beskatta de som gör det enda rätta och ger socialisterna långfingret och helt lämnar landet lämnas som en övning åt Magdalena Andersson (s).

Tydligt är att förslaget kommer frysa utländska investeringar i Sverige och rent av kan leda till en krasch för de svenska finansmarknaderna när utländska investerare dumpar svenska tillgångar, företag, fastigheter mm. Det inkluderar bolåneobligationerna och kommer i så fall göra att räntorna på hushållens bostadslån fullkomligt exploderar. Därtill kommer ingen från utlandet vilja investera i svenska företag och tillhörande arbetstillfällen.

Lämpligen flyttar omgående alla internationella företag, inklusive Volvo, Saab etc från Sverige innan lagen börjar gälla. Åtminstone huvudkontoren.

Vi säger grattis till Sverige och svenskarna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Jag vet inte om jag tycker det är så upprörande, det är ju en exitbeskattning likt många andra länder inom EU har. Och då är jag ändå emot skatter.

  SvaraRadera
 2. Ett sätt att få medel-Svensson att tänka en gång till innan de väljer att flytta till Spanien, Portugal eller Thailand för att slippa dårhusregeringen och allt deras bidragsregn.
  Att sen det får ytterligare allvarliga konsekvenser som beskrivs ovan skiter man i/ fattar man inte.

  SvaraRadera
 3. Inom EU råder fri rörlighet för varor tjänster människor och kapital!!

  SvaraRadera
 4. Vad gäller för privatpersoner som sparat ihop sina skattade pengar? Ska dom beskattas på nytt?

  SvaraRadera
 5. Ens egna skattade pengar gör man väl vad man vill med. Konstigt detta när det dessutom är fria kapitalrörelser inom EU. Ska bankerna ha rapporteringsplikt och att tillstånd ska krävas för utförsel av egna pengar. Det börjar lukta 70-tal tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 6. Det ser enligt länkad artikel ut att beröra att man flyttar värdepapper och då ska skatta när de säljs även om det är utanför Sverige. Har ju inte läst något formellt förslag men låter inte så farligt. Sen har det ju tolkats av en journalist så man vet ju aldrig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ser ut som om det handlar om oskattade pengar.

   Radera
 7. Nu när de kört landet i botten gäller det att hindra så många som möjligt ur skatteboskapen att sälja kåken med vinst och emigrera. Detta går utmärkt ihop med senaste årens hets mot kontanter. Tar man ut mer än 2000 spänn av sina egna pengar ses man som potentiell terrorist eller landsförrädare.

  SvaraRadera
 8. Den svenska lagens korta armar kommer bara veva i roligare och roligare rörelser för att försöka fånga den digitala draken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onekligen inte det lättaste att starta ett DDR 2.0 i BTC-åldern..

   Radera
  2. Man kan ju tänka sig att den här typen av aktioner kommer bli något mer kontraproduktiva än de varit historiskt.

   Det gäller ju inte bara kapitalflykt, det är ju även vad som hänt kring SD, Trump osv. Information blir mer och mer friktionslös, oavsett om den innehåller faktum eller värdebärare. Dvs det blir en dålig idé att tex ljuga om politik eller försvaga incitament i ekonomin.

   Radera
 9. Fan vad trött man blir, istället för att se hur man kan minska slöseriet av skattepengar så försöker man bara hårdare och hårdare att få in några kronor extra så att slöseriet kan fortsätta. Höjd skatt är lösningen på allt för socialster, sen undrar dom varför ingen vill arbeta när större och större andel intäkterna går bort i skatt. Önskar man fick skriva med arbetsgivaravgifterna på lönespecen samt att moms ska stå angivet på priserna i butiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan man trött man blir på alla priveligierade, välmående och giriga medborgare som inte vill vara med och betala, efter förmåga, för allt det stöd, alla de förmåner och alla de möjligheter som de har fått sen deras ägg blev befruktat, tack våra gemensamma avsättningar.
   Det slösas säkert med skattepengar på sina håll, dock inte lika mycket som med privata pengar, och det kan ju vara värt att reflektera över att traditionella "högskatteländer" i Norden och Benelux tillhör de rikaste, mest jämlika och "lyckligaste" länderna i världen. Och detta är även länder där det är lätta att starta företag (om man har en bra idé och drivkraft) och som har högts social rörlighet (dvs de/vi är de reella "american dream"-länderna).

   Radera
  2. "se rikaste, mest jämlika och "lyckligaste" länderna i världen." - kan man få en definition på rikaste/jämlika samt lyckligaste tack?

   Radera
  3. Älskar dom som kallar folk som ej vill jobba för att skänka bort större delen av förtjänsten som "giriga".
   Ungefär som när Magdalena A kallade folk som inte ville jobba för mkt pga för hög marginalskatt för "skatteplanerare" eller var det "osolidariska"? Då har idiotin har gått överstyr....
   Om jag tar mig själv som exempel så jobbar jag en tredjedel av vad jag hade gjort om vi hade haft platt skatt.

   Radera
  4. Att länderna är rika stämmer vilket inte betyder att befolkningen är rik då köpkraften ligger i paritet med Tjeckers köpkraft som är 94% av den svenska (vet inte hur många som associerar tjecker med rika men jag kan tänka mig att det inte är så värst många). Att det är hög jämlikhet stämmer. Det är knappt nån skillnad i löneutveckling mellan en högpresterare och lågpresterare på jobbet eller en låginkomsttagare som jobbat hela livet och en som aldrig jobbat hela livet i pension vs. pension+bostadstillägg d.v.s. väldigt jämlikt och superbra. När det kommer till hur lyckliga vi är så är det ju direkt osvenskt att klaga och då 30-35% av Sveriges befolkning har minst en utländsk förälder kan man anta att det endast är en andel av dessa som möjligtvis uttryckt sig som icke lyckliga, en del är lyckliga på riktigt, en annan del har låg tröskel på lycka (ett jobb att gå till och en snäll katt som väntar där hemma) och resten medicinerar man lyckliga (17% av befolkningen äter antidepressiva).
   Men sen finns det naturligtvis extremt många länder som är mkt värre men det betyder inte att man inte ska få lov att belysa det som är dåligt och hoppas på en förbättring i positiv riktning även om en del ser det som ett direkt hot när någon nyttjar sin konstitutionella rätt till yttrandefrihet. :)

   Radera
  5. Vi står mitt i en högkonjunktur, vi har/har haft en mycket stor invandring som enligt uppgift är lönsam för Sverige, staten kan trycka nya pengar, staten kan låna pengar utomlands och i princip få betalt för att låna. Vi betalar världens högsta skatter. Ändå får dom inte pengarna att räcka till. Något är fel.

   Radera
  6. Sivan: här kan du läsa lite:
   http://www.oecdbetterlifeindex.org/topics/life-satisfaction/

   Radera
 10. Undrar bara hur skattmasen skall få reda på att man sålt tillgången i utlandet?
  Och hur skall värderingen av tillgången ske vid själva utförandet ur landet?

  Verkar vara väldigt luddigt och illa underbyggt så det är klart att sossarna applåderar, ungefär som med Reepalus fina utredning.

  SvaraRadera
 11. Cornu: jag vill minnas att det var max 6 000 kr när jag bilade till Schweiz då muren ännu stod intakt.

  SvaraRadera
 12. Cornu,

  Hur tänker du när du säger att "utländska investeringar" kommer frysa alt. att utländska investerare dumpar tillgångar i Sverige? Förslaget handlar ju bara om privatpersoner, inte juridiska personer. Privatpersonerna ska bl.a. ha bott i Sverige fem av de senaste 10 år sedan. Så förslaget träffar ju inte utländska investeringar överhuvudtaget. Eller hur tänker du?

  Förslaget i sig är mer eller mindre ett sätt att motverka att folk blir begränsat skattskyldiga i Sverige och drar till ex. Portugal innan pension. Är helt övertygad om att förslaget inte går igenom och det kan dessutom starkt ifrågasättas EU-skatterättsligt. Det går att inskränka den fria rörligheten men inte hursomhelst.

  SvaraRadera
 13. Alla som överväger att någon gång flytta utomlands- lägg upp sparandet i ett utländskt institut.
  Svenska statens inställning till privat äganderätt är inte att lita på, men konfiskering av tillgångar utanför landets gränser blir betydligt svårare att genomföra än inom rikets gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tips på var? Finns det något som liknar ISK i utlandet och som funkar att använda för en som inte är medborgare i det landet?

   Radera
 14. " En del försökte smuggla ut kontanter på större belopp än så och åkte dit."

  Kan bli svårt i en tid med kryptovalutor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att det faktiskt är krytovalutor de vill komma åt med detta förslag. Har du köpt bitcoin för SEK och de "lämnar sverige" (vilket de väl i princip automatisk gör direkt?) så ska de beskattas direkt istf vid själva sluttransaktionen (tex köp eller inväxling till SEK).

   Radera
 15. Detta var en mycket dålig nyhet, får hoppas att detta inte går igenom. Bara USA (och Eritrea) har märkliga system där man skattar i sitt ursprungliga medborgarland på löneinkomster i utlandet. Sverige vill alltså att man skattar på kapitalvinster som man gör i utländska depåer. Ett av den här mandatsperiodens värsta förslag, faktiskt.

  SvaraRadera
 16. Tolkar det som att en tillgång automatiskt realiseras om det flyttas till utlandet. Dvs inte ska på flytt på kapital utan realisering av vinst vid flytt av kapital. Ganska rimligt förslag i sig, men kommer blir enkelt att kringå. Tex om du äger onoterat bolag i ett bolag så "finns" ingen vinst förrän det onoterade bolaget ev noteras. Du kan alltså sälja ett onoterat bolag som äger aktier till ett utländskt bolag utan att det finns någon vinst att realisera. Kommer kräva andra lagändringar som blir svårare att genomföra för att komma runt det.

  SvaraRadera