Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-11-12 13:38

Sifo: Alliansen nu större än socialisterna

I GP/Sifos nya väljarbarometer blir den samlade så kallade Alliansen större än det socialistiska blockets Sosseriet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Alliansen skulle med det väljarstödet alltså kunna bilda regering, då den statsministerkandidat som får flest röster blir statsminister och bildar regering.
Just nu ser det ut som att riksdagen (till vänster) ändrar bemanningen av Rosenbad (till höger).
Allianspartierna får alltså tillsammans 41.2% av väljarstödet i senaste Sifoundersökningen, medan socialisterna bara får 40.9%. Alliansen kan alltså bilda regering på egen hand, dvs rösta fram en statsminister som sedan bildar regering.

Om inte Sverigedemokraterna väljer att stödja en sosseriregering, vilket nog får anses vara osannolikt, men inte omöjligt. Nationella socialister och internationella socialister har det mesta gemensamt (bägge partierna driver samma politik, men förskjuten i tiden - SD driver sosseriets politik från 60-, 70- och 80-talet, S driver SD:s politik från 2 - 3 år sedan).

Ett smolk i bägaren för Alliansen är att Kristdemokraterna åker ut ur riksdagen, och då kan inte Alliansen bilda regering själva. Dock överrepresenterar Sifo alltid Miljöpartiet, som med endast 4.2% av stödet i verkligheten antagligen åker ur riksdagen och kompenserar för att låtsaskompispartiet åker ut. 

Anledningen till att Alliansen blir störst stavas den nye moderate partiledaren Kristersson och att man verkar plocka röster från de kränkta moderata väljare som protestbytt till det nationella socialistpartiet Sverigedemokraterna.

Nu är bollen oval i amerikansk fotboll, så vad som helst kan hända innan valet. Exempelvis rapporterar Omni att Miljöpartiet och sosseriet sitter i förhandlingar om att ge amnesti till alla så kallade ensamkommande fd barn som kom hit 2015. Det är förstås ett effektivt sätt att utplåna ett antal procentenheter från socialdemokraternas väljarstöd och skicka de rösterna till Sverigedemokraterna. Så än så länge håller sosseriet emot och anser att svensk lag ska gälla i Sverige, något vi alla vet att Miljöpartiet har andra åsikter om.

Det blir iaf en spännande valrörelse och partierna har knappt värmt upp än.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Frågan är om borgarna vill styra landet efter 2018 års val. Det är inte ett lättskött pastorat att ta över...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Inget lättskött kalifat att ta över.

   Radera
  2. Det är en icke-fråga. "Race to the bottom" eller "annan riktning", spelar ingen roll. Proffspolitikerna kämpar om att få hålla i ratten oavsett. Det är få av dem som kan något annat.

   Radera
  3. Adeln vill väl krama ur det sista ur Svea innan de lämnar över till imamerna. Blå eller röd spelar knappast någon roll i det fallet.

   Radera
  4. Hellre det än Löfvén-Eliasson despotat.

   Radera
  5. Det smartaste vore väl att låta Damberg, eller vem det nu blir. Ta över. Och sen när det fullständiga raset kommer. Ta över?

   Radera
 2. Du behöver ju inte försöka göra folk mindre upplysta. Alliansen är för guds skull socialister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plastsossar. Samma ruttna socialistiska samhällsbygge, fast utan förmåga att kunna ta några beslut. Under 8 långa år kunde de inte ens införa en spärr mot att tappa hundratals pass. Något pratkvarn Ygeman fixade på en kafferast.

   Radera
 3. Om KD åker ut så omfördelas mandaten, hur ser det ut då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja som synes så blir nuvarande regeringsunderlag större än Alliansen och enda sättet att peta Löfvén blir då för Alliansen med SD´s stöd.
   Synnerligen delikat med andra ord!

   Radera
 4. Sveriges riksdag består av åtta partier och samtliga driver en socialdemokratisk slapp politik. Same same but different.

  SvaraRadera
 5. Så #metoo-hysterin har inte heller fört upp Feministiskt Initiativ till över 4% i mätningarna? Undrar om de är desperata nog att dra igång SCUM-kravaller snart?

  SvaraRadera
 6. På många av USA:s universitet har man en intern egen slags rättskipning, främjad av bl a Obama, i alla sammanhang där det luktar diskriminering, sexbrott etc. Dessa interna domstolar sägs ha en egen värdering av vittnesmål där den påstått förfördelades utsaga tillmäts större trovärdighet än den påstådda gärningsmannen (vit, man). Trump försöker nu avskaffa detta - t o m han kan ju ta vettiga initiativ - någongång! Jag väntar mig nu att (FI) skall gå till val på förslaget att detta även skall bli svensk lag, samt att dylika brott skall sakna preskriptionstid ... (MP) kommer nog att försöka överträffa (FI) på den punkten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på vad som händer i Sverige JUST NU 2017 så är det givetvis många politiker som hellre diskuterar vilka fel som eventuellt begicks för 30-40 år sedan. Förväntar mig inget mindre än att gissningsvis t.ex Jan Guillou drar upp den gamla bordellhärvan från mitten på 70-talet vilken dag som helst.

   Radera
 7. Kan kvitta vilket block som vinner, det blir samma politik. Retoriken är dock lite annorlunda. Sossarna kommer aldrig tala högt om skattesänkningar och Alliansen nämner inget om det regelkrångel de skapar.

  SvaraRadera
 8. Det vore verkligen jackpot ifall både MP och kådisarna åker ut.

  SvaraRadera
 9. Jag tror minsann att du blandat ihop vänster och höger... (i bildtexten)

  SvaraRadera
 10. Jag svårt att se hur någon kan få följande till att vara socialism i en svensk kontext:

  "Det blir möjligt att genomföra omfattande åtgärder för att stärka enskildas ekonomi. Jobbskatteavdraget återställs och värnskatten avskaffas. Den första skiktgränsen för statlig skatt höjs så att vanliga löntagargrupper som barnmorskor, rektorer, gruvarbetare och elektriker hamnar under gränsen, vilket ökar incitamenten både att utbilda sig och vidareutbilda sig på arbetsplatsen. Detta samtidigt som skattebasen ökar, då många egenföretagare justerar sin egen lön efter den nya skiktgränsen."

  Antingen är man dåligt påläst eller så kör man med fake news, eller en kombination. Nu kanske SD säger en sak och gör en annan och ideologiskt så har man tidigare varit mer sossiga än vad man i alla fall säger sig vara i dagsläget.

  https://www.di.se/opinion/sd-vart-program-for-allianssamarbete/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl uppenbart. Först skulle man som sosse inte rösta på SD eftersom de var onda högermänniskor, värre än moderaterna liksom. När det gick snett så svänger pendeln och nu ska man inte rösta på SD om man gillar alliansen eftersom SD plötsligt blivit gammelsossar.

   I själva verket handlar det nog rätt lite om vad SD säger eller vill oavsett vad det är utan mer om tom retorik för att man inte ska rösta på dem alldeles oavsett om de är bra eller dåliga oavsett vad de säger.

   Det löser sig säkert, folk röstar som de vill, vi är än så länge formellt en demokrati fast det knakar lite i fogarna här och där.

   Radera
  2. Småjusteringar, man vill fortfarande behålla sossestaten med allt vad det innebär, gärna bidrag men inte till invandrare.

   Radera
 11. "People who say 'Hitler was a socialist cuz his party included the word socialist' must be incredibly confused that the titmouse is a bird."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad med de som påstår att de var socialister baserat på deras partiprogram då?

   Radera
 12. Björklund kallar sig SocialLiberal.. vet inte om det står mellan Sociallster och allians längre. Annie är ju sosse ut i tåspetsarna också..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att Jan Björklund snart kommer att meddela att Folkpartiet... f'låt Socialliberalerna ska det vara, kommer att gå till val på egen hand, utan alliansen. Vilket i praktiken betyder att de kommer att ta ställning för en mittenregering bestående av S, L och Mp, kanske även C.

   Jag skriver kanske C eftersom jag faktiskt inte tror att C kommer att sätta sig i regering med S. Annie Lööf är inte socialist. Hon är starkt borgerlig, även om hon framförallt är liberal. Men jag tror faktiskt när det kommer till kritan att C föredrar en Moderatledd regering, även om det skulle kräva passivt stöd av SD.

   Radera
  2. Tror du har rätt om Björklund, och hoppas du har rätt om C... men tror tyvärr Annie springer till svetsarn efter valet också.

   Radera
 13. "Alliansen skulle med det väljarstödet alltså kunna bilda regering, då den statsministerkandidat som får flest röster blir statsminister och bildar regering."

  Du envisas med att påstå detta, men det är den första kandidat som inte får en majoritet mot sig som bildar regering. I teorin kan detta vara den kandidat som får minst röster.

  Vet egentligen inte varför du envisas med att påstå detta. Svetsloppan har för övrigt sagt att han inte kommer avgå frivilligt - det blir för alliansen tvunget att "samarbeta" med "rasister" för att det skall hända något. I sak är det ingen skillnad då det parlamentariska läget inte ändras (om man antar att blocken håller ihop).

  SvaraRadera