Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-11-13 09:47

SEB: Kraftigt ras i psykologin på bostadsmarknaden

SEB:s psykologiska boprisindikator bekräftar Boolis kraschande bostadsprissiffror. Värst är Stockholm. Boprisindikatorn visar historiskt vart marknaden är på väg, eftersom psykologin driver marknaden.
SEB:s boprisindikator i mörkt. Valueguards HOX bostadsprisindex i ljust.


I oktober trodde bara 43% av svenskarna på stigande bostadspriser, medan 32% tror på fallande enligt SEB:s boprisindikator. Nedgången i index (positiva minus negativa) är den största sedan nedgången 2007 innan finanskrisen, och index föll 39 punkter från 50 till 11.

Som mest faller den i Stockholm, men SEB redovisar där bara glidande medelvärde som hamnar på 18. 

I realiteten är psykologin på minus i Stockholm. Två månaders glidande medelvärde var 69 i september och 50 i september och 18 nu. Månadsvärdet för Stockholm bör således ligga runt -15 till -20 för huvudstaden. En majoritet av Stockholmarna tror alltså på fallande priser.

Psykologin är vad som driver priserna. Ärligt talat är väldigt få beredda att ta lång för 3-5-7-10 MSEK om man inte tror att priserna kommer stiga. 

SEB:s index har klent prognosvärde då det i princip rapporteras bara någon dag innan de officiella boprissiffrorna, men erfarenhetsmässigt kommer Valueguards siffror, som presenteras i morgon att gå i samma riktning. En fortsatt sättning för bostadspriserna i oktober väntas alltså i morgon.

Nedgångarna 2008 och 2011 leddes naturligtvis av just ras i psykologin, liksom mindre sättningar som t ex förra sommaren.

Idag fattar också Finansinspektionen beslut om skärpta amorteringskrav.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Det ska bli spännande att se om styrelsen i FI står på sig. Presskonf kl 13. Jag gissar att man kommer gå vidare och säga att man inte kan använda enskilda månaders små nedgångar som trendbrott på en mycket lång prisuppgång.

  Sedan får vi se om regeringen vågar exekvera. Här gissar jag att man skjuter beslutet till efter valet/vill ha mer betänketid/vill vänta och se vad som händer med bostadspriserna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns inte vad han heter, men den där FI-gubben är en av få skärpta människor man hittar i svensk media.

   För några veckor sedan levererad han världens enklaste och självklaraste meningar, omringad av en våldsam debatt som inte hör hemma bland vuxna människor. Poängen var att fallande priser är fullständigt irrelevant för det här beslutet, och utan att vara otrevlig lyckades han insinuera att folk bör hålla käften med sitt larv. Både politiker och medborgare diskuterar prisfallet som någon slags avgörande variabel, men det är ju inte det minsta relevant. Det har inget med saken att göra. Huruvida priser går upp eller ned under hösten är inte intressant.

   FI kommer stå på sig av den enkla anledningen att prisfallet inte är relevant, och de är häpnadsväckande klara i huvudet.

   Radera
  2. Japp, håller helt med ang resonemanget kring priserna.

   Sså blev det. Nu upp till bevis för regeringen, om man litar på sin egen myndighet eller om man är rädd för reaktionen vid valet.

   Radera
 2. Hå hå ja ja..
  Samtidigt pågår projekteringen för nya områden för fullt...
  Byggindustrin är ju som en supertanker, trög att få igång men sedan svår att stoppa.. (Trots irländska och polska bemanningsskojare!)

  http://www.gp.se/nytt-stort-villaomr%C3%A5de-i-lerum-v%C3%A4xer-fram-1.4814853

  SvaraRadera
 3. Får känslan att vi är där globala (ffa USA) bostadsmarkanden var 2006-2007, dvs vi har nu framför oss ca 1 års kräftgång, köoarna vill inte köpa säljarna vill inte sälja. Därefter kommer riktigta nergången då säljarna ger upp eller tvingas sälja, ett år senare, dvs runt 2019-2020 hamnar nog botten och bankkris. Jag tippar på m2 priser runt 20-30.000kr i storstockholm och 10-15.000kr för riket innan krisen är över. Innan du säger "aldrig" tänk på att det är därnånstans byggbolagen har breakeven exkl tomt (20.000kr/m2 normal standard, 30.000 hög standard). De stora kommer producera under BE för att krossa de små. Inte alls omöljigt att kunna bygga nytt i hög standard för 15.000kr/m2 om några år, exkl tomt. Tomterna är kommernas sätt att konkurera, så räkna med näst intill gratistomter. För inte många år sen gav kommuner tomter om du lovade bygga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En marknad har 3 faser. Trenda upp, trenda ned och gå sidledes. Förmodligen sidledes fasen nu.
   På denna sajt presenteras det alltid som det bara fanns 2 möjligheter; trenda ned och trenda upp. Så är inte fallet. Makroekonomiskt finns ingen anledning till en kraftigt fallande marknad.
   Räntor, sysselsättning och inkomster talar emot det.

   Radera
  2. Föreslår att du läser på om bubblors egenskaper, karaktäristika och hur de spricker...
   Rationella argument om räntenivåer, sysselsättning etc har inte en chans mot de psykologiska faktorerna när de väl får fäste...

   Radera
  3. Det där med sysselsättning, låga räntor och stigande disponibla inkomster börjar låta som ett quasireligiöst mantra. Variablerna är beroende av varandra. Låg ränta -> ökade disponibla inkomster <- hög sysselsättning. Vänder psykologin ner (vilket den gör, och det är bara början) så bromsas byggtakten, ökar upplåningskostnaderna internationellt för svenska banker...och då kan inte ens Stefan Ingves förhindra att räntan stiger och sysselsättningen sjunker. Till exempel, finns fler scenarion som visar att vi absolut inte bara kan bestämma oss politiskt för en kräftgång.

   Radera
 4. Psykologin driver priserna? Fundamenta då, som att befolkningen växer, ekonomin växer, räntorna är låga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den del av befolkningen som växer har inte de ekonomiska möjligheterna att köpa vare sig nya eller begagnade bostäder...

   Radera
  2. ... och blir därmed alltmer trångbodda? Jag trodde att staten såg till att folk inte blir trångbodda, det finns väl normer för sånt?

   Radera
  3. "bruchan" brukar alltid ha en madrass i ett rum tillsammans med 7 andra att erbjuda.. Och folkbokföring , D/WC ingår i priset...

   ".. bara 5000 picks i månadnen.. Micket bra pris får jå maj fränd..ånly får jo!.."

   Radera
  4. "..Situationen har förvärrats av de senaste årens kraftiga befolkningsökning. I dag finns en omfattande uthyrning av madrassplatser i svenska förorter och kommunala socialtjänster blundar rentav för att man finansierar svartkontrakt med skattepengar.
   Flyktingmottagandet bygger på trångboddhet

   Politikerna vill inte gärna erkänna det. Men det svenska flyktingmottagandet bygger på lånade soffor, trångboddhet och i förlängningen därmed också på svartkontrakt och otillåten andrahandsuthyrning. Någon kapacitet att hysa alla nyanlända på den vita bostadsmarknaden finns inte i dag..."

   https://www.expressen.se/ledare/regeringen-hycklar-om-svartkontrakten/

   https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/svartkontrakten-ar-en-foljd-av-vansterpolitik/

   Radera
  5. Det förefaller som att att det finns två bostadsmarknader. En lånefinansierad som är sanslöst överspekulerad (och kan kollapsa) och en skattefinansierad som utmärks av ett antal förortsgetton.

   Radera
 5. Det är exakt det här som det handlar om! Allt snack från folk som inte förstår marknadskrafter om "ingenting händer innan räntan höjs", "skuldkvotstaket kommer att lägga lock på marknaden", "kanske en viss tillbakagång i och med amorteringskravet", "hushållen har råd med ganska stora räntehöjningar"....sorry, men ni har inte fattat någonting....psykologi styr alla marknader och när det negativa sentimentet tar över på allvar så går det oftast väldigt fort utför...

  SvaraRadera
 6. Hönan eller ägget?
  Är det den senaste tidens mediadrev mot bostadspriserna som gjort att "tyckarna" tappat tron, eller är det marknaden som gjort det?
  Hur som helst så kan vi nog se en sättning i marknaden. Men ännu mer intressat är ju hur Stefan med den mindre näsan tolkar datan.

  SvaraRadera
 7. Husmasken är äntligen uppdaterad. Visar tydligt att antalet publicerade (!) avslutade affärer i Stockholm minskar lineärt, spreaden rasar samtidigt som priserna verkar stå stilla. Snyggt exempel på reporting bias.

  Anekdot som jag tycker stödjer bedömningen: En kompis till mig behöver sälja sin nyrenoverade stora tvåa nära Nytorget i Stockholm (har förstås redan köpt nybyggt för alldeles för mkt pengar...). Fin presentation, homestylist involverad - vi köpte till och med hipsteraccessoarer (SMEG kylskpåp) för att attrahera köpkraftiga kunder. Acceptpris exakt på innerstadens medelvärde, dvs 85000/kvm. Två visningar, totalt tre intressenter. Inga bud. Vill påstå att detta var ett riktigt bra objekt som just nu inte på långa vägar går att sälja till medelpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SMEG... Den "smarte" ekonomisten förstår att detta bara är en "märkes- och varumärkesmystik"!

   SMEG tillverkas i "norra Italien".. Några mil bort, på andra sidan gränsen / granica / i Slovenien tillverkas Gorenje och det skulle INTE förvåna mig om det enda som sker i Italien är at tman monterar dit en retro kylskåpsdörr med varumärke och allt på en kylskåpsstomme från Gorenje i Slovenien !

   Radera
  2. ja sidledes marknad således. Corncupia framställer det alltid som att det endast finns 2 faser; trenda upp, trenda ned. Sidledes/ range market är den tredje fasen.
   "stillastående" priser och fallande volymer = balanspris.
   Om det hade varit trenda ned fasen hade du sett fallande priser och ökade volymer. Så är inte fallet.

   Radera
  3. ... eller också glömde din kompis att montera in det ultimata köksutrustningen... ;-)

   En teppanyakihäll !

   Radera
  4. Beklagar att det stått stilla med uppdateringar på Husmask stilla sedan i torsdags. Råkade kommentera bort en kritisk rad i skriptet som kör uppdateringen. Insåg det i morse och fixade. Nu får nog sidan står och snurra på egen hand ett tag så jag inte ställer till nåt mer. På tal om inget, Fria tider länkade sidan igår, då blåste det på rejält med besökare.

   Radera
  5. "Din kompis" blev helt plöstsligt "vi"?
   Är du din kompis partner, eller är du kanske din kompis? :-)

   Radera
  6. @least

   Tänkte exakt samma sak, varför köper man kylskåp tillsammans med sin kompis?

   Radera
  7. Man kanske har delad vårdnad av skåpet? Varannan vecka har du kall mjölk...

   Radera
  8. För att den var tung som fan...:) Bra relevansfilter ni har! Jag bor inte ens i BR, så jag är mest åskådare i frågan.

   Radera
  9. Ok, så du köpte ett kylskåp tillsammans med din kompis för att det var tungt. Sounds fair :)

   Radera
  10. Begagnat, hjälpte honom att bära. Tror vi kan avsluta ärendet;)

   Radera
 8. Om de inte skärper ...skall man anse det som fail och fegt då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore fegt. De borde ju dock ha tagit bort ränteavdraget först. Skulle gärna se slopat ränteavdrag tillsammans med höjt grundavdrag eller kanske höjd gräns för statlig skatt (alt 2 känns mindre sannolikt med nuvarande styre). De kan ju lägga nivån så att kostnaden blir samma - även om en ännu större sänkning av inkomstskatt vore önskvärd. Finns massa verksamheter/bidrag att skära ned på - främst kopplad till migrationen vilket rentav gett högre livskvalite för de flesta vettiga medborgare

   Radera
 9. Äsch !
  Några "exklusiva" objekt ..
  ;-)

  https://www.svd.se/sa-lyxigt-kan-du-bo--om-du-har-minst-30-miljoner#sida-5

  SvaraRadera