Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2017-11-21 09:21

SEB: Boprisfall stannar på 5-10% - Mäklare: Större tapp än officielt, 10-15%

"Two men say they're JesusOne of them must be wrong" - Dire Straits, Industrial Disease
SEB menar i en analys att prisfallen på bostäder stannar på 5-10% och inte kommer påverka i någon större utsträckning. Mäklarfirman Erik Olssons VD menar att prisfallen är större än rapporterade och handlar om 10-15%.
Ljuset i slutet av tunneln?
SEB har alltså levererat sin Nordic Outlook med rubriken "Världsekonomin lyfter på bred front" och konstaterar att bostadspriserna inte kommer falla mer än högst 5-10%.
"Stark konjunktur/arbetsmarknad, låga räntor och fortsatt brist på bostäder talar ändå för en måttlig boprisnedgång. Huvudscenariot är att prisfallen stannar på 5-10 procent; inte tillräckligt för att i någon större utsträckning ändra tillväxtbilden"
I övrigt är Nordic Outlook en sk guldlocksprognos, inte för varmt, inte för kallt, utan allt blir perfekt. KPI och KPIF runt 1.8%, tillväxt på 2.4 - 3.2%, fallande arbetslöshet mm.

Erik Olsson, VD:n för mäklarfirman Erik Olsson och ordförande för FAstighetsmäklarförbundet säger däremot till Ekot att fallet i bostadspriser är större än vad statistiken visar. Den officiella statistiken alltså.
"Vi har prisnedgångar som är tio till femton procent. Statistiken kanske bara visar runt fem procent, men det finns ett mörkertal i form av de bostäder som man hade velat sälja men som fortfarande är ute till försäljning."
T ex är ju Mäklarstatistiks siffror tremånaders volymvägt medel och visar inte vad som faktiskt har skett oktober-november.

Så vem har rätt - SEB eller Erik Olsson? Bägge kan inte ha det.

Dock kan vi vänta oss en tjurfälla i bostadspriserna. Kanske stoppar nedgången här någonstans, följs av en upprekyl, och sedan kommer kraschen på riktigt. SEB kanske bara pratar om botten innan tjurfällan?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Kampanj från storkapitalet nu för att "lugna marknaden". Axfoods Antonia Xson Jonsson i konstigt utspel där hon bedyrar att "matpriserna bara kommer gå upp 2%". Ingen inflation är det lögnaktiga budskapet. Alla som handlar mat vet. EUR kostar i dag över 10.00 SEK....
  Om inte RB höjer räntorna gör marknaden det själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore rätt konstigt om Axfood inte hade koll på matinflationen, tycker du inte? Som Axfood-ägare förväntar jag mig att de inte fuskar med redovisningen.

   Radera
  2. Hon gör "prognoser" fuskar ej med redovisningen.
   Intressanta är att hon känner sig manad att gå ut och lugna marknaden.

   Radera
  3. @Joakim Varför skulle dom ha koll på den ? på all importerad mat ifrån euro land så borde kostnaden öka för importörer.
   Det är möjligt att de inte spot köper utan har fasta avtal men de borde också med tiden behövas omförhandlas.

   Radera
  4. Ja, och det ligger sedan till grund för deras prognos över matprisinflationen.

   För något år sedan låg matprisinflationen på cirka 1%, nu är den snarare 2% eller strax över.

   Högre matinflation är ju "bra" för Axfoods lönsamhet så länge konsumtionen inte minskar. Det är egentligen anledningen att jag äger aktier i det företaget, en schysst vardagshedge.

   Radera
  5. Antonia som ansåg att hon blivit "våldtagen" av Janne Josefsson när han bad henne uttala sig om missförhållanden i kyrkan, där hon var ansvarig styrelseledamot, men vägrade att svara på frågor. Skulle inte betta på att hon står upp för något om det blåser. Det enda hon brydde sig om var att hennes "internationella anseende" naggats i kanten. Arma Sverige, vilka "ledare"..

   Radera
  6. Ähum, det är knappast Antonia själv som sitter och räknar på hur matpriser förändras. Snacka om att missa målet.

   Radera
  7. @Bearded, drunk and stoned: Var kan jag läsa mer om att Antonia skulle ansett sig våldtagen av Janne?

   Radera
  8. mpjens,

   Janne Josefssons Sommarprogram, nämns mot slutet om jag minns rätt. Borde gå att ladda ner som podd från SR.

   Radera
  9. Här !!

   Janne Josefsson i full frihet !

   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/916906?programid=2071

   Radera
 2. Håller med om att SEB (och Swedbanks) prognoser ser lite för snälla ut. Huvudscenariot som verkar inprisat överallt (banker, byggbolag, fastighetsbolag, bostadsutvecklare) nu är -10%, så båda kan ju faktiskt (osannolikt, men ändå) ha rätt.

  Jag tror stämningen kommer vara så här (helårsförändringar på bostadsmarknaden som helhet):

  Om +/- 0% på helåret: Allt är lugnt.
  Om -10%: Ganska lugnt, bara bra med avmattning, tar längre tid att sälja bara.
  Om -20%: Jobbig nedgång för de som precis köpt, "ha is i magen och vänta".
  Om -30%: Här får vi svarta rubriker i Aftonbladet på bred front. Banker och byggbolag rasar på börsen.
  Om -40%: Fastighetsbolag och byggbolag får ekonomiska svårigheter, bankernas kreditförluster ökar men täcks av vinsterna.
  Om -50%: Ridå och här börjar kreditförlusterna bli större än bankernas vinster (på grund av kass konjunktur och utlåning till fastighetsbolag), så eget kapital minskar och staten + riksbanken börjar blanda sig in. Bostadsutvecklare och fastighetsbolag går i konkurs eller tvingas till nyemission.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite festligt att mäklare nu räknas som pålitlig källa för bloggen.

   30% känns inte orimligt tycker jag, 30-35 ner e vad jag räknat på för en eventuell uppgradering till flådigare boende... men då tänker jag mer att det gäller att vara en av dem som får köpa på den nivån också... går det ner så mycket (eller för all del mer), så tror jag inte det stabiliserar sig där...
   men


   dock tvivlar jag fortfarande på vad det får för konsekvenser.. banker rasar på börsen... tror du det verkligen?

   Sen ett litet tack för allt ditt slit i kommentarerna senaste veckorna!

   Radera
  2. Jag tror 30% är mer än vad priserna hinner rasa på ett års sikt. Jag har förstås ingen aning, men jag tror att folk är för lockade om det blir 20% nedgång på årsbasis.

   Psykologin och konjunkturen bör vika om vi får en stor bostadsnedgång, eftersom hushållen borde strama åt konsumtionen lite grand. Därför tror jag -30% leder till reala konsekvenser. Men som sagt, just nu pekar "konsensus" på någonstans omkring -10%. Jag hoppas själv på en utdragen nedgång på omkring 10-20% på årsbasis, men det är en ren gissning och önsketänkande.

   Radera
  3. Gissningen beror verkligen på huruvida vi är på väg in i en ny lång cykel där räntorna på lång sikt kommer att vara stigande. Då räcker inte 50% nedgång på säg, 5-10 år. Huspriser har i alla tider, innan pengar blev alltför billiga, följt inkomstutvecklingen. Vi är mkt långt över den långsiktiga kurvan nu. Jag tror att detta kommer att ta tid. Men hittills tycks rörelserna neråt peka på att det kommer att gå fort...vi får väl se.

   Radera
  4. Då får vi hoppas på 50% ner så att svenskarna fär börja betala notan för sin dumhet på allvar. Det finns inget att skylla på, vi har röstat för det vi får.

   Radera
  5. @Gunanr
   Om källan/mäklaren talar emot det som borde ligga i deras intresse så finns det en poäng i att lyssna.

   Radera
  6. I mäklarens egen intresse ligger bara hög omsättning på lägenheter. Prisnivån är inte särskilt relevant i jämförelse. Man vill ha avslut, och har därmed allt att vinna på att jämka ihop säljares och köpares förväntningar.

   Radera
  7. @connyt
   ptja, låter åtminstone som en bättre regel än ”om mäklaren talar emot det som ligger i artikelförfattarens intresse ska man inte lyssna”, å så tvärtom då.

   Radera
 3. Eftersom staten garanterar att bostadsmarknaden inte kollapsar så blir det ingen kollaps.

  Räntorna fortsätter nedåt och kronan faller för att motverka boprisfallet som väntat. Läget är helt under kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer priserna på svenska bostadsobligationer påverkas av en kraftigt fallande krona? Inflationen? :)= Vad är under kontroll?

   Radera
  2. Varför skulle kronan falla kraftigt? Mindre variationer för att parera stagnationen på bostadsmarknaden är allt som kan väntas.

   Radera
  3. BoT
   "Eftersom staten garanterar att bostadsmarknaden inte kollapsar så blir det ingen kollaps."
   Din tilltro till statens makt är rörande ;)

   Ungefär som det lät när Bildt försvarade kronkursen på 90-talet.
   "Staten garanterar kronans värde så det är inget problem"... ;o

   Staten kan aldrig i längden stå emot marknadens kraft, inte utan att det får mycket allvarliga sidoeffekter.

   Radera
  4. Re. Jes kg
   Riksbanken köper upp obligationerna såklart!

   Radera
  5. connyt. Marknaden är bara en illusion. Staten styr priserna på bostadsmarknaden. Det är bara det att alla har inte insett det än och det är därför systemet fungerar.

   Men långsiktigt är vi på väg mot 'allvarliga sidoeffekter'. Men det gör inget, bara Agenda 2030 kan drivas igenom så är politikerna nöjda.

   Radera
 4. Så är vi nu tillbaka till de priser som gällde vid årets början?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tittar man på husmask.se så verkar det som att de flesta som köpt bostadsrätter i Stockholm de senaste två åren får inte tillbaka pengarna om de säljer idag.

   Radera
  3. I de områden av Sthlm som jag har koll på är vi nere i 2015 års priser.
   Ett objekt såldes just för 900 tusen under original utgångspris, eller ca 20%.
   För närvarande ner 10-20%.

   Radera
  4. @Kent: fast det stämmer ju inte alls. Priserna i sthlm kommun är nere på nivåerna som vi hade 2016 om vi tittar på husmasks samanställning

   Radera
 5. Jag vet inte om det är anmärkningsvärt - men i Kalmar (mina hemtrakter) så pratas det om att de måste riva Kalmarhems (det kommunala bostadsbolagets) prestigebygge - Läppstiftet.

  Bygget stod klart 2003 och det ligger på en mycket attraktiv plats med utsikt över sundet/Ölandsbron (vi har inte så stora krav här nere ;) )

  Bygget förfaller nu redan efter 12-13 år och reparationerna verkar bli dyra - istället pratas det om att riva istället.

  http://www.barometern.se/om/l%C3%A4ppstiftet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slarv- och fuskbygge ?
   Fel "typ" av boende som "levt rullan runt" eller inte förstått hur man använder spis, kylskåp, duschar mm ?

   Radera
  2. Hur kan det det? Vattenskada? Hur kan det vara vattenskadat?

   Radera
  3. Det står ju i artikeln, det är klinker med (nåt slags) vattentålig (men inte vattentät) fog, men turbulensen kring huset gör att fukt piskas in i fasaden. Ett av många unika idiotproblem som uppstår när man bygger högt.

   Sitter man på rätt ställe i Hötorgsskraporna när det stormas sägs det att det regnar uppåt pga turbulensen.

   En vanligare variant på samma problem är fryssprängning av tegel i fasader, det är rätt vanligt och brukar ske på exakt de ställen vinden kan riktigt piska in vatten i teglet.

   Radera
  4. Miljonprogramsområdenas "halvkaklade" badrum vittrar och fuktas sönder eftersom människor idag inte badar en gång/vecka utan duschar i tid och otid en-två gånger omd agen..

   Radera
  5. Ja, eller så duschar alla 20 som bor i tvåan en gång om dagen. Det byggde man inte heller för.

   Radera
  6. Halvkaklade badrum slutade man väl med efter 80-talet typ, så de badrum som vittrar sönder har väl en 30-40 år på nacken.

   Vilken teknisk livslängd tycker du Bengt att ett badrum ska ha?

   Radera
  7. Tills att alla tre fruar flyttat in på hemmet?

   Radera
  8. Vad nu badrum har med fasader att göra, egentligen? Bengt kanske duschar på balkongen i hopp om att nån utlevd gammal hagga ska kunna betrakta hans frånstötande lekamen utan att kräkas och få slaganfall?

   Radera
 6. VAD tjänar bankerna sina pengar på?
  Jo, att låna ut dem mot ränta..

  Att se en krympande bostadsmarknad vore att strypa deras vinster.. Därför är de angelägna om att affärerna fortsätter och inte stannar av !

  SvaraRadera
 7. För att kolla matinflationen kan vi ha smör som referens.
  The rich became the beggars no one could foresee the end that came so fast..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du kollar smörpriset så får du "smörinflationen". Det har kanske inte undgått någon att just smörpriserna stigit kraftigt i höst (och mjölk/ost såklart).

   Som tur är består menyn inte bara av smör. Till exempel har priserna på ris och vete stått stilla, och är mycket billigare än 2012. Så man får slå ihop alla matvaror för att få en rättvisande bild.

   Radera
  2. Har det finska smöret - som tidigare exporterades till Ryssland - men som av olika anledningar fick "dumpas" på världsmarknaden tagit slut ?

   Eller har Ryssland återigen börjat importera finskt smör ?

   Radera
  3. Handlar mer om globala trender, färre mjölkbönder. Ni minns säkert gnället om svenska bönder som slogs ut av låga mjölkpriser. Här är konsekvensen, lägre produktion och nu svingar priserna upp igen.

   Radera
  4. Men min hf diet består av just smör och ost,endast!

   Radera
 8. "Så vem har rätt - SEB eller Erik Olsson? Bägge kan inte ha det."

  Kan bero på tidshorisont. Om man bara tittar 10 minuter in i framtiden så är det möjligt att boposerna kan ha fallit 30%. Det räcker med ett sådant avslut. Tittar man istället på ett snitt över ett år med säsongsvariationer etc så kan nedgången vara mer måttlig, säg 5-10%.

  SvaraRadera
 9. Upprepar vad jag sagt tidigare att en tjurfälla kräver att folk har kapital att pytsa in i bomarknaden vilket de inte har. Allt är istället (förstås) lånefinansierat och det är här reglerna har ändrats. Priserna fortsätter alltså ner till den nivån att utlåning medges eller det går att köpa utan lån vilket är LÅNGT LÅNGT borta! Det är enkelt att testa denna hypotes själv. En lön på 32 tkr/mån medger exempelvis inga lån alls i nuläget.

  SvaraRadera
 10. Rent anekdotiskt...

  Söder om söder har nyproducerat det väldigt tufft. Det befintliga beståndet har lägre utbud än vanligt, men säljs i god takt och till priser som ligger hyffsat nära toppriserna.

  Särskilt ettor verkar inte ha informerats om denna bokrasch, medans större lägenheter har en tydligare prisnedgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimmar väl med min hypotes ovan. Folk kanske har cash till 1:or, iaf söder om söder, men enligt bankens kalkyl klarar ingen av de nya kraven för att få ett lån på en större lägenhet i innerstan.

   Radera
  2. Ja nu väntar vi på korrigeringen tills 32k/månad räcker till en större lgh i innerstan

   Radera
  3. Ja det kan låta drastiskt men för bara två år sedan så kunde ett par med gemensam inkomst på 70 kkr/mån utan problem få lån på 9 Mkr. Idag får de inte något som är i närheten. Du kanske ser annorlunda på det?

   Radera
  4. Ja, jag har helt klart svårt att hänga med i vändningarna.

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera