Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-11-29 10:45

Ryssland lägger 27% av statsbudgeten på militären

Ryska Federationen ("Ryssland" oftast kallat, trots alla icke-ryska delrepubliker) lägger mer än var fjärde rubel av sin statsbudgeten på sin militär. Detta enligt de officiella siffrorna, oräknat den svarta budget där pengar sägs budgeteras till t ex vård, skola, omsorg men en ospecificerad del kan omfördelas till militären.
Projekt 20381 RFS Stojkij
Den Ryska Federationens diktator i Kreml, den mediokre tidigare KGB-agenten Vladimir Putin, har gett order till ryska försvarsindustrin att förbereda sig för krig och en mycket snabb ökning av produktionen av vapensystem och ammunition. Detta bör sättas i perspektivet att Ryssland har förbrukat mycket av sina ammunitionslager när de bombat civilbefolkningen i Syrien och saknar försvarsindustri nog att producera ny ammunition snabbt nog. Man har bränt av lager från kalla kriget, men saknar nu produktionskapacitet att förnya lagren då den gamla diktaturens vapenfabriker inte finns kvar och den nya diktaturen än så länge inte ordnat fram ersättning.
"The strikes have “bled our arsenals, according to some estimates, nearly 40 percent,” the influential Russian defense newspaper Military-Industrial Courier noted in a recent report about the Russian military’s chemical shortage. “And there is no way to quickly replenish them.”"
Diktatorns besked bör ses i det här perspektivet. De dåligt utbildade, dåligt tränade, omotiverade tvångsinkallade ryska värnpliktiga soldaterna, som dödas, utpressas och förtrycks av officerare och kamrater, ser alltså inte ens ut att ha ammunition nog för det krig som diktaturen i Kreml vill tvinga ut dem i.

Likväl är nu Rysslands försvarsutgifter uppe i 27% av statsbudgeten. Detta då 5.3% av BNP går till militären och skattetrycket i diktaturen är 19.5%.

Mer än var fjärde rubel det fattiga ryska folket tvingas betala till diktaturen går alltså till militären i detta övermilitariserade krigskulturens land. Detta i ett land där större delen av landet ser ut ungefär så här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. 1. MEN USA DÅ!?!
  2. Judar och CIA
  3. NATO har 300000000000 baser längs med Rysslands gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt många baser..

   Radera
  2. All your base are belong to US?

   Sorry , det var öppet mål.

   Radera
  3. Måste varit ett skrivfel med en nolla för mycket. Tar man bort en nolla blir det bara 30000000000 baser kvar. ;-)

   Radera
  4. En tolkning av hur kalla kriget tog slut är att Reagan rustade upp för att tvinga den Sovjetiska ekonomin att bära motsvarande upprustning, och till slut kollapsa pga otillräcklig ekonomisk styrka.

   Sen ska han i och för sig fått kalla fötter när han insåg att kapprustningen faktiskt hade en reell risk att sluta i kärnvapenkrig. Oviljan att förhandla om "star wars", var dock en rest av den tidigare doktrinen och finns kvar även idag, i någon form.

   Radera
 2. Utifrån vad grundar du påståendet att Putin var medioker som KGB-agent?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans placering och uppgifter var inte direkt en stjärnposition i KGB, enligt de som kan sånt.

   Radera
  2. Intressant - du har inte någon länk?

   Radera
 3. En bild säger mer än tusen ord....

  http://jinge.se/wp-content/uploads/Militärutgifter-0053_defense-comparison-crop.gif

  Källa:SIPRI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för en begåvningsutmanad putinist, vars sajt du länkar till.

   När dagslönen för en värnpliktig är 10 rubel så blir det inte så dyrt som ett yrkesförsvar. Eller när en rysk stridvagn kostar en fjärdedel av en amerikansk i inköp och en tiondel i drift. Räkna istället på vad man får för pengarna, men det går nog inte att begära av diktaturens kreatur.

   Radera
  2. MEN USA DÅ!?!?!

   En stackars cancersjuk ryss som inte ens får grundläggande smärtlindring blir säkert lyckligare av att USA gör likadant. Eller vänta nu...

   Radera
  3. Att bara jämföra budget räcker ju inte. Man måste kolla på vad man får ut för pengarna. Sverige och Finland är ett bra exempel, sverige har större budget men finland har ett mycket större försvar.

   Radera
  4. Om man ska vara allvarlig så är ju USA så klart ett rikare land och i absoluta tal är det väl inga märkligheter att man spenderar mer på militären i så fall.

   Den ryska militärbudgeten är ju framför allt ett internt problem, man kan ju se det som ett enormt svek mot den ryska befolkningen att man lägger var fjärde rubel på vapen när man ligger en bit under Bangladesh i medellivslängd.

   Radera
  5. Nu måste man i ärlighetens namn säga. Att en cancersjuk Amerikan, utan sjukförsäkring. Eller utförsäkrad. Inte heller får ens grundläggande smärtlindring.

   Radera
  6. MEN USA DÅ??? VA VA?

   Radera
  7. Ja, det är nog en större ögonbrynshöjare att ett rikt land som USA. Inte kan erbjuda sina fattiga medborgare ens basal smärtlindring, vid tex cancer. Än att ett U-land som Ryssland, inte gör det.

   Radera
  8. Vänligen notera att USAs siffra i diagrammet INTE inbegriper kostnadsposter från US Department of Energy (ansvarig för vitala delar av USAs kärnvapenprogram) samt kostnaderna för veteranvård och ett stort antal andra poster. Det finns uppgifter på att det militära systemen i USA upptar lite mer än hälften av USAs statliga budget. Sedan tillkommer Homeland Security som är en gigantisk kanal för utsugning av statliga medel av storföretag. En annan faktor som kommer in är det gigantiska belopp som härrör till icke-definierade utgifter som upp till förra året uppgick till ca 21 tusen miljarder USD... En skuld som USAs befolkning är betalningsansvarig för... Vänta till efter kraschen innan ni bedömer de sanna relationerna mellan USAs och Rysslands militärbudgetar...

   Radera
 4. Angående statsbudgeten kan man nämna att sjukvården avsevärt försämrats under Putins styre.

  Grundläggande cancerbehandling saknas, t ex. Tillgång till grundläggande sjukvård på landsbygden har skurits ned. TBC-vården har skurits ned.

  Allt detta i ett land som dessutom är anfrätt av ett gigantiskt drogmissbruk och en därpå följande AIDS-epidemi av gigantiska proportioner.

  Till yttermera visso har man utöver detta direkt använt sjukvårdsprogrammen för att fiffla undan miljarder genom att överprissätta utländsk sjukvårdsutrustning och tvinga den ryska sjukvården att handla sin utrustning genom oligarkägda bolag. Mellanskillnaden tar Putins polare.

  Man skulle kunna säga att det är Uganda med kärnvapen, men Uganda har antagligen inte skitlåg nativitet och en utdöende befolkning. Vi ska minnas att Emmanuel Todd förutsåg kommunismens fall genom de låga födslotalen. Antagligen kan inte den här skiten pågå för evigt utan revolution heller. Etniska ryssar har i princip lägst nativitet, så om inte annat så kommer Ryssland så småningom att bli ett land utan ryssar, enbart befolkat av kazaker, tatarer och udmurter osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och en omfattande braindrain pågår. Alla som vill ha en framtid, och har minsta hjärna, flyttar från landet.

   Radera
  2. Tidsfråga till Sovjetunionens utreseförbud återinförs...

   Radera
  3. Nej nej, emigranterna är bara en massa mentalsjuka och homofiler och sånt som ändå hör hemma i Gayropa och inte det stolta, 100% heterosexuella Ryssland.

   Radera
  4. Vadå? Uganda har ju också AIDS-problem och där föds det heller knappt några ryssar.

   Radera
  5. Emigranter, är de de där Ryssarna I Donbas?

   Radera
  6. Här kan man läsa mer om korruptionen i hälsosektorn:

   https://www.reuters.com/investigates/special-report/comrade-capitalism-putins-palace/

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Näpet vurmande om ryssars vård. De får iaf behålla nästan alla pengarna de tjänar, inkomstskatten är ju minimal.

   Tror säkert vården är rejält kass i Ryssland, men ger ett av världens högsta skattetryck så mycket bättre trygghet i Sverige?

   "Grundläggande cancerbehandling saknas, t ex."

   Sverige: Patienter dör i vårdkö för första cancerbehandling. Metastaserade patienter får sk öppna-stäng operationer och går mot säker cancerdöd, även 40-åringar (Antonsson)   "Tillgång till grundläggande sjukvård på landsbygden har skurits ned."


   Sverige: Havande mödrar får vara beredda föda i bilen.


   "Till yttermera visso har man utöver detta direkt använt sjukvårdsprogrammen för att fiffla undan miljarder genom att överprissätta utländsk sjukvårdsutrustning"

   Hur mycket av skattebetalarnas pengar har förslösats i onödan på Nya Karolinska?

   Osv. Vadfanfårjag?

   Radera
  9. Vilket coolt och cyniskt inlägg, där du använde ord som "näpet". Dina argument blev dubbelt så slagkraftiga av det, minst. Tyävrr imponerar de ändå inte.

   Hela din argumentation är ju en variant på "MEN USA DÅ!!!?!??!?!" fast med Sverige som ersättning.

   Helt oavsett land så förefaller det en aning märkligt att 27% av statsbudget går till vapen om sjukvården går på knäna. Eller?

   Radera
  10. Så. Hade du något att invända i sak?

   Det är ju förstås otrevligt att inte Ryssland bjuder sina medborgare adekvat vår, men i min bok det är ÄNNU mer cyniskt att sno 70% i skatt och inte leverera.

   Näpet inledde jag med, då du synes bry dig mer om andra än dina landsmän. Det finns alltid någon obskyr folkspillra du oroar dig över. Svenskar bryr du dig inte mycket om, om det inte vankas porr, mamma-sex eller kuk-skämt (höhö). Du måste jobba på UD eller något annat degenererat som matchar den profilen.

   Radera
  11. Så din briljanta comeback efter att jag sågat ditt inlägg som inte innehöll nånting i sak öht är att fråga om jag har nåt att invända i sak? Givetvis inte, eftersom du inte kommit med några sakliga argument alls.

   I övrigt är det ju spännande att du känner dig manad att recensera min vandel. Även det är väl ett symptom på att du saknar egentliga sakargument.

   Hade jag jobbat på UD hade jag såklart dragit in ditt uppehållstillstånd med omedelbar verkan: Extremt grälsjuk, efterbliven och oförmögen att formera vettiga argument - rimligtvis hör du hemma i nåt klankrigande levantinskt bakvatten med den karaktären, aldrig att du kan vara infödd svensk.

   Radera
  12. Hmm. Det där med UD verkade ta. Känns inte särskilt trovärdigt när du låtsas att UD utfärdar PUT, samtidigt som du kan redogöra för hazarers livssituation på regionnivå.

   Men jag håller inte med om att det spännade, däremot lite redundant, att recensera din vandel. Alla har vi väl noterat din porr-tourette som var lite rolig de första 500 gångerna.

   Radera
  13. Trovärdigare än dina egna så kallade argument åtminstone, som du t o m själv betecknar som redundanta. Den definitionen skulle väl för övrigt kunna utsträckas till hela din existens.

   Radera
  14. B&D&S:
   Rysslands sjukvård kan inte på något plan jämföras med Sveriges. Du kan rapa upp hur mkt trista rubriker från Sverige som helst, det är inte jämförbart. Det räcker att du jämför medellivslängd. Du behöver inte fundera mer. För svenska män: 80 år
   För ryska: 59 år.
   Fundera lite på vad det innebär.

   Radera
  15. Ben: Ja, det är ju rätt uppenbart för de flesta att du är en porrgubbe med för mycket tid på dina händer. De flesta som läser dig bortser nog från mammasexet och tar fasta på din trevliga debatton.

   Spakryckarn: För den svensk som dött efter en sk "öppna-stäng" för sen canceroperation är nog känslan och slutresultatet absolut likvärdigt med en rysk olycksbroder. Dock var inte det poängen, vilken var att den ryska skattebetalaren inte skinnas på 70% skatt och sedan blir blåst. Ryssen har kvar både cancer och pengar, svensken bara cancern.

   Fö är det huvudsakligen missbruk/alkoholism och relaterat som sänker ryska MÄNS livslängd väsentligt, ej cancer per se. Att svenska män sköter sin hälsa bättre är inte svenska statens förtjänst.

   Radera
 5. Man har alltså bränt av mer än halva sitt förråd av ammunition. Vad har man åstadkommit? Hur mycket har man bidragit till att besegra IS? Hur många civila har dödats? Ingen retorisk fråga utan jag undrar på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, Assads fru har ju t ex kunnat fortsätta shoppa lyxartiklar:

   http://www.dailymail.co.uk/news/article-2173705/Asma-al-Assad-As-nation-burns-Assad-wife-imports-sofas-London-270-000-spending-spree.html

   Radera
 6. Nä hä... ;-)
  Och jag som trodde att de satsade en massa pengar på "genusdagis" typ.. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det satsar väl en hel del på könsrollsarbete enligt rysk modell. T ex brukar gossar på ryska dagis ha uniform och små parader på patriotiska högtider. Flickorna får fira mors dag istället. Så lär man sig vad pojkar och flickor är till för - antingen att dö i nåt jävla krig, eller uppfostra nya soldater.

   Att hata bögar och USA är väl däremot nånting man lär både pojkar och flickor.

   Radera
  2. Annars är ju det ganska vanligt att ryska barn ofta uppfostras av samkönade par; mamma och mormor.

   Radera
  3. Man måste lura i ungarna att det är hjältemodigt att gå ut i krig. Annars kanske de vägrar att stå längst fram när kulorna börjar vina.

   Det är ingen slump att äldre, mindre lättpåverkade personer inte ingår som soldater i värnpliktsarméer. Det är inte fysiken det hänger på, utan för stor livserfarenhet, ansvarskänsla och integritet.

   Radera
 7. LALALALALA Det är ju USA som är dom dumma!
  Allt annat är bara ogrundad ryss-skräck (ungefär som att vara rädd för vargen...)
  LALALALALALA

  SvaraRadera
 8. Som kontrast så ligger USA's försvarsbudget på runt 4% av BNP, har alltid legat i dom trakterna oavsett läget vilket säger en del om dom olika systemens effektivitet. Kapitalismen fördelar rikedom ojämt och ibland orättvist, socialismen fördelar fattigdom jämlikt över hela befolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men likt förbannat finns det nästan lika många feta glada miljardärer i USA som det finns i Ryssland. Det är den feta och konsumerande medelklassen som saknas i Ryssland.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Cornus citat från rysk källa talar om "chemical shortage", vilket ju låter något anmärkningsvärt.

  Det måttliga antal vapenbärare/system Ryssland ändå satt in i Syrien kan inte rimligen hunnit med att i väsentlig omfattning tömma de nationella ammunitionsförråden - om de inte var rätt små från början.
  Desinformation?

  Det är synd om det ryska folket som får betala för en upprustning, som borde väcka berättigad oro i västvärlden. Även om uppgifterna att svårigheterna att köpa väsentliga komponenter för vapensystemen från väst är stora och gränssättande kan vara en liten tröst.

  SvaraRadera
 11. Blogginlägget som länkas till är grovt missvisande. Den större delen av Ryssland (öst om Uralbergen) ser mycket värre ut.

  http://i44.tinypic.com/20kf78y.jpg

  Mer träffande.

  http://izismile.com/2009/07/17/horrors_of_the_russian_hinterland_55_pics.html

  Yuzhno-Sakhalinsk, staden med en av Rysslands största gas- och oljefyndigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man byggde dåliga vägar på tsarens tid. Och hade ännu år 2009 inte gjort något åt dem. Kanske bättre i dag?

   Radera
 12. Nazi tyskland låg ju tydligen på under 30% innan kriget bröt ut... finns ju fler likheter än så.. arma värld.
  http://www.historylearningsite.co.uk/nazi-germany/nazi-germany-military-expenditure/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest intressant där är ju UK höga andel, högre än Tyskland även mot slutet. Misstänker iofs att de är lite missvisande pga lån från USA

   Radera
  2. Ja det borde ju vara så

   Radera