Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-11-08 19:02

Ryska oktoberrevolutionen störtade inte tsaren - den störtade demokratin

Igår var det 100-årsdagen av den bolsjevikiska oktoberrevolutionen i Ryssland, som störtade landet in i inbördeskrig och terrorvälde, med miljontals döda och utslagen tidigare spirande industri och jordbruk. Det finns många felaktigheter som sprids om oktoberrevolutionen, som har sin grund i Sovjetunionens narrativ. T ex störtade bolsjevikerna i oktoberrevolutionen den demokrati som infördes efter den breda demokratiska februarirevolutionen, som störtade tsaren.
Staty över Lenin i fd svenska Nyen, fd Petrograd, fd Leningrad, numera S:t Petersburg eller "Piter".
Rysslands kulturella hjärta grundades av svenskarna som Nyen och fram till åtminstone oktoberrevolutionen 1917 fanns det fortfarande en svensk församling i staden.
Det sovjetiska narrativet var att den kommunistiska bolsjevikrevolutionen störtade diktatorn och feodalherren tsaren, men så var inte fallet. 

Istället skedde den första, demokratiska, revolutionen redan i februari 1917, vid vilken tsaren avgick. En demokratisk församling infördes och under ett drygt halvår upplevde Ryssland, då en gryende industrination, den högsta grad av demokrati som landet någonsin upplevt - långt större än efter murens fall.

Dock återvände den landsflyktige Lenin till Ryssland från Schweiz efter tsarens fall, och organiserade den kommunistiska boljsevikrevolutionen i oktober 1917. Startpunkten var när pansarkryssaren Aurora öppnade eld i Petrograd och sedan följde fem år av blodigt inbördeskrig mellan bolsjevikernas Röda armén och de demokratiska krafternas Vita, samt allierade. Bolsjevikerna störtade inte tsaren, men avrättade honom i hans fångenskap.

Bolsjevikerna störtade den ryska demokratin. Det fanns ingalunda något nationellt samförstånd att en kommunistisk diktatur skulle införas, utan 

Det var ett blodigt inbördeskrig med åtminstone 3 miljoner döda soldater, plus upp till 10 miljoner dödade civila via armod, svält och folkmord. Röda Armén erövrade också ett antal grannländer, som t ex Ukraina, under kriget, även om Finland med blod erövrade sin självständighet från Ryssland, liksom Polen och Baltstaterna.

Först 1923 hade landet Sovjetunionen med våld "enats" under Lenins diktatur. I princip hela landets industrikapacitet hade utplånats och jordbruksproduktionen föll med 70%. Svält, armod och massdöd följde som alltid i kommunismens spår. Intelligensian och kapitalet hade flytt landet och än idag har man inte kommit ikapp Finland välståndsmässigt, vilket visar på hur stort betydelse den finska frihetskampen haft.

Inte heller var inbördeskriget enbart röda mot vita. Möter du en stalinist eller klassisk anarkist kan du alltid säga namnet Kronstadt, och invänta reaktionen. På flottbasen Kronstadt gjorde matroserna en revolt mot den centralistiska Lenindiktaturen och menade att sann kommunism handlade om lokalt självbestämmande och inte en ny tsar Lenin i Moskva. De första trupperna som skickades för att massakrera kontrarevolutionärerna i Kronstadt deserterade och anslöt sig till upproret, som sedermera slogs ner med tusentals döda och avrättade.

Striderna inom det av bolsjevikerna erövrade Sovjetunionen upphörde inte helt förrän 1935 även om 1923 års gränser kan sägas hålla fram till andra världskriget.

Den sovjetiska historieskrivningen om "ryska revolutionen" har dock fått stor spridning och rent av undervisats i svenska skolor, där februarirevolutionen inte ens nämns. Än idag tror många att bolsjevikerna störtade diktatorn tsaren, när de i själva verket störtade en ung demokrati.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Fantastisk text, Lars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast lite väl kort när man vet varför Lenin hade resurser att genomföra sin revolution.

   Radera
  2. Fast lite väl kort när man vet varför Lenin hade resurser att genomföra sin revolution.

   Radera
  3. Men inte ett ord om "sponsringen" från Tyskland?

   Radera
 2. .. och i morgon är det den 9:e November.. Ett mycket historiskt datum på många olika sätt.

  En "kommunistiskt diktatur" kallas ofta förskönande för "proletariatets diktatur"...

  SvaraRadera
 3. Beklagar för lite offtopic men..

  Missa inte detta: https://nyheteridag.se/den-svenska-diplomaten/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken jävla psykopat! Är det bara såna rövhattar i SD? Finns det ingen normal människa där?

   Journalisten verkar inte helt sansad heller, lite oförsiktig och skämtar hårt om saker som kanske inte ska skämtas om. Men det kanske är så man ska göra där borta, vad vet jag.

   Radera
  2. Fick ont i magen när jag läste hur han uppfört sig och undrar om det finns någon kontroll öht av de som tar plats inom SD?

   Visst kan jag förstå att det är brist på kompetent folk, men den där killen borde ju inte ens klara av att sköta sig normalt vilken vanlig dag som helst.
   Det bara måste finnas ett stort antal incidenter sen tidigare.

   Men klart bättre att sortera bort honom nu, än närmare valet.

   Journalisten verkar ju också fattas viktiga skruvar men har verkligen gjort en läsvärd artikel.

   Radera
 4. Eugen Semitjovs far Viktor skrev en bok som heter Viktor Somovs dagbok, rekommenderas varmt för de som vill lära sig mer om den ryska revolutionen.

  SvaraRadera
 5. Den judiska revolutionen i oktober 1917. Se Two Hundred Years Together av Aleksandr Solzhenitsyn och The Myth of German Villainy av Benton L. Bradberry.

  SvaraRadera
 6. Faktum var att St:Petersburg under större delen av 1800-talet var, vad avser antalet där bosatta finländare, "Finlands andra stad". Detta ledde till skapandet av två kyrkliga församlingar för dessa människor; en finskspråkig och en svenskspråkig (för dem som med modernt språkbruk kallas "finlandssvenskar"). Se Max Engman: "Lejonet och Dubbelörnen".

  SvaraRadera
 7. Visst var det en blodig sammanfattning av läget. Men varför inte slänga in skuld på tyskarna med i en sådan här redogörelse? Det var i grunden den tyska generalstaben som var den enda aktören med intresse (och möjlighet till) i att öka orosnivån i Ryssland 1917. Och det var den enda aktören som kunde och faktiskt bekostade resan för Lenin med entourage från Schweiz till Leningrad över Haparandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (Den som kan får gärna leta efter anakronism från mitt förra inlägg).


   Kontentan är, även Lars inlägg heroiserade Lenins "återkomst" till Ryssland efter nästan två decenniers exiltillvaro. För hur skulle han ha kunnat komma tillbaka utan stöd från någon annan? Före och direkt efter tsarens avgång hade han knappast några medel eller möjligheter att resa till Ryssland på eget bevåg - Det var ju krig i omvärlden mot bl.a. Ryssland från Centralmakternas sida och Lenin själv levde i princip på allmosor och brödtextskrivande, var skulle hans resurser ha kommit från att själv kunna betala för resan?
   Lenins storhet för den tyska generalstaben var just hans radikalism och tillhörighet till ett obskyrt parti. Utan den tillhörigheten hade han troligen blivit kvar i Schweiz, ingen i hans närhet hade kunnat organisera någon "återkomst" med de medel de hade till förfogande då.

   Radera
  2. Det vore intressant att veta hur demokratiskt det hade blivit utan Lenin ändå. Republik ja, men det behöver ju inte betyda att det blivit demokrati.

   Radera
  3. Lenins nytta var väl att han lovade sluta fred med Tyskland. Något som Kerenskij och co tyvärr inte gjorde.

   Efter Versaillesfreden laddade han visserligen BrestLitovsk i papperskorgen och återerövrade eller försökte återerövra alla länder tyskarnas befriat.

   Eftersom deltagarna i det stora kriget var lika goda kålsupare och med facit i hand, brukar jag hävda att fel sida vann.

   Radera
 8. Tack för ännu en givande artikel som bekräftar att du är både obildad och nazist. Patetiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nationalsocialister (nazister) och internationalsocialister (kommunister) är sprungna ur samma källa och mycket lika varandra i sin förkastliga totalitära ideologi, som båda låtsas vara rotade ur arbetarrörelsen. Skillnaden i dessa ligger mest i betoning på hur man begreppsformulerar eliten (härskarras eller härskargrupp) därmed elitens fullkomliga rättighet att därmed förtrycka och mörda miljoner oskyldiga.

   6 miljoner döda i nationalsocialisternas koncentrationsläger och 13 miljoner döda i internationslsocialisternas döda talar för sig självt.

   Dessa mördarregimer fann varandra, omhuldade varandra och högg upp Östeuropa emellan sig i Hitler-Stalinpakten. Stalin visste att detta skulle leda till Hitlers fria händer i väst. att kunna ta i tu med UK och Frankrike. Det hade inte gått utan pakten. Inte heller slakten av Polen som båda socialistregimerna anföll och terroriserade var sin del av. Estland, Lettland, Litauen, Finland, Rumänien blev alla Internationalsocialismens offer i pakten.

   Nationalsocialisterna gick först ut i att utrota sin konkurrerande socialism. Anfallet mot mot Sovjet rullade på fint 1941. Det gick förvånansvärt bra för att Internationalsocialisternas arméer var förlagda och formerade för anfall, inte försvar. Frågan var bara egentligen vem av dessa som blev först i att förråda den andra, men däri ligger dessa ondskans socialistavarters natur.

   Radera
  2. Bra sammanfattning - även om du nog underskattar antalet dödsoffer kommunismen vållat. Den har ju fått mycket längre tid på sig än nazismen och frodas i lätt moderniserad form än i dag.

   Radera
  3. Nazister och kommunister är som saht mycket lika. Bägge är auktoritära, identitära, antisemitiska, antiliberala, antikapitalistiska och militaristiska. Den identitära delen leder närmast ofrånkomligen till rasism, den som påstår något annat är i förnekelse över vad som hänt i varje kommunistisk diktatur. Det finns tydligen ett citat av Hitler där han säger "nu gör vi marxism på rätt sätt." Han lät alltså som en massa unga kommunister gjort genom åren.
   Största "beviset" för att kommunism och nationalsocialism är olika är att de slåss mot varandra. Men genom åren har lika världsåskådningar gärna slagits med varandra, katoliker mot protestanter, shia mot sunni, och även mensheviker mot bolsheviker osv. Trots att de för utomstående ter sig snarlika.

   Radera
  4. Filmen the soviet story rekommenderas. I den visas bland annat hur nationalsocialister besökte och lärde sig terrormetoder hos internationalsocialisterna.

   Radera
 9. Februarirevolutionens ledare Kerenskij ville fortsätta det impopulära kriget mot Tyskland. Det var hans stora misstag, och om han hade slutit fred med Tyskland, så hade aldrig bolsjevikerna kunnat genomföra sitt maktövertagande senare.

  SvaraRadera
 10. Och 2017 är bolsjevikerna en del av det svenska regeringsunderlaget, ett faktum som medierna aldrig nämner i sin kamp mot 'extremister'.

  SvaraRadera
 11. Nå, Ryssland skakades ju av flera revolutioner, även 1905 som ledde till oillräckliga reformer. I princip konkurrerader väl flera revolutionära rörelser om makten.

  Att påstå att oktoberrevolutionen utsläckte en spirande demokrati kan väl på sätt och vis vara riktigt MEN man ska komma ihåg att den demokratin var bra skakig. Det är nog svårt att tänka sig att den hade etablerat särskilt väl även utan oktoberrevolution, så bräcklig som den var.

  Får mig f ö att tänka på Sven Hedin, han gav en alltigenom osympatisk bild av 1905 års revolution (han genomreste Ryssland när den var i full gång) och verkade gilla tsarens despotiska styre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk dog inte i miljontals under hans styre (utom i kriget). Som att jämföra en pudel som despot med en varg.

   Radera
  2. Så nord-korea är inte så tokigt för att det inte är lika illa som under Stalins utrensningar?

   Radera
 12. Eftersom alla älskar en besserwisser: att kalla ett mord för en avrättning kräver en fällande dom i ett land med dödsstraff. Inget av det fanns när Tsaren mördades.

  SvaraRadera