Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-11-01 11:28

Region Skånes journalsystem nere - "Stor incident"

Region Skånes journalsystem har varit nere hela förmiddagen, vilket allvarligt påverkar både sjukvårdens verksamhet och patientsäkerheten. Detta är andra problemet på två dygn.

Det går alltså inte att logga in i Region Skånes journalsystem VDI, så de läkare som kom till jobbet i morse har inte kunnat få tillgång till patientjournaler. Problemen är omfattande och klassificerade som "stor incident".

Enligt uppgifter till bloggen brukar sådant här lösa sig inom någon timme, men det har inte fungerat på hela förmiddagen, även om enstaka vårdcentraler ryktas ej drabbats.

Senast det var problem var den 30:e oktober, med då drabbades endast ett fåtal användare.

Som vanligt bör patienter i behov av livsuppehållande medicinering se till att ha journaler utskrivna på papper om det är akut med nya recept. För vården förlitar sig på digitala journaler.

Tillägg: Tydligen var det inte själva journalsystemet som var nere, utan den virtuella plattformen som externa vårdgivare som vårdcentraler mfl använder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ouch.
   Det där är fan inte bra. Även i Stockholm har det för någon vecka sedan enligt nyheterna varit problem.
   Krypteringsvirus eller infekterade nätverksnoder?
   Edit: Precisering.

   Radera
  2. Här kan man läsa vad som hänt: https://www.hd.se/2017-11-01/datasystem-gick-ner-for-privata-vardgivare

   Verkar vara privata vårdgivare som drabbats pga strul med certifikat. Står att det finns andra system som kan användas som backup.

   Radera
  3. Precis. Det är inte ryssen eller hackers den här gången.

   Radera
  4. @iblandekonomi Tack! Om certifikat inte stämmer är det inte meningen att det skall fungera. Hoppas d löser det snart då.

   Radera
 2. En "incident" alltså men också en "utmaning"! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis.
   Jag gissar lite löst att eftersom varje län om jag minns rätt från 10+ års nyheter upphandlat varsitt journalsystem etc så innebär det medföljande risk för olika IT-hantering av dessa, olika kostnadspress och därmed mha av diverse managementteorier och karriärer omedveten införsel av svaga punkter. Iaf om det visar sig vara intrång/digital infektion.

   Radera
 3. Är det inte bara privata vårdgivare som onte kommer in?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länken säger "vissa användare".

   Enligt säkra källor är orsaken till problemet att din mammas testresultat från hud&venhälsan ska registreras i systemet, den långa listan på åkommor innebär ju ofattbara mängder data.

   Radera
  2. Min mamma? Vad har du nu gjort, ditt ålarens?

   Radera
  3. Nej för fan! Det är den politiskt beslutade obligatoriska frågan om rökning som varje läkare måste ställa vid varje besök som har ställt till det. En slags Y2K-bugg Light. Tabellfunktionerna är helt enkelt inte förberedda import av storrökare som drar i sig tresiffrigt antal cigaretter per dygn, bara tvåsiffrigt som vanliga olydiga svenssons.

   Radera
 4. "Det är just nu problem för vissa användare att logga in i VDI, användare som inte kommer in möts direkt av ett felmeddelande som säger "Inloggning misslyckades, en certifikatsutfäärdare som inte är betrodd påträffades vid inloggning" och sen kommer man inte vidare."
  Klassiker, de har säkert förnyat certen men glömt att lägga in utfärdaren. Det är bara de som är med i Microsoft Trusted Root program som kommer med automastiskt i Windows update. Det krävs disciplin att först testa i testmiljön, sedan i staging miljön innan det produktionssätts. Säkert någon som tänkte, äh, det är bara ett nytt cert, jag lägger på det direkt fast processen säger annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske bytt intern Root-CA och glömt köra ut det via GPO och manuellt (där det krävs)

   Radera
 5. Hmmm. Jag hade inga problem att ta mig in i journalsystemet idag. Jobbar i Region Skåne. Det måste vara något annat informationssystem än just journalen som avses.

  SvaraRadera
 6. Det var inga problem med journalsystemet utan med VDI-miljön där man publicerar virtuella datorer för åtkomst till journalsystemet. Det används för alla externa vårdgivare och region skåne har outsourcat stora delar av sin sjukvård. Istället för att ge extern personal en PC får dom tillgång till dessa virtuella PCs.

  Men det gäller att ha fungerande certifikat på dom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den rubriken (ovan) i artikeln stämmer ganska dåligt med hur det egentligen låg till då? En korrigering kanske vore på sin plats?

   Radera