Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-11-03 09:39

Regeringen vill utöka värnpliktsutbildning

Knappt har värnpliktsutbildning återupptagits, så ger nu regeringen Försvarsmakten i uppdrag att utreda en utökning grundutbildningen med 25%. Detta riskerar allvarligt sänka svensk beredskap och försvarsförmåga om inte resurser tillförs - särskilt vad gäller personal.

Nuvarande organisation hos Försvarsmakten ska kunna grundutbilda 4 000 personer om året. Regeringen vill nu att detta ska utökas till 5 000 personer, dvs att utbildningsorganisationen ska utökas med 25%.
"Regeringen beslutade den 2 november att ge Försvarsmakten i uppdrag att i samband med budgetunderlaget för 2019 redovisa ett förslag som möjliggör grundutbildning med värnplikt för 5 000 personer från år 2020.
Regeringsbeslutet är en ändring i regleringsbrevet till Försvarsmakten och följer det förslag som presenterades i utredningen En robust personalförsörjning av det militära försvaret (SOU 2016:63) med en stegvis ökning av antalet utbildade totalförsvarspliktiga."
Ett allvarligt problem är att en utökning med 25% kommer dränera personal från förband och över till förbandsproduktion. För det är inte så att antalet officerare direkt ökar. Sverige riskerar få sänkt beredskap när den trojanska hästen värnpliktsutbildning äter upp allt mer resurser. En gökunge, som tränger ut beredskap och insatsberedda förband ur boet.

Det är förstås positivt att man ser ett behov av att utöka försvaret framöver - det är själva anledningen till att värnpliktens tvångsrekrytering återinfördes. Man gjorde inte bedömningen att man via ett yrkesförsvar kan bemanna ett utökat svenskt försvar eftersom man bestämt att soldat ska vara ett av Sveriges lägst betalda yrken.

Exakt vad 25% mer grundutbildad personal ska användas till framgår än så länge inte. Men givet åtta års krigsplacering ger det 8 000 man större organisation, vilket räcker till bland annat till ytterligare en brigad (för vilket vi har materiel i depå), samt utökade funktionsförband, samt basorganisationer för marin och flygvapnet. Sedan är frågan om Sverige verkligen behöver en tredje brigad, eller om det vore bättre med utökat skalskydd i form av flygvapen, marin och luftvärn.

Och nej, med 5 000 utbildade om året kommer bara 5% av ungdomarna "lära sig lite hyfs" och annat trams om varför man ska ha värnplikt. Dessa 5% är dessutom de allra mest dugliga och skötsamma ungdomarna, som knappast har behov av "hyfs".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Svar
  1. I haz the dumb. I cannot brain today.

   Radera
 2. Hur mycket medel är det som skulle krävas extra för att inte nalla på pågående processer?
  Jag antar att det inte är en linjär ökning - tex om det skulle försökas locka över tidigare FM-personal som numera jobbar i tex näringsliv tillbaka. (Vill man ens det?)

  SvaraRadera
 3. Måste bara fråga: Den där kvastbiten på vagnen...fyller den någon sorts funktion? Den ser fastmonsterad ut. Typ snabbt torka av skorna om man går på vagnen eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en ersättning för toalettpapper. Dels har försvaret inte råd med det och dels så blir det en hel del järnfilspån kvar när hårda pansarsoldater gör nr 2, så då är det lättare att få bort dem med borste.

   Radera
  2. Skrapar ni inte bort skiten med verktyget?

   Radera
  3. Skiter gör man i bollhavet i bak om det krisar.. stålstol med svart sopsäck..
   Den har flera funktioner, men bla att dra av skit från kängor så vagnsbesättningen inte drar med sig det ner i deras utrymme. I bollhavet härskar ändå konstant kaos och allmän nedskräpning :)

   Radera
 4. Om man återgår till kalla krigets mobiliseringstider, d.v.s att en brigad mobiliserar på tre dygn, så är det inte sämre beredskap med värnplikt än dagens yrkesförsvar. Det fanns förband som mobiliserade på 24 timmar.

  SvaraRadera
 5. "bara 5% av ungdomarna" Inte alls omöjligt att dessa 5% kan spela stor roll i att hålla militären i kontakt med värderingarna i övriga samhället. Egentligen främsta argumentet för värnplikt.

  Tråkigt annars att vinna kriget och vakna upp för finna sig själv leva i en militärdiktatur.

  SvaraRadera
 6. Tror att teknikutvecklingen snabbt kommer att göra försvaret i sin nuvarande form passé. Man borde anlita något privat alternativ att titta över och kanske utveckla framtidens försvar. Det vi startar och bygger upp nu kommer förmodligen att vara passé när det är tillräckligt färdigtutbildat och bemannat för att användas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart, Skynet kanske?

   Ibland är det bra att ha sci-fi när man behöver något stort att drämma till med.

   Radera