Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-11-30 08:15

Överbefälhavare Micael Bydén ryter ifrån om kränkningar i Försvarsmakten

"Den som inte kan leva efter Försvarsmaktens värdegrund har ingenting i Försvarsmakten att göra." - ÖB Micael Bydén om kränkningarna
Efter att 1 730 kvinnor skrivit på ett upprop kring kränkningar mot kvinnor inom Försvarsmakten säger överbefälhavare Micael Bydén ifrån. De som står bakom kränkningar är inte välkomna inom anställda inom Försvarsmakten.
Kränkningar i olika former har historiskt varit ett mycket vanligt inslag i den sk värnpliktsutbildningen och kulturen har ärvts vidare och upphörde inte med värnpliktsutbildningens avskaffande. Kvinnor är inte undantagna från dessa kränkningar, som snarare får en sexuell natur.

1 730 kvinnor har skrivit under ett upprop, publicerat bakom en låst betalvägg hos Dagens Nyheter, så allmänheten inte kan läsa uppropet, om dessa kränkningar och övergrepp inom Försvaret.

Försvarsmakten har länge jobbat mot dessa kränkningar, men har uppenbarligen inte gjort tillräckligt kring vad som sedan yrkesförsvaret infördes helt och hållet kan klassas som personalärenden. ÖB Micael Bydén ryter med fullständig tydlighet ifrån i videon ovan.

Försvarsmakten består av olika förband och enheter. Den historiska förbandskulturen varierar stort, liksom insatserna mot kränkningar lokalt, men det finns antagligen inga förband som är förskonade - det är bara mer eller mindre vanligt att det sker.

Sedan värnpliktsutbildningens återinförande kommer nu kvinnor i betydligt större utsträckning tvingas göra värnpliktsutbildning eftersom den nya värnplikten innebär ett obligatorium för både män och kvinnor. Försvarsmakten behöver därför omgående komma till rätta med kulturen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

88 kommentarer:

 1. Kan man få en opartisk definition på vad en kränkning är eller är en kränkning en subjektiv upplevelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju på vad man menar. Arbetsmiljöverket talar ju om "kränkande särbehandling" i sina förordningar, det finns ju hyfsat definierat i alla fall.

   Men det är ju inte förbjudet att vara ett arsle rent allmänt.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Att döma av vad man sett på fb skulle det kunna vara av typen: "Varför skall jag vara först idag igen med ålning medelst hasning i diket!"

   Det är synd/katastrof om de allvarliga kränkningarna drunknar i ett bollhav av bagateller.

   I övrigt, med tanke på andra värdegrunder, kan man misstänka att försvarets värdegrund är diskutabel och att försvaret i Sverige inte är till för landets bästa längre. Och när tydligen riksdagsledamöterna avskaffat landsförräderi år sig själva, kan man undra om försvaret är till för yttre hot längre.

   (EU, som har ett mål att splittra nationalstaterna i mindre regioner, verkar ha rönt mycket framgång i Sverige.)

   Radera
  4. Jag har varit på genuskurs vid ett av landets universitet och då beskrev dom sexuell kränkning som "Allt som en kvinna känner sig kränkt av"

   Notera ordvalet "kvinna" en man kan alltså per definition inte bli sexuellt kränkt.

   Vidare är det alltså upp till kvinnan att avgöra om det är en kränkning eller ej.

   Radera
  5. Vad är en "genuskurs"?

   Radera
  6. GuDu: varför anta vad försvarsmaktens värdegrund går ut på om man faktiskt kan läsa sig till den - den är tämligen väl dokumenterad och fri från fluff och floskler.

   https://www.forsvarsmakten.se/sv/om-myndigheten/vara-varderingar/var-vardegrund/

   Har man vidare frågor vad värdegrunden kan betyda i praktiken - vid implementation - finns också övrig dokumentation länkad från sidan.

   Och att följa värdegrunden tycker jag är ett rimligt krav från ÖB!

   Radera
  7. En "genuskurs2 ärväl säkert en sådan därkurs som många arbetsgivare later sina anställda genomgå för att om nåt hander företagen ska kunna svära sig fria. Hur mycket de hjälper I verkliga livet vette tusan , där krävs det nog mer handfast arbete av ledning varje dag.

   Radera
  8. Jesper, för att jag inte hinner läsa den och vill ha upp den till granskning, vilket du förtjänstfullt gjorde.

   Radera
  9. Det är ganska enkelt, vet ni inte vad en kränkning är så skall ni inte flirta, ge komplimanger eller på annat sätt lägga in egna värderingar när ni pratar med kvinnor. I synnerhet om Du passerat 40 och kvinnan Du pratar med är mellan 15 och 30.

   Radera
  10. ... eller om du har en maktposition kontra kvinnan, t ex anställd fler år på arbetsplatsen, informell eller formell chef mm.

   Radera
  11. Nej, Niklas om du skulle läsa lite mer så inser du snart att det är inte så vettigt som du tror.
   Inte om genusmupparna får bestämma.

   https://samnytt.se/man-sade-hej-till-kvinna-anmaldes-for-sexuellt-ofredande/

   Radera
  12. Nu har jag ägnat igenom värdegrunden och den blir direkt krånglig. Allas lika värde, i en försvarsmakt, hmm. Verka i demokrati respektive att alla är välkomna. Men obs inte verka för att bevara vår demokrati. Vad är förresten vårt öppna samhälle?

   Öppenhet, förr var det en svensk tiger.

   Men som de skriver ingen lätt uppgift.

   De är heller inte tydligen med vem som bestämmer över försvarsmakten och inom vilka områden vad som skall kunna bestämmas. Jämför tyskarnas trohetsed till Hitler istället för till Tyskland vilken orsakade så mycket vånda. Värdegrunden skall ju ersätta trohetsed.

   Jag är väldigt skeptisk.

   Radera
  13. Jag har läst värdegrunden i länken. Hela den är en floskel. Naturen är inte jämlik. Människan är inte jämlik. Värdegrundens grundteser om lika värde, rättvisa och jämlikhet är rent bullshit. Det är socialism. Vad är det vi ska försvara? Allt och ingenting?

   Radera
 2. De kan väl inte bli kränkta av att någon skriker "håll bögavståndet" under exercis i alla fall. De här uppropen av kränkhetshen är ett j-a trams. Vi tror att hela världen följer detta. Inte. Har en dotter på college i USA, frågade henne vad hon hade hört. Meetoo? sa hon. Vad är det för något? Insnöade navelskådande svenskar är vad det handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr kommer det nog sluta med att vi har m90 byts ut mot nån regnbågsfärjad skrud designad av Coco Chanel. Viktigare att vara hbtq certifierad än kamoflerad

   Radera
  2. Näe, det nya uniformssystemet är väl upphandlat i nordisk samverkan, det svenska blir fortsatt m/90.

   Radera
 3. Varför redovisas inte statistik i stället för dessa anekdotiska berättelser som löper över decennier? Av de 4000+ jurister som skrev under, lyckades radion intervjua en person som INTE varit utsatt (men som kände någon som hade varit det. Man kan ju undra hur många andra den personen känner, som inte heller varit utsatta, men som känner henne och skrev under i sympati.)
  Själv har jag aldrig varit utsatt. Troligtvis för att jag inte är särskilt snygg. (Möjligtvis också för att jag jobbar ensam i en jordhåla och aldrig träffar några människor.)
  Eftersom inte ens lagarna följs, varför skulle någon bry sig om "strukturer"? Det är väl bara att skita i om man inte gillar att göra något som "påbjuds"? "Patriarkatet" är också en felaktig tankefigur: i dagens samhälle är det pojkar som misslyckas - med utbildning, jobb och därmed familjebildning. Majoritet kvinnor inom högre utbildning och statsförvaltning. Tycker också att det verkar som att det är flest kvinnor som talar i TVs nyhetssändningar, men det kan vara min bias. T.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Argumentet emot statistik i debatten är att många såna här fall görs upp i godo, dvs man får några extra månadslöner och slutar. Det hamnar då inte i statistiken, kan man tro.

   Huruvida det finns fakta bakom det argumentet får nån annan kolla...

   Radera
  2. En metod skulle kunna vara att fråga 100 st slumpvis utvalda kvinnliga jurister.
   Förslag på frågor: hur många gånger om de under sin karriär har varit utsatta :hur många år arbetat i yrket? har något inträffat det senaste året?
   Då tror jag man skulle få en bättre uppfattning om hur stort problemet är.

   Radera
  3. Fast detta är ju nåt slags socialamedier-initiativ, då finns det ju s a s ingen huvudman som kan beställa en sån undersökning.

   Men du har ju förmodligen rätt i att det skulle ge ett mycket bättre underlag.

   Jusek har ju gjort liknande undersökningar förr:

   https://www.jusek.se/globalassets/pdf/rapport_hotvald.pdf

   Månne de kan komplettera/göra en ny?

   Radera
 4. #metoo är det bästa som hänt jämställdheten sedan kvinnor fick rösträtt. Äntligen pekas enskilda alfahannar på apstadiet ut istället för det neomarxistiska 'patriarkatet' (som bara är en omskrivning för den västerländska kultur som vänstern vill utplåna för att den fungerar så väl).

  Att #metoo innebär att massor av män (alla?) kommer att rensas ut ur vänsterns organisationer är även det en stor framgång för demokratin i det här landet. Vänstern förtjänar sin självdestruktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller "favoriten" - mäns våld mot kvinnor där män som grupp/kollektiv -"ras" pekas ut i obestämd form plural...

   Byt bara ut "män" ovan mot [ n, j, a ] och det hela skulle klassas som hets mot folkgrupp .

   Radera
  2. [n, j ,a]:s våld mot kvinnor?

   Eller vad är det du menar egentligen? Vad står de kryptiska bokstäverna för?

   Radera
  3. Drevet går. Naturligtvis är det bra att skitstövlarna får sitt. Alfahannar som kränker och beter sig illa mot tjejer o kvinnor ska få sitt.
   Men nu tycker jag att det har gått något varv för långt. Då manshatande militanta feminister och attack flator styr debatten och det blir häxjakt av det hela. Vart tog rättssäkerheten vägen. Det här har gått för långt!

   Radera
  4. V g ge exempel på en "attack flata" som "styr debatten".

   Radera
  5. @Ben Dover!
   "Neger", "Jude", "Arab" !

   Radera
  6. "Neger" är det väl faktiskt ingen vettig människa som använder nu förtiden, eller?


   Och nej, det är inte orättvist att man fortfarande får säga "vitlök".

   Radera
  7. @Ben.
   Som du förstår så skriver man ju inte ut namn. Men inom FI-rörelsen finns det många manshatare. Där det är helt ok att gruppera ihop män till kollektiv där "alla" är som djur.

   Radera
  8. Pfft, det är för att du inte KAN ge nåt exempel.

   Radera
 5. Det är nog lika lätt för försvarsmakten att komma till rätta med detta som det är för SD att komma till rätta med rasismen.

  Men den som lever får se. De har ju tiden på sin sida. Ser inga tecken på att försvaret kommer att läggas ned under överskådlig framtid.

  SvaraRadera
 6. Förr så var det en annan jargong i försvaret. Våra befäl hade skämt som ansågs ok då men återgav jag ens orden här då skulle jag spärras på bloggen. Värdegrunden är förhoppningsvis mycket förändrad och vad som sägs idag kanske vi häpnas över imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju disneyfiering av försvaret det handlar om i slutändan.

   Krig är skitigt, hemskt, vidrigt, omänskligt, hårt, olidligt osv.

   Mycket av det man tvingades stå ut med under värnplikten gick ju dels ut på att visa att man klarade mer än man tror, men i viss mån också vänja oss vid att ha det vidrigt och obekvämt. Tvätta sig själv utomhus, naken i -15 grader med en halv liter kallt vatten var inget de tvingade oss göra för att det var en "rolig grej"... hoppa i en isvak var heller ingen "insparksgrej" utformat för befälens förnöjelse...

   Man utsattes för en massa skit för att under krig inträffar just en jävla massa skit.

   Radera
  2. +1 Greenious, men sen kom många kvinnor in i försvaret kring 1990. Och det var en massa 25-åriga sergeanter och fänrikar som inte riktigt klarade av det. Dessa 25-åringar är bara mellan 50 och 60 år idag. Låt mig gissa att här ligger kärnan i problemet.

   Radera
  3. En kärna i problemet var väl när männen i kompaniet fick dela på kvinnans packning för att den var henne för tung?

   Själv minns jag när en ung fänrik fick en anmärkning för att han hade straffat fel på något vis när någon fuskat. Kollektivt tror jag det var. Problemet är att om någon "fuskar" i ett skarpt läge blir det lätt verkligen kollektiv bestraffning, typ död åt alla genom fiendeeld.

   Radera
  4. Om en romersk soldat somnade under vakten fick de andra i uppgift att slå ihjäl honom. Högst personlig bestraffning som i sin enkelhet och brutalitet verkar ha fungerat. Kollektiva bestraffningar är bara uttryck för lathet.

   Radera
 7. Om världens styrdes av kvinnor skulle vi ha färre krig, det är då en sak som är säker.
  Vad gäller trakasserier inom skola, yrkesliv eller på andra ställen är det ju speciellt förfärligt inom försvaret.
  Vad händer om det verkligen blir krig och man ska lita på sin skyttevärnskamrat... som man just har kallat för något nedlåtande/visat könsorganet för/antastat i duschen ?

  Sedan är det ju självklart att det blir långsiktiga förändringar i ett samhälle när flickor är bättre i skolan och har ett intellektuellt övertag -> får bättre jobb -> blir fler chefer. På gott och ont. Men hela #metoo är ju en effekt av detta och en del försöker sprattla emot. Men på sikt har vi män inte en chans... vilket jag välkomnar för vi har ju inte lyckats speciellt bra hittills med att ta hand om oss själva här på jorden.
  Det är ju ganska enkelt att se statistiken: De mest jämställda samhällena ligger också högt upp på hur bra vi har det i våra länder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på riktigt att en hård jargong och till viss del pennalism och mobbing fostrar gott kamratskap och samhörighet, det är så det har varit i alla sällskap jag har varit engagerad i under min uppväxt. Men det gäller att hålla den där fina balansen att folk inte tar illa upp av det mer än något enstaka tillfälle. Vid dessa tillfällen driver man såklart på ännu hårdare för att visa att inte fan får man lättare för att man är en gnällspik. Att lära folk att både ta och leverera saker med glimten i ögat är viktigare än att ge dem en lista över saker man ska kränkas över.

   Men jag tillhör nog en del av en kultur som är helt utdöende.

   Radera
  2. Märks att inte du har haft en vacker, skicklig och karriärstark mamma...
   Min mors värsta fienden genom hela livet har varit andra kvinnor och inget annat.
   De påhopp och vidrigheter som dessa kvinnor genererat mot henne skulle en normalt funtad man knappt kunna drömma om att ens tänka ut.
   Så glöm att en "kvinnlig" värld skulle bli snällare!

   Radera
  3. "Om världens styrdes av kvinnor skulle vi ha färre krig, det är då en sak som är säker."
   - Golda Meir
   - Indira Ghandi
   - Maggie Thatcher
   Jag är inte lika övertygad...

   Radera
  4. Samtliga tre krigförande. För de som missat referensen.

   Radera
  5. Hela 3 stycken !

   Men vi får väl testa det omvända resonemanget då:
   Om världen styrdes av män skulle vi ha färre krig... nej just ja, det gör den ju redan.

   Unknown: Nej hon jobbade i industrin hela sitt yrkesverksamma liv, precis som farsan. Däremot har mina bästa chefer genom åren varit kvinnor.

   Anektoder motbevisar inte en tes.

   Radera
  6. Min bästa chefer genom livet har varit kvinnor och homosexuella män. Unga män som upplever sig som påläggskalvar, eller rent av fått det bekräftat genom samtal är värst.

   Radera
 8. Undersökningar i Kanada har påvisat att kvinnliga lärare har olika (lägre) bedömning av samma testresultat levererade av pojkar än av flickor fast dessa resultat är identiska. Detta visar sig vara ett mönster genom hela det grundläggande utbildningssystemet i Kanada som domineras av kvinnliga lärare. Vad gäller intellektuellt övertag så motsägs detta av dominansen av män inom tekniska yrken på alla nivåer - även de mer avancerade, yrken och roller som kräver rätt hög intellektuell och analysförmåga. Vad gäller krig så kan man på goda grunder påstå att de största krigshetsarna idag är kvinnor - se bara på exempel som Hillary, USAs FN-ambassadörer mfl vilka förespråkat och även i fler fall skapat provokationer för att starta krig. Det har mer att göra med ideologier än vilket kön man har... Notera att officerskåren (som till största delen består av män) oftast vill undvika krig om möjligt eftersom de vet vad konsekvenserna blir... Häpp, ha det så bra, Steen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett av feministernas argument är ju att alla krig har startats av män, och om kvinnor fick bestämma så skulle det inte bli några krig. Kvinnor hamnar alltså inte i konflikter, Inte med andra kvinnor och inte med män...

   Min dotter har i flera år nu haft ständiga samtal hemma med mig om hur jobbig tillvaron i skolan är, för att tjejerna inte kan umgås civiliserat med varandra. De mobbar varandra på Snapchat och Instagram, skapar de mest hårresande intriger och förtalar varandra bakom ryggen, vilket resulterat i öppna konfrontationer i skolan, byte av klass för vissa osv. Min dotter har vid ett flertal tillfällen sagt att hon hellre skulle umgås med killarna för att de inte håller på så, utan är "rakare" och sjystare mot varandra.

   Detta har också kommit upp på föräldramötena, varpå ett par mammor utbrast: "-ja, men det är ju allmänt känt att tjejer bara kan umgås två och två".

   Radera
 9. Man kan ju ifrågasätta det lämpliga att kvinnor generellt ska vara i försvarsmakten när de "fryser" vid övergrepp från män. Det här handlar om biologi, inte misogyni. Kvinnor är generellt fysiskt svagare än män. Även en del män blir handlingsförlamade vid övermäktigt hotfulla situationer och skulle således inte heller vara i försvarsmakten, dock så måste man vara utsatt för ett verkligt hot innan det visar sig.

  Enligt den här undersökningen drabbas 70% av kvinnor av frysning vid våldtäkt, 50% uppgav att frysningen var extrem.

  "Vi har pratat med kvinnor i många år och vi har märkt att det är så här de reagerar när de blir utsatta för ett så stort hot som en våldtäkt är. De ”stänger av”, blir som paralyserade." [...] "Det här tillståndet av orörlighet och passivitet vid hot eller fara är väl dokumenterat när det gäller djur, säger hon, det förekommer till exempel bland små gnagare när de upplever ett hot som är så stort att det inte lönar sig att försöka springa ifrån det."

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/studie-visar-de-flesta-valdtaktsoffer-stanger-av

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom att utbildas och tränas inför specifika hot eller hotbilder får man en mental och fysisk verktygslåda att använda sig av. Att "frysa" skulle jag vilja säga är lika vanligt bland män som kvinnor oavsett situation såtillvida personen inte har träning inför just det specifika hotet eller kan applicera sin träning mot ett hot/en situation som påminner om det man är tränad inför. Och även då kan det hända att en person "fryser" när det väl är skarpt, oavsett man/kvinna. Det är iaf min erfarenhet. Med träning förbereds man och jämförbart med icke-tränade är det förre som "fryser" men det är ingen garanti. Svårt att veta på förhand dock som du säger.

   Rekommenderar David Bergman på KKRVA som skrivit intressant om stridens psykologi.

   Radera
  2. Om det är lika vanligt bland män, vet jag inte. Vad jag spontant tänker, vad som skulle kunna vara behjälpligt i den analysen, är siffror på hur stor andel män av de som deltagit i regelrätta strider i värnpliktsarméer, som "ballar ur".

   Jag vet inte vad den fysiska "verktygslådan" som du talar om skulle bestå av? Ställ upp 100 män och 100 kvinnor mot varandra, så får du se vilken grupp av dem som flyr, alternativt ger upp. Jag är tämligen säker på utfallet.

   Radera
  3. Jag har råkat ut för frysning en gång. Under fri eldgivning hade soldaten bredvid tagit beteckning bakom en sten. Pipan på den skarpladdade AK5:an pekade in i stenen men siktena gick fria ovanför så han upptäckte inte det. Jag insåg att vid avfyrning skulle en ricochet bli följden som skulle kunna skada mig eller soldaten bredvid. Jag stelnade till och kunde inte låta bli att bara stirra på platsen där jag förväntade mig att kulan skulle landa, med ökad risk för skador i ögonen, i form av stenflis som också skulle lossna från stenen vid avfyrning.

   Allt detta skedde i en övningssituation. Vår löjtnant som iakttog oss bakifrån steg raskt fram och förde upp pipan handgripligen. Inget skott avlossades, och det blev ingen olycka.

   Detta är länge sedan nu. Jag ser det som en mycket nyttig erfarenhet. Jag har aldrig "frusit" sedan dess, när jag upplevt potentiellt farliga situationer. Tror att jag nu har en viss mental beredskap för detta. Men man kan aldrig veta hur man reagerar om man blir chockad mer allvarligt nästa gång.

   Radera
  4. Random 100 vs 100 kvinnor/män så är utfallet säkert som du tror bland annnat pga fysisk storlek. Med träning, så som sker inom bland annnat försvarsmakten, jämnas detta ut. Att generellt ifrågasätta kvinnors lämplighet i försvarsmakten pga "frysning" just vid övergrepp från män är märkligt.

   Med fysisk verktygslåda finns en mängd tekniker man kan applicera på ett hot eller i en situation, bara som ett exempel bland många kan en spark i skrevet vara ett verktyg som plockas fram.


   Angående andel av män som "ballar ur" finns det forskning på det som bland annat David Bergman tar upp. Rekommenderad läsning innan fortsatt diskussion.

   Radera
  5. Angående frysning har jag också fryst, bland annat vid ett pistolhot samt vid ett annnat tillfälles fysiska våld. Det var i yngre dar innan jag ens visste begreppet fanns. Har i senare ålder hanterat situationer något... annorlunda efter mental/fysisk träning samt kunskap om hur man fungerar i stressande situationer.

   Radera
  6. Kan tillägga att jag är man, om det inte var uppenbart.

   Radera
  7. Men det är ju precis därför man tränar, för att ryggmärgsreaktionen ska kicka in direkt.

   Är man kvinna och inte vill "frysa" vid nåt våldtäktsförsök ska man väl antagligen träna självförsvar av någon sort.

   Radera
  8. Första gången man hamnar i iskallt vatten tappar man andan, kan inte andas och får sannolikt panik. Ingen tråning i världen förbereder dig för det heller, förutom att utsätta sig själv för just detta.

   andra gången vet man vad som händer, men kan likväl få problem att hantera det ändå.

   Jag förespråkar inte att kvinnor ska våldtas, men vill påpeka att fysisk träning och mental träning är vitt skilda saker. Vilket också vilken elitidrottsman som helst som misslyckats ta den där medaljen kan skriva under på.

   Radera
  9. Jag tror det kan spela roll, hur rädd man är för att bli våldtagen, hur stor chocken blir. Tidningar, föräldrar och övriga samhället är duktiga på att komma med förhållningsregler och skrämsel. Tror det är kontraproduktivt.

   Hade varit bättre att stärka flickorna mentalt, och tjata in hur de kan få ett övertag med hjälp av välplacerad pungspark eller handgripligt slitande.

   Radera
  10. I jämförelse med män är kvinnor är avsevärt mindre lämpade att vara soldater vilket är fastställt. Är det då en kränkning att uttala detta? Eller att tvinga en kvinnlig soldat att genomgå utbildningsmoment som hon har avsevärt svårare att klara med samma resultat som manliga soldater? Eller ska utbildningen anpassas så att alla uppnår liknande resultat oavsett förutsättningar?

   US Marines genomförde en studie för ca tre år sedan där skyttegrupper som bestod av 100% män jämfördes med skyttegrupper där även kvinnor ingick men som till huvuddelen bestod av män. Resultatet; helmanliga skyttegrupper presterade bättre på 93 av 134 moment medans skyttegrupper med kvinnliga inslag presterade bättre på 2 av 134, övriga lika. Bl a rörde sig skyttegrupper bestående av män sig snabbare på slagfältet, öppnade eld snabbare med understödsvapen, träffade mer och evakuerade skakade avsevärt snabbare.

   Strid är en fysisk aktivitet och kvinnor är avsevärt svagare än män vilket gör dem sämre på det mesta givet likvärdig utbildningsståndpunkt, frysning eller ej.

   Läs hela sammanfattningen av studien själv:
   https://www.documentcloud.org/documents/2394531-marine-corps-force-integration-plan-summary.html

   Radera
  11. ... och därför förtjänar kvinnor att utsättas för sexuella övergrepp inom Försvarsmakten, eller vad är din poäng i detta sammanhang?

   Radera
  12. Om det är mig och min ursprungspost du syftar på, så var den bara ämnad att kommentera det sista stycket i ditt blogginlägg om att kvinnor nu skall uttas till allmän värnplikt.

   "Sedan värnpliktsutbildningens återinförande kommer nu kvinnor i betydligt större utsträckning tvingas göra värnpliktsutbildning eftersom den nya värnplikten innebär ett obligatorium för både män och kvinnor."

   Radera
  13. Jo, men jag kan tro på att kvinnor underpresterar i skyttegrupper. Yada yada stora individuella skillnader, men kvinnor är generellt sett fysiskt svagare och det förekommer en hel del fysiska utmaningar.

   Den debatten är dock rätt irrelevant som helhet eftersom försvaret består av SÅ OERHÖRT mycket annat än skyttebataljoner. Plockade man ut ett tvärsnitt av tjänster från de olika försvarsgrenarna skulle man säkert kunna hitta tjänster där kvinnor ÖVERpresterar. Radarobservatörer, underrättelseinhämtning, vad vet jag?

   Radera
  14. @Ocke

   I dagens samhällsklimat är du ute på farlig mark. Det spelar liksom ingen roll att du har rätt. Precis som kvinnliga poliser (och brandmän) i många fall är olämpliga, oavsett komiken som inträder när man ljudsätter deras insatser till Benny Hill, så är det viktiga uppgifter som ska klaras av och inte fungera som underhållning.
   https://www.youtube.com/watch?v=HKcYmIG-Uj0

   @iblandekonomi
   apropå frysning, själv har jag aldrig haft en tjej som legat som en död fisk i sängen, men så har våldtäkt aldrig varit en av mina hobbys.

   Hur man ska träna för att inte frysa vid en våldtäkt vet jag inte. Även om det inte är fel att träna kampsport är det inte lösningen på ett problem som är strikt mentalt. I ett skarpt läge hjälper inte kampsportträningen mer än ex.vis fotbollsträning.

   Radera
  15. Jag har varit på "en del studiebesök" på olika förband. Det är relativt få kvinnor som är skyttesoldater och de som är det skulle nog plocka ner Ocke på fem sekunder.

   Inom de fysiskt hårdaste förbanden, undantaget amfibie (där de mkt väl kan ha haft andra funktioner än skytte), har jag ännu inte sett några kvinnor, men det är en anekdot.

   Radera
  16. Intressant att bloggaren omedelbart ägnar sig åt att bygga halmgubbar och ad hominem argumentation då det är det första han brukar anklaga sina antagonister för att göra.

   Ingenstans i videon med ÖB som länkas till i inlägget framförs det något om "sexuella övergrepp" utan ÖB talar uteslutande om "kränkningar". PÅ Försvarsmaktens hemsida förs sedan ett mer ingående resonemang om "kränkande särbehandling". Sexuella trakasserier är endast en mycket liten delmängd av vad som inryms inom begreppet "kränkning". Men för att svara på frågan; Nej, kvinnor förtjänar inte att utsättas för sexuella övergrepp. Särbehandlas? Ja, troligen.

   Radera
  17. @Greenious Min poäng är att stärka flickor mentalt, eller i alla fall undvika att bryta ned dem mentalt, så till viss del tror jag vi är överens där.

   Sen räcker förstås inte självförtroende ända fram och kan bli en belastning den gång man blir överbevisad om att man haft en övertro på sig själv.

   Hade man kunnat få ner rädslan för själva konsekvensen hade det nog varit till ännu större nytta, men där är jag ute på mark som jag inte begriper.

   Radera
  18. Varför skulle kvinnor "förtjäna" att särbehandlas?

   Rimligtvis borde man kunna genomföra både fysiska och psykiska tester som ger en rimlig bild av folks lämplighet i olika tjänster, oavsett vilket kön de har.

   Radera
  19. Vad jag vet finns ingen särbehandling. Kraven för specialförbandsoperatör i SOG är exempelvis samma för män och kvinnor. Dock finns underrättelseoperatör i SOG, som har något lägre krav men är en något annorlunda tjänst.

   Radera
  20. @iblandekonomi

   Jag tror inte et handlar om självförtroende, utan det är snarare en reflex från reptilhjärnan avsedd att minska risken för skador. Om det "bara" är sex förövaren vill ha så har kvinnan större chans att överleva om man inte gör motstånd...

   Men reflexer kan övervinnas, med rätt träning, vissa reflexer vi föds med har vi alla lärt oss att kontrollera, såsom andning, blinka osv, medans andra har ett fåtal bemästrat som kräkreflexen hos svärdsslukare. Frysreflexen är likadan, men hur man kan övervinna den vet jag inte, för att frivilligt utsätta sig för våldtäkter är ju inget alternativ om man säger så.

   Samtidigt är frysning inte specifikt för våldtäkter heller, många reagerar apatiskt/uppgivet i krissituationer rent allmänt, om det kan tränas bort kanske frysningen vid våldtäkten kommmer med av bara farten.

   Radera
  21. Ni ser bara problem - se lite lösningar istället. Skicka era döttrar på juijutsu och brasiliansk juijutsu. De brottas med unga män, kastar, låser och....ja kullrar runt under ordnade former med andra ungdomar. Lär sig försvarstekniker och låstekniker. Garanterat ingen frysning om någon skulle knuffa ned dem på marken och försöka brotta av dem kläderna. Ungdomar som som tar brunt bälte blir stryktåliga.

   Radera
  22. @ Ocke, kvinnor kör stridsfordon mycket bättre än män. Bevisat. Mindre sönderkröning, fastkörning och olyckor.

   Radera
  23. Greenious, frysning inträffar till och med vid flygplanskrascher. Visat sig att folk brinner ihjäl i flygplan pga att de bara sitter kvar i sätena, trots att de överlevt själva kraschen. De väntar på att någon ska säga till dem och evakuerar inte vilket gör att de inte hinner ut innan rök och branden tar över. Frysning har visat sig kunna motverkas genom att någon säger till. I strid t ex befäl eller kamrater. "Skjut!"

   Radera
  24. I mitt sällskap brukar dödläget oftast brytas med "botten upp", men ja, stridsvana är ovärderligt i en trupp, och den kommer egentligen bara från erfarenhet av skarpt läge. Något som är ytterst svårt att träna sig till.

   Radera
  25. Det finns i allra högsta grad sanktionerad särbehandling, sk "positiv särbehandling". För några år sedan blev det lite livat när FM GMU-samordnare talade väl öppenhjärtigt om saken i Helsingborgs Dagblad.

   "GMU är det första steget till en anställning inom försvaret och det finns en tydlig ambition om att sträva efter en så jämn könsfördelning som möjligt. Antagningsreglerna till utbildningen har anpassats därefter. Försvarsmakten har bland annat infört positiv särbehandling för kvinnor.
   – Om vi har en man och en kvinna som båda har godkänt på testerna, så ska vi välja kvinnan, även om mannen har bättre resultat.
   Så gjorde vi även under värnpliktstiden, säger Lars Hammarlund, GMU-samordnare på Försvarsmakten.

   – Eftersom vi använder positiv särbehandling har alla kvinnor som fått godkänt på testerna kommit in, säger Lars Hammarlund.
   Antagningskraven har förändrats jämfört med under värnpliktstiden.
   – De fysiska kraven har sänkts medan värdegrundskraven har höjts, säger han.
   "

   Så var det med den saken. Sänk kraven, antag därefter alla kvinnor som klarar sig om än med ett nödrop. För "I krig duger det inte att komma tvåa!"

   Radera
  26. Cornucopia, inte bara flygkrascher heller, utan exempel på det finns även från Estonia. och det hjälper inte alltid heller att någon tar kommandot och ger order. Har hört fullständigt hjärtskärande historier från överlevare av Estonie om hur de fick överge sina nära och kära... eller hur vissa valde att stanna kvar med de som inte klarade av situationen...

   Radera
  27. @Niklas

   Jag grundar mitt påstående på en omfattande studie genomförd av USAs marinkår vilken jag även länkat till. Vad baserar du ditt påstående på?

   Radera
  28. @Ocke:

   Jo, men nu var det ju inte frågan om hur FM gör idag, utan hur det BORDE vara.

   Radera
  29. Förespråkare av inkvotering av kvinnor i vissa yrkesgrupper med numerär manlig dominans brukar ju hävda jämställdshetsskäl och rättvisa. Å andra sidan, när kvinnor dominerar utbildningar och yrken baserat på högre betyg, så brukar samma personer hävda att det är rätt att kvinnorna dominerar, eftersom de är kompetentare. Ett sådant yrkesområde är rättsväsendet.

   När jag läser argument och ser feminister konfronteras med sina motsägelser och orättvisor mot män, ur ett jämställdhetsperspektiv definierat av dem själva, så slutar argumentationen från dem alltid med: "-Ni män har bestämt i tusentals år, nu är det våran tur".

   Det är inte jämställdhet de är ute efter, utan makt. Metoo-drevet visar tydliga tecken i den riktingen nu.

   Radera
  30. De flesta kvinnor trivs inte så väl i Försvarsmakten, vi hade ett antal avhopp efter GMU, endast en tjej gick vidare som skyttesoldat. Hon hade varit involverad med fitness/kroppsbyggande på hög nivå tidigare tidigare om jag inte minns fel. Verkade vara kompetent, såg inga problem med det.

   Jag har inga problem med kvinnliga skyttesoldater alls så länge jag kan lita på mina kvinnliga kamraters fysiska förmåga. Kan försäkra folket här att en kvinnlig soldat som inte har förmågan inte kommer långt, gruppen mobbar helt rätt ut svaga individer som omotiverat tär på kollektivets förmåga. Det låter grymt men krig är en grym verksamhet och i slutändan är det en tjänst för både den svage individen och gruppen att denne slutar eller byter befattning.

   Argumenten runt klotet mot kvinnor på stridande befattningar brukar handla om förhöjd skaderisk, psykisk stabilitet eller om hur enstaka kvinnor påverkar grupper av män. Personligen tycker jag det är lite tramsigt, om kvinnor har de fysiska förutsättningarna så go for it. Man får ansvara för sin egen skaderisk helt enkelt.

   Nej det som oroar mig angående #metoo är parallellerna som dras mellan jargong/skämt och faktiska övergrepp. Riskerar att skapa en relativisering då de riktiga svinpropparna kommer undan till förmån för att prata mer om det här där det inte behövs.

   Gränsöverskridare bryr sig föga om att någon Major står och kör en föreläsning om att behandla varandra lika. Och resten av oss uppför oss redan väl. I slutändan måste vi inse att kvinnor har lika mycket ansvar för sitt egna väl och egna personliga säkerhet som män. Vi kan inte bygga en utopia hur mycket vi än vill. Sorry.

   //skytte

   Radera
  31. P.S. Lars, Rekryteringsmyndigheten har olika kravprofiler för män och kvinnor. Om jag inte missminner mig innebär en 3:a (eller var det 4?) på ISOKAI testet icke tjänstbar för män, men för kvinnor ligger detta på 2.

   Minns ej hur det ligger till med krav till själva befattningarna sen dock. Förhoppningsvis är detta fasta värden.

   Radera
  32. @ Ocke: Jag var tillsammans med en Israelisk kvinna flera år när jag bodde i Geneve. Hon var reservlöjtnant i en Golanbrigad och sade att kvinnor var de bästa stridsfordonsförarna i en mekaniserad brigad. Hon hade ett paper från ett israeliskt forskningsinstitut som visade på det. Men trots detta så fick de inte bli stridsvagnsförare, det krävdes en manlig special skill för det + att ammunitionen och ett avbrutet band var för betungande. Har ej källa kvar.

   Radera
  33. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  34. Doktor Syn och Ocke:
   Fysik skiljer sig åt och i vissa yrken och befattning spelar det större roll, alldeles självklart. Det är fortfarande märkligt att generellt ifrågasätta lämpligheten i att kvinnor är i försvarsmakten pga "fryser", vilket inte är samma sak som att män är generellt fysiskt starkare.

   Taget ur minnet, grovt har män ca 25% större fysisk styrka jmf kvinnor.

   Frysning beror inte på fysisk styrka och kan tränas bort oavsett fysik.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Det roliga med #metoo kampanjen är ju alla självtutnämnda feminister ur vänsterfalangen som åker ut med huvudena före.

  Mao, detta är till stora delar en intern utrensning inm vänstern.

  Men det är också lite komiskt med #metoo inom försvarsmakten, jag gjorde lumpen med tjejer, och de var motiverade och såvitt jag vet förekom inga övergrepp, men visst hördes eb del grova skämt. Hursom så undrar man ju lite hur dessa kvinnor kommer klara ett skarpt krigsläge om deras största bekymmer är grova skämt, att inte få tid att klä på sig och sminka sig osv.

  SvaraRadera
 12. Personligen lämnade jag för länge sedan ett civilingenjörsprogram delvis mkt pga den osannolikt kvinnokränkande jargong som en majoritet av nymuckade kursare höll sig med. Jag extrapolerade sas och drog slutsatsen att om det är dessa figurer jag kommer att jobba bland så får det vara. Tråkigt, men än mer tråkigt att de få kvinnliga kursarna tycktes förneka hela fenomenet av ren överlevnadsinstinkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gjorde du efter att du lämnat, och vad gör du idag?

   Radera
 13. Fan vad jag hatar ordet värdegrund! Det var det enda jag tillför denna gången.

  SvaraRadera
 14. De "värdegrunder" som marknadsförs i Sverige är generellt sett gravt mentalsjuka och hyperdestruktiva. En sund värdegrund handlar om hållbarhet, framsteg, frihet, omsorg och demokrati, inte om socialistisk jämlikhet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Kukeliku: Tycker du att den värdegrund som försvarsmakten i det här fallet refererar till tillhör kategorien "gravt mentalsjuk" eller "sund" - och kan du ge exempel för det ena eller andra fallet?

   (Personligen har jag en åsikt i frågan - men "från insidan av organisationen" - som möjligen inte överensstämmer andra av Cornubots läsares och finner det därför värdefullt att ta del av andras - utomståendes - åsikter i frågan).

   Radera