Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-11-09 11:35

Nu sållas agnarna från vetet i bostadsbubblefrågan

"Two men says they're Jesus, one of them must be wrong" - Dire Straits, Industrial Disease
Med anledning av de fallande lägenhetspriserna i Stockholm träder nu experter fram från alla håll och antingen varnar för effekter av fallande bostadspriser, eller förnekar att priserna alls faller eller att det oavsett får några konsekvenser. Kort sagt är det dags för positionering i frågan om vem som får rätt och vem som kan bortses från framöver.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman varnar för att prisfall på 15 - 20% (vilket är vad vi faktiskt ser i Stockholmsområdet just nu) får negativ påverkan på svensk ekonomi, med lägre tillväxt och högre arbetslöshet. Dock menar man att priserna förstås inte faller, utan stabiliseras.
"Vi bedömer att den stabilisering av bostadspriser som vi nu ser kommer att fortsätta. För landet som helhet förväntar vi oss i stort sett oförändrade priser, plus/minus fem procent, beroende på marknad och typ av objekt. En stark arbetsmarknad, stigande disponibla inkomster och en stark befolkningsökning motverkar dock en större nedgång i priserna överlag i landet."
Så, priserna går alltså inte ner, de bara stabiliseras. Och de officiella siffrorna för oktober, som släpps nästa vecka, kommer förstås bara visa på några procents nedgång.

Riksbankens Kerstin af Jochnik menar att om det byggs mindre på grund av fallande priser bromsar förstärks kommande lågkonjunktur. Kollegan Cecilia Skingsley håller i princip med. Ingves menar också att det finns risker med att det byggs fel bostäder. Riksbanken kvarstår vid räntehöjning nästa år , allt enligt senaste penningpolitiska protokollet.

Förbundet Fastighetsägarnas Tomas Ernhagen tror inte på fallande priser enligt Sveriges Radio. Speciellt inte "enormt stora fall" om 20-30%. Swedbanks Anna Bernman upprepar att priserna inte alls faller, utan står still, medan finansmarknadsminister Per Bolund (mp) menar att inget kan stiga för evigt.

Även SEB förnekar fallande bostadspriser i ett marknadsbrev, men tror att priserna kan gå ner 5% det kommande året. Någon påverkan på den svenska ekonomiska tillväxten blir det inte, utan "en större priskorrektion är osannolik".

Under tiden rapporterar Husmasken om 9% fallande lägenhetspriser i Stockholms innerstad sedan toppen och 13% i Stor-Stockholm sedan toppen. Eller stillastående priser som det heter enligt Swedbank. Och DI skriver att prissäkningarna hos Hemnet skjuter i höjden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. "..en stark befolkningsökning motverkar dock en större nedgång i priserna .."

  Hmmm... Den starka befolkningsökningen består ju till övervägande delen av medellösa "nyanlända" med miserabel utbildningabakgrund, ja många faktiskt analfabeter som i princip är "icke anställningsbara" i SE och därmed heller icke kreditvärdiga...

  Man behöver INTE vara "sjefeckonåm" för att begripa detta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försiktig med den typen av kommentarer. Yttrandefriheten är numer något begränsad när det gäller nyanlända.

   Orwelliskt ja kanske. Men staten har investerat mycket i det här projektet dom är all in så att säga och vill inte att det ska fallera. Just saying... Ta det försiktigt många som börjar åka dit på liknande nedlåtande kommentarer,
   Tyvärr.

   Radera
  2. Punkt, och du gör en känsla till sanning genom ditt eget råd.
   Vi lever inte i en kontrollstat.

   Radera
  3. Bengt Hansves,
   Som jag skrivit tidigare-

   Sökes -rimligt prissatta bostäder till befolkningsökningen

   Finns- massor av bostadsrätter vars ägare behöver kassaflöde för att inte få ekonomiska problem

   Förutsättning - att andrahandsuthyrning styrs upp (bruksvärdeshyra) och det är lättare att få tillstånd för detta på ex en bostadsrätt

   Vilket är precis vad lagstiftarna beslutar om. Onödigt för kommunerna att kasta sig in på köpemarknaden, snart kan de hyra av privatpersoner som är desperata

   Radera
  4. Det Bengt skriver är inte särskilt kontroversiellt. Att de flesta aldrig kommer få något jobb p.g.a. de är lågutbildade är ingen nedlåtande kommentar. Det är fakta.

   Radera
  5. Bruksvärdeshyra är en av de socialistiska orsakerna till vårt bostadselände. Mer av den varan alltså? Dessutom så kommer de absolut sista som någon bostadsrättinnehavare hyr ut till vara våra asylanter. Av lätt insedda skäl.

   Radera
  6. Hets mot folkgrupp är en verklig lag inte en känsla.

   Den skiljaktige hovrättsassessorn Fredrik Bergman uttalade sig i Svea hovrätts dom 2015-07-02 i mål nr B 3341-15 (”Åsnebrölfallet”) vederhäftigt om syftet med bestämmelsen om hets mot folkgrupp. Han skrev att bestämmelsens ändamål måste anses vara ”att motverka att det offentliga samtalet infiltreras av sådana kränkande yttranden som är ägnade att hos andra grupper skapa eller förstärka en föreställning om att människor som tillhör den berörda folkgruppen är mindervärdiga med avseende på intelligens, arbetsförmåga, social anpassning, sexualmoral, laglydnad, hederlighet eller liknande. Det måste för straffbarhet således vara fråga om sådana yttranden – antingen osanna påståenden om faktiska förhållanden som är nedsättande för den aktuella gruppen eller förklenande värdeomdömen, däribland inräknat rena invektiv – som i längden kan leda till en negativ särbehandling av minoritetsgrupper från samhällets, organisationers eller enskildas sida.”

   Det låtet precis som att alla bör vara försiktiga med exakt det jag skrev och speciellt på internet. Better safe than sorry. Du kommer inte kunna ändra lagar genom att bryta mot dom. Det här handlar om att staten vill undvika negativa föreställningar om nyanlända även om dom kanske är sanna.

   Radera
  7. Så breffägarna säljer hellre och tar en förlust på en miljon?

   Eller sitter med kostnader för en outnyttjad lägenhet på kanske 5-10 papp i månaden?

   De kommer inte ha något val i slutändan.

   Alla som hyr är såklart inte kommuner eller asylanter men många kommer vara det.

   Tror ni intr Ylva Johansson räknat ut detta redan? Det finns nog en och annan på hennes departement som begripit detta även om hon inte gör det så är hon briefad om det.
   Men säga det högt går ju inte.

   Radera
  8. Kan inte Bengt berätta vad han verkligen tycker och tror i frågan istället för att linda in det i "hmmm" "sjefeckonåm" etc.

   Radera
  9. Folk med låg intelligens, arbetsförmåga, social anpassning, sexualmoral, laglydnad, hederlighet eller liknande kommer förstås vara de sista som får hyra några lägenheter i andra hand. Det finns gott om andra människor att hyra ut till i så fall än ovan nämnda grupp.

   Radera
  10. Punkt! Med andra ord har vi lagt grunden för(sic!) ett nytt DDR där man anmäler människor och meningsmotståndare allt efter behag. Tycker samhället börjar bli obehagligt. (Självklar skall man inte använda invektiv).

   Radera
  11. Sen undrar jag när nyanlända blev en folkgrupp? Men de kanske kommer från Nyanländien och är nyanländier.

   Radera
  12. Även i forna DDR fanns det en "samhällsnorm" för vad som var "tillåtet" att säga och uttrycka.. ;-)

   Men, ALLA vet vi ju hur det gick med "arbetar- och bondestaten" DDR. Idag den 9:e November är det förresten 28 år sedan MUREN (den antifascistiska skyddsvallen) i Berlin föll samman som ett illa byggt korthus på lösan sand..

   Att sedan vissa "funktionärer i staten" tog färjan från Sassnitz till Trelleborg är en annan sida av saken...
   ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=EQpeNuZK-Mc

   Radera
  13. @Rickard, @Mongo m.fl.

   http://www.vt.se/nyheter/vastervik/de-hyrde-ut-till-nyanlanda-om4440879.aspx

   Radera
  14. Hets mot folkgrupp gäller en eller flera folkgrupper. Nyanlända är en eller flera folkgrupper beroende på hur man ser på det.

   Därmed blir det olagligt att använda nedlåtande ordval om folkgruppen(erna) nyanlända.

   Det skjuts till mycket extra resurser per nu för att få bukt på kritik mot nyanlända. Många som trott att ordet varit fritt men som ångrat sig rejält.

   Radera
  15. Fakta !

   https://www.dn.se/sthlm/mycket-fa-nyanlanda-kvinnor-far-jobb/

   Radera
  16. Hur stor del är analfabeter?
   Hur stor del är i princip "direkt anställningsbara"?
   Finns det siffror på det?

   Radera
  17. Hyrespriserna för en etta i Damaskus ligger på 104 dollar och i Kabul 132 dollar. Det är dit vi ska om det skall anpassas till alla nya som flyttar in ...

   Radera
  18. @Herr Muffins

   Sverige fick skolplikt 1844. Långt dessförinnan kunde dock allmogen läsa pga privata initiativ av sockenpräser etc.


   Länk från 2012..
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5292164


   http://www.ostrasmaland.se/insandare-debatt/100-000-nyanlanda-analfabeter-varje-ar/

   http://akademikern.se/reportage/lang-vag-till-jobb

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/fa-analfabeter-klarar-sfi

   http://www.gp.se/nyheter/debatt/katastrof-om-inte-fler-nyanl%C3%A4nda-klarar-skolan-1.4250888

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=6708798

   https://timbro.se/smedjan/nyanlanda-behover-kunna-bli-sjalvforsorjande/


   En idag närmast "klassisk" artikel från GP 2007 om somalier i Göteborg.. INTE mycket skiljer från dagens situation utan det har snarast blivit sämre...

   http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/28-10-07-g%C3%B6teborgs-somalier-ett-folk-i-kris-1.1179853

   Radera
  19. Ser ut som att Västerviks tidnings artikel innehåller kritik av nyanlända, Borde bli rättegång av detta. Tack Bengt.

   http://www.vt.se/nyheter/vastervik/de-hyrde-ut-till-nyanlanda-om4440879.aspx

   Radera
  20. Bengt: Jag menar, hur många av de nyanlända är analfabeter? Jag vill gärna veta hur stort problemet är. Är det 10, eller 10 000? Ungefärlig siffra vore ju OK.

   Och lika på andra sidan, hur många är direkt anställningsbara (om vi bortser från våra regler om man får eller inte arbeta och eventuella språkbarriärer eller små introduktionsutbildningar).

   Radera
  21. Herr Muffins: Ja det skulle jag också vilja veta. Men det tror jag ingen vet. Tino Sananadaji brukar vara bra på sånt här, men det handlar nog mer om utbildningsnivåer i hans data, snarare än om hur många som är analfabeter. Det finns väl bara ett svar. Hur många nyanlända är i självförsörjning efter ett antal år(är man fortfarande nyanländ efter 10 år?) och har råd att köpa en bostad eller hyra en för pengar som man själv tjänar? Inte tillräckligt många. Sysselsättningsmåttet på¨en timme i veckan betalar inga bostäder.

   Radera
  22. Nä det kan jag nog hålla med om, det är för få. Men finns sedan analysen, vad detta beror på? Och om man analyserat det, vad är då åtgärderna?

   Sedan kanske det hela ställs i totalt olika perspektiv beroende på om man vill "slänga ut dem" eller integrera dem (så att de kan hålla upp bostadspriserna och därmed hela vår ekonomi ett tag till...)?

   Radera
  23. Bengt
   Håller du inte med om detta?
   "..en stark befolkningsökning motverkar dock en större nedgång i priserna .."

   Radera
  24. @Stefan östergren:

   Beror på VEM som betalar !

   Nu kommer jag att skriva något som är som att svära i den (S)-märkta "kyrkan" ...

   Varför kan inte SE bygga s.k "social housíng" för de som inte vare sig har råd med att hyra i det ordinarie beståndet med egna pengar eller är kreditvärdiga nog för at tkunna få lån för at tköpa BR ..

   Radera
  25. Du vet nog mycket väl om att någon betalar.

   Radera
  26. Å andra sidan så har ju kommunerna allt att vinna på att priserna går ned, när de som nu, ägnar sig att köpa boende åt invandrade.

   Radera
  27. De tjänar inte en spänn på det.
   Hyrorna ska betalas likt förbannat.
   Och är det så att bostadspriserna går ner så äts det upp av dyrare finansiering.

   Radera
  28. Och så motverkar sociala köp en sund prisutveckling på marknaden.

   Samt leder till förluster för skattebetalarna i framtiden då de får bära ev realisationsförluster av kommunalt ägda bostadsrätter.

   Radera
  29. När jag studerade i Korea var jag klassad som Alien. Det var en lite märklig känsla men inget elakt bakom.

   "Nyanlända" är inte ett kollektiv. Det finns "nyanlända" doktorander, forskare, och gästarbetare inom våra industrier också.

   Nedlåtande kommentarer om de som flyttat eller flytt hit leder bara till att kraschen beskylls "nyanlända". Räkna redan med att det kommer att ske, så det vore oklokt att spä på effekten om man inte verkligen vill vara rasist och vill polarisera.

   Jag hoppas på en rejäl och kännbar sättning för många. Det skulle behövas i "utopi-Sverige" som har så bra ordning på allt och är ett så duktigt och hållbart land.

   Radera
  30. Jordnära, men svenskar går bra att vara nedlåtande mot 🙃

   Radera
  31. Nej egentligen inte. Men vårt system är på ett subtilt sätt korrupt.

   Inflationssiffror förvanskas. En Riksbank som beter sig strutsaktigt. En politikerkår som vägrar röra ränteavdraget. Ja till och med en korrupt professorer som inte vågar säga att vi har en bubbla trots fundamentala fakta och riktiga bevis på beteendeekonomi.

   Nej ärligt talat. En riktig krasch behövs för att rensa ut bland integritetslösa.

   Sen behöver såklart svenskarna få känna på det nästan alla andra länder fått känna på. Det var 25 år sedan sist, och det har helt försvunnit ur mannaminnet att priser kan gå ned. Många är kaxiga i det här landet. Bröstar upp sig och tror att vi är så bra.

   Radera
 2. Folk kommer börja må dåligt i lite större utsträckning om vi får ett fall på 15% _relativt ett genomsnitt av ett års affärer", tror jag.

  Nedgången från den absoluta toppen drabbar ju inte särskilt många, men skulle vi börja gå under 2016 eller 2015 års genomsnitt så blir det säkert bistert stämning hos folk, särskilt de nya på bostadsmarknaden.

  Om snittpriset i Stockhols kommun når 60 000 kr/kvm så kommer det gråtas på bred front bland 20- och 30-åringar. Idag ligger vi väl på cirka 70 000...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det som ser sin bostads värde sjunka under priset de betalade kommer nog att bli kinkiga. Men vad tror du om de andra som visserligen köpt billigt men sett sina grannar sälja för stora belopp? Hur många av dem har anpassat sin konsumption efter hur rika de är på pappret och kanske börjar dra in på det nu?

   Radera
  2. Jag tror inte unga bryr sig så mycket om priset faller under vad de har givit. De flesta som är yngre planerar ju att köpa större så ett generellt prisfall är ju välkommet

   Radera
  3. Att torska pengar är aldrig roligt. Att torska mycket pengar ger ångest och sömnlösa nätter. Har varit så förr och kommer nog kännas så även i framtiden.

   Radera
  4. Re Skatt är stöld
   Tvärtom, det drabbar de som vill byta upp sig mest. Omöjligt att byta bostad om hela din insats raderats av prisfallet. De som vill göra bostadskarriär räknar med att stigande pris ger dem en större och större insats som räcker till större och bättre bostad. Skall de spara ihop insatsen (igen) samtidigt som fortsatt prisfall gnager på deras befintliga bostad får nog de allra flesta lägga karriärplanerna på hyllan. Blir att bo kvar i tvåan på 45 kvadrat med 2-3 småbarn.

   Radera
  5. SäS: Problemscenariot är följande:

   Anna Andersson köper en bostadsrätt på 25 kvm för 2 miljoner. Egen insats: 300 000. Lån: 1 700 000.

   Anna Andersson träffar Bosse Bylund (som har en likadan lägenhet), och de vill flytta ihop till en större bostadsrättslägenhet, säg 50 kvm för 4 miljoner.

   Bostadsmarknaden går ner med 15%, och Anna Anderssons bostadsrätt är nu värd 1,7 miljoner.

   Den större lägenheten kostar nu bara 3,4 miljoner, men Anna och Bosse saknar nu kontantinsatsen (510 000 kr) eftersom den försvunnit i prisnedgången (nästan alla pengarna vid en försäljning går till att betala lånet).

   De kan därför inte sälja och köpa nytt, utan måste spara ihop till den nya kontantinsatsen.

   Radera
  6. Joakim: Anna och Bosse sparar ju säkert vid sidan av. Svenskarna sparar ju som aldrig förr så när Anna träffar Bosse har dom 1 extra miljon i sparande.

   Radera
  7. Skrattar "Bosse Bylund".. ;-)

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Bo_Bylund

   ... och är Linus Bylund en släkting ?

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Linus_Bylund

   Radera
  8. Dessutom är Bosse jurist enligt Bengts länk och då lär han ha en hyfsad inkomst för att kunna avvara till sparande. =)

   Radera
  9. Toni, hur många känner du som sparar MYCKET pengar? (med mycket menar jag minst 3 månadslöner).

   Jag känner väldigt få i min krets som kan spara så mycket, majoriteten har sina pengar "sparade" i sina bostäder via amortering. Min krets består av medelsvensken i alla åldrar.

   De enda som utmärker sig är 50+ som köpte billiga villor för längesedan och lyckades betala av stora delar av sina lån innan 2008...

   Lita inte så mycket på att folk sparar mycket pengar. Folk slösar mer. Undersökningarna som normalt görs glömmer ofta hur länge pengarna sparas på konton och räknar ibland med amortering som sparande.

   2 månadslöner för en medelsvensk familj kan lätt försvinna på en semester i två veckor nuförtiden.

   Radera
  10. Tillägg: majoriteten folk i min ålder (ca 30) har knappt en månadslön på sina konton efter avgifter och räkningar. Majoriteten i min ålder har också nyligen köpt lägenheter där stor del av deras "besparingar" gått till köpet.

   Radera
  11. Dave: att spara tre månadslöner när man bara har en månadslön, det lovar jag är ytterst ovanligt! Jag antar att du menar att ha tre månadslöner sparade? Det har väl "alla"? Tycker definitivt inte det är ngt konstigt att ha 100k på sparkonto? Och ytterligare några 100k i fonder som är lätta att avyttra. 20-40% belåningsmån på villan/bostadsrätten. Så har nog de flesta i medelklassen det.

   Radera
 3. Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån

  "..- Villapriserna rör sig trögare, men rätt stabilt. De stora förändringarna på marknaden handlar i mångt och mycket om bostadsrätterna, speciellt i Stockholms och Göteborgs innerstad.."

  "..- Vår känsla är att bostadsrättspriserna har gått ner 10–15 procent de senaste månaderna, främst i Stockholms innerstad, men även i förorterna, säger Johan Engström. .."

  http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/villapriser-i-malm%C3%B6-och-g%C3%B6teborg-sjunker-1.4813730

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ett hus äger du ju. Även om du är själv ansvarig för allt i princip så slipper du att din ekonomi är beroende av vad tidigare ålarens i styrelsen hittat på...

   Ett hus är besiktningsbart, ev framtida kostnader bör inte komma som en överaskning.

   Radera
 4. Penates statistik för Stockholm innerstad verkar tillförlitlig med ca 150-200 avslut per vecka. Nu är omsättning ned 25% och priser ned med ca 10% jfr med toppveckorna i augusti. Objekt dras tillbaka och pressade köpare kanske kommer tillbaka. De senaste veckan planar fallet ut något. Många aktörer vill säkert lugna köparna med snacket om "stabilisering av priserna" då en fortsatt nedgång med 3-4% per månad skapar panik till våren.

  SvaraRadera
 5. Som vanligt kan man ju bevisa vad man vill med statistik. Mäter man från en kortvarig topp? Mäter man senaste månaden men extrapolerar en årstakt?
  Jag tror själv att det bästa är att kolla på valuegards data som är kvalitetsjusterad och månatlig för att få en uppfattning om hur befolkningen som helhet påverkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, ta det lugnt du. Jag har budat på lägenheter sommare/hösten och tackar min lyckliga stjärna att jag blev "överbudad" ett flertal gånger. Nu finns kanonfina lägenheter ute 5-800.000 lägre pris än tidigare förväntade slutpriser - och trots det lägger ingen några bud!

   Radera
  2. Nej men du/ngn kanske borde i så fall? Det kanske helt enkelt är ett väldigt bra köpläge?

   Radera
  3. Om man kan förlora hela kontantinsatsen på några månader i den här takten tycker jag att man bör ligga lågt. Det krävs ett halvår med rörelser inom +/-5% för att jag ska riska ett helt livs besparingar.

   Radera
  4. Ja köper man i spekulationssyfte för att tjäna pengar ska man defenitivt hålla sig undan.
   Köper man för att bo långsiktigt kan det dock vara ett bra tillfälle att få lite finare eller större än man kunde för några månader sedan.

   Radera
 6. Har det varit någon Cornu röstning om boprisfallet?

  SvaraRadera
 7. Dom är duktiga de här experterna. Som kan sia om framtida prisutveckling. När dom ändå är i farten kan de väl tala om vad guld, olja och storbolagens aktiekurser är om 1 ,2 och om 3 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför de är just "experter".
   Alldeles för odugliga för att chefa på börsen på egen hand så de fick bli betalda spågubbar istället.

   Radera
  2. Those who can , do. Those who cant, preach?

   Radera
 8. Samtliga inblandade som angivits i Cornus text har egenintresse i att hålla skenet uppe genom att bagatellisera fakta! Fake news?

  SvaraRadera
 9. Staten har full kontroll på bostadspriserna. Du kan lita på Steffe.

  SvaraRadera
 10. Varför skulle ett ras på 50% vara orimligt. Jag och många med mig har säkert 3-dubblat vår investering på 20 år, 300%.

  SvaraRadera
 11. Du glömde den eminente professorn Lars EO Svensson i sammanställningen.

  Han anser ju att priserna är för låga på borätter eftersom de inte har stigit tillräckligt för att kompensera fallet i räntekostnad. Dvs alla måste köpa bostad till en konstant månadskostnad. När räntan stiger, om den nu gör det, får man väl förhndla med banken för att bevara sin månadskostnad konstant. Riktigt klipsk den däringa Svensson. SJälv ska jag ut i vimlet nu och köpa en hel hög med TV-apparater för att balansera upp indexet sedan 1980. Bättre sent än aldrig.

  SvaraRadera
 12. Känns som att narrativet inom svensk media just nu är att priserna har gått ned, men kommer nu stabilisera och gå sidledes eftersom vi fortsättningsvis befinner oss i en enormt stabil konjunktur. Jobben och inkomsterna finns helt enkelt, så folk kommer även fortsättningsvis inte ha något emot att betala ett par miljoner för mycket för sitt framtida boende.

  Den stora frågan är väl när eller om vändningen i konjunkturen kommer. Om en dominobricka faller så följer resten efter tror jag - antingen viker bomarknaden av någon anledning (vi kanske redan ser det, eller så krävs det stramare kreditgivningsregler / räntehöjning / fortsatt överproduktion / stramare marknadsregler (tex minskat ränteavdrag) etc) eller så viker konjunkturen av någon anledning (överhettning brukar cyklist leda till lågkonjunktur / börsen krashar pga yttre globala omständigheter) men det ena kommer ta med det andra i fallet.


  Jag tror att de som styr skutan Sverige är väl medvetna om detta. Det är häpnadsväckande att se det totala ointresset att vidta åtgärder, både historiskt (flera mandatperioder bakåt) och nu. Ingen vågar riskera det väljarstöd de har kvar.

  SvaraRadera
 13. Man vet att folk är nervösa när priserna faller en liten bit och de plötsligt leker bagdad bob.

  Det är som booli som efter många år skickade ut sitt första nyhetsbrev, där det stod att priserna minsan inte föll utan stod stilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju sjukt ointressant detta.
   Ändå kan man inte låta bli att dras in i diskussionen dag efter dag.

   Radera
  2. Folk tycker det är allmänt kul att snacka bostadspriser på jobb osv.

   Sen när det varit bistert läge ett tag så är det inte lika kul längre (ex 2010/2011, eller 1996/1997).

   Radera
  3. Men håll med om att det är en sjuka? Det finns ju faktiskt annat här i världen att lägga energi på.

   Radera
  4. Jag håller med. Boende är dock något som många familjer tycker är väldigt intressant och viktigt och ett tacksamt ("alla har en åsikt") ämne att ta upp på fikarasten.

   Det är dock fascinerande att se hur de mest upphetsade "har-nyss-köpt-bostad"-personerna tystnar när marknaden säckar ihop.

   Radera
  5. Njah, jag håller inte med om att det är så ointressant. Bostadsmarknaden är ju den stora symbolen för typ det enda som är intressant i Sverige ur modernt nationellt perspektiv, vilket är vår sinnessjuka politiska styrning med alliansen-åren i spetsen. "Experimentet", som man skulle kunna kalla det. Eller för att åtminstone vara lite mer rättvisande "det planekonomiska experimentet".

   Personligen tror jag alliansens styrning var exakt lika efterbliven som den faktiskt ser ut. Och de är ju inte direkt den enda boven i detta. Och allt har kulminerat i en obeskrivligt dysfunktionell bostadsmarknad.

   Om alla var eniga med mig om att det som ser ut att vara efterblivet är det också skulle det bli en kort diskussion, men när en hel del andra istället kallar det för en ny ekonomi, en unik men unikt fantastisk styrning, osv, så blir det hela en diskussion istället.

   Radera
  6. Linus, jag vill nog säga att mycket av dagens bostadspriser beror på alliansen och deras (sälj ut så jävla många hyreslägenheter som bara går, utan att ersätta dem med nya. Och skit i att ändra amorteringsmentaliteten och sänka ränteavdragen när det går så jäkla bra för sverige...).

   Sossarna å ena sidan är ännu dummar som fortsätter på typ samma linje. Sänk räntorna mer, men glöm bort att sänka ränteavdrag.

   I min värld finns det fan ingen logik alls i politikernas agerande de senaste 10 åren. INGEN HAR FAN TÄNKT PÅ NÅGOT!

   Radera
 14. I somras lät vi värdera lägenheten. Visserligen planerar vi att bo kvar tills de enda som bryr sig om värdet är arvingarna, men mäklaren skulle ändå besöka fastigheten och erbjöd gratis värdering, så varför inte passa på. Sedan dess har jag fått några sms från honom:
  21/9: Värdet oförändrat 14 000 000.
  21/10: Ner 60 000, värde 13 940 000.
  9/11: Ner 150 000, värde 13 790 000.
  Källa: Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ras på 1,5%, hur känns det? Förtvivlat?

   Radera
  2. Varför lät ni värdera lägenheten om ni inte bryr er?

   Radera
 15. Mäklarna lovar högt försäljningspris och får säljaren på kroken. Tre månader senare byter besviken säljare till en ny mäklare på trög marknad. Mäklaren: "jag har inte sett en sådan situation på åtta år i branchen". Tyvärr ganska vanlig utveckling det senaste halvåret i Stockholms innerstad.

  SvaraRadera
 16. Statistiken kommer visa på ett mindre prisfall, inget konstigt med det. Vad som döljs innan köpare och säljare ”matchar” varandra återstår att se i vår. Det görs färre avslut trots en växande befolkning, med andra ord borde det finnas ett uppdämt behov att köpa som i så fall borde plana ut fallet i vår, ev få det att öka lite igen.

  För mig, som tyckte den här bloggen var helt fel ute i sin analys av bostadsmarknaden för några år sen, så är ett prisfall välkommet. För när Cornu förespråkade skydd mot prisfall så ”gissade”jag 2012 på fortsatt låg ränta och ökad efterfrågan i vår vackra huvudstad, (där majoriteten av de som har mycket pengar vill bo).
  Undertecknad lånade därför 15 miljoner och köpte hus och mark som sedan har avyttrats under 2016. Med nästan av fördubbling av priserna så blev det en bra affär. Kanske dags att köpa lite nytt under våren i Sveriges attraktivaste kommuner, Danderyd och Lidingö? (Bromma funkar också). För de som tjänar pengar i Sverige kommet fortsatt vilja bo i de kommunerna, hur märkligt Cornu en må tycka att det är.

  SvaraRadera