Aktuellt

Fem KTH-forskare: Höghastighetsbanorna kan inte motiveras av klimatskäl

Fem forskare från KTH skriver i en debattartikel att Miljöpartiets höghastighetsbanor inte kan motiveras av klimatskäl, då de "inte led...

2017-11-07 07:20

Mäklarkåren bekräftar nu 10 - 15% ner i Stockholm - 18% enligt Booli

"Jag har aldrig sett något liknande" - mäklare till Dagens Industri, men så har mäklaren bara jobbat i åtta år i en stigande trend
I en artikel hos Dagens Industri bekräftar nu flera mäklarfirmor att lägenhetspriserna gått ner 10 - 15% på några månader. Detta är alltså i linje med de Booli-siffror som Penates och Husmask presenterar, som skrivits om här på bloggen de senaste veckorna. Samtidigt visar nu Husmask ett ras på 22% för Stor-Stockholm. Uppdaterat: Med dagens körning visar Husmask -18% för Stockholms kommun, -13% för Innerstaden och -18% för Stor-Stockholm.

Igår kväll var lägenhetspriserna i Stockholms innerstad ner 14% sedan slutet i juli enligt de Booli-siffror som Husmask presenterade baserat på tre avslut denna veckan.

Dagens Industri skriver nu i en artikel att mäklarna i Stockholm säger att priserna gått ner just 10-15%.

Carina Husgård på BOSTHLM säger att nedgången är 10-15% sedan i somras och ger exempel på kunder som fått 700 000 - 800 000 mindre för sin lägenhet än de hade planerat när de köpte en ny bostad nyligen utan att ha sålt den tidigare. Gamla priser är inte relevanta längre. Hon påpekar att värderingar som gjordes i somras inte är aktuella längre, utan det behöver göras nya värderingar.

Alexander Solmell på Era säger att priserna gått ner 10% och att det inte är tillfälligt, utan permanent. Mikael Öberg på Skandiamäklarna tror att priserna gått ner 8 - 10%.

Mäklarna bekräftar alltså i praktiken Boolis siffror, likt de på Husmask.

Nedgången verkar dock fortsätta. Husmasks veckosiffror för Stor-Stockholm (Stockholms län) visar nu på otroliga 22% nedgång sedan 6:e augusti baserat på 51 affärer denna veckan. I Stockholms kommun har priserna fallit 21% baserat på 25 affärer.  Detta var siffrorna igår kväll, de kan ha ändrats nu på morgonen, men jag har inte tittat efter.

Uppdaterat: Med dagens körning visar Husmask -18% för Stockholms kommun, -13% för Innerstaden och -18% för Stor-Stockholm, baserat på totalt 68 lägenhetsaffärer.

Med förra veckan avslutat och komplett statistik var priserna ner 13% i Stockholms innerstad, 13% i Stockholms kommun och 12% i Stor-Stockholm. Det dramatiska raset på veckans första dag beror rimligtvis främst på litet stickprov. Endast tre affärer genomfördes i Innerstaden mot 194 förra veckan.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

171 kommentarer:

 1. Världens minsta violin spelar en sorgsen sång för alla "klippare".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Violin, är det samma sak som fiol?

   Radera
  2. Det är mänskligt å fela, som violinisten sa.

   Radera
 2. Riskerar bli lite trist stämning kring begreppet "Vi värderar din bostad gratis"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi värderar din bostad till gratis...

   Radera
 3. Minns ni Veckans Affärers klassiska omslag en vecka före börskraschen -87, "Happy days are here again"....?
  Varför kommer jag att tänka på den när jag ser SBABs reklam för eventet "Boekonomi är jättekul" med Rheborg, Haag, Skäringer mfl i ett utsålt Globen om ett par dagar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden mella då och nu är längden på nackhåret och storleken på mobilerna...

   Radera
 4. Hela havet stormar. När bankerna slutar låna ut lättvindigt blir det panik att bli av med svarte Petter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart. För vem vill sitta med Svarte Petter i pulkabacken mot nollpunkten när kjesaren är naken??? Kreditkranen åtdragen med skiftnyckel. Badvattnet en skridskobana. Proppen urflugen upp i stratosfären.

   Radera
 5. Ett års uppgång utraderad på knappt 3 månader...

  HUR KUNDE VI MISSA ALLA TECKEN, som folk alltid säger efter sånt här. Aja vi får se om trenden håller i sig.

  Såhär stora fall leder nästan alltid till fortsatta fall skriver ju många...

  Om 3 månader vill jag höra om en "Svensson" säger priserna kan bara gå upp. Denna uppfattning lär ändras snabbt också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte att det inte går att förlora pengar på en bostadsrätt i Stockholm!

   Radera
  2. Jag glömmer det aldrig!

   Radera
 6. När tror ni alla börjar sluta rapportera priser/avslut? Jag gissar under december.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har säkert rätt! Det främjar inte försäljningen!

   Radera
  2. Det kan nog stämma, all statistik på BRF-lgh baseras på uppgifter som rapporteras in av mäklarna, de kan utelämna köp som inte passar deras intresse, det görs säkert redan. För villor kommer ju informationen till slut fram via Lantmäteriet.

   Radera
  3. Då kommer i stället rapporter om kraschade ekonomier. Vi trodde aldrig det skulle gå så här. Hela vår privatekonomi slagen i spillror osv.

   Radera
 7. Skönt att man inte tänker eller vill flytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...men får du behålla jobbet om efterfrågan sjunker....? Du kanske måste!

   Radera
 8. Alla pratar Stockholms höga priser. Uddevallas bostadsrätter, visserligen från en rejält lägre nivå, har stigit 99,3 % på fyra år! Motsvarande siffra för Stockholm är 43%....Tror inte detta stannar i Stockholm.

  Någon som har motsvarande högre siffror att redovisa för sin stad...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alingsås ligger nog bra till i rekord prisökningstakt.

   Radera
  2. Vad som händer när det går från överskott till brist. Lika snabbt tillbaka när det visar sig att bristen var artificiell (när staten/kommunen slutar betala hyra till diverse migranter).

   Radera
  3. Jag köpte en bostadsrätt i Skoghall våren 2013 för 206000kr, sålde förra hösten för 395000.

   Radera
  4. Den prisuppgången berodde ju självfallet på att det är en sådan stark inflyttning till Skoghall, eller hur? Det kan omöjligen berott på extremt låga räntor för att låna pengar...?
   Den sjuka prisutvecklingen i Båstad, Gotland, Falsterbo och andra attraktiva semesterområden berodde säkert också på den mkt starka inflyttningen...
   Kanske att det så sakteliga går upp ett ljus för de som ältat i 15 år att prisuppgången är en följd av den starka inflyttningen. Fel, fel, fel...den beror på att det är nästan gratis att låna pengar!

   Radera
  5. Ni får tänka på att det kommer flera busslaster med människor till Alingsås varje dag som alla vill bo på hippa kvarteret (vad det nu heter) och dricka öl, äta plankstek och ha en såndär fin sotarmössa.

   Radera
  6. Min sambo lämnade in en intresseanmälan på ett objekt i Alingsås för några dagar sedan. Idag ringde de och ville att vi skulle komma på söndag, vilket vi inte kan (p g a resa). Hon var angelägen och blev väldigt besviken när vi sa nej. Min sambos kommentar: Det har aldrig hänt tidigare att någon ringt på en intresseanmälan. De måste vara mycket angelägna.

   Radera
  7. Carmania (eller någon annan): Vad menar du? Kommunerna ska väl accelerera sina inköp av bostadsrätter. Någon annan lösning har de ju inte.

   Radera
 9. Skal bli kul när 27-årigt "mäklaryngel" får gå till AF och tvingas typ köra buss.. :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja typ buss! Det skal bli jättekul för mäklarynglen!

   Radera
  2. Ogillar starkt dessa typ av hån av vissa yrken. Vad är det för fel på att köra buss? Skulle lätt kunna tänka mig att ratta långfärdsbussar, lastbilar eller tåg om jag hade valt ett annat yrke.

   Radera
  3. Håller fullständigt med om att ogilla hån av yrken (och min ovanstående kommentar är naturligtivs 100% sarkasm om det är otydligt). Bostadsbubblor/kreditbubblor etc är uppenbarligen ett känsligt ämne och många verkar gärna vilja få ge uttryck för sin skadeglädje nu när dessa slutligen sviktar. Ok så långt. Men det är definitivt ett lågvattenmärke och pajasaktigt att uttrycka sin skadeglädje genom att nedvärdera hela yrkeskårer eller kalla någon "yngel" etc.

   Radera
  4. Finns en del unga snorvalpar som behöver komma ner från sina höga hästar, minska sin lyxkonsumtion och kanske göra lite verklig nytta , kavla upp de vita skjortärmarna och bli skitiga om händerna!

   Få lämna tillbaka "liiisingbilen" , börja åka socialsnöre och No more "mäklarbrickor" på Stureplans trendiga inneställen alltså!
   ;-)

   Radera
  5. @Tim !

   VISS skillnad på om man VÄLJER att göra något eller om man TVINGAS (får ett erbjudande man inte kan motstå) till det !

   Mäklare är väl inte de som lade ner den största "energin" och viljan i skolan precis... utan bara var ute efter att göra så mycket pengar som möjligt med så liten egen insats som möjligt... ;-)

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. BREAKING NEWS! WOW! RASET ÄR ÄNTLIGEN HÄR! HIPP HURRA NU SKA DE FYNDAS!
  Inväntar svar från boprisoptimisterna Stefan Östergren och Toni Visjnic (ursäkta stavningen)???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är jag så jävla otydlig?
   Jag har hela tiden varit väldigt tydlig(?) med att priserna kommer att vända ner i år (Stockholm).
   Men visst, helst ska man väl stå med en megafon och skrika RAS för att få ryggdunkningar från kommentatorerna.

   Radera
  2. Enligt Husmask är nu pris/kvm Sthlm innerstad 85 tusen SEK.
   Med ett skuldkvotstak på 5 ggr brutto blir det en svag ekvation med tanke på bruttolönerna och beloppet som ska lånas.

   Radera
  3. Så i princip är vi tillbaka till sommaren 2016 prismässigt (innerstad Sthlm).
   Ingen boost har skett sen dess vad gäller bostadskostnaderna då räntan i princip inte har rört sig en meter. Så fullt naturligt att priserna vänder ner med tanke på ränteläget samt skuldkvotstaket i området.

   Radera
  4. Frågan är om det existerar någon större spekulationsmarknad bland nybyggen osv, som skulle kunna leda till att folk faktiskt gör förluster och stämningen blir sur.

   För "vanliga" köpare är denna nedgång inte särskilt allvarlig, ännu.

   Radera
  5. Instämmer i nedanstående, alla dessa excelryttare utan koll på verkligheten:

   https://twitter.com/Borsredaktion/status/927587060160049153

   Radera
  6. Jag ser inget ras i Göteborg, Mr Perfect. Hade jag varit en bostadsprisoptimist hade jag väl köpt för länge sedan.

   Radera
  7. Toni har väl tvärtom hört till skaran som anser att priserna är absurda?

   Radera
  8. Göteborg ser "robust" ut, medan Malmö och Stockholm är "ner" sett över en tremånadsperiod enl husmask. Blir intressant att se om vi får en riktig trend eller om nåt annat händer.

   Radera
  9. Om det är dyrt eller inte beror ju självklart på vad man har för inställning till lån och ägande. Det får man ju själv fråga sig. Jag hör till den skaran människor som ogillar lån och beroende. Köper jag något på lån vill jag ha en rimlig möjlighet att betala tillbaka det utan att rucka på min livskvalité och då tycker jag att bostäder är aningen övervärderade jämfört med andra länder med liknande lönebild. Tycker man likt Stefan att boende är billigt och förmånligt i Sverige jämfört med andra länder givet att man inte har för avsikt att betala tillbaka sitt lån så är inte prisnivån särskilt hög jämfört med andra länder då driftkostnader antagligen är lägre i Sverige. Jag har respekt för det resonemanget men jag agerar dock utifrån min egna uppfattning av prisläget och det är med andra ord att det är lite för dyrt i Gbg i alla fall.

   Radera
  10. Så här kan man också resonera:

   https://twitter.com/TureMasing/status/925697861286793216

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Lyssnar när jag kommit "hem" (mitt hyrda hem).

   Radera
  13. Har inte hunnit lyssna själv men Syding är en man med grymt track record.

   Radera
  14. Jag tappade allt förtroende för de där jepparna när det började yras om att "din bostad kommer fortfarande öka i värde men du kommer inte kunna sälja den för det priset" och så något om Schrödingers katt. Marknadsvärdet måste väl ändå bestämmas av priset. Det är det enda vi kan ha som gemensam referens.

   Radera
  15. Om du med de där jepparna menar Syding kan jag berätta att det är Sveriges kanske framgångsrikaste hedgefondförvaltare genom alla tider.
   Lite ödmjukhet kanske även fast man inte håller med.

   Radera
  16. Stefan, du förnekar dig aldrig!! Du går banne mig i varenda fälla som finns. Denna gång den klassiska "appeal to authority". Alltså, att denna Syding är en duktig hedgefondmäklare betyder inte att han därför är expert på allt som rör ekonomi eller har rätt i allt. Sväljer du blint allt du hör från en auktoritet? Bemöt mitt argument istället! Om Syding säger att bostadspriserna kan "ticka upp" med 8% om året, men att det kommer att vara omöjligt att hitta köpare till de priserna, sväljer du bara det resonemanget? Hur sätts priserna utan avslut?

   Radera
  17. Lugna dig Sandow, jag har inte lyssnat på programmet och länken var inte till dig iom att du inte tål oliktänkande.

   Radera
  18. @Stefan: Ok nu har jag lyssnat på länkad soundcloud. Med andra ord tjänar man på att vänta in ett boprisfall ifall man sitter med ett stort sparande och tror att man inte är beroende av något banklån för att finansiera köpet och i annat fall gör man som alla andra. :)

   Radera
  19. Så hur ska ni ha det!?!? Går priserna upp, ned eller sidleds?
   Är för fan med o budar på ett hus igen.

   Radera
  20. @Mr Perfect: Det enda vi vet om framtiden är att vi inte vet något om framtiden. Man kan dock förbereda sig för olika utfall på marknaden. Har du hittat ett hus som känns prisvärt idag behöver du ju inte vänta. Ett hus är oftast en långsiktig lösning på ett boende och utgör därmed lägre risk kontra ett lägenhetsköp där man oftast har för avsikt att bo en kortare period än i ett hus. Tror du på en krasch och har pengar nog att casha ett hus efter en eventuell priskorrigering kan du väl avvakta och se men annars får du gå på magkänsla.

   Radera
  21. Jag tippar 1X2
   1 för upp i vissa områden
   X för stillastående
   2 för sjunkande i andra områden.

   Radera
  22. En eloge till Stefan och Toni, ni ger alltid klockrena analyser till skillnad från dysterkvistarna som bara går och hoppas på en nedgång styrd av känslor.

   Radera
 12. Sverige - Världen är större än "Stolleholms" innerstad och dess navlar - Stureplan och Södermalm.. ;-)

  Intressant insändare i dagens "Sydsvenskan"!

  https://www.sydsvenskan.se/2017-11-03/ungdomar-var-beredda-att-kopa-nar-bubblan-brister

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är när man läser sånt där som man förstår varför lokalpressen är i kris.

   Radera
  2. Vad menar du? Att sydsvenskan är lokalpress? Som DN då?

   Radera
  3. Ja det är lokalpress i ankdammen Sverige där varenda tidning ska pissa in sitt revir.

   Radera
 13. Det intressanta med att proppen nu går ur bomarknaden är att bieffekterna av partyekonomin som helt var uppbyggd kring bolån och sms-lån kommer att synas omedelbart. Jag har sagt att julhandeln kommer att falla redan i år. Julhandels-index är en bra värdemätare, likaså nybilshandeln, då de ger avtryck direkt. Resemarknaden kommer också att falla, men där kan viss eftersläpning ske, eftersom många vinterresor redan är bokade och betalda. Jag har också sett att hösten varit trög för konst och antikviteter på de stora auktionshusen.

  Nu visar det sig att Svenssons rikedom och det rika Sverige består av ett gigantiskt skuldberg. Arbetslöshet och tråkigheter är att vänta. Dags att gå ur SEK nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Retail går dåligt world wide så det är bara en tidsfråga innan så är fallet även i Sverige.

   Radera
  2. @dr syn: men det har väl aldrig sålts så många nya bilar?

   Radera
  3. Dr Syn: Äntligen någon som förstått saker och ting...det är precis så det är. Effekten kommer med viss eftersläpning. Gå ut på stan en fredagkväll i Sthlm så märks ingenting ännu. Där spelar orkestern fortfarande på övre däck...
   I alla konjunkturtoppar slår bilförsäljningen rekord. Det vänder ner nu. Det ser farligt mörkt ut för Sverige...

   Radera
  4. @Lotta

   Jag har inte sett några siffror, men biltillverkarna skräddarsyr ju alla bilar idag allteftersom beställningar kommer in, och det brukar ta 4-8 veckor innan leverans. De har inga lager av färdiga bilar. Sedan kan det ju också vara så att viss eftersläpning kan ske även här, om folk som köpt bostad för 5-8 år sedan anser sig ha råd att belåna bostaden för att köpa bil. Senast till våren kommer vi dock garanterat få se en dipp i nybilsförsäljningen.

   Jag såg att Bukowskis hade c:a 25% återrop på sin Contemporary Art & Design nu, vilket är högre än normalt. Många av de objekt som såldes, gick dessutom för 20% under utropspris.

   Radera
  5. Enligt säker och insatt källa står Porscharna kvar i bilhallarna sedan ett år tillbaka. Försäljningen går väldigt trögt...

   Radera
  6. Tittade tillbaks på bilstatistiken från slutet av 80 början 90. Tog ett tag, men när raset kom var det brutalt. Källa Bil Sweden. Det tog 14 år innan det var i närheten av samma nivå. Och nu blir det värre. Jobbade hos en bilimportör vid den tiden. Det var inte kul.

   År Totalt
   1988 343 963
   1989 307 104
   1990 229 899
   1991 188 288
   1992 154 173
   1993 124 434

   Radera
  7. En annan anekdot från finansvärlden.
   Idag nådde Nikkei-index ATH. Senast det begav sig var 1992 så där tog det 15 år.

   Radera
  8. Prisindex har en bra bit kvar, Stefan. Peak var väl 40k mot 23k idag.

   Radera
  9. Ja jag vet inte riktigt hur de räknade på Bloomberg imorse.
   Var en headline i sändningen.

   Radera
  10. Om man låtsas som att historien började 1992 så är det sant. Index var dock rejält mycket högre 1989.

   Radera
  11. Precis. Vi glömmer ATH, säkert jag som hörde fel innan morgonkaffet.

   Radera
  12. Intressant det där med bilarna. Jag minns tydligt att "alla" skaffade ny bil 1988-89. Det var ett väldigt pratande i klassen om vilka som hade bäst bil - jag gick i femman då. Långt in på 90-talet så kunde man slå vad om att de volvobilar man såg i trafiken var 88-or, och vara närmast säker på att vinna. Volvo 740 och 760 var inga billiga bilar.

   Jag tycker det är likadant nu. Alla kör omkring i skitfina bilar som jag inte förstår hur de har råd med. Mitt tips är att de egentligen inte har det.

   Radera
  13. Stefan! Hur har du det med huvudräkningen? Det har väl gått 25 år sedan 1992?

   Radera
  14. Ja fy fan, jag tror fortfarande det är 2007.

   Radera
  15. "Bästa oktober någonsin för nya bilar!"
   http://www.bilsweden.se/statistik/nyregistreringar_per_manad_1/nyregistreringar-2017/basta-oktober-nagonsin-for-nya-bilar

   Radera
  16. När det gäller Bukowskis. Ja, det verkar stämma. Min dotter håller på att etablera sig inom skrotbranschen - och det går onekligen sisådär. Trots att det är miljövänligt.

   Radera
  17. Att vara nyexad 93/94 var som att få se sina studier kastade på sophögen och värdelösa !

   Samma erfarenhet av krisen 02/03...
   Ligger fortfarande efter karriärmässigt pga detta...
   :-(

   Radera
  18. Bilköpen går i 10 - 13 års cykler. 88 var ett stort år ja och likaså var åren runt milennieskiftet också stora bilår med många nya registreringar.

   Nya bilar köps för det mesta av företag om det nu inte rör sig om VW Golf, Opel och Skoda som mest köps av privatpersoner.
   Efter tre år går "liiiising"kontrakten ut och bilarna köps nu beg av privatpersoner som behåller dem i sin tur i 3-6 år. Efter ytterligare några år på vägarna börjar de blir mogna för "burk-bil-marknaderna" vilka finns på grusplaner med kulörta vimplar , banderoller mm.

   Radera
  19. Konst och antikvitetsmarknaden föll samman samtidigt som börs- och bostadskraschen i början av 90-talet. Den är ett tecken på recession, då det främst är välbeställda (i relativ mening) som handlar dessa objekt.

   Radera
  20. Kreti och pleti kan ingenting om konst och skulle aldrig ens överväga att hänga upp en litografi av Andy Warhol för en halv mille på väggen. Låt gå att de inte ens har råd.

   Radera
 14. Pratade med en mäklare från Västerås. Hon berättade att det nu kan vara tomt på visningarna (både BR och hus). Denna förändring skedde i princip över en natt, från att det tidigare varit minst 15 pers, till att ingen alls dyker upp. Intressant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ett par kollegor som har rätt attraktiva BR som är ute till försäljning, ganska tomt på visningarna.
   De kommer mest troligen inte få sålt, iaf inte till det pris de vill ha.

   Helt plötsligt på min ort finns det ett överutbud av beg. BR addera till det nyproducerade BR i det lite lyxigare segmentet där mkt inte blivit sålt (under 50 %) i en marknad som bara för ett tag sedan var stekhet.

   Radera
 15. jag undrar om någon vet hur detta påverkar/kommer att påverka svenska bankers bostadsupplåning på den internationella marknaden?
  Om värdet på bostäderna sjunker framöver borde detta uppfattas som en svaghetssignal utomlands och i sin tur resultera i högre ränte-/obligationskostnader för de svenska bankerna vilka i sin tur vältrar över detta på bolånekunderna?
  Vad Riskbanken sätter för ränta blir i det perspektivet inte avgörande.
  Svenska politiker kommer att få svårt att underlätta för bolånetagarna.
  Eller kan någon förklara för mig hur det fungerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt (obs generellt) är bostadsräntan ca 2% över reporäntan.
   Nedan ser du läget 2008 då reporäntan per 2008-09-10 var 4.75 och bostadsräntan var 6.75%. Nu var detta inte svar på din fråga men reporäntan påverkar mer än vad vi kanske tror.
   http://www.riksbank.se/sv/Rantor-och-valutakurser/Reporanta-tabell/2008/

   Radera
  2. RB kommer självfallet inte att vilja höja räntan när bobubblan spruckit (även om inflationen tar fart pga kronans försvagning).
   Men frågan är om inte bankerna ändå tvingas höja räntan mer än 2% över diskontot pga de utändska upplåningen?

   Radera
  3. Om vi antar att bostadsobligationerna sjunker i värde (räntan stiger) kan vi anta att Riksbanken höjder reporäntan vare sig de vill eller inte. Då har de dessutom ett eventuellt alibi i stigande inflation.

   Radera
  4. Som tur är har säkerställda obligationer hos de svenska storbankerna än så länge väldigt låg risk (hög "overcollateralization"). De handlas fortsatt till cirka 0% ränta.

   Radera
  5. Tack för klargörande
   Då förstår jag bättre varför Göran Persson framför förslag på minskade ränteavdrag
   Man räknar med att räntehöjningar kommer att ske snart vilket innebär minskade skatteintäkter för staten

   Radera
 16. Ja det du nämner om de utländska bankernas prissättning på pengar till de svenska bankerna kan bli den stora bomben. Därmed sitter svenskar inte längre i förarsätet utan utländska banker som vill ha betalt för sin ökade risk.

  SvaraRadera
 17. Kanske något mer att oroas över.
  Brentoljan snart uppe i 65$/fat
  Dollarn fortsätter att stiga.
  Euron på väg mot 10:-
  Sverige är ju som bekant, inte bara ett exportland, utan även ett importland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En snackis på marknaden är att om oljepriset når 70 USD kan inflationen eventuellt komma igång.

   Radera
  2. Inflationen är redan i gång med bensinen över 14 kr. Dessutom vet alla som handlar mat i stora lass att priserna stigit MER ÄN 3 procent de senaste månaderna. Mycket mörkas för att Riksbanken skall slippa ta räntebeslutet. Det kommer naturligtvis sluta med kollapsad krona och importerad inflation och räntehöjningar. Bostadsfordringarna ligger på utländska händer till stor del och när dessa skall omsättas kommer de kräva högre ränta så småningom. Risken har ökat.

   Radera
  3. "Högre matinflation i korten. Axfoods prognos för matprisinflationen helåret 2017 justeras upp något till "kring 2 procent". Tidigare prognos var en inflation inom spannet 1-2 procent."

   Men ja, du vet säkert bättre än handlarna själva.

   Radera
  4. Kanske bäst att jag klargör att 70 USD är en snackis internationellt och inte i Sverige (gällande inflation).

   Radera
  5. Har skrivit det tidigare här. Jag tror man tar bostadskraschen genom att låta svenska kronan förlora värdet och helt enkelt inflatera upp priset på alla andra tillgångar och varor.

   Radera
  6. @Tim: Det du nämner har mina civilekonomkompisar tjatat om länge att det inte finns något att oroa sig för då värdet på kronan kan skruvas ner och lönerna därmed ökar som ett resultat av det och i kombination med påtvingad amortering betalar man av 50% av skulderna ganska snabbt. Hur det sedan i praktiken går till vet jag inte. Nämner bara vad jag hört folk som pluggat 5 år på handels säga.

   Radera
  7. Med all respekt tror jag dina civilekonomkompisar har fel.
   Det säger jag med en hygglig ekonom utbildning i ryggen och 25 års praktisk erfarenhet.

   Radera
  8. Det dina civilekonomkompisar säger är ungefär samma mantra man fick höra 1989 innan kraschen kom. Verkar vara samma propaganda de blir matade med på handels nu som då. Teorier som inte fungerar i praktiken.

   Radera
  9. Så vad tror du kommer inträffa, Stefan? Ifall skiten träffar fläkten och vi hur osannolikt det än låter får en ekonomisk kris (lågkonjunktur) och ett boprisfall som ett resultat av detta. Faller inte SEK i värde?

   Radera
  10. USD söker sig sannolikt upp mot 11 SEK igen.
   Dock kommer löneökningarna inte vara i närheten för att kompensera värdeminskningen på diverse tillgångar.

   Radera
  11. Så om man kör 100% amerikanska räntefonder så stiger dom som ett resultat av SEKs värdeminskning devalvering eller tänker jag fel? Tror du på utfallet då? Hur gör du själv för att säkra värdet på ditt sparande i SEK?

   Radera
  12. Fråga 1 Ja. Fråga 2 Ja någon gång i framtiden. Fråga 3 Är tyvärr ur alla utländska innehav. Trodde på en kort sättning på världsbörserna vilket var fel.

   Radera
  13. Ok tack för svar. Hur tänker du nu kring framtiden? Väntar du fortfarande på en sättning? Om du nu är ur alla utländska innehav och tror på en sättning, är det inte då en bra idé att istället ta att ta en förhållandevis låg risk genom att köpa räntefonder men som kan stiga rätt bra om kronans försvagning fortgår? Iofs kan det ju även gå åt andra hållet även om sannolikheten är lägre då Ingves sitter vid rodret.

   Radera
  14. Jag försökte vara "smart" och tima en kortsiktig nedgång.
   Var så klart idiotiskt så här i efterhand då marknaden är urstark men kändes rätt just då. Sen var tanken att köpa tillbaks nu i mitten på november och behålla till slutet på april (normalt en stark börsperiod tidsmässigt).
   Som så ofta visade sig teori och praktik inte riktigt komma överens även denna gång.
   Din tanke om US-dollar-räntefond är så klar korrekt om du tror på en framtida kronkraschen. Dock kan man få vänta väldigt länge på att det blir verklighet och då har man säkert tröttnat och sålt av :)

   Radera
  15. Jag tänker snarare på en "parkering" av sparandet till en låg risk med ambitionen värdebevarande.

   Radera
  16. Förstår din tanke och den behöver inte vara fel.
   Dock har även US sina problem liksom alla andra länder så inget är säkert att det blir ett värdebevarande.

   Radera
  17. Håller med om att det är svårt men tänker att det måste finnas ett ok sätt att bevara värdet på sitt sparande till en hyfsat låg risk. Diversifiera med räntefonder i olika valutor, lite guld/silver, 20% globalfonder...Något i den stilen..

   Radera
  18. Helt korrekt Toni !
   UNDVIK spekulationer och satsa på värdebeständiga tillgångar... Tråkigt ? Ja visst emn skrattar bäst som skrattar sist!

   Eller hur boo.com ? ;-)

   Radera
  19. Vad är det för spekulationer man ska undvika då Bengan? :)

   Radera
  20. Tja, spekulativa (och knepiga) papper, derivat o liknande...
   Spekulativa fastighetsaffärer - "BR i Stockholm kan bara gå upp !"
   Plastinbakade diamanter, Bit-Coin, aktier i "framtidsbolag" men med skralt kassaflöde ( vi som var med under dot-com eran VET !) mm.

   Nej, gamla tråkiga aktier i mogna branscher och med hög utdelning kan man köpa om man har ett bra boende ordnat ! Ett boende som inte är på "marginalen" och som man måste gå ifrån om räntorna höjs det minsta. Samt inte minst en stabil värdebeständig valuta och inte en sådan som SEK som kan "lekas bort", köras upp eller ner av Soros & Co, F!-, grönsaks eller kommunist-kommunister!

   Radera
  21. LOL. Ja men dessvärre kategoriseras nästan ingen som köpt bostad dom senaste 3 åren in i icke räntekänsliga hushåll. Alla valutor är ju designade att minska i värde med åren. Skillnaden är bara att vissa kan man känna lite mer tillit till (USD, CHF). Tycker du också att köpa räntefonder i dessa valutor är ett OK sätt att bevara värdet? RB kommer ju ändå alltid vara sist ut med att höja räntan.

   Radera
  22. Man kanske inte skulle köpt så dyrt över sin egentliga betalningsförmåga eller också inte alls ! Bankerna skulle varit mer "töntigt konservativa" och heller inte låtit "kreti-och-pleti" låna... ;-)

   Stora stabila valutor med historiskt data på värdestabilitet ja!

   Radera
  23. Om vi får en bokrasch så är det nog snarare den som ger oss en lågkonjunktur än tvärtom...
   Vi är fler som väntar på den amerikanska börsens nedställ....OM Trumpen inte får igenom sina skattelättnader så lär vi se ett nedställ deluxe...

   Radera
  24. Personligen föredrar jag att ha mina besparingar i samma valuta som mina utgifter (eller ja, aktier i mestadels svenska företag i alla fall). Tror aktier på lång sikt är en bättre hedge mot inflation än obligationer. Men visst, behöver man pengarna inom fem år är det kanske bättre att satsa på sparkonton eller räntepapper.

   Minns så väl en gammal finländsk bekant som 2001 sålde euro och köpte dollar, "för euron kommer att krascha". Euron stod då i 0,9 dollar per euro och valutakurserna rörde sig åt precis motsatt håll. Det är svårt att spekulera med valutor.

   Radera
  25. @Bengt: Ja men du vet hur det funkar i samhället som vi lever i. Är det en som lånar mycket är det individens problem. Är det många som lånar mycket så är det samhällets problem. Jag tror att vi har fastnat i det sistnämnda och många förlitar sig därmed på inflation med löneförhöjning och lånar på så mkt dom kan. Staten löser ju ändå allt.

   Vilka valutor syftar du på då? Det är väl bara USD som kan kvala in på det eller? EUR har inte funnits särskilt länge. CHF står ju väldigt starkt nu och har gjort sen några år tillbaka.

   Först funderade jag på att växla pengarna till USD men då förlorar man ju rätt mycket på växlingskursen. Är RF det säkraste sättet att exponera sig mot utländska valutor?

   Radera
  26. Bankerna har för övrigt mer kapital och bättre säkerheter nu än 2008 eller 1990. Vi får se om bostadskraschen blir djupare än 1990, för det är vad som krävs om det ska bli rejäla kreditförluster.

   Radera
  27. @JP: Tolkar ditt svar som att du tror på en B-krasch? Vad triggar den då? För tillfället är det ju psykologiskt som brukar övergå till en känsla av "äsch det kommer inte hända något" om ingenting händer d.v.s. om boräntorna inte rör sig uppåt.

   Radera
  28. Jag tror priserna kommer gå ner något i Stockholm (ungefär som de redan gjort). Jag har ingen aning om hur mycket. Göteborg kanske lite grand, medan jag tror Malmö/Lund/Helsingborg nog ligger på ungefär samma nivå. Än märks inget dramatiskt här nere i alla fall, budgivningarna tuggar på som vanligt, kanske har det gått ner lite i Malmö dock. Ingen dramatik ännu.

   Men jag har absolut ingen aning om vad priserna kommer att vara om 1 eller 5 år. Däremot, om 10-20 år är priserna nog högre på många ställen, om inte annat så på grund av inflationen. Jag hoppas att de reala priserna går ner, men det skulle också kunna bli så att vi får ett plötsligt stopp på nybyggnationen, och det skulle i så fall kunna hålla priserna uppe.

   Riksbanken räknar med en liten prisuppgång, skulle vi få en större bostadskrasch så är det möjligt att riksbanken håller räntorna låga längre än vad som annars vore fallet, vilket i sin tur delvis kompenserar fallet.

   Vi får se vad som händer kommande månaderna.

   Radera
  29. Minnena av 20-talets hyperinflation i DE och efterföljande politiska omvälvningar lever kvar och det skall MYCKET till för att ECB skulle tillåta att € blir en "skvalpvaluta"...
   Lägg sedan till det faktum att när vanliga människor i DE blir "arga" och går ut och "promenerar" så kan vad som helst hända !!

   Radera
  30. @JP: Göteborg känns inte jättehett längre. Man märker av att hetsen i budgivningarna och megaintresset för nybyggnadsprojekt har avtagit. Om det sedan genererar bud under startpris eller inte får tiden utvisa. Tror dock mer på scenariot att politikerna och byggbolagen sviker ungdomen och nybyggnationen avtar och byggbolagen siktar in sina resurser på mer infrastrukturprojekt.

   @Bengt: Men som Svensk kan man ta vilken skit som helst? ;)

   Radera
  31. Toni: Jepp, men en hel del projekt är antagligen redan igångsatta. Man säljer de garanterat hellre med rabatt än att låta de stå osålda (eller så hyr man ut dem). Det _skulle_ kunna bli en "utbudschock" 2018/2019.

   Jag tror dock som du att man är rätt orolig av sig i byggbranschen och kan tänka sig ställa om och avbryta projekt.

   Radera
  32. I övermorgon är det den 9:e November.. Ett historiskt intressant datum ur flera synvinklar... Inte bara det faktum att då har "MUREN" varit borta i lika många år som den var rest !

   https://www.youtube.com/watch?v=eMnGEalDUk4

   https://sv.wikipedia.org/wiki/9_november

   Radera
  33. @JP: Ja, projekten som redan är igångsatta kommer ju att byggas och går det segt att sälja får man locka med 6 månadshyror samt möbler för 25 000 kr som 2012 i GBG området nya kviberg....Då var det inte lätt att få sålt 2orna för 1 295 000 kr....Fram till nu har dom gått för 2,5-3,0 miljoner vanligtvis och utan att behöva erbjuda några fria månadshyror eller möbler. Då tänkte jag att det var lugnet före stormen och att det snart kommer krascha ännu mer men då hade jag fel. :)

   @Bengt: Sälja din egna del av muren till Donald? :P

   Radera
  34. När försäljningen av lgh gick "trögt" i Hammarby Sjöstad lockade man med att det ingick en Toyota Prius.. gamla modellen..

   @Toni: Min del av MUREN pryder sin plats i bokhyllan och historiska artefakter säljer jag INTE ! ;-)

   Radera
 18. Spännande. Får se om det håller i sig.
  Alla köpt popcorn? Vilken sort rekommenderar ni? Har popcornmaskin faktiskt.

  @Doktor Syn: Dessa effekter borde även väl märkas nu eller smart (om detta håller i sig) på Blocket och andra ställen där beg prylae säljs. Lyxvaror som egentligen inte är livsnödvändiga som diverse Full-Frame kameror, optik, plattor och gaminglaptopar och sådant bör finnas till försäljning.

  En sak jag funderar på är om detta kommer synas i relationsstatistiken.

  Som det är just nu gissar jag att hushåll kommer sitta still och vänta. Alla försöker vänta ut varandra men det gör att ekonomin fryser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så att lyxvaror snart når pantbanker, auktionshus, kronofogden, Blocket, Tradera osv. Så var det efter bubblan i början av 90-talet och så kommer det nu också. Bostadsmarknaden måste ned ytterligare först, och vi är inte riktigt där ännu. Nu har fasen av återhållsamhet i spenderandet precis börjat.

   Radera
  2. Folk tenderar att hålla på saker in i det längsta i kristider, pga att man inte vill sälja för billigt (läs med för stor förlust). Det brukar ta ett tag innan folk accepterar nya (lägre) prisnivåer. Priserna på bomarknaden måste först ned, och räntorna upp, till nivåer där folk tvingas sälja.

   Radera
 19. Pocornen är slut på ICA. Köp inhemskt. Friterade Blomkålschips-

  SvaraRadera
 20. Eller skippa pås popcorn och köp ett kilo popcorn för 18 spänn räcker väldigt länge. Några öre per portion :-)

  SvaraRadera
 21. Så då vet vi att blodet börjat flyta i Stockholm, någon som har hört några anekdoter från Göteborg?

  SvaraRadera
 22. Det fattas akut 15 000 bostäder bara här i Jönköping, enl våra lokal-politiker och tjänstemän. En otrolig bostadsbrist i vår stad. Så här sitter man säkert :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. att vilja bo och ha råd att bo är två olika ting. I sthlm är det slut på tillräckligt kreditvärdiga köpare. De finns inte. Hela söderförort översvämmas av nybyggen till dyra priser. De som har pengar vill inte bo på en åker i Haninge.

   Radera
 23. Vad bra, då blir det billigare för politikerna att med våra skattepengar köpa lägenheter åt polygamistbabbar med 20 barn. En triumf för allas lika värde!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker ju dock att man kan sluta hyckla och ta ansvar. Vill man föra den politiken som dom fört får dom ju ta ansvar för boendet utifall att ens nytillskott har en oförmåga att matcha näringslivets krav alternativt om näringslivet har satt upp onödigt höga trösklar för dom som vill/kan vara till någon hjälp. Antingen tar man inte människor och förklarar anledningen till det eller så tar man emot dom och löser problemen.

   Radera
  2. Begagnade husvagnar duger åt dem.

   Radera
  3. Precis, samtliga flyr ju för sitt liv, är ju åtminstone den officiella versionen och därmed den vi måste gå på. Menar inte att det är så ypperligt trevligt att bo i en begagnad husvagn, men det bör ju vara trevligare än att tvingas stanna i livshotande krig.

   Radera
  4. En spark i röven ut ur landet duger bättre.

   Radera
  5. Det är ju politikerna som bjudit in dom. Inte deras fel. Dom flesta på jordklotet hade agerat på samma sätt. Vem vill bo i Turkiet om man kan leva mkt bättre i Sverige/Tyskland.

   Radera
  6. Inte vårt fel att vi måste ta tillbaka landet heller. De hade agerat på samma sätt i sina hemländer om européer hade koloniserat dem. Robert Mugabes politik i Zimbabwe är ett bra exempel om än väldigt kontraproduktivt för de själva.

   Radera
  7. Dom är ju inte problemet. Problemet är ju systemet vi har som tillhandahåller välfärd men samtidigt saknar långsiktiga lösningar för integration i samhället med egen försörjning.

   Radera
  8. Whatever. Välfärdsstaten var ett nationellt projekt. Dess dagar är räknade, mycket på grund av massinvandringen. Finns ingen integration i världen som kan råda bot på konsekvenserna av massinflöde av kulturellt och utbildningsmässigt inkompatibla personer.

   Radera
  9. @Isak: Det är sant ifall oviljan saknas från båda sidorna d.v.s. både från dom som kommer hit och svensken. När någon redan är här och har papper för att stanna måste man se till att integrera dom som vill i alla fall eftersom det tjänar båda parter på. Har en känsla av att många klagar på att det inte är möjligt att integrera utlänningar men samtidigt tycker det är rätt att dom inte får samma möjligheter p.g.a. bland annat diskriminering p.g.a. namnet. Näringslivet kan ju självklart fortsätta med det i dom fall det diskrimineras men man ska komma ihåg att fakturan ändå kommer att betalas av en själv i slutändan.
   Att integrera kulturellt ser jag inte som nödvändigt. Det räcker med ömsesidig respekt. Vill man inte fira jul bör man inte behöva tvingas fira jul men kommer man hit och tycker att andra inte bör få fira jul t.ex ja då har man ett problem i en helt annan storleksordning.

   Radera
  10. Då är det alltså det jag skrev sant. Case closed.

   Radera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Dags för staten att gå in och trycka upp priserna genom direkta köp av bostäder som kan användas till bostadslösa nyanlända. Inte en chans att bubblan får spricka. Inte en chans.

  SvaraRadera
 26. Hållit på summerat utifrån hemnet/boolis siffror i excel, ser en nedgång på 10% för nov jmf med augusti toppen, dock inte mer för sthlm kommu, länet är värre som ni säger. Har inte kommit in så mycket från innerstaden än, ligger ju många små objekt och slår mot 100 tusen gränsen när de väl kommer in. Ca en tredjedel av alla pågående budgivningar just nu i innerstad är små lyor. Så man får nog avvakta avslutsdatum där innan man kan fastställa på riktigt. (Augusti var ju som tidigare någon sa, en del småobjekt ute mer än de som kommit in nu för november iaf).

  SvaraRadera
 27. Inte ens den magiskt svenska politiska brainfartem att diskutera framtida chans att slippa vinstskatt har bromsat avsluten, det är ju det som är det märklig och jag tycker inte det är konstigt att det är det sjukaste mäklaren har sett oavsett ålder.

  Vi borde inte ha så här många avslut. De som bor i innerstaden borde inte spontant acceptera en halv miljon i rabatt. Det borde bli tvärstopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljer till varje pris för att???

   Radera
 28. 40talisterna står fortfarande som bovarna inom allt.
  Rivet åt sig allt inom politik pensionsvillkor och bovilkor.
  40talisterna är gänget som har ställt till det omöjliga för kommande generation.
  Egensinniga jävlar som har tagit upp allt utrymme under en period på minst 20 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju dom som byggde Sverige i en tid då produktiviteten låg på en typ 5 ggr lägre nivå och på den tiden då man kunde bjuda sin husläkare på en flaska dålig whiskey i utbyte mot en 3 månaders sjukskrivning ifall man kände att man ville ta det lugnt lite.

   Radera
  2. 40-talisterna tror att dom byggde Sverige men faktum är att dom gick i blöjor när deras föräldrar byggde landet.

   Radera
  3. Två världskrig, ett sönderbombat Europa och ett fattigt Kina i kombination med en helt intakt svensk industri byggde Sverige. På den tiden trodde man väl att framgångssagan skulle fortsätta i all oändlighet men resten av världen har ju kommit ikapp.

   Radera
 29. Kollade lite slutpriser på Hemnet. Fattar inte var nånstans priserna gått ner, förutom nyproducerat då.

  Lite tidigt att öppna skumpan tror jag.

  SvaraRadera
 30. Nu är det ju långt ifrån alla slutpriser som publiceras på hemnet, bara dessa då "både säljare och köpare godkänt att slutpris publiceras". Dvs typ sällan. Booli ger en bättre bild om än inte komplett vad gäller br.

  SvaraRadera
 31. Nu har prisfallet krympt ihop till ca 10% i Stockholms kommun sedan toppnoteringen i slutet av juli om man tittar på veckovisa avslut (kl 21:44, 7:e november). Detta kommer med all säkerhet att fluktuera kraftigt i och med att allt fler avslut redovisas för denna vecka men differensen med bloggens siffror visar hur tramsigt (och eventuellt oärligt) det är att göra prisjämförelser med så få avslut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och prisfallet i Stockholms innerstad har avbrutits helt enligt veckans siffror (än så länge) på husmask och priserna är uppe på samma nivå som i slutet av september. Det är dock helt orimligt att dra några som helst slutsatser av denna utveckling baserat på så få avslut (annat än att det är orimligt att dra några som helst slutsatser baserat på så få avslut).

   Radera
  2. Öh, nej. Idag 84975:- SEK i snitt. Slutet september 92 110:- SEK i snitt.

   Radera
  3. Husmask ligger lite efter booli.se. Två väldigt höga slutpriser i innerstan gör nog att statistiken for dagen ser plötsligt bättre ut iom bara 24 objekt idg i innerstan. En på frejgatan nyss gick för 127tusen kr /kvm. Bland de högsta ngnsin.

   Radera
  4. @Cornucopia Va? Om du menar Stockholms innerstad så ligger veckans (5:e nov - 7:e nov) snittpris på 87 914 kr/kvm och i slutet av september (25:e september till 1 oktober) låg snittpriset på 88 127 kr/kvm. En skillnad på 213 kr/kvm vilket jag menar är "samma nivå"

   Jag misstänker att du har gamla siffror för veckan och att du menar att slutet av september var veckan 17:e - 24:e september.

   Datan är hämtad 23:50, 7 november.

   Radera
 32. Granskat fler budgivningar på Hemnet. Av ett gäng utvalda objekt är Södermalm på ca 70k / kvm. Tapp på cirka 30%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Södermalm...
   Världen är större än så... 😁

   Radera
  2. Södermalm...
   Världen är större än så... 😁

   Radera
  3. Var ligger Södermalm?

   Radera
 33. Det här är bara alternative facts. Fortsätt köpa bostäder, skatteboskap!

  SvaraRadera
 34. Något som jag observerat sedan tidigare är att andra hands marknaden på bilar också dras ned i bostadsfallet. Så var det 2008 och så verkar det vara även nu.
  Någon som kan bekräfta det med någon mer vetenskaplig konsensus?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Blocket ett öppet API? Följa budgivningar på KVD kan ju annars vara ett tips.

   Radera
  2. Nej det syns ju inte vad bilarna sålts för. Ser mer att priserna varit tvugna att sänkas. Speciellt i dialog med säljare märks det att det finns en vilja till prutning som ej fanns tex i våras.

   Radera
 35. Har ni några förslag på hur man skall förvalta pengarna vid en bostadskrash och eventuell följande recession eller till och med depression, med tanke på att man nu inte kan sänka styrräntan något mer.

  Som sagt, tips på hur man kan förvalta pengar i nästkommande tider om bostadspriserna forstätter att falla?

  SvaraRadera