Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-11-21 13:02

Lite vedeldning i kylan

Det är lite småkyligt ute, med nedåt -4.7 grader som kallast mikrolokalt i morse vid åttatiden. Så det är vedeldning som gäller för att hålla värmen på 190 m. 
Röken från skorstenen är förstås som sig bör vid vedeldning osynlig.
Jag värmer mitt 190 m2 stora hus enbart med en braskamin, Vermont Castings Intrepid II. Det ger inte helt jämn temperatur över dygnet, men på övervåningen pendlar det mellan 20 och 22 grader normalt, medan det kan bli upp till 35 grader i kaminrummet periodvis.
Temperaturen på min arbetsplats i husets bilbiotek. Det märks tydligt när kaminen drogs igång igen på förmiddagen.

Inga rörliga delar är inblandade, men de höga temperaturerna inuti kaminen, som använder katalytisk sekundärförbränning av rökgaserna för högsta verkningsgrad och renhet, blir så höga att en del interna metalldelar slits och behöver bytas med några års mellanrum.
Kaminen igång, samtidigt som röken från skorstenen ovan.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

14 kommentarer:

 1. Intressant men man kan köpa icke "märkesunika" vattenmantlade kaminer man kan koppla till radiotorer och ackumulatortank och ävenså solfångare till säkert en lägre penning!
  Fast då missar man ju förstås detta med katalysatorn... ;-)

  Den som är viktigt är dock att kaminplåten/metallen inte blir för het. Speciellt för dem som har små fötter hemma ibland

  SvaraRadera
 2. Får man fråga vad du använder för termometer för loggningen?

  SvaraRadera
 3. Har en liknande kamin för 146m2 villa.
  Kan laddas med 20 kilo ved och håller värmen och glöden till nästa morgon, mkt praktiskt.

  SvaraRadera
 4. Varmvatten per varmvattenberedare?

  SvaraRadera
 5. När den stora ekonomiska kraschen kommer kanske man får bryta upp parketten och elda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så hoppas man på att växthuseffekten skall lösa problemet:)

   Radera
 6. Har en 60 år gammal kakelugn som eldas två ggr dagligen, Går inte åt några 20 kg ved då inte. Syns bara rök när man tänder. Veden har legat på tork minst ett år i vedbod. Den glöder ner, sen stänger man spjället och ugnen blir skållhet, c:a 50-60 grader på utsidan. Står tyvärr i den gamla 1700-tals delen av huset, så det skulle behövas en effektiv braskamin i ny-delen av huset, Kan förstås aldrig funka lika bra med något med modernt som en hederlig kakelugn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fungerar inte en murspis lika bra men till en bråkdel av priset?

   Radera
 7. Hur fördelas värmen till övriga kvadrat?

  SvaraRadera
 8. Jag vedeldar en gammal fd oljeeldad panna CTC V25. Svårt ibland beroende på väder och vind att få igång draget, speciellt om pannan är helt kall. Då hjälper det att i sotluckan vid skorstenens bas elda med en tidningssida så kommer draget igång. Rena orgelpipan! Sparar alltid kvistar från beskärningen av äppleträden - utmärkt tändved.

  SvaraRadera
 9. När jag behövde byta lite delar i kaminen kontaktade jag den svenska ÅF som sålt den, men de var ointresserade att beställa in delen från den norska tillverkaren, ej ens till fullt listpris. Kunde tänka sig att sälja en helt ny kamin dock. Slutade med att jag köpte delarna online från UK till riktigt bra pris dessutom.

  SvaraRadera
 10. Finns stora byggmarknader nära IKEA utanför Gdansk (Danzig) i Polen med mycket bra priser.. 😁

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera