Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2017-11-29 14:22

Kataloniens självständighet: "Det fanns ingen plan"

"Spanjorerna avskyr oss och kallar oss fisförnäma."
Bloggen har besökt Barcelona och Katalonien och träffat katalanska separatister (=vanliga väljare som vågade gå och rösta trots spanska polisens angrepp). Beskedet från separatisterna är att EU-landet Spanien nu håller politiska fångar och att arvet från diktatorn Franco i allra högsta grad är levande. Samtidigt syns inte en enda spansk flagga i Barcelona.
De allerstädes närvarande katalanska flaggorna och kraven på demokrati.
Barcelona är en stad där spanska flaggan lyser med sin frånvaro. Från något eller några fönster på många bostadshus hänger istället den katalanska flaggan, blandat med banderoller med krav på demokrati.

I det i Spanien olagliga självständighetsomröstningen röstade hela 92% för självständighet för Katalonien. Valdeltagandet var dock låga 43%, men de katalanska separatister bloggen träffade var tydliga med varför.
"Den spanska polisens syfte med angreppen mot vallokaler och valförrättare innan och under valet uppnåddes. De flesta vågade helt enkelt inte gå och rösta, rädda för att bli nedslagna eller arresterade."
Minnet av Francodiktaturen finns fortfarnde kvar, även i yngre generationer som fått berättat om den för sig från sina föräldrar. Separatisterna menar att den spanska statliga polisen bär vidare traditioner och värderingar från Francotiden, vilket också visade sig inför och under den formellt sett olagliga folkomröstningen.
Mer flaggor.
Katalonien var området dit den industriella revolutionen kom först i Spanien och välståndet i regionen har sedan dess alltid varit större än i resten av landet. Enligt katalanerna handlar det egentligen om en slump och beror inte på att katalaner skulle vara bättre än andra. Särskilt som regionen sugit till sig arbetskraft från resten av Spanien, och få idag kan kalla sig rena katalaner. De jag träffade hade inte katalanska föräldrar, men ser sig som de flesta som fötts i Katalonien ändå som katalaner.

Katalanerna menar att resten av Spanien avskyr dem och menar att katalaner är fisförnäma och anser sig vara bättre än spanjorer.

Detta har bidragit till att man tröttnat på att bära upp resten av Spanien ekonomiskt och vill ha sin egna stat.
Barcelona.
Vid mina frågor om hur man tänkt sig med EU-medlemskapet och Nato, och om man då framöver skulle betala en hög avgift till EU istället för till Madrid, som i sin tur skulle få ökade bidrag från EU:s strukturfonder när Spanien blir fattigare utan Katalonien, så är svaret bara ett.
"Det fanns ingen plan."
Hur självständigheten egentligen skulle gå till var inte genomtänkt. Skulle man söka medlemskap i EU? Skulle man alls ha ett försvar och därmed kunna vara med i Nato?
"Katalonien har ingen armé, så vi kan inte gå med i Nato."
I de flesta länder är huvudstaden rikast, men i t ex USA hittar man den rikaste delstaten i Kalifornien, som på många vis bär likheter med dagens Katalonien, kontra resten av landet. Inre Spanien kan liknas vid amerikanska Mellanvästerns fattigare delstater, präglade av jordbruk.

Folkomröstningen uppfattar jag som naiv, men samtidigt är det tydligt att katalanerna vill ha sin självständighet. Madrid uppnådde dock sitt mål genom att minimera valdeltagandet via polisens angrepp mot vallokaler, funktionärer och väljare. Valdeltagandet om 43% gör att valresultatet kan bortförklaras som illegitimt, även om 92% röstade för självständighet.

Madrids svar har också varit stenhårt. Separatisterna menar att hälften av den katalanska "regeringen" sitter nu i fängelse som politiska fångar, medan den andra halvan har flytt till Bryssel. Spanien har begärt dem utlämnade för brottet separatism, men Belgien har svarat att det inte är ett brott i Belgien och inte lämnat ut dem. Trots allt har Belgien sin egen interna diskussion om separatism med flamländarna i norra Belgien, och man vill inte slänga ved på den potentiella brasan genom att förbjuda sådana önskningar. Inte heller i Sverige är separatism ett brott (vad jag kan se).

Beskedet från separatisterna är att EU-landet Spanien nu håller politiska fångar, för den förbjudna tanken om katalansk självständighet. Detta bespottas för nationalism, men att vara spansk nationalist är inte förbjudet, utan bara katalansk dito.
Demokrati!
Känslan jag får är att katalanerna har sagt sitt och att arbetet kommer fortsätta mot självständighet, även om det nu behöver genomföras seriöst och på allvar istället för naivt och utan plan. Katalanerna ser Madrids reaktion med polis och politiska fångar som en bekräftelse på att arvet från Franco lever än idag och att Spanien inte är en demokrati.

Självständighetsfrågan har för katalanerna blivit frågan om demokrati råder i Spanien. Och vi kan räkna med att det sista ordet inte är sagt i frågan, även om man fortfarande återhämtar sig från folkomröstningen och efterföljande gripanden. Kataloniens parlament har upplösts av Madrid.
Livet går vidare i Barcelona. Julskyltningen är uppe trots att det är slutet av november.
I Barcelona är annars allt lugnt. Ingen anmärkningsvärd närvaro av polis eller militär, och det enda som märks är katalanska flaggor överallt. Och inte en enda spansk...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Högförräderi (separation på riktigt) är i allra högsta grad olagligt även i Sverige.

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Högförräderi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det gäller väl bara vid bistånd av främmande makts önskan att lägga del av Sverige under sig. Inte självständighet.

   Radera
  2. Nu är jag ingen jurist men jag tror dock att separatism i Sverige skulle vara åtalbart under högmålsbrottet "uppror".

   https://lagen.nu/1962:700#K18P1S1

   Radera
 2. Enligt poll som släpptes nyligen - igår tror jag - så vill endast 25% av katalanerna bli självständiga. Det marxistiska(?) självständighetspartiet får dock fortfarande ungefär 46% av rösterna - viss kognitiv dissonans där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl ungefär val resultatet, om man antar att de som var för röstade och de som var emot avstod från att legitimera en olaglig folkomröstning.

   Radera
 3. Det är ju alltid vanskligt att som lekman läsa lagen och tro att den skall tolkas så som den är skriven, men: det är "eller" mellan de uppräknade olagligheter, varav en är "del av riket sålunda lösrykas".
  Prova gärna anordna en folkomröstning i Västra Götaland. Jag tror riket skulle slå tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju inget delstatsparlament som kan stifta egna lagar i Västra Götaland. Spanien är lite annorlunda, eftersom landet bildades av en personalunion mellan två länder och sedan inlämmat övriga på ett eller annat sätt och behållit ett federalt styrelseskick. Inte aktuellt i Sverige, direkt.

   Radera
  2. Vore dock intressant att veta hur och vad svenska högmålslagar egentligen gäller. Ingen har väl ännu fällts ens för olaga kårverksamhet, trots uppenbara fall?

   Radera
 4. Förstår inte denna maniska rädsla för separatism som många har. Ser inga direkta problem med detta. Skulle t.ex. Jämtland vilja bli självständiga så får de väl bli det. Ingen anledning att hetsa upp sig för det. Europas styrka är alla dess olika folk och länder. Europa har inget att vinna på att bli som USA. Skulle väl vara coolt med ett fritt Katalonien, Bayern och Lombardiet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. President Evert Ljusberg håller sitt årliga tal på Stortorget i Östersund.

   https://www.youtube.com/watch?v=unM-CAHnTN0

   Radera
  2. Ja, det heter ju faktiskt "Freistaat Bayern" och CSU skulle se fram emot ett nästan evigt maktinnehav, Europas starkaste valuta och inte en pfennig till de slösaktiga i Berlin... 😁

   Radera
  3. Är det inte det som extremlibertarianerna (på tex bubb.la) vill ha? Trodde vi gjort fullskaletest i Europa och med ett ganska hyfsat negativt resultat. Borde liksom inte behöva diskuteras mer. Vi testade en westfalisk lösning och det gick inte bra.

   Nulli secundus

   Radera
  4. @Carmania
   Håller med dig helt. Om folket i en region vill bli självständiga så skall de få detta. Det enda som känns rimligt är väl vissa grundregler, typ:
   - Regionen måste vara av en viss storlek
   - Den måste vara geografiskt sammanhållen
   - Man håller 2 val som ger majoritet för självständighet med ett par års mellanrum.

   Radera
  5. Connyt: å andra sidan blir det nog inte bra ifall båda sidorna är överens om det. Beakta omvända förfarandet där övriga Sverige bestämmer att Jämtland inte längre får vara med i Sverige, att slänga ut en del mot deras vilja...

   Radera
  6. Vad skulle hända om Storstockholm/Uppland utropade självständighet från övriga Svea Rike? Skulle övriga landet jubla eller gråta?

   Radera
  7. Vi i Uppland skulle nog gråta om vi ensamma skulle vara tvungna att dras med Stockholm.

   Radera
 5. Tjeckien/Slovakien kunde dela på sig fredligt och broderlig" 1993 trots lång gemensam historia som inte alltid dragit jämnt

  SvaraRadera
 6. Fint med ett balanserat och som det verkar objektivt reptotage. Skulle vara vara intressant med ytterligare fördjupning.
  Fö har region Skåne antagit Skånelands gul-röda flagga som officiell flagga jämsides med den svenska. Denna flagga sägs ju representera även Blekinge och Halland. I förlängningen har man alltså ambitioner avseende Blekinge och Halland. Känns väl sådär...
  På sikt kan detta utvecklas till ett säkerhetsproblem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallands befrielsefront kräver ett fritt Halland!

   Radera
  2. "Säkerhetsproblem" att skåningarna kräver och får rätten till sin etniska och kulturella särart? Rasist.

   Radera
  3. Ett fritt Halland är och förblir en schimär. Total skånsk dominans.
   Skåningarna har väl ingen etnisk eller kulturell särart. Det enda är att de talar en förvrängd småländsk dialekt.

   Radera
  4. Resten av Sverige har väl redan sagt JA?

   Radera
 7. Vilket svammel. Man kan inte säga att katalanerna vill ha självständighet. Vissa vill men ungefär lika många vill inte. Extremvänstern vill och den som vanligt bespottade tysta majoriteten vill inte. För övrigt är det en myt att det går så in helvete bra för Katalonien. Madrid växer idag snabbare än Barcelona vars helsåssiga fd regering inte bara drev självständighet (från demokratin Spanien - suck - lika idiotiskt slöseri med politisk indignation som identitetshysterin här hemma) utan även klassisk gödsla-med-skattemedel-politik.

  Men visst, som en polare i Barcelona sa, där finns två sidor och en lång historia.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 8. Dags att gripa och rättsligt pröva republiken Jämtlands president. De har en egen president och flagga. Solklar separatism! Kan bli problem när övriga norrland förklarar dalälven som gräns och utropar kejsardöme under Jämtlands president. Hmmm, det jag säger låter lite stolligt ? Varför kunde man inte hantera frågan på samma sätt i Spanien, de hade ju inga medel att genomföra en separation. Ingen arme, ingen poliskår.

  SvaraRadera
 9. jag lever i Spanien (inte Katalonien) är spansktalande och din bild av det som sker härnere är mycket vinklad
  Du kanske inte vet att Ryssland har agerat proaktivt för att underminera spanska staten genom att stötta katalanerna?
  Självklart finns det stöd för katalanskt utträde men de utgör ingen majoritet i Katalonien. Dessutom har regionen redan en hög grad av autonomi - ungefär som en delstat i USA. Katalanerna är inte på något vis förtryckta och att hävda att centralregeringen som dessutom är i minoritetsställning i parlamentet skulle vara "fascistiskt" är inte bara lögnaktigt utan dessutom löjligt. Det finns en förkrossande majoritet i Spaniens parlament från vänster till höger som är emot det som sker i Katalonien.
  Det kommer att ske nyval i december i Katalonien - låt folkets majoritet få avgöra i demokratiska val inte statskupper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vinklad. Jag har redogjort för separatisternas synvinkel.

   Radera
  2. "Självklart finns det stöd för katalanskt utträde men de utgör ingen majoritet i Katalonien"

   Hur vet du det när det är olagligt att fråga folket?
   Allt tyder på att det finns en majoritet, om än knapp, för utträde. T.ex har (hade) separatistiska partier majoritet i parlamentet.

   Radera
  3. man har genomfört otaliga opinionsundersökningar som har visat på underläge för separatismen
   olika partier som främjar separatism bildade för första ggr en koalition som fick majoritet i senaste regionalvalet 2015 men det betyder inte automatiskt att frågan om separation är avgjord
   det krävs konstitutionell ändring för att det ska vara möjligt att en folkomröstning leder till separation och även då krävs det två riksdagsval emellan
   Madrid och Barcelona har inte varit ense om hur man ska gå tillväga för att driva frågan och om konstitutionen verkligen ska ändras osv
   I detta läge går Puigdemont och co till offensiv och utlyser en olaglig referendum för att utmana Madrid och söka konflikt med känt resultat
   Vi får nu avvakta och se hur det blir efter nyvalet. Madrid har i alla fall följt den legala proceduren till skillnad från Barcelona.

   Radera
  4. läs även detta: http://sydkusten.es/engine.php?articleId=25411&sectionId=28

   Radera
  5. Bra att detta togs upp. Förvånande att Cornu valt att inte skylla på ryssen den här gången. För det finns ju en hel del rykten som visar på ryssarnas inblandning. Jag menar, varför skulle dom INTE vara inblandade i att destabilisera en av EU's "stormakter"? Om man tror att ryssarna vann valet åt Trump så kan man inte välja att blunda för deras iblandning i Katalonien, det kan ju framstå som lite oseriöst..

   Radera
 10. Spanjorer som agerar lite halvdant och inte gjort upp en plan utan tänker "det där fixar vi mañana"? Så oerhört o-karaktäristiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jämfört med de senaste 10 årens regeringar i Sverige ter sig de spanska politikerna som förnuftiga och jordnära
   skönt att slippa kaoset i Sverige

   Radera