Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-11-24 14:29

Joakim Alm: Nya lägenheter veritabla krutdurkar

Alm Equities VD Joakim Alm skräder inte på orden i dagens kvartalsrapport från bolaget. Det handlar om att inte förneka kraschen i efterfrågan på bostadsrätter, men samtidigt snacka upp bolagets aktiekurs genom att mena att man till skillnad från Oscar Properties är finansierad med eget kapital och framför allt kan ställa om till hyresrättproduktion istället för bostadsrätter. Baserat på aktiekursen fungerar snacket och kursfallet har stoppats.
Dagschart Alm Equities.
Det finns olika sätt att krishantera på. Ett är att förneka krisens existens och hoppas den går över och allt "alla" går på förnekelsen. Ett annat är att erkänna krisen, men påtala varför man själv inte berörs. Eftersom det första (krisen - A) är sant, och dessutom negativt för den som säger det hela, så blir hela kommunikationen direkt mycket mer trovärdig och efter att ha nickat med A, så förväntas man acceptera B, nämligen att det inte är något problem för bolaget.

Det senare väljer den börsnoterade bostadsutvecklaren Alm Equities VD Joakim Alm att göra. Sedan tidigare har han sagt att 40% av köp av nya bostadsrätter varit spekulation och att detta drivit priserna. Kommunikationen fungerar utmärkt och bolagets aktiekurs har i princip gått en perfekt kräftgång sedan kommunkationsstrategin infördes. Rörelserna är så små att man nästan kan misstänka kursmanipulation för att hindra ett ras, t ex att någon är inne och stödköper vid minsta nedåtrörelse.

Idag släppte man sin kvartalsrapport och VD:n fortsätter på den inslagna linjen: Det är kris, men det berör inte Alm Equities. Ni hittar VD:ns ord och inga visor i PDF:en:
"En viktig orsak till den snabba växlingen från över-hettning till dagens försiktighet handlar om den spekulation som växte fram i spåren av de snabba prisökningarna. Det var många gånger möjligt att boka sig för en lägenhet med hjälp av ett litet eget kapital kombinerat med ett lånelöfte från banken och, när bokningen gick över i ett upplåtelseavtal, sälja kontraktet med en procentuellt högre vinst.När bostadsrättsmarknaden nu har stannat av och lånelöften förfallit blir de bokade lägenheterna veritabla krutdurkar. Spekulanterna försöker göra sig av med dem så snabbt som möjligt, vilket ofta får ske till rabatterade priser. Det påverkar förstås den seriösa delen av marknaden. Det blir en stor osäkerhet om en familj ser ett utbud av lägenheter vid sidan om det nybygge som de själva är intresserade av. Resultatet kan bli en utdragen försäljningsprocess och senarelagda byggstarter."
Det är snygg kommunikation att inte förneka de problem som alla kan se. Sedan kommer huvudbudskapet, att Alm alltså klarar sig ändå:
"ALM Equity har en affärsmodell som innebär att vi kan hantera den situation som vi ser idag och även vad som kan komma i morgon. Minst hälften av vår bostadsrättsportfölj lämpar sig även för hyresrättsmarknaden vilket innebär att vi arbetar vidare med utvecklingen av projekten och kan, i ett senare läge, bestämma om lägenheterna ska erbjudas den ena eller den andra marknaden. Våra marginaler är desamma vilket innebär en neutra- litet även vad gäller kommande politiska beslut."
I stark kontrast mot kollegorna hos Oscar Properties och Magnolia så faller inte aktiekursen. Det är bara att gratulera till lyckad kommunikation. Sedan återstår att se om inte bara A stämmer, utan också budskapet B till investerarna... 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Exakt vad jag sagt hela tiden. Om inte svenskar köper bostäderna låter man dem gå till nyanlända, finansierat och garanterat av staten och skattebetalarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju dessvärre vilket kommer att sticka i ögonen på grannarna som får finansiera sitt eget boende med nettolönen och grannens boende med skatten.
   Spännande tider väntar.

   Radera
  2. Det är ju så det fungerar i stor skala sedan många år tillbaka. Några tecken på revolution syns inte till.

   Radera
  3. Absolut. De flesta svenska medelklassfamiljer hade helt klart föredragit lyxlivet med att få sitt hem bombat, tvingas fly för livet och behöva bosätta sig i ett främmande land.

   Radera
  4. Det var bra sagt, Anders Olsson :).

   Radera
  5. De flesta svenska medelklassfamiljer, eller alla svenska skattebetalare, hade helt klart föredragit att hjälp är kostnadseffektiv och inte stjäls av gökungar utan behov.

   Personligen, men det är säkert bara jag, hade jag vid ett inbördeskrig föredragit att hjälp kom hit istället för att behöva bli etniskt eller religiöst utrensad till Mellanöstern/Afrika.

   Radera
  6. Jag skulle kunna tänka mig att få mitt hem bombat om det medförde en flytt till en bra bostad i Kalifornien och 10 gånger så bra betalt för att göra ingenting.

   Radera
  7. Och vilken kommun / vilka partier vill idag ge "gefundenes Fressen" åt SD..? ;-)

   Radera
  8. Jag tror inte det handlar om att Anders vill få sitt hem bombat och bosätta sig i ett annat land. Han har förmodligen förstått godhet battre, så Anders vad ska vi göra?

   Utan vidare utveckling tycker jag ditt inlägg är bara ett I raden av infantila påbrån..

   Radera
  9. Jag hade helst sluppit att ha nynazister marscherandes på gatorna, rasister gastandes i plenissalen och infantila kommentarer postade på nätet. Men vi kan inte alla få vad vi vill ha...

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. @Anders Olsson2017-11-24 16:46

   Det råder fred och frihet i Irak, Afganistan och diverse afrikanska länder sen flera år tillbaks. Ingen som kommit därifrån sen kriget officiellt var över har rätt att stanna i Sverige.

   Alla dessa därifrån bör tvingas ut ur landet, då det är ekonomiska migranter. Dålig ekonomi och ekonomisk misär i hemlandet är inte ett giltligt skäl att få bosätta sig i Sverige.

   Däremot riktiga flyktingar som kommer från länder där det råder krig i nuläget är en annan sak. Där bör vi enbart ta in minimal mängd med kvotflykingar. Ju förre desto bättre.

   Radera
 2. Det började som en skakning på nedre däck.

  SvaraRadera
 3. Hmm, låter spännande med samma marginaler. Varför byggde man helst BR då, redan för flera år sedan om de först nu har kommit upp i samma marginal som HR? Men att kunna ställa om är ju så klart till fördel för ägarna, jag tror ju tex wallenstam klarar den kommande krisen förhållandevis väl.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Det är helt klart bra kriskommunikation. Dock bygger den på att Alm Equities har en bra giv på handen. Den som bluffar bli oftast synad. Sannolikt har Alm Equities varit bearish ett tag nu och riggat för det som nu utspelar sig.

  SvaraRadera
 6. Hej Cornu!

  Att "gå kräftgång" brukar mig veterligen mest användas när något backar på ett ofördelaktigt sätt. Har jag förstått det rätt att du här använder det för en positiv händelse (att aktien har backat tillbaka till högre kurser)? Annars får jag svårt att förstå din mening "Kommunikationen fungerar utmärkt och bolagets aktiekurs har i princip gått en perfekt kräftgång sedan kommunkationsstrategin infördes."

  Med vänlig hälsning
  -Jacob

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är kräftgång en sidledes rörelse.

   Radera
  2. Fast den litterära meningen är att gå bakåt.

   Radera
  3. Krabban går sidledes vill jag minnas....

   Radera
  4. Ja, och kräftan bakåt (eller framåt om den vill), men aldrig i sidled 😁

   Radera
 7. Jag har aldrig sett en kräfta gå åt sidan, jag har ändå fiskat kräftor i många år.

  Fast jag vet ju inte vad de gör när jag inte ser dem..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är det fina i kråksången. Men anar man ugglor i mossen ska man inte gå som katten kring het gröt för för då finns det en risk att man själv får sina fiskar varma en vacker dag. För att undvika en groda eller en pudel eller tvingas göra en kovändning är det bara att ta tjuren i hornen. Och tror man att någon har en räv bakom örat eller om man misstänker att det ligger en hund begraven kan man förekomma genom att läsa lusen av personen i fråga, framför allt om det är någon höna som vill leka katt och råtta. Eller så sätter man myror i huvudet på kräket. Eller bådadera. Då slår man två flugor i en smäll.

   Som någon vis man skrivit på nätet

   Radera
  2. Lol! Klockrent! :-)

   Radera
 8. OT @ Cornu: Det finns en bug i kommenteringsfunktionen när man använder Firefox på Android. Så vitt jag vet gäller det bara den kombinationen av webbläsare och operativsystem. Det går inte svara på andras inlägg. När man klickar på "svara" så händer det ingenting.

  SvaraRadera
 9. "Någon" aktör stödköper SEK på valutamarknaden.
  Tydligen ansågs kronfallet så allvarlig för förtroendet att man var tvungen att intervenera förra veckan.

  SvaraRadera