Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-11-27 12:38

Inflationen i kryptovalutor fortsätter

Som förutspått här på bloggen för många år sedan fortsätter inflationen i kryptovalutor. Bitcoin, Ethereum och senast Ada. Antalet kryptovalutor går på sikt mot oändligheten, eftersom vem som helst kan starta en sådan. Resten är bara marknadsföring om vilket pyramidspel som lockar till sig mest kapital.

Senaste "stora" kryptovalutan heter Ada, och visar sig vara skapad av en av grundarna till kryptovalutan Ethereum som var stor i våras.

Det må vara så att penningmängden per kryptovaluta har begränsningar, men det finns ingen begränsning i antalet olika kryptovalutor. Vem som helst kan skapa en egen kryptovaluta, om inte annat bara genom att ta källkoden till t ex Bitcoin och seeda om en helt ny valuta från början.

Utvecklingen har varit helt förutsägbar. Så här skrev jag redan för fyra år sedan:
"Från början har jag hela tiden förklarat att Bitcoin kommer drabbas av inflation i form av att det kan skapas hur många alternativa kryptovalutor som helst. Ju mer Bitcoin skenar i pris, desto mer attraktivt är det att starta en ny kryptovaluta och vara en av topparna i ett nytt pyramidspel."
Och så kommer det fortsätta så länge kapital är villigt att hoppa på det senaste pyramidspelet.

Bitcoin är på väg att förbruka lika mycket energi som Danmark utan att tillföra någonting av värde till mänskligheten.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

71 kommentarer:

 1. Innan någon annan hinne före så måste jag bara kräka ur mig följande:
  1. Nya GUUUUULLDDD:et!!!!!
  2. Det är annorlunda denna gången!!
  3. Bloggaren är dum i huvet och fattar inget om kryptovalutor. Blä!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4. Det är invandrarnas fel.
   5. EUSSR, Cia. Fascistkupp.
   6-. Urban Persson in från vänster! Skrotvärde, bla bla kollaps. Kärnvapen mot Stockholm. Bättre med varma strumpor är Bitcoins när oljan sinar.

   Radera
  2. 8. MEN USA DÅ!?!?!?!?!1111

   Radera
  3. 9. polygamister
   10. Bostäder i sthlm ner 30% sen igår, upp 10% sen i förrgår å +-0 justerat för utdelningar å lokala regnskurar

   Radera
  4. 11. någon blir garanterat rik på det i alla fall.

   Radera
  5. Vilken Urban Persson avses? Googlade lite men blev inte klokare för det.

   Radera
  6. 13/14 (räkningen blev ju fel) Begåvningsutmaningar.

   Fan, garvade så mycket åt detta att jag nog väckte grannarna. Ben bygger upp det på härligt vis innan Lars levererar en riktig ba-dum-tsh! Det kunde förresten varit en punkt. Jag tror jag gör det.
   14/15 ba-dum tsshh! (ja, jag stavade det annorlunda)

   @camgbg Jag tror det var en välkänd kommentator på den här bloggen förr i tiden. Lite av en legend här vad jag har kunnat ana. Men det är oavsett före min tid, så jag vet inte.

   Radera
 2. Läste att Bitcoin-"miningen" förbrukar mer energi än 159 länder.
  Om ökningstakten är minst lika stor så kommer hela jordens energi gå åt till Bitcoin redan februari 2020. Det kommer förstås inte vara möjligt så när spricker bubblan....

  http://www.zerohedge.com/news/2017-11-24/will-bitcoin-mining-consume-all-worlds-current-electricity-production-feb-2020

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det väl ändå Göran Perssons väldiga lekamen du tänker på, och inte Bitcoin?

   Radera
  2. Energiåtgången kommer att nå någon slags topp, men vem vet när? Det som händer är att transaktioner tar längre och längre tid att genomföra, och transaktionskostnaderna går upp. Detta solidifierar bara Bitcoins roll som ett ställe att förvara (möjligen tvättade) pengar, snarare än som transaktionsplattform.

   Det är för mig oklart att detta skulle få Bitcoin i sig att spricka dock, eftersom överproduktion av Bitcoin inte är någon risk.

   Radera
  3. Att det blir svårare och svårare (och kräver mer och mer energi) gör väl att värdet går upp - inte ner?

   Radera
  4. Jo, precis så. Som sagt, det krävs någon annan mekanism för att just Bitcoin ska spricka. Omfattande förbud i flera ekonomiska zoner till exempel.

   Radera
  5. Det finns väl en teoretisk max på 21000 miljoner bitcoins pga datastrukturen och så går det på olika sätt "förstöra" bitcoins så det blir väl snarare ett deflations-scenario. Å andra sidan kan fraktionella reserver och det faktum att det är inbyggt i algoritmen att det tar allt längre tid och mer resurser att skapa nya bitcoins hålla uppe värdet. Rätt fascinerande att något skapade år 2009 är svårmodellerat och rätt oförutsägbart på en global nivå.

   Radera
  6. Wofser, tror du att värdet på mitt hus stiger om jag tar bort isoleringen så att det kostar mer att värma?

   Radera
  7. Om det blir dyrare att bygga fler hus tror du värdet på mitt hus stiger eller faller?

   Radera
 3. Så idén med en ospårbar online valuta, utformad så att det finns en begränsad förutbestämd mängd, den är bara en fluga då?

  Tacka vet jag amerikanska visa kort utgivna av en bank som ägs av Wallenberg, vars valutainflation styrs centralt av socialister och kan utökas i oändligheten.

  Ursäkta raljerandet, jag har mer guld än bitcoin, men ni måste ändå erkänna det snygga i matematiken och lösningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är genialt designat.

   Jag har sagt det innan - om man bortser från säkerheten så är Bitcoin som guld med några intressanta fördelar:

   1. Du kan dela dina bitcoin hur du vill - t ex har du 2 Bitcoin så kan du "plocka loss" 0.0003 bitcoin.

   2. Du kan skicka dessa bitcoin till vem du vill i hela världen billigt.

   Radera
  2. Bitcoin är långt ifrån ospårbart. I synnerhet blir du synlig så fort du ska omvandla den till annan valuta. Men du är spårbar redan om du inte gör detta.

   På grund av detta är Bitcoin inte heller en fungibel vara. Bitcoins som varit involverad i olaglig verksamhet är "smutsig" för evigt, medan du inte kan se på en hundring om den använts i kriminellt syfte tidigare.

   Zcash och Monero är två s.k. altcoins gjorda för att vara fungibla.

   Radera
  3. Bitcoin är helt osannolikt dålig som valuta men Blockchain-tekniken kan möjligen vara en bra teknik för en valuta. Bitcoins framgång visar bara på att 99.9% inte förstår vad en valuta är. Varför bränna av en massa kapital i el och hårdvara för att skapa en valuta helt utan backning? Vem vågar skriva ett avtal i Bitocoin när man inte har en aning om värdet dagen efter? Vem vill sälja varor och tjänster med Bitcoin när det krävs en massa datakraft och tid för även en minimal transaktion?

   Har själv köpt lite Bitcoin, tror de kan gå upp mer men bara i ren spekulation.

   Radera
  4. Precis, att den där lögnen om ospårbara Bitcoin fortfarande lever är förvånansvärt. Alla ser alla transaktioner, inget är hemligt.

   Radera
  5. kommer till bitcoin soon™
   om det inte gör det, eller om det dröjer för länge så kommer nog tex zcash och/eller monero ta över

   Radera
  6. Jag tror personligen att Bitcoin kommer att övergivas förr eller senare, men det kan dröja ett bra tag. Den är synonym med kryptovaluta trots att det finns alternativ med betydligt mer solid teknologisk stomme numera. Det kommer inte att förändras förrän någon levererar en kryptovaluta med tydligt värdeerbjudande som allmänheten kan förstå.

   Tills dess kommer dock blockchains att användas för att lösa andra problem. Bankerna kommer att använda tekniken bakom kulisserna innan det hamnar allmogens plånböcker.

   Du kan köpa lägenhet i Dubai med Bitcoin: http://money.cnn.com/2017/09/06/technology/dubai-bitcoin-apartments/index.html

   Sanslöst.

   Radera
  7. Vem farao vill bo i Dubai ?

   Radera
  8. Mest rysk maffia. Känner ett par svenskar också. Bra skattesatser och billig bensin ;)

   Radera
 4. Ny kryptovaluta, Hipstercoin, kööp! Den kommer stiga till 10003$ snart. Alla kommer använda den i framtiden. Köööööp!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://coinmarketcap.com/currencies/dogecoin/

   http://dogecoin.com/

   Radera
 5. Jag har precis skapat fiat-valutan Fisk-kronor. Så nu är det inflation i fiat-valutor också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förutspådde att du skulle göra det.

   Radera
 6. Ser du något positivt med kryptovalutor?

  All open-source har "inflation", finns det många skräpbloggar så varför inte skräpvalutor? Scammers finns överallt, folk lär sig med tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en handfull seriösa projekt i en uppsjö nonsens.

   Radera
  2. Nej, ser inget positivt. Slukar energi, slukar bandbredd, långsamt, skyhöga transaktionskostnader mm. Fullständigt idiotiskt. Kommer således bli en succé.

   Radera
  3. Så kommer det något nytt tekniksteg, typ kvantdatorer blir möjliga och tillgängliga och gör dessa beräkningar på väldigt kort tid.

   Radera
  4. Hög energiåtgång, bandbredd och transaktionskostnad är dock attribut för Bitcoin, inte för blockchainteknologin som helhet.

   Radera
  5. Om riktiga kvantdatorer dyker upp så är våra traditionella krypteringsmetoder helt värdelösa. Och då totalförstörs alla nuvarande kryptovalutor.

   Radera
  6. Hur många trasaktioner grejjar bitcoi per sekund? Hur mycket energi tar en transaktion?

   Radera
  7. ca 3 tx/sek, hur mkt energi vet jag inte. mängden beräkningar/energi är bara till för att "säkra" bitcoin mot attacker. det skulle fungera lika bra med 100 datorer som miners, men blir lättare att attackera. men håller med om att det är väldigt ineffektiv lösning.

   @cornu
   det mest konkreta värde som kryptovalutor(kanske inte bitcoin just nu) tillför idag är nog kostnaden och tiden att skicka pengar över gränserna mellan privatpersoner (speciellt de utanför banksystemet), samt en hedge mot inflationen i enstaka länder.

   Radera
  8. Öh, va? Det tar cirka 1 sekund att skicka pengar med PayPal, till obefintlig energikostnad och betydligt lägre transaktionsavgifter valuta till valuta (kom ihåg att det kostar rejält att förvandla bitcoin till riktiga pengar du kan betala skatt och räkningar med).

   Radera
  9. Ännu en gubbtråd, men kul att blicka tillbaka till dessa sen om några år! Ännu har ni int efattat vad BTC är...och det är inte vad ni tror att det är.
   Att skicka värdet i BTC går omedelbart. Men konfirmeringen(att transaktionen är legit) tar längre tid. Hur länge tar det att konfirmera en banköverföring mellan två olika banker? Speciellt om det handlar om land till land. transaktion?

   Radera
  10. ...1 sekund att skicka pengar med PayPal

   Det går ungefär lika snabbt med zero-conf transaktioner i Bitcoin Cash, fördelen är väl att transaktionen är slutgiltig efter den är inkluderad i ett block. Paypal kan väl godtyckligt dra tillbaka din betalning ett halvår efter du gjort den.

   Radera
  11. Alex, Nu när du som är ung och fattar lätt har förklarat vad BTC är så fattar vi gubbar precis och ställer oss genast i kön för att köpa BTC.

   Radera
  12. Håller själv på med kryptovalutor mest för skojs skull och för att jag gillar tekniken.

   Jag kan säga att INGET har någonsin varit så inflationsdrabbat som denna marknad. Vissa kryptovalutor ligger på en bra nivå om det är bra teknik och möjligheter med den (om man ser det som aktier eller liknande). Men att Bitcoin ska ligga på 10 000 dollar ser jag som fullständigt galet.

   Vad motiverar priset när bitcoin i sig inte har någon praktisk användning just nu? Det är lite jobbigt när min cheeseburgare ska kosta 0.000103515 XBT (bitcoin), ett pris som också ständigt förändras... Ska jag alltså hela tiden behöva räkna ut vad min burgare kostar i FIATvalutor för att sen använda så många bitcoins? Ja vad är då syftet med att ha en valuta när man egentligen inte vet vad värdet är.

   Jag gillar tekniken och tror på den i framtiden. Men jag tror inte att BTC kommer att hålla i längden om man inte löser enkla problem som detta. Det finns bättre alternativ på kryptovalutor. Det stora problemet är just alla jävla FORKS (förgredningar av kryptovalutor) som skapas. Vilken bitcoin ska jag satsa på? Bitcoin, Bitcoin cash, bitcoin gold, bitcoin diamond? Osv...

   Det är inget annat än inflation och spekulation på kryptovalutafronten. Men det är kul att skojspekulera en liten slant och att följa utvecklingen.... Jag skulle aldrig någonsin satsa en större del av mina besparingar på enskilda valutor.

   Skulle en fond med alla top valutor finnas så hade det varit bättre...

   Radera
  13. Paypal har extremt dåligt track record med att till synes slumpmässigt låsa konton för folk och ta deras pengar på obestämd tid. Det har hänt när räddningsorganisationer samlat pengar vid katastrofer (t.ex., Katrina), för att för mycket pengar kom in för snabbt. Och sedan obefintlig kundservice. Ha aldrig pengar hos Paypal förutom vid enskilda transaktionstillfällen.

   Paypal är ett argument FÖR decentraliserade betalsystem, inte emot.

   Iota säger sig bygga en kryptovaluta med noll transaktionskostnader, för mikrobetalningar. https://iota.org/ (OBS! Inte en endorsement för Iota, bara information)

   Det finns möjliga nischer för många varianter av transaktionslösningar, och behovet att kringgå monoliterna finns definitivt latent i stort.

   Radera
 7. USD och övriga fiatvalutor sjunker versus BTC. Det är det intressanta. Fiatvalutor vars penningmängd man kan utöka i det oändliga och vars pris, räntan, är negativt är Sverige. Ingen som ser det som en värdesäkring mot fiatvalutornas opålitlighet?

  SvaraRadera
 8. Jag fattar inte å har inte försökt fatta heller, men öppet köp å bytesrätt å såna trevliga saker, kommer de funka bra när man köpt en dator för 2 bitcoins? 30 dagar senare har bitcoin gått upp 20%, då lämnar man tillbaka å köper skiten för SEK istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svajjande växelkurser är ett stort problem för de här valutorna. Några aktörer säger att de arbetar på lösningar för det (i andra valutor än BTC dock), men jag har ingen aning om hur det skall fungera.

   Radera
  2. Tja, kan ju finnas något finstilt att affären egentligen görs i kronor och man räknar om till dagskurs, ungefär som de flesta andra valutor. Jämför med var som händer om du köper för euro tex.

   Radera
 9. Glöm bitcoin, det kommer så småningom bli klarare vilken av kryptovalutorna som "vann" och som blir en etablerad ny betallösning.

  Sannolikt inte bitcoin eftersom den är för ohanterlig och så fort det står klart att den är utkonkurrerad går dess värde ner kraftigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick bra för BitcoinCash? Alla försök att forka och urholka Bitcoin har gått åt helvete. Bitcoin är cryptos guld, som allt peggas emot, så kommer det fortsätta vara. Även om andra cryptos kommer ha annorlunda use-cases så kommer Bitcoin vara ankaret

   Radera
  2. Det har väl gått bra för Bitcoin Cash? 20% hashrate av Bitcoin Core 400% värdeökning på en månad? Jag köpte några fler Bitcin Cash i helgen. Med anledning av fångarnas dilemma tror jag inte dugg på att Bitcoin Core kommer vara ankaret.

   Radera
  3. Oscar, BCH har inte alls gått dåligt... Den dök lite i början men senaste veckorna har den exploderat. Visst det har XBT också gjort, men inte gått upp 7 - 8 gånger på knappt 3 - 4 veckor...

   Jag har svårt att se vilken bitcoin jag ska ha, jag blandar. Sen kör jag alla andra ALTcoins som jag tror har tekniken att utvecklas. Jag undviker allt som inte har en volym (market cap) över en miljard dollar...

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Jo, värdeökning på BCC absolut. För att mempools minat BCC istället då de tjänat mer på det. Men långsiktigt tror jag inte på det. Litecoin finns redan för att lösa de problem som BCC säger sig lösa. Sen peggas allt fortfarande mot BTC och inte BCC.

   Radera
  6. Jag tycker att det blir jäkligt dumt att det blir så många nya olika varianter... Som sagt, svårt att gissa vilka som kommer att gå bra osv... det blir att man får lägga lite på varje och pendla däremellan när det går upp respektive ner...

   Radera
  7. @Dave
   Det är väl snarare så att fri konkurrens när det gäller olika kryptovalutor är önskvärt eftersom det driver på utvecklingen. Dessutom tycker jag mig inte se en framtid med ett ohanterlig antal valutor, marknaderna konvergera, redan idag, till ett- eller bara ett begränsat antal monetära kryptostandarder.

   @Oscar
   Sen peggas allt fortfarande mot BTC och inte BCC.

   Fångarnas dilemma.

   Litecoin finns redan för att lösa de problem som BCC säger sig lösa.

   Nej tack, gillar inte Charlie Lee. Håller mig till BTC och BCH.

   Radera
  8. @AB Tjuvstaten
   Du gillar inte Charlie Lee, men tycker att Roger Ver verkar vara en skön snubbe? Seriöst? Roger Ver är ju cryptos största arsle? Han manipulerar marknaden till sin egen vinning och köper mempools.

   Radera
 10. Åh herregud, jag kom inte längre än titeln (kryptovalutor) och första meningen ("Som förutspått här på bloggen").

  Det är bara du och Hemberg som kan hålla den här nivån av kognitiv dissonans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja vilket skämt. Men vill man läsa en ekonomiblogg så får man väl vända sig till blondinbella: http://www.isabellalowengrip.se/2017/11/bitcoins/

   Radera
 11. Jag är ledsen Lars, men håll dig till ämnen som du har kunskap om. Märkligt att du inte ser värdet i den underliggande tekniken, skrattar bäst som skrattar sist

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han får Googla på OSI modellen. Vi är inte ens i Applikationsnivå

   Radera
 12. One-Coin !
  Bondfångeriet och pyramidspelet i sin yttersta "prydno"!

  https://www.svd.se/onecoin-fortsatter-vaxa--trots-ny-polisutredning

  https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/02/18/onecoin-bluffar-56-000-svenskar/

  m.fl. länkar... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken, jag nämnde för några vänner att jag hört något sånt här (50 000 onecoin-köpare i Sverige), men hade ingen källa.

   Om vi tittar på befolkningar med pengar (blir rätt orimlig jämförelse annars) är det utan att överdriva stor risk att svenskar är med marginal världens mest korkade befolkning.

   Radera
 13. Bitcoin är på väg att förbruka lika mycket energi som Danmark utan att tillföra någonting av värde till mänskligheten.

  Varför inte jämföra med traditionell gruvbrytning av gyllene sällskapsstenar? Näää tänkte väl det! Eller jämföra med traditionella banksystemet som suger musten ur varje produktiv människa. Näää inte det?

  SvaraRadera
 14. Vad du skulle gjort är att titta på Bitcoin Gold. Du skulle fortfarande ha lika fel och fortsatt se ut som en genusvetare som råkat gå in på ingenjörslektionen, men som clickbait-historia kunde du då dragit vidare på spåret att minoritetskedjor bevisligen kan nå nytt konsensus utanför huvudkedjan. Och det finns förstås ingen begränsning på hur många gånger en kedja kan brytas.

  Jag kan ge dig fler tips om hur du ska se tillräckligt dum ut för att locka provocerade klick i mängder, men inte så borta att det blir oseriöst och humoristiskt istället. Men då vill jag ha % på nästa clickbait.

  SvaraRadera
 15. En kryptovaluta som kommer att flyga till månen är http://claes.cash

  SvaraRadera
 16. "Som förutspått här på bloggen för många år sedan fortsätter inflationen i kryptovalutor."

  Härlig självdistans du har... Du har varit väldigt träffsäker när det kryptovalutor, verkligen. Bra att du inte behöver erkänna misstag och ändå kan ta cred för någon meningslöst intetsägande påstående du inte tog position på men som med lite omtolkning av vad ord innebär kanske kan tolkas som att du likt alla andra hade korrekt.

  SvaraRadera
 17. "Som förutspått här på bloggen för många år sedan fortsätter inflationen i kryptovalutor."

  Härlig självdistans du har... Du har varit väldigt träffsäker när det kryptovalutor, verkligen. Bra att du inte behöver erkänna misstag och ändå kan ta cred för någon meningslöst intetsägande påstående du inte tog position på men som med lite omtolkning av vad ord innebär kanske kan tolkas som att du likt alla dina meningsmotståndare andra hade rätt i.

  SvaraRadera
 18. "Som förutspått här på bloggen för många år sedan fortsätter inflationen i kryptovalutor."

  Härlig självdistans du har... Du har varit väldigt träffsäker när det kryptovalutor, verkligen. Bra att du inte behöver erkänna misstag och ändå kan ta cred för någon meningslöst intetsägande påstående du inte tog position på men som med lite omtolkning av vad ord innebär kanske kan tolkas som att du likt alla andra hade korrekt.

  SvaraRadera
 19. "Som förutspått här på bloggen för många år sedan fortsätter inflationen i kryptovalutor."

  Härlig självdistans du har... Du har varit väldigt träffsäker när det kryptovalutor, verkligen. Bra att du inte behöver erkänna misstag och ändå kan ta cred för någon meningslöst intetsägande påstående du inte tog position på men som med lite omtolkning av vad ord innebär kanske kan tolkas som att du likt alla andra hade korrekt.

  SvaraRadera