Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-11-27 14:15

Husmasken: Över två års boprisuppgång utraderad i centrala Stockholm

Medan experterna kommer med olika bud om hur mycket bostadspriserna högst kan falla visar Boolis data via Husmasken att över två års prisuppgång nu är utraderad i Stockholm. Priserna är nu tillbaka på nivåer som sågs sommaren 2015.
Moln över Stockholm. Ironiskt nog taget från huset där Stockholms genom tiderna dyraste nybyggda lägenhet sägs ligga.
Med november snart avslutad ser det mörkt ut för månadsstatistiken hos lägenheterna via Boolis prisdata, som presenteras hos Husmasken.
Månadscharten för Stockholms innerstad hos Husmasken.
Veckocharten ser ännu mer spännande ut, men där
är stickprovet för innevarande vecka förstås för lågt.

Baserat på 775 affärer i Stockholms innerstad är priserna där nu ner 5% på ett år och 10% sedan halvårstoppen. Snittpriset ligger på 84 902:- SEK per m2, vilket är lägre än priset i augusti 2015. Över två års prisuppgång har alltså utraderats i centrala Stockholm.

För hela Stockholms kommun är priserna ner 4% på ett år och 9% sedan halvårstoppen. Snittpriset på  70 440:- SEK per m2 baserat på 1 273 affärer är lägre än i september 2015 då det var 71 035:- SEK per m2.

I Stor-Stockholm (Stockholms län) är lägenhetspriserna ner 10% sedan halvårstoppen och 3% på ett år, och ligger nu på 58 851:- SEK per m2. Detta baserar sig på 2 116 affärer i storstadsregionen. Här dock priserna fortfarande högre än 2015.

Expertisen går nu man ur huse för att försäkra allmänheten om att priserna inte kan falla speciellt mycket. Swedbank påstås tro att priserna endast faller 10%. I en artikel hos DN säger flera experter att priserna inte kan falla och att det oavsett inte är något att oroa sig över och att det inte blir några konsekvenser av fallande bostadspriser. Experterna att lägga på minnet är Christina Gustavsson, KTH, Claudia Wörmann, SBAB, samt förstås Harry Flam, finanspolitiska rådet.

Kort sagt - det finns inget som helst att oroa sig över. Experterna har talat.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Såg Harry Flam på TV där han först tvärsäkert sa att vi inte har en bubbla, för att i nästa mening säga att priserna säkert kan falla 20-30% den närmsta tiden.

  30% fall är är ingen indikation på en bubbla tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg också det. Vilken jäkla tomte. Sveriges Bagdad-Bob!

   Radera
 2. Exempel Solna där köparna börjar komma tillbaka. Runt nollan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du precisera? Vad betyder runt nollan?

   Radera
  2. utgångspriset taget, inge prut men ingen budgivning heller. Så känns marknaden nu enl mäklare. Vi får se till våren när nybyggena i dåliga lägen i söderort kommer ut på marknaden i större skala. Tror på sidledet priser. Ej brutalfall.

   Radera
  3. Oj, det är långt ifrån vad jag hör från mäklare i Solna. De jag pratat med säger att det står helt stilla och att de inte får bud efter 20% sänkning av priset. De jag pratat med är dystopiska och menar att vi har en krasch runt hörnet. Och då talar vi alltså om Solna/Sundbyberg - landets snabbast växande kommuner...

   Radera
  4. Följt 3 lägenheter själv i Solna. De säljs för utgångspris eller någon procent under. Inte det ras som ges sken av på corncupia.

   Radera
  5. jes kg: inget illa menat, men tre lägenheter är ju inget dataunderlag att prata om. Och så får du ju skilja på utgångspris och slutpris. Slutpriserna kan sjunka även om lägenheterna säljs för utgångspris. På Husmask kan du för övrigt se kurvor för både slutpris och hur mycket slutpris skilt sig från utgångspris.

   Radera
  6. @jes kg Hade de sålts för några procent under utropspris i augusti? Antagligen hade de sålts för ett högre pris då, om du kollar statistiken. Så att de säljs för "nästan utropspris nu" säger ju inget om prisutvecklingen om du inte tittar på motsvarande lägenheter för några månader sedan också.

   Radera
  7. En exaxt likadan lägenhet som jag sålde i maj i år på samma vånungsplan gick för 9% lägre pris än vad jag fick.

   Radera
  8. I vårt område i Solna så gick (under vintern, våren och sommaren) lägenheterna alla upp ganska precis 30% under budgivningen (riktiga lockpriser med andra ord), inklusive i vår förening. Jag har inte kollat hur det ser ut nu för tiden.

   Radera
 3. Lite märkligt är det ändå.

  Ettorna verkar lyckligt ovetandes om kraschen, åtminstone i de områden jag tittar på, och resten har visserligen gått ned, men inte så pass att jag skulle kalla det för en krasch.

  Nåja, om ett par månader har vi facit i hand.

  SvaraRadera
 4. Låter väl rimligt och inte speciellt dramatiskt. Min bedömning av rimligt pris innanför tullarna är runt 40-50.000/m2 för alla halvsunkiga lägen, halvsunkiga lägenheter och halvsunkiga föreningar. Fina lägenheter i bra läge, 75.000 och topplägenheter (2-3% av beståndet) 100.000.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett rimligt pris tycker jag är att man kan amortera en familjelägenhet (5-4 rum) under ett yrkesliv. Säg amortering på 4000 kr/månad = 48 000 kr/år. Yrkesliv på cirka 40 år ger cirka 2 milj för en 4-5 ROK.

   Radera
 5. Hoppas lägenheterna kan falla tillbaka till 2015 års nivå i GBG också.

  SvaraRadera
 6. Vi är fortfarande inte tillbaka på nivåer som sågs sommaren 2016. Bloggkommentatorer, mäklarhöjdare och andra varnar nu för total kollaps. I en blogg sades så sent som i början på november att lägenhetspriserna i stockholm redan gått ner 30%.

  Kort sagt, sälj din bostad, köp ett tält, flytta till Spanien där Spanjorerna kan lära dig leva utan bostad då de redan gått igenom exakt samma sak. Experterna har talar.

  SvaraRadera
 7. Jag förstår ingenting...om det var någonstans priserna aldrig skulle kunna sjunka så var det ju i centrala Stockholm...?

  SvaraRadera
 8. Bankerna har i praktiken infört ett skuldkvottak på ca 500 %. Medelinkomsten är ca 400 tkr för ett singelhushåll i Stockholm. De kan max låna 1.8 miljoner och ett par kan låna 3.6 miljoner. För att köpa en en lägenhet på Södermalm för 6 miljoner krävs då att man kan skaka fram 4-3 miljoner på annant sätt, inte många som kan det.
  Det sätter ett effektivt lock på marknaden helt enkelt och priserna måste ner mycket eller så måste bankerna återigen lätta på kraven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kreditvärdigheten hos låntagarna bland vanligt folk räcker inte till för att fylla nyproduktionen som kommer ut våren 2018. B och C lägen långt ute i söderort. Bäva månde

   Radera
  2. Måste de bo på 70-80 kvm? Medelinkomsttagare bor väl lämpligen i medelprisad och medelstor lgh, hur blir det då? (Jag har ej kollat själv, men förstår inte slutsatsen att priserna ska ner tills alla har råd att bo var de vill, hur stort de vill)

   Radera
  3. Sen går det att göra undantag från 500% regeln om man bokar ett personligt möte med banken, klär upp sig och har ett bra kassaflöde som du kan visa upp till banken. Lånelöfte över telefon och på nätet är dock begränsat till 500%.

   Radera
 9. Det är busenkelt, bankerna har blivit riskmedvetna, blt får inte längre obegränsade bolån, större lägenheter kan inte köpas till ath-priser.

  Priserna på större lgh och dyra villor kommer gå ner.

  1rok håller stången ett tag till men kommer dras med ner i fallet så småningom.

  Det enda som kan vända trenden är om bankerna börjar öka utlåningen, kommer inte häbda då IMF mfl varnat länge och nu gick det ned.

  Sedan skall FED höja räntan snart och uk centralbank har redan höjt, RB kan nog inte hålla emot länge till.

  Lägg därtill amorteringskravet och höjda skatter framöver.

  - nedgången har bara startat.

  SvaraRadera
 10. Nu har det vänt, marknaden har bottnat och vänder enl mäklare. Skönt att det gick fort :) https://www.di.se/nyheter/toppmaklaren-bopriserna-har-bottnat-ur/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. En ny variant på psykologisk krigföring. Alm Equities gick motsatta vägen. Man kan alltid framhålla intern empiri då offentliga statistiken är grovt biased. Sannolikt dock åt det underskattande hållet men oavsett så möjliggör det spekulativ opinionsbildning av det här slaget. Vackert och väsentligen unikt för Sverige.

   Radera
  3. ja sidledes marknad, inte trendande nedåt

   Radera
 11. Låter som amorteringskrav som relaterar till inkomst kommer införas. Kommer slå hårt mot Stockholm. Det blir att ta ett extrajobb 2018/2019 så man ftillfäälligtvis får upp inkomsten så man kan maxa ut belåningen när priserna har fallit.

  Några problem att betala räntor ser jag inte, även om de skulle stiga till 5-10%. Jag har kapital på banken, men det är inget som banken tittar på, konstig nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengar du har på banken kan du när som helst bränna av på en Tesla, en motorbåt eller Thailandsresor. Banken litar därför bättre på din månatliga inkomst än att du har några kronor på banken.

   Radera
  2. Jag kan börja studera, jobba deltid, åka i fängelse, se till att jag får sparken eller på annat sätt minska min inkomst, men det kommer bankerna inte märka, tillskillnad från om jag tar ut pengarna från bankkontot och köper en Tesla.

   Radera
 12. Skönt att botten är nådd :) Nu kan alla som vill följa med vågen uppåt igen. Nu har vi haft vår bostadsbubbla.

  https://www.di.se/nyheter/toppmaklaren-bopriserna-har-bottnat-ur/

  SvaraRadera
 13. Det är som med klimathysterin. Ignorera experterna.

  SvaraRadera
 14. Helt galet att bevittna så många aktörer som tidigare klarat sig bra med att påskina sig som någon slags observatör men nu så upenbart kommer ut som part i målet fastän de håller på med samma retorik och se deras desperata propaganda, manipulation och psykisk krigföring för att hejda nedgången. Vägen svängde men inte mäklarna och bankerna.

  SvaraRadera
 15. Anekdot: Jag träffade i veckan en mäklare som jobbar i Sthlm som tjänat 16000:- på 3 månader

  Hon hade jobbat i 13 år men måste ta tjänstledigt nu och börja på gammalt jobb på hm istället..

  SvaraRadera