Cornucopia?

Aktuellt

Färsk studie upprepar - elbilar släpper ut mycket mindre CO2 än fossilbilar, även med Tysklands bruna elmix

En ny studie från Eindhovens tekniska högskola upprepar de tidigare slutsatserna från bland annat forskningsrapporter från Nederländerna, dv...

2017-11-18 10:11

Husmasken: Kraftiga fall för bostadspriser i Norrland - Umeå -30%

Dags för en liten titt på bostadspriserna för lägenheter och villor i Norrlandslänens större orter. Och det ser inte muntert ut. Utifrån Husmaskens månadsstatstik har t ex villor fallet 36% i Umeå på 12 månader och 30% sedan halvårstoppen. Och det finns större Norrlandsstäder med ännu värre utveckling.
På väg från Ljusdal mot Hudiksvall.
Låt oss titta norröver och röra oss norr om Dalälven och se hur det ser ut med bostadspriserna i den ytmässigt större delen av Sverige.

Visste ni att man för en nybyggd villa i Umeå går på runt 4.5 MSEK? Alltså priser man hittar i t ex Göteborgsområdet, Malmö eller utanför Stockholm. Skillnaden är att de procentuella uppgångarna i Norrland ofta varit större.

Och där det går fort upp går det fort ner.

Så låt oss ta en titt på siffrorna från Husmasken och Booli. På grund av låg omsättning så tittar vi här på månadssiffror, där mer än halva november nu har passerat.

Från norr till söder ser vi här prisutveckling på 12 månader och sedan halvårstoppen. Vi tittar enbart på stöder med över 200 avslutade affärer sedan 2013.

Villor
Luleå -26% / -40%
Piteå +2% / -37%
Umeå -30% / -36%
Örnsköldsvik -70% / -54%
Östersund -31% / -33%
Sundsvall -7% / -15%
Hudiksvall +3% / -5%
Gävle +49% / 0%

Lägenheter
Luleå -10% / -20%
Piteå  -9% / - 29%
Umeå -12% / -34%
Örnsköldsvik -31% / -28%
Östersund -8% / -14%
Sundsvall -10% / -22%
Hudiksvall +6% / -23%
Gävle +20% / -2%

För att summera ser det riktigt illa ut för bostadspriserna från Sundsvall och norrut. För Umeåvillan som tidigare värderats till 4.5 MSEK innebär prisraset om 36% att värderingen nu skulle ligga på 2.88 MSEK. Lägg sedan på lagfartskostnader och eventuella pantbrev vid köpet, samt mäklarkostnader vid försäljning så blir det om möjligt ännu värre.

Hudiksvall och Gävle har dock på helåret en positiv utveckling, för villor rent av kräftgång i Gävle det senaste halvåret. Från Gävle är det t ex fullt möjligt att tågpendla till exempelvis Uppsala.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Vi har inget boprisfall. Det är bara en säsongsvariation. Folk väntar på nya amorteringskravet. Det är fortfarande billigt eftersom 100 000 flyktingar kommer behöva nånstans att bo. Det är omöjligt att hitta en bostad om man inte köper. Räntorna kommer aldrig att gå upp. Staten kommer rädda alla om det blir en krasch. Prisernaa kan bara gå uppåt.

  Och så vidare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 100.000. Folk är grovt felinformerade.100.000 är bara ett nytt Örebro på 5 år vore ju inga problem men nej du har fel.

   700-800' beräknas komma pga anhöriginvandring om cirka 300-400'. Det är därför det talas om att ett nytt Sthlm måste byggas inom 5 år.

   Men det är kannon. Militärt utbildad personal. Läkare , it-ingenjörer , folk med livserfarenhet.

   Bara lite Svenska som ska på plats och ja just vi måste rensa ut rasisterna i egna leden så går Sverige som tåget.

   Radera
 2. Man kan bygga en ny villa inkl. tomt för _under_ 4,5 "mille" i Umeå !!

  En tomt i Röbäck - ecntral - vill mäklaren ha 1,5 mille för. Ett pris som säkert är mycket prutbart och ett nytt kataloghus kostar MAX 2 "mille"

  Ja, var i Ume' i somras och såg alla "moderna och trendiga" nya BRF-fastigheter skjuta upp som svampar ur marken.. Att alla dessa nyproducerade och storstadsprissatta lgh skulle gå att "kränga" torde vara otänkbart.

  Det är alltid i/på "marginalmarknaderna" som svängningarna är som störst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan tillkommer utöver vad kataloghuset kostar monterat och klart, bygglov, markarbeten + ev sprängning, anslutning till VA eller egen brunn och enskilt avlopp samt anslutning till elnät och eventuell fiber, kotrollansvarig, planändring, utstakning, lägesbestämning, det är minst en halv miljon till.

   Radera
  2. Om du kollar mitt inlägg längre ner om ett spekbygge i Röbäck och drar ifrån bygarens förväntade vinst ✌ så hamnar du nära produktionskostnaden... 😁

   Radera
  3. 1.5 miljoner för en tomt i obygden? Villatomter norr om Uppsala bör ju vara helt gratis och ges bort av kommunerna, dom bör ju vara glada att folk vill bygga nya fastigheter.

   Sen att nyckelfärdigt kataloghus kostar ungefär likadant i hela landet är ju som det ska. Låter helt galet med villor värda över 3 miljoner i icke storstadskommuner. Då är någonting fel i värderingarna.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. "Spekbyggaren" av denna "mäklarmöblerade" (Älvsbyhus)kåk trodde väl att denne skulle känna en halv till hel "mille" på projektet...

  https://www.boporten.se/till-salu/4LL2BVHHPVIPMU8A/#bilder

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka märkliga fönster. Sidohängda som öppnas innåt? Eller är det något nytt innerfönster för att klara polarkylan?

   Radera
  2. @Dille:

   Älvsbyhus billigaste variant!

   Radera
  3. Älvsbyhus kallas sedan länge för "tapetserade renstängsel"... ingen kvalitetsstämpel direkt.

   Radera
 5. Rapport från fältet...kanske inte lika mkt landsort som Umeå men ändå utanför Sthlm, nämligen Solna/Sundbyberg. Träffade en knappt 30-årig mäklare igår kväll som arbetar på den marknaden. Han var skakad. Han uttryckte det som att "det är komplett iskallt". Priserna är ner 15-20% och ändå köper ingen. Eftersom mäklare arbetar i princip uteslutande på provis så ser han redan att många är på väg bort från yrket. Han kände sig förvissad om att vi står inför en genomklappning av priserna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske dags för den med bristande livserfarenhet unge mäklaren att prova på en "ny karriär i en annan bransch".. ;-)

   Exv. köra buss i stadstrafik? ;-) Dessutom behövs det "etniska svenskar mitt i livet" som också gör detta.. ;-)

   Radera
  2. Samtidigt verkar det som att antal avslut per månad är fortsatt högt i stockholmsområdet så mäklarens vittnesmål verkar minst sagt märkligt i det avseendet... Kanske är hen bara en usel mäklare?

   Radera
  3. Det märks att mäklaren är 30 år med lite erfarenhet. Här i Göteborg är mäklarna jag pratat med inte så oroliga. En av dom jag frågade sa ungefär så här: "Vi ser en tillfällig dipp och det är naturligt då det stigit med 20-30% per år. Det har lite med amorteringskraven att göra och att det är osäkert kring hur regelverken kommer utveckla sig men så fort det lägger sig igen kommer vi kanske få se prisökningar på 5-10% per år som är mer hållbara. På lång sikt är bostaden alltid en kanoninvestering".

   Radera
  4. "På lång sikt är bostaden alltid en kanoninvestering"

   På lång sikt är vi alla döda.

   Radera
  5. Toni: Varför köper du inte en bostad? Du verkar iallafall köpa mantrat att bostäderna alltid stiger i pris?

   Radera
 6. Tittar man på kurvorna som toppar listan ser det inte alls så dramatiskt ut, standardavvikelsen är väldigt stor och toppvärdet som relateras till ser ut som en extrem outlier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sch, nu förstör du domedagsstämningen.

   Radera
 7. Wow! Nedgången e äntligen här!
  Ni som är i förnekelsefasen, hur känns det?

  Btw vem fan vill bo i Umeå? Kallt som fan med polarklimat och långt åt helvete från Europa och civilisationen. Upptrissat av en bunt hipsterföräldrar som pluggat på universitet där eller hemvändare från Sthlm, som försöker få Umeå att vara Norrlands svar på Stockholm.
  Luktar bubbla lång väg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Umeå har ju haft en större inflyttning än utflyttning nästan alla år sedan 1990 så nog finns det folk som vill bo där. 122 892 bor ju i kommunen.

   Radera
  3. Kanske dags för lite mer prisdifferentiering? Om en villa i Umeå kostar 5 mille borde normalvillan i Stockholm kosta 25.

   Radera
  4. Eller tvärtom. I Umeå slipper man folk med -ic som ändelse i efternamnet.

   Radera
  5. .. men du hittar 13 på dussinet med ändelsen -mark , -lund etc. .. ;-)

   Radera
  6. I Umeå finns väl bara veganer/kommunister och en massa björkpollen... lockar inte mig iaf.

   Radera
 8. "Örnsköldsvik -70% / -54%" på villor?
  haha..... den statistiken fattar ju vem som helst är BS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe. Det ser ljusare ut för Gävle

   Radera
 9. Rapport ifrån Ljusdal,
  nära bekant som försökt sälja en villa i 1-2 års tid. Första försöket vid 590k. (Enligt mäklares rekommendation) förblev osålt. Nyligen las det ut igen för ca 350, slutpris blev strax under det.
  Att det låg ute en gång var ju inget som syntes i statistiken.

  För övrigt så kollade jag på de senaste 100 slutpriserna (Ungefär ett års försäljningar) förra halvåret såldes 13 fastigheter under utgångspris, senaste halvår såldes 17 under utgångspris.

  Iom att marknaden är såpass liten, så är det extremt svårt att göra annat än att gissa och förlita sig på anekdoter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljusdal m.fl. andra inlandskommuner norr om rostbältet har alltid varit knepiga när det gäller att köpa och sälja hus. Marknaden är så liten, och väldigt många vill inte sälja barndomshemmet utan låter det stå tomt.

   Många av inlandskommunerna i norr är typiska utflyttningskommuner med kraftigt vikande förvärvsarbetande befolkning och fallande skattebas.

   Radera
 10. Försäljningspris 350tkr? Jag sålde en 3:a Innerstad Stockholm och mäklararvodet landade på 100tkr (10% arvode över genomsnittspriset gav en del för mäklarna på den gamla god tiden). Vad lever mäklarna på i Ljusdal?

  SvaraRadera
 11. Det rör på sig i Stockholm också! :
  http://www.valueguard.se/stockholmbr

  SvaraRadera
 12. Undra hur det kommer se ut för fritidshus i fjällen? Som det har sett ut så har det varit kraftiga överpriser där. Går inte ens att köpa ett hus, hyra ut hela säsongen och gå jämnt upp ens..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror lite på VAR de ligger, närhet till allmänna kommunikationer mm. Men FALLA kommer de alla gånger !

   Radera
 13. Är det någon som vågar tänka vad som händer med det här landet om bobubblan spricker...?

  SvaraRadera
 14. Bor själv i Umeå och kan meddela att den där statistiken inte stämmer med de avslut jag sett, iaf inte senaste 12 månader. (Kan kanske vara en säsongsdipp med får affärer i nov) En bra villa kostar 4-6 miljoner. För 2,8 får du en schyst BRF 3a på typ 90 m2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att Cornu ljuger?

   Radera
  2. Jag vet inget alls om Umeås husmarknad, men varför skulle ditt (Kalles) perspektiv vara mer giltigt än Boolis (som ju Husmasksiffrorna kommer ifrån)? Boolis data kan vara bristfällig men då är nog personliga observationer lika bristfälliga. Min egen ståndpunkt är nog att det finns för lite data hos Booli för ett flertal av de små till mellanstora kommunerna. (Disclaimer, jag står bakom Husmask.)

   Radera
  3. Eller så bor Kalle i brf eller friköpt och försöker intala sig att allt är lugnt?

   Radera
  4. Även om jag byggt Husmask så är jag lite skeptisk till dess prognosvärde på mindre orter. Min poäng är att personliga anekdoter och observation är ganska dåliga datakällor, och Husmask (dvs Boolidata) verkar tyvärr vara bara snäppet bättre. För Sthlm är det rätt uppenbart att någonting hänt, men på mindre orter är det helt enkelt så att ingen har bra koll för det sker för få affärer. Man får slå samman data för många liknande orter för att få nåt vettigt. (Går iofs att göra på Husmask numera.)

   Radera
  5. Henry: Ser det inte lite märkligt ut med tex Umeå-datan på Husmask?

   Om vi lägger åt sidan Lars sensationsskriverier (priserna har inte gått ner med 30% i Umeå om man drar ut en lite längre trend), så verkar ju volymen extremt låg före juli 2017.

   Jag tog en snabbtitt på Umeå och hittade många fler försäljningar på Booli. Något verkar galet. Husmask säger att 1 villa såldes i Umeå i december 2016, men jag hittar minst 10 stycken.

   Radera
  6. Joakim, det låter underligt. Ska kolla på det.

   Radera
  7. Så ni menar att både Cornu och Husmask ljuger?
   Ganska allvarligt om ni nu har rätt.

   Radera
  8. Siffrorna kan man ju helt strunta i (Örnsköldsvik har inte rasat med 70% plötsligt), men det är intresant om det saknas data i "Husmask" av någon anledning. Kanske kan det bli lite bättre data där.

   Radera
  9. Joakim: via Boolis api får man 1 st villaträff mellan 2016115 och 20170115, och det är exakt vad som ligger i Husmask databas, så databasen verkar innehålla alla affärer som man når via api:et. Om du via Boolis hemsida verkligen kunde se fler villaaffärer som slutfördes under december 2016 så kan man fråga sig varför de inte inkluderas i api-anropen.

   Angående trams om att "ifall Husmask ljuger" så kan jag ju påpeka att jag byggt tjänsten i första hand för min egen skull, för att jag själv vill ha tillgång till denna information, och då vore det ju idiotiskt att inte se till att den är så korrekt som möjligt.

   Radera
  10. Henry, ta inte illa vid dig. Du gör ett bra jobb.

   Kom ihåg den vanliga psykologiska reaktionskedjan vid dåliga nyheter. 1. Förnekelse 2. Ilska 3. Förhandling 4. Depression 5. Acceptans.

   Att folk tar ut sin ilska på dig eller mig är helt naturligt. Du skulle bara se vilka mail jag fått den senaste tiden pga skriverier om fallande priser. Lägger förstås inte ut dessa för att inte uppmuntra personerna.

   Radera
  11. Joakim: ett sätt att kolla är ifall du kan meddela mig här eller via e-post (se länk på sidan) vilka booliId som affärerna i fråga har. Då kan jag direkt kolla om de affärerna dels finns i Boolis öppna api och dels bekräfta att de ligger i databasen.

   Radera
  12. Cornu: ingen fara, jag har koll nog för att veta när jag ska ta åt mig. Däremot är påpekanden om eventuella brister i Husmask välkomna så att jag kan åtgärda dem. Men i detta fall verkar Husmask funka som den ska. I alla fall jag kollat så innehåller Husmaskdatabasen alla affärer som man kommer åt via Boolis api. Dock har jag liksom Joakim hittat villaaffärer i t ex Umeå för december 2016 som varken finns i databasen eller i Boolis eget api. Man kan som sagt fråga varför de inte kommer med i api-svaren. Se exempelvis: https://www.booli.se/bostad/3569635 som finns på hemsidan men inte syns i api:et. Jag ska maila Booli och fråga varför.

   Radera
  13. Mycket fint jobbat, Henry! Berätta gärna vad de svarar, kan vara intressant om man ska bygga fler tjänster mot det API:et.

   Radera
  14. Joakim, jag mailade Booli nu och frågade. Får väl knappast svar innan imorgon. Tack för att du påpekade diskrepansen! Ska bli spännande att se vad de svarar.

   Jag upprepar för de som undrar: alla kontroller tyder på att Husmaskdatabasen innehåller precis de affärer man kommer åt via api:et. Diskrepansen som finns är mellan api:et och Boolis reguljära hemsida.

   Radera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  16. Cornu: Bra och tänkvärt skrivet. Förjävligt att du fått dom där mailen. Folk blir uppenbarligen jävligt stressade och provocerade.
   Själv sitter jag i hyresrätt efter sålt vår gamla brf och har en del kapital på börsen.

   Jag tror tveklöst på att vi har En bobubbla och vill att skiten sjunker.

   Radera
  17. Hur ser den psykologiska reaktionskedjan ut vid fejkade nyheter?

   Radera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Vem vill bo lapphelvetet?

  SvaraRadera
 17. Intressant om vad mäkklare tjänar... ;-)

  http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/m%C3%A4klare-tj%C3%A4nar-mindre-%C3%A4n-vad-folk-tror-1.4831920

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäklare? Du menar väl våra framtida busschaufförer?

   Radera
 18. https://www.svenskfast.se/hus/vasterbotten/umea/umea/tomtebo/nymfens-vag-35/138251 - 13 år gammalt hus.

  SvaraRadera