Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-11-03 12:57

Husmask: Lägenhetspriser ner 13% i Stockholm - med mindre lägenheter sålda

"Ingen i Sverige köper en bostad för spekulation. I Sverige köper man för att bo." - floskeltoppen
En kritik mot Husmaskens Booli-priser var att det skulle handla om att större lägenheter går nu än i augusti och det därmed påverkar kvadratmeterpriset för november. Men så är inte fallet i själva verket är lägenheterna som säljs nu i november i snitt mindre än i september och oktober och nästan lika små som i augusti. På annat håll har en potentiell personlig ekonomisk tragedi för en nybyggespekulant identifierats i en kranskommun till Stockholms kommun.
Husmasken har efter kritik mot statistiken uppdaterat sina grafer med snittstorleken på de sålda lägenheterna. Kritiken mot fallande bostadspriser gick ut på att det skulle vara smålägenheter som såldes i augusti, vilket drar upp kvadratmeterpriset, och att det nu säljs stora lägenheter, vilket drar ner priset.

Men detta ser ut att handla om sedvanlig psykologisk förnekelse/förhandling för att vägra se att priserna faktiskt faller.

Priserna i Stockholms kommun augusti - november är ner 13% på månadsnitt och 14% på veckosnitt från toppen till innevarande veckan. Antalet affärer är 186 stycken. November till november är priserna ner 8%.

Storleken på sålda lägenheter var i snitt 58 m2 i augusti. De var i snitt 59 m2 i november, ner från 61 respektive 62 m2 i september och oktober. Ja, lägenheterna är lite större i snitt, men knappast så mycket att det motiverar 13% prisnedgång. Annars fungerar helårsjämförelsens 8%. Justerar man för att 59 m2 är betydligt mindre än 61-62 m2 är prisnedgången kvalitetsjusterat större september-oktober-november än vad den ser ut annars.

För Stockholms län ("Stor-Stockholm") är snittstorleken på sålda lägenheter 62 m2 nu i november, mot 61 m2 i augusti. Prisnedgången är även här 13% sedan augusti, baserat på 316 affärer i november. På helåret är nedgången 7% i Stor-Stockholm.

I takt med att antalet affärer nu räknas i hundratals vill jag hävda att nedgången är äkta och signifikant. Sedan får vi se hur denna ska trollas bort i den officiella statistiken, som dock kommer handla om snittpriser för oktober och se mindre illa ut.

Det påstås ju fortfarande att ingen köper bostäder för att spekulera i vinster. Fast vi vet alla att det är fullständigt skitsnack från de som av någon anledning aktivt förnekar bostadsbubblans existens. Redan 2015 var två tredjedelar av alla köp av nya lägenheter spekulationsköp enligt JM.

En av de vanligare formerna av spekulation är att köpa ej byggda lägenheter, för att sedan sälja dem dyrare när det är dags för inflytt. Man lägger handpenning och har i övrigt ett lånelöfte från banken, som man aldrig behöver infria. Och det har förstås fungerat i några år, men nu kanske det är stopp. Och det kan se riktigt illa ut.

En sådan potentiell personlig ekonomisk tragedi kan nu utspela sig i en kranskommun till Stockholm. Jag anger inte var detta är av respekt för privatpersonen. Alla siffror är avrundade av samma skäl.

Lägenheten har inflytt om två veckor, dvs är precis i slutfasen att bli färdigställd. Initialt var den ute för 70 000:- SEK per m2. Det begärda priset har sedan sänkts till 60 000:- SEK per m2 (jämför med 56 672:- SEK per m2 i Stor-Stockholm i november än så länge - då är detta ändå en lägenhet över snittet på 62 m2 i november).

Ett enda bud har kommit in på avrundat 57 000:- SEK per m2. Exakt ligger det i själva verket nästan precis på snittpriset per m2 i Stor-Stockholm enligt ovan. En köpare som vet exakt vad vederbörande gör. Dock ett pris under aktuellt snittpris för kommunen i fråga.

Budet är alltså nu ner 19% mot bostadsspekulantens ursprungliga "lockpris" - ett pris som knappast var det tänkta slutpriset.

Att det handlar om en privatperson avgörs av att lägenheten är ute med en annan mäklarfirma än den som hanterar försäljningen av projektet. Därtill säljs den "på ritning" och går inte att titta på. Frågan är bara vad priset ursprungligen var. Säljaren kanske fortfarande kommer ut med bara förskräckelsen?

Vad händer annars om lägenheten inte blir såld inom två veckor och inflyttningen ska ske?

1. Personen måste låna X miljoner från banken och köpa lägenheten, och sitta med dubbla månadskostnader i väntan på försäljning. Kanske rent av få se priserna falla ytterligare. Kan rätt snabbt bli en intressant bostadskarriär.

2. Personen får inte längre lånelöfte från banken, som infört låntetak. Personen kan på annat sätt fått förändrade inkomster som inte heller tillåter lån på lägenheten. Spekulanten kan inte köpa lägenheten, och blir därmed av med sin handpenning, som handlar om ett antal hundratusentals kronor. Eventuellt har personen lånat till handpenningen.

Nu finns det som sagt ett bud som kan begränsa skadan för spekulanten. Men säljaren har knappast bråttom att höja, utan på grund av inflyttning om två veckor så är det säljaren som nu har rätt bråttom.

Jag gissar att detta bara är toppen av isberget. Man får hoppas att lägenhetsspekulanterna tjänat så mycket på agerandet de senaste året att de har råd med förluster när det nu ser ut att vända ner.

Tillägg: Utifrån föreningens ekonomiska plan är aktuellt bud 100 000:- SEK under lägenhetens nyförsäljningspris. Till synes en begränsad förlust för spekulanten, men från detta ska sedan mäklararvode på kanske 100 000:- SEK dras för en total förlust om 200 000:- SEK.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

66 kommentarer:

 1. Frågan är hur många av lägenheterna som köpts av spekulanter av totala stocken initialt?

  De större byggbolagen kan ju knappast tillåtit samma person återkomma för köp särskilt ofta. Antingen är det ett utbrett fenomen där andelen spekulationsköp räknas i många % och därmed tiotusentals aktörer , eller så struntar byggbolagen att enskilda systematiskt har köpt/sålt...

  Dvs i stark grad bidragit till eventuell bubbla.

  Eller så överdriver Cornu starkt omfattningen av spekulationsköp och det i själva verket rör sig om enstaka % av antalet affärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byggbolagen har allt att tjäna på spekulationen. De får ju lägenheterna sålda snabbt och någon annan tar risken. Så varför försöka hindra någon?

   Radera
  2. Enligt JM är 2/3 av köpen av nya lägenheter spekulationsköp. Och det var 2015 - lägenheter som kommer ut färdiga nu.

   http://cornucopia.cornubot.se/2015/05/uppgifter-fran-jm-tva-tredjedelar-av.html

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Håller inte riktigt med att byggbolagen har allt att tjäna på spekulation. Oavsett om det är spekulation eller prisökningar för att folk måste bo så ökar markpriserna. Byggbolagen kan omöjligt räkna hem alla affärer.

   https://www.di.se/nyheter/markpriserna-skenar-i-stockholm/

   Radera
  5. Stickprov (tre nya brf i Sthlm) visar att i ca 10% av lägenheterna sker ingen inflyttning utan dessa säljs inom några månader från färdigställandet. Med runt 10.000 nya lgh/år är det alltså runt 100/mån i Sthlm som troligen säljs på spekulation.

   Radera
  6. Då glömmer du att byggbolagen äger mycket mark.

   Radera
  7. I Stockholm genomförs cirka 100 000 bostadsaffärer per år. Om vi accepterar 10 000 nya lägenheter varav 10% skulle vara spekulationsköp innebär det att ca 1% av alla bostadsköp skulle vara spekulationsköp. Även om det kanske kan påverka prisbilden lite har jag svårt att se att detta skulle vara den viktigaste orsaken till prisfallet under hösten.

   Radera
  8. "I Stockholm genomförs cirka 100 000 bostadsaffärer per år"

   Du menar väl hela länet?

   Radera
  9. Mopongo, Du förutsätter alltså att spekulanter endast handlar med nybyggda lägenheter? Tycker du att det låter rimligt?

   Radera
  10. Dave: Ja, precis. I Stockholms län färdigställdes cirka 11 500 lägenheter 2016 så jag antog att det var länet vi "pratade" om.

   Kent: Ja, flippandet är ju bara aktuellt när det handlar om nybyggda lägenheter. Det är ganska mycket knepigare, mer riskfyllt och mindre lönsamt att spekulera på den marknaden för begagnade bostäder. Men jag är ingen expert så jag måste erkänna att jag inte vet i vilken utsträckning det kan tänkas förekomma.

   Radera
  11. Kul för JM som kommer få ett ton skit i huvudet om någon journalist är smart nog att ta upp detta när bubblan smäller...
   "Byggbolagen köpte mark billigt, byggde bostäder som de sålde till spekulationsköpare utan att kontrollera vem som köpte" - kommer inte spela roll vilka regler som gällde, när skiten träffar fläkten och Sveriges ekonomi går åt helvete kommer jakten på syndabockar

   Byggbolagen och bankerna kommer vara tacksamma måltavlor.

   det kräver den svenska självbilden.

   Och när nu asylmottagandet går ner och SDs politik anammas av S&M (som har en politisk självbevarelsedrift) finns det inte sånmycket mera för gammelmediajournalisterna att skriva om.

   Och till skillnad från polisbrist, militärbrist, vårdkris och kollektivtrafikbrist med vägkaos är det först i samband med bostadskris som de drabbas. Personligen.

   Arnstsd får nog sälja sin rullbräda...

   Radera
  12. Mopongo; flera av mina vänner har flippat ”begagnande” lägenheter i åratal. Lite av ett sidoprojekt för många stockholmare.

   Radera
  13. Tillägg: Om vi pratar om Stockholms kommun rör dig sig om cirka 2000 färdigställda bostadsrätter och småhus 2016 och med en omsättning på ca 18 000 avslut per år vilket med en spekulationssiffra på 10% ger en andel av spekulationsköp på bostadsmarknaden runt 1,1%. Ingen större skillnad alltså. (ursäkta för en krånglig meningsbyggnad, jag hoppas vad jag menar går fram ändå)

   Radera
  14. Burt: Ah, jag antar att du menar att köpa renoveringsobjekt som du fixar till och sedan säljer? Eller menar du att folk köper lägenheter som de sedan bara sitter på x-antal månader och sedan säljer?

   Radera
  15. Gissningsvis beror majoriteten av nedgången på ett ökat utbud av nybyggda BRF:er och en stramare kreditgivning från bankerna. Psykologi och att spekulationsköpen upphör spår sedan på effekten och snöbollen accelererar.

   Radera
 2. Den troligaste orsaken till hacket i kurvan i Boolis statistik är skriverier i tidningen. Folk tvekar framförallt att köpa dyrare objekt under en tid, och det blir inga affärer där. Billigare objekt kan fortsätta att säljas som vanligt. Detta påverkar statistiken utan att priset på de objekt som faktiska säljs påverkats. Jämför man Booli och Valueguard ser man den här typen av skillnader historiskt.

  Det visar sig i januari om detta är början på en trend eller ytterligare ett hack på vägen upp, som vi sett så många gånger tidigare. Så länge räntorna är låga och arbetslösheten likaså, tror jag det är ett hack. Inget jag hade satsat alla mina besparingar på dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När du skriver "troligaste orsaken", vilken sannolikhet innebär "troligast" och hur har du räknat ut den sannolikheten?

   Radera
  2. Jag tror att jag hade redovisat sannolikheten om jag hade räknat ut den, då jag inte har något att tjäna på att hålla den typen av information för mig själv. Vi vet mer om några månader när statistik som tar hänsyn till lägenheters kvalitet redovisas.

   Radera
  3. Njah. Här har du faktum:
   * Du hävdar att "skriverier i tidningarna" påverkar marknaden enormt mycket
   * Detta är ekvivalent med att hävda att priserna inte baseras på fundamenta; att de till stor del beror på psykologiska faktorer
   * Detta betyder att marknaden kommer att krascha på samma vis som den har ökat

   Och det är ju bara härlett utifrån ditt eget påstående. Dvs ditt påstående diskvalificerar sig själv.

   Radera
  4. "* Du hävdar att "skriverier i tidningarna" påverkar marknaden enormt mycket."

   Nej, egentligen tvärt om. Jag menar att skriverierna bara skjuter upp vissa affärer.

   "* Detta är ekvivalent med att hävda att priserna inte baseras på fundamenta; att de till stor del beror på psykologiska faktorer"

   Nej, jag nämner arbetslöshet och räntor som de viktigaste faktorerna.

   "* Detta betyder att marknaden kommer att krascha på samma vis som den har ökat"

   Här vet jag inte vad du menar. Vilket sätt skulle det vara?

   Radera
 3. Nej, 60-70% av köpen 2015 var inte spekulationsköp enligt JM. Snarare handlar det om att 60 - 70% av köpen 2015 var spekulationsköp enligt en icke-namngiven källa som ska jobba på JM. Källhantering är väldigt, väldigt viktigt och det är trisst när det slarvas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det blev en sensationell rubrik ;)
   60-70% var nog snarare 15-25% när det var som värst.

   Radera
 4. Jag är ute på tunn is här, men jag tror inte att man kan förlora handpenningen om ens bank backar ur, normalt finns någon reservation om just detta i kontraktet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt. Men få banker tvingar väl en kund att ta ett lån för att köpa något som sjunkit under lånet i pris. (I värsta fall kan man väl bjuda sin bankman på några pilsner för att backa från löftet.) Och om köpavtalet inte värt något från exploatörens sida; varför bry sig om att skriva ett?

   Radera
  2. Nja, det finns väl massa bra anledningar till det. Om man har lagt bud på et hus och förlorar jobbet är inte idén att man ska bli ruinerad också. Avtalet skyddar säljaren däremot på så sätt att köparen inte kan välja en annan bostad eller backa ur utan anledning. På samma sätt skyddar det köparen, säljaren kan inte sälja till någon annan.

   Radera
 5. Detta kan också vara mycket värre än beskrivet, om man som jag sympatiserar mer med spekulant än med exploatör och bank.
  Avtal behöver inte var skrivna så att köparen enbart riskerar handpenningen.
  Det skulle åtminstone i vissa fall kunna finnas köpare som tvingas att hosta upp med upp till 25% av köpeskillingen för att komma ur en affär.

  (Jag är själv inte expert på denna juridik och vore tacksam om någon med kunskap kan svara.)

  SvaraRadera
 6. Och samtidigt visar Mäklarstatistik, vad fan det nu är, att priserna var stabila för lägenheter i oktober och svagt stigande för hus. Det verkar knappt möjligt, hur tas de siffrorna fram?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem vet, de kanske inte baserar det från det initiala priset utan börjar räkna efter en ev. sänkning (där det kanske går upp något vid ett bud), som inte var det tänkta priset av säljaren.

   Radera
  2. Jag tror att de mäter enbart avslutade affärer jämfört med tidigare avslutade affärer. Annars är statistiken helt värdelös.

   Radera
  3. Nej, de visar September, vilket om jag inte minns fel var svagt framförallt i Stockholm, men inget direkt fall.

   För att få sifforna för Oktober måste du vänta till 14 November. Och ja, mäklarstatistiks siffror är dåliga. Vad du i sådana fall ska titta på är HOX.

   Radera
  4. http://www.valueguard.se/index

   Men som sagt, du får vänta till 14 November för att se hur det stod till förra månaden.

   Radera
  5. Enligt Svt har de rean uttalat sig om oktober:

   " Enligt Mäklarstatistik steg villa-
   priserna i oktober med en procent.
   Bostadsrättspriserna låg stilla"

   Radera
  6. Jaha, har de gjort någon separat mätning alltså?

   Eller är det bara svt som inte förstått statistiken?

   https://www.maklarstatistik.se/omrade/riket/stockholms-lan/stockholm/

   Radera
 7. "1. Personen måste låna X miljoner från banken och köpa lägenheten, och sitta med dubbla månadskostnader i väntan på försäljning. Kanske rent av få se priserna falla ytterligare. Kan rätt snabbt bli en intressant bostadskarriär."

  Oj vad många man träffat gjort såhär som hävdat att det är smart. Folk som verkligen trodde att de var genier eller duktiga i en stigande marknad. Synd är det för den som fortfarande håller på så i en fallande marknad. Vi får se hur marknaden blir de kommande månaderna.

  I min "kompiskrets/arbetskrets" vet jag att minst 15% har gjort exakt såhär.

  SvaraRadera
 8. Ja neråt går det i vart fall :)

  Undrar om det kan bli samma press på nybyggt som under 90-talet då vissa lägenheter gavs bort eller om det var en engångsföreteelse?

  Bank of england höjde styrräntan igår.
  FED följer efter i december.

  Riksbanken får nog höja första halvåret 2018 trots allt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Sverige inte höjer samtidigt som resten av västländerna, så är det inte första gången man försöker försvara sin ställning.

   Sist gick det ju åt helvete...

   Radera
  2. "Ge bort" handlade ju bara om den privata insatsen. Vet flera som fick BR hus på detta sättet. Man tar ju dock över föreningens lån och åtaganden. Idag mkt större procent än då...

   Radera
 9. Just detta har jag också noterat:

  " Att det handlar om en privatperson avgörs av att lägenheten är ute med en annan mäklarfirma än den som hanterar försäljningen av projektet.?"

  Jag ser nybyggen omkring där jag bor i Stockholm där det ännu inte varit inflyttning och det är lägenheter till salu "på ritning" från andra mäklare än de som sålde från början vilket tyder på att spekulanter säljer eller att någon fått "kalla fötter" av annan anledning och vill dra sig ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den här är till salu "på ritning" och utan möjlighet att besöka.

   Radera
  2. På ritning-låter lite som på krita

   Radera
 10. Intressant teori om hela bostadsbristen egentligen varit en spekulationsbubbla där ingen haft avsikt att bo, likt med de berömda tulpanlökarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt om relationen mellan antal bostäder i bostadsbeståndet och antal hushåll i Sverige stödjer en sådan teori...

   Radera
  2. Jo men dessa kan enbart köpas/spekuleras av etablerade med goda inkomster varav förmodligen ingen är hemlös eller saknar bostad.

   Givetvis finns det en annan grupp som saknar bostad och tillgångar men dessa har och kommer aldrig någonsin kunna vara med och spekulera i nyproducerade bostadsrätter.

   Radera
  3. Men då skulle jag argumentera för att bostadsbristen fortfarande är reell. Med andra ord, det skulle vara prisuppgångarna som kan förklaras med spekulation, inte bostadsbristen.

   Dock skulle jag också hävda att beläggen för att spekulation skulle ha drivit prisuppgången känns väldigt svaga. Det verkar mest bygga på anekdoter och fria fantasier.

   Radera
 11. Har uppdaterat Husmask med rullande medelvärden för kvadratmeterpriserna. Det blev så förvirrande med haltande kalendeveckor etc. Men försäljningsvolym och boarea visas fortfarande per kalendervecka/månad. Man kan även zooma i graferna osv nu. Säg till om nån data saknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, usch. Med 30-dagars rullande medelvärden tillför inte tjänsten något, utan rapporterar i princip samma som officiell statistik.

   Radera
  2. Eller äsch. Tittar på veckocharten istället. Fortfarande 14% ner från toppen.

   Radera
  3. 14% ner från toppen...vad motsvarar det i reella pengar? Vad är snittpriset på en lägenhet 2017? Det låter som att det vore mellan 500' och en mille? Rätt mkt pengar. Förlorade pengar som gör att champagnen inte smakar lika förträffligt som för ett år sedan...

   Radera
  4. ja blev rörigt med nya tycker jag. Det ser ju ut dessutom som november har startat bra trots allt men för lite info än eventuellt (man får väl vänta några dagar till innan man kan fastställa). men Dryga 70.667kr/kvm i snitt (då hittills dagen bjudit på 30 objekt 75697kr/kvm enligt sidan. Men det lär väl jämna ut sig ju fler objekt ramlar in. Trots allt dag tre bara så inga hastiga slutsatser oavsett håll än för november. Var dock tydligare att se förut.

   Radera
  5. Något var tydligare förut. Frågan är om det var trenden som var tydligare eller att grafen bara såg lite prydligare ut. Tittar man på dagscharten så är ju data rätt brusig. Då är snygga linjer mest en illusion. I den nya versionen har varje dag en datapunkt. I den gamla var det bara en i veckan. Vilket är bäst? Det är lätt att ändra och jag visar gärna data i det format folk vill ha, så kom gärna med önskemål!

   Radera
  6. Tycker ni har rätt om otydligheten. Jag ändrade tillbaka till kalendervisa medelvärden nu. Syftet med tjänsten är ändå att visa så aktuell statistik som det är möjligt. Då är rullande medelvärden bara att blanda in historien i onödan. Man får lär sig leva med att sista datapunkten är ett work in progress.

   Radera
 12. Hur kommer det att se ut när nästa "säsongsdipp" nu i december hamnar rakt över denna nedgång?

  Statistiken kommer inte se trevlig ut alls om detta håller i sig och många kommer få kalla fötter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man utgår ifrån datan på husmask så verkar december inte utgöra en säsongsdipp. Under 2016 så peakade priserna i december samtidigt som de föll under november. Men det blir kanske annorlunda om man kontrollerar för kvalité och storlek, men då kan vi inte utgå ifrån ett prisfall på 14% som husmask visar i dagsläget.

   Radera
 13. "Undergångsstämning" bland mäklarna:
  https://www.expressen.se/dinapengar/maklarnas-panik-bostadsratter-reas-ut/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja NU har resan mot nollpunkten börjat ta fart. Gråt och tandagnisslan i kvällspressen när proppen flyger ur. Kreditkranen är hårt åtskruvad och badvattnet iskallt. Blir en blek jul i år.

   Radera
 14. Frågan är bara vad Boolis data för lägenheter egentligen är värt?
  Det fattas en hel del överlåtelser när jag kikar på min gamla förening, lägenheter som låg ute till försäljning på Booli & Hemnet och blev sålda (jag satt i styrelsen så jag skrev på överlåtelserna) men finns nu inte alls i Boolis avslutshistorik på webben. Detta gäller även min lägenhet som jag sålde i april 2017.

  Så frågan är försvinner affärer helt slumpmässigt så borde inte medelvärden påverkas så mycket, men om de försvinner med någon som helst bias så är det ju fullständigt meningslöst att dra några som helst slutsatser.

  Dessutom har Booli ingen aning om vad försäljningspriset för lägenheter egentligen blev, de spindlar bara mäklarnas hemsidor med ett visst intervall, läggs inte slutpriset ut där och Booli hinner läsa det så blir det fel siffror i deras statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju titta på hur bra Boolis data speglar den data man anser är historiskt riktig. Uppgången sedan 2013 syns ju och den är väl alla överens om är verklig.

   Radera
  2. Att Boolis data till stor del följer den verkliga utvecklingen är det väl ingen som ifrågasätter. Det blir bara lite löjligt när man tar data för fyra dagar i en månad och kallar det för en trend, när man vet att datat i sig har rätt stora brister på detaljnivå.

   För villor är det ju en annan sak där finns lagfarter så där missas inte något, dock är det ju ofta en rejäl eftersläpning mellan försäljning och lagfart.

   Radera
  3. Nej visst får man förhålla sig lite avvaktande till siffrorna. För mig är bilden att det helt klart och utan tvekan har skett en ändring sedan i våras/somras, från en kontant stigande trend i Boolis data sedan början av 2013, till att ha planat ut och börjat sjunka. Exakt hur snabbt/långt det sjunkit är svårt att veta. Bortsett från en abnorm spik i slutet av juli (om man kollar veckodatan på Husmask) så har priserna mer eller mindre tickat nedåt sedan årsskiftet, först långsamt sedan snabbare.

   Radera
  4. (Obs jag pratar om lägenheter i Sthlm kommun nu. Dels är trenderna starkast där, dels är dataunderlaget störst. I mindre kommuner är det nästan omöjligt att uttala sig.)

   Radera
 15. Skönt att ha köpt hus i genuint läge för 25 år sedan, 1993. Inga säljplaner. Jag tar 50% prisras alla dagar i veckan. Bara sköna känslor. Jag har barn som behöver bostad, så det är bara uppsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till att ha vunnit generationslotteriet. Största anledningen till att jag själv inte köpte 1993 var att jag var 10 år gammal.

   Radera
 16. Den stora smällen kommer nu i november. Sök bara på budgivningar i Vasastan och på Södermalm och det har gått ner rejält. Hittat flera med fall på 30% där budgivningarna är helt döda. Undrar vart detta ska sluta, uppgångar från 2014 borta.

  SvaraRadera
 17. Lars E O Svensson sitter I Aktuellt och tycker priserna är låga.

  Kritik om att räntorna kan bli högre avfärdar han med att vi hade fast växelkurs för 25 år sedan, eller att Riksbanken sänker räntorna i en lågkonjunktur. Suck, som om ingen inte visste det. För knappt 10 år sedan, 15 år efter vi fick flytande växelkurs, var boräntorna närmare 7%, dvs ca 5 ggr så höga som idag. Lägg sen på amorteringskrav på 1-2% och folk får betala 6-7 ggr mot vad de gör idag. Kommer det hända? Vem vet, men att totalt utesluta att vi kan få samma situation som för mindre än tio år sedan är ganska naivt.

  SvaraRadera
 18. Lars, har du skruvat ihop nån graf mellan priser och penningmängd än? Om man räknar in att den verkliga inflationen är 5-10% om året ser man ju en mer trovärdig prisutveckling. Dippen just nu ser läskig ut :)

  SvaraRadera