Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-11-03 15:25

Fredagsmys: Vem ska spela på de svenska arenorna?

Dags för lite härligt fredagsmüs igen. Vad är mysigare än att fundera över vilka band det är som ska spela på de svenska stora arenorna, i takt med att gamla rockgiganter dör av ålder eller lägger av pga demens? Hur är det med återväxten av riktiga arenafyllande band? Förtydligande: Med arena menar jag utomhusarena med 50 000+, inte någon liten ishockeyrink.
Är du lycklig nu frågar Kents Jocke Berg innan allting tar slut.
Sverige kryllar av arenor som står tomma i brist på arenarockband. Sveriges bästa rockarena, klassikern Nya Ullevi, har en enda bokning i sommar och det är Foo Fighters, där Dave Grohl förhoppningsvis inte trillar av scenen och bryter benet, men fortsätter spela ändå, den här gången. Rock'n roll på riktigt.

Återväxten av band som faktiskt kan sälja ut en hel arena är väl sådär. Giganterna faller en efter en för åldersträcket eller demens och klarar ofta oavsett inte av att leverera nya hits. Utmärkande för arenabanden är att de funnits så länge att de kan leverera flera timmar långa spelningar med konstanta hits, alternativt konstinstallationer som Roger Waters gör med sin The Wall-turné.
Is this not what you expected to see? Roger Waters framför The Wall på Nya Ullevi framför förvånade fjortisar.
Foo Fighters är fortfarande relativt unga, Grohl är bara ett år äldre än mig. Till skillnad mot Kent, vars sångare Jocke Berg var en månad äldre än mig, så har FF inte lagt av än.

Metallica turnerar fortfarande, och tycker uppenbarligen att det är riktigt roligt än idag.
Ingen whiskey i burken.
James Hetfield är bara 54 år nu, och om han och kollegorna lyckas hålla sig i form som en mycket vältränad 74-årig Roger Waters kan de förstås turnera ännu några år. Springsteen är "bara" 68 år och verkar hyfsat frisk fortfarande. Bono "endast" 57 år.

Men hur är det med återväxten? Blir det inte tjatigt? Är inte det faktum att alla arenafyllare nu passerat åtminstone 50 års ålder ett tecken på dålig återväxt? Musikbranschen har förändrats rejält de senaste åren, det enda som har gått snabbare är prishöjningarna på konsertbiljetterna. Kommer det finnas någon som ens kan spela en gång på de tomma svenska arenorna i Arenafeberns efterdyningar?

Sveriges enda arenaband Kent har lagt av på någorlunda topp.

Kanske hittas hoppet här. Den enda svenska artist som idag fortfarande kan fylla en arena i Sverige är Håkan Hellström. Och han visar ju att man vare sig behöver skriva egna låttexter eller kunna sjunga, så kanske kan vi fortsätta fylla arenor en gång om året? Fast knappast utanför Göteborg, en stad där uppenbarligen musiksmak inte definieras på samma sätt som i resten av världen.

Men för att avrunda fredagsmyset - vilka framtida arenaband ser ni? En del hävdar brittiska Muse. Men det behövs fler än så.

Trevligt fredagsmys på er där framför den inspelade legendariska konserten från 2008 på YouTube!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Borde väl inte vara så många år kvar tills vi kan ersätta banden med robotar istället? Då kan ju de stora arenabanden fortsätta spela fast deras medlemmar dör bort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, jag håller på att ta fram en Keith Richards-robot, som förutom att se sliten ut på scen och spela gitarr även klarar av att injicera heroin.
   Fast projektet är superhemligt, så säg inget till någon!

   Radera
  2. På senaste Rolling Stones-turnén var det faktiskt en prototyprobot som var med istället för Keith. Fast jag hörde lite klagomål att "Keiths ålder börjar märkas" från de vänner vi placerat ut i publiken som försökspersoner.
   Så vi måste jobba lite till på roboten.

   Radera
  3. De tüska industri-syntharna "Kraftwerk" experimenterade just med dockor och förinspelad musik.. ;-)

   Radera
  4. Härligt, Eddie Meduza har en framtid trots allt?

   Radera
  5. Och publikrobotar som kan stå där och jubla och lyssna

   Radera
  6. Seriöst så jobbas det en del med hologramuppträdande för konserter.
   Så både Elvis och Michael Jackson har en lysande framtid (pun intended)

   Radera
 2. Daniel, precis! ABBA håller på att förbereda en hologramturné t ex. Dessutom behövs det idag inga band. Bara en person på scen som står och dricker grogg medan en färdig ljud- o ljusshow spelas upp. Utsålt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med hologram publik också. Vem orkar släppa telefonen för att ge sig ut i kylan.

   Radera
 3. Har inte de nya artisyerna fyllt arenor de också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Bieber, Beyoncé o Swift fyller arenor de också. Men författaren har valt att fokusera på rockband.

   Coldplay är väl det jag kommer på.

   Radera
  2. Precis, Rövar på sätet, kvittar lika för arenaägaren vilken musik som spelas

   Radera
 4. Det blir väl mer av DJ, dator, synt framställd musik. En-persons konserter av människor som inte kan spela instrument eller sjunga. De tunga bandens tid är förbi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag råkar vara en sån där multiinstrumentalist med absolut gehör som behärskar alla instrument som jag kommit i kontakt med. Om man faktisk håller på med musik på en någorlunda professionell nivå så vet man att datorer och synthar inte låter omusikaliska personer konkurrera ut musiker som vissa verkar tro. Däremot öppnar elektroniska instrumentet upp helt nya dimensioner för musikskapare som inte existerande för 10-15 år sedan.

   De stora artisterna är inte heller nödvändigtvis så duktiga som man kan tro. Det är betydligt lättare rent speltekniskt att riva av en generisk Springsteen-låt på en sexsträngare än att replikera en låt av Deadmau5. Artisteriet handlar egentligen ganska lite om komplexitetenen i musiken och desto mer om underhållningsvärdet. Och det kan levereras på många olika sätt.

   För övrigt tror inte att vanliga femmanna-lineups kommer att försvinna (se t.ex. hur den nostalgiska ny-proggen växer fram i Göteborg bl.a), men däremot kommer de blandas ut med fler, intressantare konstellationer. Och det är sannerligen på tiden.

   Radera
  2. Mkt bra kommentar Christoffer!

   Radera
 5. Framtiden för arenorna blir handhjärtan-galor med Gustav Fridolin, Stefan, Annie, Karin och alla Rapparna från Orten.

  Fridolins låttext "jag fixade skolan på 100 dagar" är redan en klassiker
  Likaså Annies "ijenkligen" och Stefans "De é inte okej" samt duetten "värdegrunden".

  "feministisk snöröjning" med K. Wanngård blev inte så lång på topplistorna, men jag vet att den fortfarande har en trogen lyssnarskara som kan skrika högt med rosa fitt-mössor på huvudet.

  Skulle folk mot förmodan tröttna, så kan vi köra mellon året om på arenorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så fint att du har musiksmak, Doktor Syn, och håller dig till ämnet.

   Radera
  2. Vad hade du förväntat dig? Du har ju själv konstaterat att det snart inte finns några band kvar.

   Radera
 6. Insamlingsgalor till extra skatteutjämning. En gala i veckan borde inte vara något problem. Svenskarna är givmilda och det är häftigt att betala skatt. Permanent värd för galan är: Mona "det-är-häftigt-att-betala-skatt" Sahlin.

  SvaraRadera
 7. Fritt WiFi så kommer jag!

  SvaraRadera
 8. Elektronisk dansmusik får kliva in och köra fester i arenorna, det är ju istället för idrottshallarna. I Holland öser man på och kör "rejv" i fotbollsarenorna och det funkar ju här med. Swedish House Mafia lyckades ju sälja ut friends 3 dar i rad på bara en show och inget liveband.

  SvaraRadera
 9. Framtiden tillhör Vera Lynn. När Rolling Stones stofilpublik till slut vaknar och inser att de tittar på en geriatrisk installation med drogproblem, kommer de att efterfråga en rejäl föryngring. Och det får de med Vera.
  We'll meet again, dam dam dam...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger bara...
   Marlene Dietrich , Zarah Leander... 😁

   Radera
  2. Lily Marlene det var låtar det.

   Radera
 10. The Killers, Kendrick Lamar och Kapten Röd är tre konserter jag ska på i Sthlm framöver som säljer ut en arena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. In Flames glömde jag bort.

   Radera
  2. Avser utomhusarenorna, inte hockeyrinkarna.

   Radera
  3. Och frun ska på Lady Gaga, Katy Perry och har nyligen varit på Rihanna och Celine Dion.

   Radera
  4. Ah, utomhusarenorna är passande för The Killers. De är helt oanvändbara vintertid för konserter dock så det gäller ju att man helspäckar schemat sommartid.

   Radera
 11. ACDC nu och som alltid.https://www.youtube.com/watch?v=xRQnJyP77tY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här ett till argument. https://www.youtube.com/watch?v=O2BQpljuWHY

   Radera
 12. Tyska "Scorpions" har aldrig spelat på Ullevi men jag tror att 14-isarna inte skulle förstå texten o sammanhanget bakom "Wind of change"... 😁

  Likaså ett återförenat "Europe" som en sen mörk o ljummen augustikväll skulle ta avsked av själva Ullevi med "The Final Countdown"..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag som vardandes medelålders gubbe kan inte förstå att de inte skämdes för att släppa sån skit

   Radera
  2. "Scorpions" eller "Europe"?

   Videon till "Wind of change" är rena rama historielektionen !
   Dessutom har Scorpions en svensk och göteborgsk koppling ! ;-)
   Dessutom inte så lite "möpig"!

   Müüüüs... ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=n4RjJKxsamQ

   Radera
  3. Jojo, en fin tid! Men ungefär där (början av 90-talet) slutades det göra bra musik. All bra musik gjordes mellan 1960 till 1990.

   Radera
  4. @Joakim Persson:
   Inkluderar du även tysk/italiensk euro-disco i detta ? ;-)

   Radera
  5. Så bra som musiken är nu har den inte varit sen 1979.
   Selektivt minne kallas det visst :)

   Radera
  6. Bengt: Nä, där blir det pass!

   Mitt minne är mycket selektivt på denna fronten. Förstår mig inte alls på modern populär "musik", men visst finns det bra band som spelar på riktiga instrument fortfarande...

   Radera
  7. @Joakim:

   Falco då? ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=MTlSjRMx5Ic

   Radera
 13. Adele, Beyonce, Lady Gaga, Rihanna, Zara Larsson, Weeping Willows

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev tvingad av min arbetsgivare att se Weeping Willows var ett riktigt sömnpiller.

   Radera
 14. Lyssnade sist på Lynyrd Skynyrd Winterland 75, riktigt bra, är tveksam till att det har bildats ett vettigt rockband efter 1980, ingen orkar idag lära sig hantera en gitarr på riktigt eller något annat instrument, allt jag hör på radion är lite synt prutt och andra dataslingor i bakgrunden.

  https://www.amazon.co.uk/Southern-Fried-Rock-Boogie-Winterland/dp/B01FK3Q532

  SvaraRadera
 15. ”åldersträcket”, på riktigt?

  SvaraRadera
 16. Ett ypperligt tillfälle för det Gotländska bandet Smaklösa att göra comeback och inta de stora arenorna.
  Stora klassiker om "Det regnar kor".... vad kan bli fel?

  SvaraRadera
 17. Metalscenen lever och frodas, det syns på alla metalfestivaler runt om i Europa.

  Det är möjligt att arenarockens tid är förbi. Men det är troligen mer pga att folk i allmänhet och svenskar i synnerhet är lata och bittra. Sjunkande publikaiffror på diverse idrottsevenemang talar ju sitt tydliga språl, samma sak sker inom konsertvärlden.


  En Youtube-konsert i 720p på nyköpta 65tummarn med "soundbar" är ju mycket bättre än livemusik...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt, Linus! Wacken eller Dynamo, kanske?

   Radera
  2. Har inte varit på någon av dem, men det finns i planerna. För övrigt skriver jag visst som en kratta :)

   Radera
 18. Shakira, T.a.T.u, Banda Eva....

  Some People are not here anymore -- : David Bowie, Michael Jackson, Josefin Nilsson, Gary More, George Michaels ... Missing You !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Josefin Nilsson i samma andetag som det sällskapet...?

   Radera
 19. Okean Elzy överfyller arenorna i Kiev, Odessa, Kharkiv, Lviv, Poltava eller vilken annan ukrainsk storstad som helst. Spelar de utanför Ukraina, t.ex i London så räcker knappt publiken till att fylla en liten pub. Samma fenomen i Thailand för Asanee-Wasan. Vilken arena som helst blir utsåld direkt. Men utanför landet är dom hyfsat okända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med allt musikutbud som finns runtomkring oss genom en enorm mängd olika kanaler (Youtube,Spotify mm) samt en oändlig uppsjö av olika band (på 70-talet var både antalet band och kanaler bara en bråkdel av idag) tror jag att de nya banden kommer att ha svårt att dominera scenen på samma sätt som för 40 år sedan.
   Därför skapas inga dominanta kultband på samma sätt. Dessutom är arenakonserter ljudmässigt ganska dåliga och det är hyfsat dyrt och jobbig process att ta sig dit. Arenakulturen är på väg bort tror jag. Ungefär lika ute som gula bingobrickor i plast med tillhörande gröna täckbrickor och en äldre herre med mikrofon som handvevar en tombolasnurra som släpper numrerade bollar. Arenorna är dyra för skattebetalarna - men vem tänker väl på det? Vilken skådis som åkt in på behandlingshem är en betydligt större fråga tycker normalsvensken

   Radera
  2. Finns mycket BRA som inte når ut "kommersiellt" eftersom radiokanalerna sponsras av skivbolagen...
   "Dynga" som Zahra Larsson, Lady Gaga etc. och andra producentstyrda "produkter" pumpas ut i parti och minut ...

   Hur många på denna blogg har exv. hört talas om dessa artister ? ;-)

   * PHOTON: https://www.youtube.com/watch?v=B71OWa8qiEY&list=RDB71OWa8qiEY

   * Igor Garnier: https://www.youtube.com/watch?v=rz7541fEjt8

   Radera
  3. Kalle P
   Instämmer. Arenakulturen är ungefär lika intressant som linjär-tv.
   Den lever kvar för den breda massa utan vare sig större musik- eller kulturintresse som någons sorts pausunderhållning i tillvaron.

   Radera
  4. @Kalle P:

   Kul att du nämner Liviv / Vow / Lemberg. Står på min "bucket-list" att besöka och dessutom bara 75 km från polska gränsen i Przemysl dit de EU-finansierade motorvägarna når!

   Klart Putin & Co är "skitskraj" då Lemberg är en del av Centraleuropa och INTE Ryssland

   Radera
  5. Jag skulle inte kalla Lady Gaga för dynga, hon är en utomordentligt duktig musiker och sångerska. När det gäller sångteknik och röstomfång bräcker hon i stort sett alla gamla rockgubbar, även när dom var unga och friska.

   Sen att musiken hon gör inte låter så bra i mina eller kanske dina öron är en annan sak.

   Radera
  6. Röst med omfång:
   https://www.youtube.com/watch?time_continue=67&v=4pHxAWl4gtc

   Radera
  7. Den här är mera drag i
   https://www.youtube.com/watch?v=0a234Xn316Q

   Radera
 20. Hm...
  Band är svåra att nämna
  Men dels som påpekat
  Elektronika/rave
  Metal, det borde kunna bli svulstigt och maffigt.
  Ihärdiga (och därmed växande) indieartister?
  Iom globalisering fler riktigt utländska artister
  Om religionstillväxt - masspredikan och sånt?

  Annars tror jag även att arenorna har en framtida möjlighet som en sorts blandning av moderna bazarer/bondens marknader vissa dagar. Framför allt i Stockholm efter förtätningarna.

  SvaraRadera
 21. Arenorna blir utmärkta asylboenden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trådens i särklass mest realistiska kommentar!

   Radera
 22. Depeche mode kan nog fylla Ullevi eller likande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso.
   Problemet med alla dessa band är att de var så mycket bättre förr.
   Så när de når arenarockstatus är de i princip helt slut ur ett skapande perspektiv kontra dåtid.

   Radera
 23. Grejen är väl att boka upp två-tre band som var för sig inte skulle fylla ex-vis Ullevi (inte "Nya Ullevi"), men som tillsammans kan göra det.
  Till exempel Sabaton och FFDP skulle nästan säkert fylla Ullevi. Som grädde på moset kan man köra en insamling till Fredsbaskrarna och VRR samtidigt.

  SvaraRadera