Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-11-10 17:23

Fredagsmys: Spotify inför helgflex

Dags för lite fredagsmys. Spotify tar som progressivt företag ett steg bort från religionens och socialismens tunga kedjor och avskaffar ordinarie helgdagar på sina arbetsplatser. Istället införs helgflex, där man tar ut sin helgledighet när man finner det personligen lämpligt. Applåder.
Som anställd på Spotify behöver man alltså inte längre vara ledig på någon av zombielåtsaskompisen Jesus helgdagar, och man behöver inte heller vara ledig när socialisterna firar 100 år av förtryck, armod, misär och massmord på första maj.

Istället kan man t ex vara ledig på skattefridagen, dvs den dag som markerar att du nu arbetat in din skattebetalning för året. Eller kanske på segerdagen den 9:e maj när Nazityskland kapitulerade och avslutade andra världskriget i Europa?

Eller varför inte den 9:e november, för att fira Berlinmurens fall, som den milstolpe den var i upplösandet av det kommunistiska och socialistiska fängelset som Östeuropa var i över 40 år sedan andra världskrigets slut?

Kanske fira den svenska demokratin genom att vara ledig på riksdagens öppnande i september?

För att inte tala om astronomiska dagar som det riktiga vintersolståndet eller riktiga midsommar på sommarsolståndet? Och förstås vår- och höstblot.

Bara att applådera Spotify alltså. Reglerna har förstås införts för att uppmuntra till större mångfald (= anställda med andra låtsaskompisar än Jesus), men kan med fördel användas av alla andra med. Speciellt skönt måste det vara att även som anställd kunna jobba på diktaturernas kreaturs 1:a maj? Som egen företagare ser jag förstås alltid till att jobba extra mycket den dagen, men det är positivt att man även kan göra det som anställd.

Helgflex är en utmärkt regel att införa i personalhandboken på ditt företag. Jag ser fram emot att fler arbetsgivare omgående inför detta, så kan civilsamhället på egen hand göra de statliga dekreten om helgdagar irrelevanta, och förpassa dem till historiens sophög.

Som fortsatt fredagsmüs kan ni ju diskutera i små grupper om lämpliga helgdagar. Jag kan tänka mig personliga helgdagar, som födelsedagar, bröllopsdagar, skiljsmässodagar mm, som kan vara betydligt mer värda än att fira att någon låtsaskompis följeslagare trippade på droger och såg ett ljus i himlen.

Vilka helgdagar skulle du personligen välja att inte jobba på?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Trots att jag inte är kompis med Jesus skulle jag vara ledig över jul för att fira sedvanligt midvinterblot. Den traditionen är äldre än Jesus som förresten inte alls är född på vintern.

  Jag skulle även fira midsommar och valborg.

  SvaraRadera
 2. Personligen skulle jag inte ändra något (eller iaf speciellt mycket), men jag tycker detta är en bra ide något som egentligen borde vara allmän praxis. Detsamma gäller vilka veckodagar som skall utgöra helgen - som sagt olika låtsaskompisar förespråkar tydligen olika dagar. Samma sak gäller vilket som skall anses vara obekväm arbetstid.

  Naturligtvis kan det av praktiska skäl vara så att man får samordna helgdagarna på vissa dagar. Det kan också kanske vara läge att fundera igenom hur man gör med OB-tilläggen när nu folk har olika preferenser - man vill ju kanske inte att det skall bli ett verktyg för att arbetsgivaren skall få ner lönekostnaden.

  SvaraRadera
 3. Vad bra, vi i vår familj har länge firat Famadihana, men det blir dålig stämning i grannskapet. Hoppas detta ändrar på saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mångfald uppmuntras...

   Radera
  2. Tack för en ny kunskap.

   Radera
  3. Inget nytt i Sverige. Så där höll man på redan på stenåldern. Boken De dödas tempel rekommenderas så får ni fler uppslag vad ni kan göra med era förfäders ben.

   Radera
  4. Man skall nog inte förvåna sig.

   "Concern has been expressed about recent outbreaks of the bubonic plague that may be caused by contact with bacteria living on the deceased" - wikipedia

   Ben får nog ta sitt ansvar här. Man promotar inte obskyra religioner utan ansvar, åtminstone inte här i Svedala.

   Radera
 4. Glöm inte att helgdagar bidrar till mänskligt utbyte då man diskuterar vad det egentligen är man firar. Iofs så blir konversationen rätt enahanda med tiden, tills någon googlar och reder ut det hela. Vi är alltså i en brytningstid mellan en repetitiv dåtid och en repetitiv framtid där allt ändras hela tiden. Det enda fasta i tillvaron är Googles virtuella altare.

  SvaraRadera
 5. Ben Dover. Fan vad rolig du är! Lajk. Hehe

  SvaraRadera
 6. Lär nog vara rätt tomt på det kontoret på jul och nyår då alla med detta system jobbar "hemifrån" och sedan tar ut sin helgdagar för att förlänga semestern. Ett bolag som har råd att inte bara så noga med kostnaderna.

  SvaraRadera
 7. Jag skulle fira st Martin-dagen som infaller varje måndag, varje vecka, året om (hick!).

  SvaraRadera
 8. Hmmm... Det framgår inte VAR , i vilket land som detta sätts i system...
  Det kan väl ändå inte vara i SE ? ;-)

  Annars tycker jag att vi skall hålla Söndagsstängt vilket man gör i många andra civiliserade och inte så "amerikaniserade" jämförbara länder ute i Europa! ;-)

  SvaraRadera
 9. Jag har varit student och/eller egenföretagare hela mitt liv. Jag har alltid haft helgflex.
  Innebärande att jag tar ledig någon enstaka gång, nån gång i månaden när det passar.

  Ibland bara för att solen skiner på en fin vårdag, eller för att det råkar hända nåt särskilt.

  Men vanligtvis har jag måndag hela veckan och dom två sista måndagarna i veckan utmärker sig bara med att man får jobba bakfull.

  SvaraRadera
 10. Nån dag i Februari / Mars, hatar transportsträckan fram till Påsk!

  SvaraRadera
 11. Gäller det bara helger eller får man ta ut lördagsledigt även mitt i veckan?

  SvaraRadera
 12. Alla kristna högtider är ju bara valda från början för att låtsas att folk firar kristna helger när de egentligen firade förkristna helger. Påsk, Alla helgon och jul har ju alla ursprung i förkristna högtider som i sin tur kommer från det faktum att vi bor på ett klot med lite lutning som far runt solen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden med påsk dock är att det är en judisk högtid som firas. Påslakan och det som hänger ihop (Kristi himmelsfärd och pingst) är de enda nya högtider som importerats.

   Ja och halloween som är någon slags hednisk tradition från Irland...

   Radera
 13. Har Många tjänstemän detta redan? Inte uttryckligen men i praktiken. Min och många bekantas arbetsgivare skiter fullständigt när vi är på jobbet utan det viktiga är att man producerar resultat.

  SvaraRadera
 14. Är skeptisk till tillämpad religion, men måste man välja låtsaskompis (det kan ju vara bra att ha någon slags högre moral om man vill leva tillsammans med andra människor) så föredrar jag Luther före Mohammed.

  SvaraRadera
 15. Blir säkert jättebra med de den tokliberala iden att man kan fira helgdagar när man känner för det.

  Om ni tvivlar finns beviset i hur hantverkare arbetar , de kommer fan aldrig i tid utan verkar mest vara lediga lite random. Ialla fall de svenska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De firar väl randoman istf ramadan.

   Skämt åsido, viss framförhållning bör man ha i ett sånt system precis som med semester. Det skall alltså vara känt långt i förväg när det gäller. Därmed behöver man och skall inte utlova något arbete dessa dagar.

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 17. Försenat fredagsmys men detta var intressant, Alm Equitys pratar om spekulation på bomarknaden. 40% spekulation i deras brf projekt

  https://youtu.be/-C1gFYweAts

  SvaraRadera
 18. Fast vadå, helgledighet har ju inte mycket med religion att göra, och absolut inte det minsta med socialism att göra.

  Helgledighet är ett resultat av de hårda arbetsveckor och tidiga morgnar som uppstod i jordbrukssamhällets spår. En vilo- och hygiendag blev nödvändig.
  Denna "claimades" senare av kyrkan/kristendomen som en religiös dag.

  Samma fenomen gäller våra högtider. Få av dem har något egentligt kristet ursprung.

  Alla bör kolla upp vad kristianisering är för något.

  Att propagera för 24h-samhället utan ledigheter och högtider tycker jag har spår
  av ultrakapitalism och idéer om oändlig tillväxt/resurser.

  SvaraRadera
 19. Har länge förespråkat någon liknande lösning, antingen att man gör semester av alla helgdagar och ändrar i semester lagen så att man kan ta ut det till helger. Eller att man lämnar in sin egen religiösa/kulturella helgkalender i förväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, hur manga ganger per år kan man konvertera tror du för att maximera helgdagarna?

   Radera
 20. Jag väljer att vara för denna flexhelgs idé.
  Passar på att önska alla fäder där ute en trevlig fars-afton!
  Framförallt måndagens annandags-far.

  SvaraRadera