Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-11-24 16:15

Fredagsmys: Black Friday!

Dags för frädagsmüs igen! Tydligen har den amerikanska företeelsen Black Friday nu slagit till på allvar här i Sverige. Inbox och SMS-lådan har översvämmats av erbjudanden om att konsumera idag. Hur ser det ut för er? 
Whoop! Jul!
Normalt sett innebär ett SMS att någon faktiskt vill mig något, men inte idag. Om man nu inte menar att reklam från Ackis, MQ och StayHard är att någon vill mig något. Typ ha mina pengar.

Och min privata mailbox har också fyllts av reklammail från högt och lågt, inklusive helt osannolika aktörer som kommer med Black Friday-erbjudanden.

Okej, att vi anammar denna amerikanska tradition för att dra igång julhandeln, men kan vi inte kalla den för något svenskt istället? Typ Svarta fredagen? Fast då är det kanske inte lika häftigt?

Fast för mig är förstås alla dagar svarta, måndag-söndag året runt.

Nåja, trevligt fredagsmys där i soffan, med plingande SMS-reklam i telefonen och e-postlådan full med erbjudanden. Eller hur ser det ut hos dig?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Har noterat samma sak, det bara rasar in.
  Tänker givetvis protestskita i det hela och ha en trevlig hemmakväll istället.

  Excessfredag kanske passar.
  Eller internationella överkonsumtionsdagen.
  Onödighetsdagen.
  Köphetsfredag.
  StörreLEDfredag.

  SvaraRadera
 2. Kalla det för vad det är... White Trash Rea!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt första sms idag var 20% på Akademibokhandeln. Får en massa verktyg i vår. Annars hade jag lagt en timme på K-rauta.

   Radera
 3. 364 (ibland 365) dagar om året moraliseras det över hur vi överkonsumerar och förstör vår planet.

  Men idag ska vi fan shoppa! Det kan vi unna oss. Måste ha en ny uhd tv, gamla HD 55"arn duger ju inte längre till så mycket bättre och vem vet mest.  Suck...

  SvaraRadera
 4. Har kommit till den erfarenheten att jag INTE behöver alla dessa nya mobiler, 50-tums svängda platt-TV mm. Har det mesta och behöver inget nytt bara för att..

  Följer inte modet och det var nog minst 20 år sedan jag handlade något på H&M.
  Det enda som idag "triggar lusten" ;-) är friuluftskompatibla prepping-prylar men dem köper man enklast och billigast på eBay.

  Nej, jag har inte köpt något "extra" tjafs idag !

  Men till helgen blir det ett besök hos "huvudleverantören" - dvs firma Ge-Kås i Ullared tillsammans med "Kinnapöjken" för att komplettera BOL:en Detta är dock något som varit inplanerat sedan ett bra tag.

  SvaraRadera
 5. Jag kommer att köpa alla julklappar ikväll och i år blir det inte många. Tiden för överkonsumtion är förbi. Nu klappar bostadsbubblan ihop. Går ned på sparlåga. Det blir nog mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sparlåga är soft belysning.

   Radera
  2. Har outsourcat julklapperiet till andra i familjen som gillar sånt. Således köper jag inga julklappar, bara betalar.

   Radera
 6. Är ingen idė att köpa något nytt, det lär ändå bli stulet i det "nya spännande Sverige".

  SvaraRadera
 7. En sak som jag utnyttjar är att idag kan man köpa amerikanska aktier på avanza utan cortage avgift.

  SvaraRadera
 8. Jag blev glatt överraskad över att båttillbehörsbutikerna även körde på black friday. Slog till på en ny vinsch till masten. 2 000 kr rabatt. Jo man tackar.

  SvaraRadera
 9. Hej

  Black friday är väl snarare black fryday...jag köper inte bara för att det är billigt, jag köper när jag behöver något.

  Men visst, köp på bara, helst på kredit och känn dig "fried"...

  Och nej, min mejlbox svämmar inte över av reklam, jag avanmäler allt sådant direkt!

  SvaraRadera
 10. De enda som trivs bättre på Black Friday än konsumenterna är de som får ta tillfället i akt att sucka och peka på hur lurade och dumma alla som konsumerar är (ungefär samma sak som att peka på hur mycket bättre människa man är om man inte tittar på TV).

  Familjens julklappar verkar kosta ungefär samma sak idag som när jag köpte tidigare i veckan, eftersom flera affärer redan sänkt priserna, vilket känns bra. Än så länge lockar inget men...

  SvaraRadera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Så var det ju även förra året. Däremot har det blivit black week, där vissa kör veckan före och vissa veckan efter. Alltså med cyber monday antingen efteråt eller mitt i.

  Kruxet är ju att black friday är ett grisdåligt koncept i den digitalisetade världen där konsumentmönstret är väldigt annorlunda. Så plötsligt är det enda den ger att konsumenterna tränger ihop sina köp på samma dag. Dvs bara riktigt, riktigt dåligt för butikerna.

  Vad jag vill ha sagt är att det i Sverige inte ens skulle kallats "dag", vi var så sent in att vi kunde sluppit det misstaget.

  Ser vi det istället som två black weeks och en vecka efter jul har vi plötsligt 3/52 veckor julhandel, eller ca 6% av årets dagar. Mycket mer rimlig siffra och något handeln utan tvekan kommer närma sig snarare än en specifik dag.

  SvaraRadera
 13. Lämnar aldrig ut mitt nummer till presumtiva reklamutskickare.
  Har lagt mycket energi på de som missbrukat mitt förtroende och skickar reklam, jagat fatt i dem och sett till att de slutar skicka för HELVETE!

  Min mobil ska absolut inte på något sätt användas som en kanal för reklam eller ens "erbjudande" från de jag har internet eller teleabonnemang hos.

  Hänvisar allt sånt till mejlen istället, vilket ger dem en alternativ utväg och därifrån skickar jag skiten i skräpposten. Men det säger jag inte till dem, bara att jag då kan läsa deras erbjudande i lugn och ro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min telefon är helt reklamfri, förmodligen för att det är jobbtelefonen och de har något specialfilter. Min mail är tredelad med ett konto som jag bara lämnar ut till betrodda, ett som jag lämnar ut för köp på internet och ett som används för annat. Fast det är förvånansvärt lite reklam på alla. Var värre förr i tiden, då fick man slänga skräpmailkontot rätt ofta. Har haft alla konton i flera år nu.

   Radera
 14. Jag trodde för ett ögonblick att det var "bostadsutvecklarna" som hade en svart dag. Men för dem är det kanske nattsvart alla dar i veckan just nu?  SvaraRadera
 15. Har missat det här eventet helt, och nu är det för sent. Å andra sidan köper jag det jag vill ha när jag vill ha det så jag missade inget den här gången heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de kommer köra nästa vecka också. Måndagen är cyber monday, så ingen knyter ihop före det. Just veckorna före jul är det ju dock squeeze för konsumentera.

   Radera
  2. Fast det finns inget som jag vill ha just nu, så jag kommer inte att köpa något iaf.

   Radera
 16. Hur lyckas ni få sms med reklam?

  SvaraRadera
  Svar
  1. SMS från Citygross.. Ryggbiff 99:- per kg. 5 pkt Zoegas för 100:-.

   Radera
  2. Citygross?! Typ Hobbex?

   Radera
  3. 5 Zoegas för en hundring??
   Bra pris ändå

   Radera
  4. Måste ha gett Cervera mitt mobilnummer i något svagt ögonblick. De skickar reklam då och då, t.ex i går. Man erbjuds att stoppa utskicken genom att skicka STOP till ett premium(betal) nummer. Kanske en bra affärsidé... ;o

   Radera
 17. Inte ett enda mejl eller SMS med reklam. Jag är besviken…

  SvaraRadera
  Svar
  1. En slags mobbing, utfrysning.

   Radera
  2. Alla mail hamnade snyggt i den dedikerade reklaminkorgen hos mig. Tittat där? Bra jobbat google!

   Radera
 18. Kanske inget du styr men det är ironiskt att all reklam på din blogg är för black friday-erbjudanden, för mig...

  SvaraRadera
 19. Min kollega kom förbi och skrek att han hade handlat för 30 000 idag och tyckte att jag var en looser som inte köpt något. kommer inte att gråta mig själv till sömns direkt.

  SvaraRadera
 20. Någon bra Black Friday eller Cyber Monday deal på Wilderängs böcker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pocket för 50:-/st. på AdLibris "pop-up outlet" på Magasinsgatan i Gbg

   Radera
 21. Var precis inne på7-11 och det hänger ballonger, snören mm. där det står Black Friday, men det verkar inte vara några extrapriser. Man undrar vad som är poängen?

  SvaraRadera
 22. Som alltid: om en vara säljs med 50% rabatt så måste du själv fundera på om den är värd det för dig. Så många verkar spendera pengar de inte har på saker bara för att det är nedsatt pris. Men för fan, låt alla inköp mogna i huvudet några veckor. Fast bloggens läsare visste redan detta. Skönt med en safe space för oss cyniska MVM (medelålders vita män).

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... som äter kött, är CIS-hetero, kör bil och skulle ALDRIG tänka sig att rösta på V(PK) eller F!
   ;-)

   Radera
 23. Var oå jula i torsdags och insåg att allt jag skulle köpa var på halva priset imorgon.. Så det slutade med att jag köpte några småsaker som inte var på kampanj och beställde resten på nätet på fredagsmorgonen. Är egentligen ganska negativ till sådana här jippon men efter en timmes surfande på morgonen var jag 5000 kr fattigare.

  SvaraRadera
 24. När det gäller "fynd" och hur mycket man skulle "tjäna" på att köpa prylen / tjänsten etc.

  Frågar jag mig alltid: " funkar det utan? "

  SvaraRadera
 25. "Black Friday" på tomter i Mullsjö... ;-)

  Tätortsläge med nära till pendeltåg... Medlemskap i "frikyrka" ingår dock inte..

  https://www.jp.se/article/kommun-firar-black-friday-rear-ut-sin-sista-lediga-tatortstomt-for-en-krona/

  SvaraRadera
 26. Hahaha! Inte ett enda kommersiellt sms och inte en endaste liten pryl inhandlad.

  Det enda som köpts är värdepapper. Mycket förväntansnöje.

  SvaraRadera
 27. Dags att robotisera både inne och ute.

  SvaraRadera