Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2017-11-29 08:16

Förkastade vinst - nu lägger ETC ner 15 tidningar

ETC-koncernens Johan Ehrenberg förkastade härom året vinst och menar att företag inte behöver gå med vinst. Nu lägger ETC ner 15 tidningar eftersom man inte uppnår kraven på 1500 prenumeranter, vilket krävs för att få det statliga bidraget presstöd.
Något diffus bild på ETC:s Johan Ehrenberg.
Det är alltid lätt att förkasta vinst när man lever på bidrag som presstödet. Med anledning kring debatten om huruvida företag som utför välfärd ska få göra vinst förkastade ETC:s Johan Ehrenberg att företag alls ska behöva göra vinst i en krönika för några år sedan. Han förespråkar att man ska köra på kredit istället. Tobleroneföretagande, ta det på kortet och låt någon annan betala.
"Vill man utveckla verksamhet och nya jobb är vinsten en väldigt usel metod. Bättre att ge billiga lån till företag och andra verksamheter."
Detta är ju något som ETC-koncernen i allra högsta grad själva lever efter. Moderbolaget har inte redovisat några vinster att tala om tillbaka till 2007, utan på sin höjd några hundratusen kronor för enskilda bolag i koncernen. En del andra siffror är särskilda. Vad sägs t ex om en kassalikviditet på minus 51 100% för ETC Tidningar AB?

Det är förstås inte förbjudet att driva företag med förlust, men då går det som det går. ETC lägger nu ner 15 lokaltidningar, eftersom flera inte kvalificerar sig för statsbidraget presstödet. För det krävs ju 1 500 prenumeranter. Utan bidrag går  Ehrenbergs verksamheter uppenbarligen inte runt, trots att man förkastat vinstkrav.

Hade man nu istället haft en bärkraftig verksamhet, som hade gått med vinst, så hade man förstås inte behövt sparka ett 20-tal medarbetare och lägga ner femton tidningar. Vinster behövs för att kunna parera just förändringar, och vinst är inte alls samma sak som att ägaren plockar ut pengar. Vinst är överskott som kan fonderas och användas längre fram. Och förstås en mätare på att verksamheten är efterfrågad av kunderna, vilket uppenbarligen ETC inte är.

Diskutera i små grupper vad som kommer hända med många välfärdsutövande företag när de nu ska förbjudas gå med vinst. När vårdcentraler, äldreboenden, skolor, förskolor och gymnasier tvingas lägga ner - vad tror ni händer med vårdköerna och förskoleköerna? ETC har säkert svaret på det...

Nu hoppas vi att de sparkade från ETC hittar jobb någon annanstans.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Vilken bra onsdag. 15 halvstalinistiska tidningar som går på bidrag läggs ned.

  Det finns hopp för Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jepp hoppas resten läggs ned också :-)

   Radera
  2. Kommunism har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera. En av många -ismer som tar död på mänskligheten.

   Radera
  3. Nja, håller nog inte med där. ETC har väl inte fått bidrag, därför behöver de läggas ned. Det ökar ju inte direkt mångfalden om en marxistisk tidning läggs ned, det saknas ju inte tidningar i mittfåran.

   Radera
 2. Det är bara att erkänna: Skadeglädjen är den enda sanna glädjen....

  SvaraRadera
 3. Jag får inte "kassalikviditet på minus 51 100%" att gå ihop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte meningen att texten ska vara begriplig. Ett annat exempel är att avsaknad av vinst likställs med förlust, vilket de flesta förstår är helt olika saker.

   Radera
 4. Utmärkt, men hur mycket miljoner skattepengar plockade han ut på alla sina sk "editioner" förra året?

  Lägg ner hela presstödet! Vi betalar inte inte för att hästskjutsar ska drivas vidare (fast möjligen något kamelcenter) eller har skattefinansierade roddarmadamer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och alla andra typer av stöd till företagare. t ex inom kulturpersoner. Är inte företaget bärkraftigt utan statliga stöd har det ingen legitimitet att finnas. Så fungerar det jo för alla andra.

   Radera
 5. De uppsagda torde få ersättning från A-kassan eller om tidningarna "konkat" från den statliga lönegarantin...

  "Jenny" torde nog i båda fallen ha cashat in duktigt... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, BR på Söder - VAR ANNARS ?? - för ett uppskattat värde på 10,8 mille...

   ..och 25 bolag.. Vi pratar om en riktigt "röd kapitalist" ... ;-)

   https://www.merinfo.se/person/Stockholm/Johan-Mikael-Ehrenberg-1957/bnguy-1sgg6/bolagsengagemang

   Radera
  2. .. och så har han en (som alla "goda") TESLA S OCH en BMW I3 "på firman" ETC Utveckling AB ... ;-))

   (snordyra) MILJÖBILAR juh !!

   Den svenska offentlighetsprincipen är fantastisk !!

   https://biluppgifter.se/brukare/5564470572?g=3&s=merinfo

   Radera
  3. "..Det är inte första gången Johan Ehrenbergs företag går i konkurs. Fyra gånger tidigare har hans ETC i olika skepnader gjort konkurs. Själv säger han sig personligen ha förlorat omkring 3 miljoner kronor, i princip allt han byggt upp under 20 år som entreprenör i mediebranschen..."

   https://www.svd.se/johan-ehrenberg-i-ny-konkurs

   https://www.resume.se/nyheter/artiklar/2005/06/30/over-100-leverantorer-blasta-i-etc-konkursen/

   Borde inte den här "spelevinken" få NÄRINGSFÖRBUD ???

   Radera
  4. En äkta kommunist med andra ord. Inte leva som man lär!

   Radera
  5. Näringsförbud får man inte för att ens företag går i konkurs. Det krävs att man "grovt åsidosätter" sitt ansvar eller agerar "grovt otillbörligt".

   Radera
  6. Lenin körde Rolls-Royce.. ;-)
   Den själva ultimata symbolen för kapitalistisk imperialism !

   På Motormuseet i Riga kan man även beskåda Bresjnevs krockade Rolls och en "silverpil" (Auto-Union - AUDI) från 38!
   men pärlan är "The Kremlin Collection"

   "..While preaching moderation, the leaders of the Soviet state and the Communist Party do not strive to practice it themselves – their cars are always expensive and unique.

   Here, you can view the automobiles driven by the highest Soviet Union officials from the 1930s-1970s.."

   http://www.motormuzejs.lv/index.php/en/explore/permanent-exhibition/kremla-kolekcija

   http://www.motormuzejs.lv/index.php/en/

   Ett besök REKOMMENDERAS !!

   Radera
  7. Fast det där är ju absolut lägsta formen av argumentation, att rikta in sig på personen privatekonomi och var han bor. Ibland orsakar de mer skada än nytta, sajter som merinfo och ratsit när avundsjuka individer som Bengt exempelvis sprider privata uppgifter och dynga om någon oliktänkande person. Det är ju stalisnism om något.

   Radera
  8. Nej !
   Det är bara bevis på att vissa hycklare INTE lever som de lär !!

   Eller som Riga Motormuseum skriver:

   "..While preaching moderation, the leaders of the Soviet state and the Communist Party do not strive to practice it themselves – their cars are always expensive and unique. .."

   ;-)

   Radera
  9. Kanonbra att du kom ihåg Jenny. När Johan lekte kvinna några månader. Skrattade högt då.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. ETC är inte tidningsverksamhet, det är ett koncept för att mjölka så mycket bidrag som möjligt.

  Leif Östling hängs ut för att han inte vill betala orimligt mycket mer skatt än vad han behöver, men parasiter som Johan Ehrenberg ställs aldrig till svars! - Sverige är ett ruttet land, styrt av kleptokrater med sinnesslö sosseskadad befolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Dessutom stjäl han väl mer från svenska skattebetalare på ett år (vill minnas minst 40 MSEK?) än Östlings total.

   Radera
  2. Det beror på att Östling representera "kapitalet". ETC är vänsterorienterad, Ehrenberg startade först tidskriften Partisano. Står rätt bra på Wikipedia om detta och hur strategin är att mjölka ur bidrag.

   Radera
  3. Alltså, jag tycker nog vi kan ta det som etableras sanning att Ehrenberg är rätt mycket av en teaterapa som gör lite vad som helst för att få uppmärksamhet. Han är inte särskilt intresserad av rätt och fel, mer att sticka ut.

   Det är väl dock inte direkt en typisk vänsteregenskap. Idioter finns i alla läger.

   Radera
  4. Men. Man tycker att folk borde bli lika upprörda av Ehrenbergs beteende som av Östlings. Men under kommunismens namn kan man ju bete sig helt skrupelfritt utan folkligt skrammel och upprördhet.

   Radera
  5. Det gränslösa hyckleriet och egoismen verkar dock vara en typisk vänsteregenskap.

   "Alla skall betala ohemult mycket skatt, utom jag som ni skall försörja, för jag håller på med något som är så viktigt så jag har inte tid att förtjäna mitt eget levebröd"


   Radera
  6. Ehrenberg är en andra klassens opinionsbildare med ett litet förlag, Östling är företrädare för en betydligt större organisation. Plus att Östling ju har en lång och illuster karriär som företrädare för en del "ursvenska" företag. Plus att han som lök på laxen formulerade sig exakt som han inte borde.

   Jag säger inte att det är rätt, men man kan lite grann förstå varför Östlings agerande medför större ramaskri.

   Radera
 8. De kan väl jobba på SVT/SR istället. Där är dörrarna öppna på vid gavel för marxister sedan 1970-talet. Alla ska med.

  SvaraRadera
 9. Sveriges alldeles egna Orren Boyle.

  SvaraRadera
 10. Jag känner endast Johan Ehrenberg utifrån vad som syns i media, men mitt subjektiva intryck är att han är en mycket självsäker och samtidigt okunnig person. Det är en kombination som hade varit underhållande, om det inte vore för att många frälsta lyssnar på honom. Lite som en frikyrkopastor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite mitt intryck också, fakta och sånt är inte viktigt, det är viktigare att synas och höras. Teaterapor finns väl dock inom andra ideologiska läger också - Fridolin och Bard t ex.

   Radera
  2. Det är ju egentligen inget fel med det. Så länge det fungerar så är allt väl. Men varför ska det finansieras med skattemedel?

   Radera
  3. Ja och de blir ju betraktade som apor också...

   Det är ju inte så att bara ett parti har patenterat dumhet och idioti, den verkar vara ganska rättvist fördelad.

   Radera
  4. https://www.etc.se/ekonomi/invandring-ar-en-investering-inte-kostnad
   Den här är lite av en klassiker där Ehrenborg försöker sig på lite kreativ matematik och jämför ett brutto med ett netto och dubbelräknar utländska studenter för att landa i en orimligt låg siffra på asylinvandring.
   Hade faktiskt en diskussion på twitter och senare via mail med honom om frågan och jag vet ff inte riktigt om han förstod hur fel hans beräkningar var eller om han bara var genuint okunnig. Matematikkompetensen hos journalister är ofta skrämmande låg.

   Radera
  5. Ehrenberg har fel jävligt ofta och verkar inte bry sig.

   Radera
  6. Gapa, skrik o sprattla som en 3-årig som inte får godis i snabbköpet...
   Bry dig inte om lagar eller poliser och se...

   Då kommer du att få allt du pekar på och få sitta i morgonsofforna på TV o kanske tom kramas med "Frigoliten".. 😁

   Radera
  7. GurraG: om ett företag inte behöver gå med vinst så behöver kanske en investering inte ge avkastning? Mot den bakgrunden börjar det klarna - med det kravet släppt återstår ju bara att det är något man plöjer ner pengar i...

   Radera
 11. Biblioteken borde sluta att prenumerera på tidningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. de står säkert för hälften av alla prenumernater (finns många bibliotek )

   Radera
 12. Hela affärsidén med ETCs "editioner" var att mjölka presstöd. Tyvärr för dem så föll det på att de inte ens kunde få 1500 prenumerationer som tydligen var ett villkor för stöd. Så är det med det mesta av vänstermänniskors s.k. "företagande", det går nästan alltid ut på att få stöd och bidrag eller ha det offentliga som kund.

  SvaraRadera
 13. Som en klok individ en gång sade (fritt ur minnet): "Socialism fungerar tills du får slut på någon annans pengar."

  SvaraRadera