Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-11-06 08:22

FLASH/BREAKING: Näringslivstopp följde lagen

I spåren av de sk "Panamapappren" har det framkommit att näringslivstoppen Leif Östling har följt lagen, vilket får vänstermedia att gå i taket. Under sin tid som VD för Scania lät han ett bolag han ägde i Malta betala bolagsskatt i Malta och pengar han tjänade när han jobbade i Nederländerna har beskattats i Nederländerna, där de stannat kvar.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs VD Leif Östling följer alltså lagen. Ett bolag i Malta, han hade för sidouppdrag under tiden som VD för lastbilstillverkaren Scania, har betalat bolagsskatt i Malta. Alltså exakt som det ska göra. Precis som med aktiebolag i Sverige har inte Östling betalat någon skatt personligen, eftersom han vare sig fått lön eller utdelning från bolaget.

Östling ska också jobbat i Nederländerna på 80-talet och betalat skatt där. Pengar han fick över under åren i Nederländerna har investerats.

Allt är helt lagligt och är knappast ens "aggressiv skatteplanering". Då är varenda före detta ministers aktiebolag, dit deras inkomster går för att inte ta bort deras inkomstgaranti, "extremt aggressiv skatteplanering". Eller så följer de bara lagen. Lagar de själv ligger bakom, förstås. Bara att titta på sosseriets alla fd ministrar.

Detta blåses upp som någon skandal, vilket förstås är rent löjligt. Som mest slår vänsterpressen knut på sig själv i slutsatsen att detta handlar om vinster i välfärden, eftersom arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har medlemsföretag som levererar vård, skola och omsorg i ett Sverige där de statliga-, kommunala- och landstingsorganisationerna inte klarar av det på egen hand.

Östling konstaterar att han sedan 2010 har betalat otroliga 180 MSEK i skatt och även sagt att "vad fan får jag för det?" Ja, det kan man fråga sig? Möjligen mediadrev. Kraftigt ökande köer i vården.  Ett fungerande rättsväsende får han iaf inte, antagligen måste han betala ur egen ficka för personskydd. Vore jag Östling skulle jag flytta utomlands, så kan vänstermedia dreva bäst de vill och slippa alla de där skattemiljonerna.

Om media vill granska något så föreslår jag att man granskar mediaprofilers aktiebolag, de har vid sidan om sina anställningar, och som de inte tar ut någon lön från. Exakt samma upplägg som Leif Östling, dvs låt vinsterna stanna kvar i bolaget.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Självklart .

  Dålig förvaltning av skattemedel på inkompetens, onödiga saker och skatteplanering är alla lika illa objektivt sett.

  Det är bara att vissa har olika måttstockar.

  Alla är jämlika, vissa mer än andra eller hur?

  SvaraRadera
 2. Och utlänningar som jobbar i Sverige måste betala skatt i Sverige. Det är bara i Sverige som man anser att om Svenskar jobbar utomlands skall de betala skatt i Sverige i stället för i det land de jobbar i. Det säger något om den Svenska självbilden som världens centrum, Grönköping.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, svenskar som jobbar utomlands ska väl inte betala inkomstskatt i Sverige, så ser väl inte lagen ut?

   Radera
  2. En svensk som bor utomlands och uppbär pension har av Maggan fått sin skatt höjd från 20% till 25%. Vad fan får han för dom pengarna? Fri sjukvård? Nej, han måste ha en försäkring.

   Radera
  3. Om man är skattskyldig i Sverige betalar man skatt här även på arbetsinkomster intjänade i nutlandet.
   Det brukar bero på hur mycket om året och vilken anknytning man har.

   Gäller dock inte oss Danmarkspendlare eftersom danskarna lurat röven av svenskarna igen.

   Dessa regler gäller i de flesta länder, amerikaner tex är ännu mera skattskyldiga.

   Radera
  4. Nej, utflyttade svenskar behöver inte skatta i Sverige. Däremot behöver amerikaner skatta i USA också fastän de bor utomlands. Finns ett annat land till som kräver skatt av medborgare bosatta och verksamma utomlands.

   Radera
  5. Snetmot, https://www2.deloitte.com/se/sv/pages/tax/articles/hojd-sink-skatt-samt-begransningar-i-upprakning-av-skiktgranser-nytt-lagforslag.html

   Radera
 3. Konfucius var aktiv ca 500 f Kr och skrev att det fanns tre sätt att göra rätt:

  Genom reflektion på vad som är rätt och fel (det är ädelt)
  Genom att imitera andra (det är enkelt)
  Genom erfarenheter (det är bittert)

  Att det således går att diskutera vad som är rätt och fel utan att nödvändigtvis blanda in lagen (och implicit - att det har ett nyhets/diskussionsvärde vad som är rätt/fel) har alltså varit känt i minst 2500 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tar jag det ädla att försöka bidra så lite som möjligt till att staten förstör samhället genom sitt idiotiska spenderande av folks inkomster.

   Radera
  2. Det som är "ädelt" är väl antagligen att agera utifrån sitt eget hjärtas övertygelse efter reflektion. Att undanhålla skatt kan naturligtvis anses ädelt om man efter långt övervägande kommit fram till att det är moraliskt riktigt.

   På samma sätt kan ju vilken handling som helst beskrivas ädel i det sammanhanget. Jag är säker på att en och annan kände sig ädel vid kranen till gaskammaren t ex.

   Radera
  3. Och där förlorade du diskussionen enligt Godwins lag!

   Radera
 4. Östling har helt rätt. Frågan är ytterst befogad. Han behöver inte skämmas ett enda dugg. Han har heller inte uttryckt sig slarvigt utan med precision.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju det bästa av allt. Han säger helt ärligt precis som det är. Och Maggan som styrs av ideologi istället för hjärnan går i taket.

   Östling är nog den företagsledare i Sverige som jag respekterar mest och helst skulle vilja ha som ledare i mitt företag.
   Likadant under Scaniatiden, han hakade inte på ekonomernas trender och önskemål utan drev bolaget långsiktigt fullt förvisad om konjunkturen svänger.

   Radera
  2. .. och till slut köpte VolksWagen firman!
   Min bästa affär någonsin ! :-)

   Radera
  3. Ja,tyvärr och det var inget som östling önskade.

   Radera
  4. Ja,tyvärr och det var inget som östling önskade.

   Radera
  5. ... och VW är de sista resterna av en viss Adolfs socialistiska statsföretag..

   En lag stadgar dessutom att minst 20% av ägandet skall vara i delstaten Niedersachsens händer..

   Så var glada! Scania ägs av "socialistiskt" till 20% av medborgarna / pensionärerna i delstaten Niedersachsen !

   En lag som varit gällande sedan 1960 när VW privatiserades från den tidens "Treuhand"..

   https://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Act

   https://de.wikipedia.org/wiki/VW-Gesetz

   Radera
 5. Bästa sättet att planera för hög skatteinbetalning är att tjäna mycket pengar, AB vill bara påvisa detta för att inspirera väljarna att bli framgångsrika...

  SvaraRadera
 6. Såg skiten på Aktuellt igår. Blev så jävla förbannad på slask media. Sverige behöver fler Östling och Persson. Men trots det ska dem attackeras för att följa lagen... Ja jisses...

  Fattar dock inte hur Kamprad kommer undan som en nationalhjälte gång på gång. Hans stiftelser och utomlandsflytt måste ju inneburit många färre undersköterskor eller vad nu måttet är. Men tydligt är att om man kör en gammal Volvo kommer man undan med allt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gårdagens UG var ett väldigt bra argument till varför man inte skall ha statligt finansierad propaganda TV. Extremt vinklat, osakligt och osmakligt!

   Radera
  2. Ostbågar har vi hört...

   Radera
 7. Fast lite falsk och låtsat dum är han allt ändå. Det var ju inte direkt så att han hade ett bolag i Malta för några produktiva ändamål, bolaget startades enbart för att få lägre skatt. Ingen har hävdat att han ska betala inkomstskatt i Sverige för lön i utlandet, det är ett halmgubbeargument.
  Och dessutom kan tyckas att man efter tre decennier som extremt välavlönad direktör i ett bolag som är kraftigt gynnat av svenska staten och som har dragit fördel av Sveriges utbildningssystem till exempel, kan vara lite mer ödmjuk än "vad fan får jag för det?". Som om proportionerlig skatt är ett svenskt eller ovanligt fenomen. 180 miljoner i skatt säger ju inte så mycket om man inte nämner den totala inkomsten samtidigt. Om jag skulle betala 180 miljoner i skatt skulle det procentuellt vara rätt högt; om Stefan Persson betalade 180 miljoner är det skandalöst lågt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt är en kostnad som alla andra klart att man gör vad man kan för att minimera den. De som hävdar något annat är hycklare.

   Radera
  2. Proportionerlig var ett nytt sätt att beskriva den skyhöga progressiva skatten vi har i Sverige.

   Sen kan man vidare ifrågasätta vad en direktör/VD ska betala privat inkomstskatt för att han råkar vara chef på ett svenskt företag som är "kraftigt gynnat av svenska staten", hur gör du den kopplingen? Sen kan man ifrågasätta om dessa företag faktiskt är kraftigt gynnade, det verkar mest vara ett mantra man tar till för att kunna göra en målande beskrivning.

   Radera
  3. Därför att utan det gynnandet hade han aldrig fått den karriär och inkomst han de facto fick.

   Radera
  4. Precis, inkomstskatten är progressiv, men här handlade det väl om kapitalskatter, främst skatt på utdelning. Den är inte ett dugg progressiv, men han kan genom sitt upplägg halvera den till 15%.

   Radera
  5. Förmodligen hade han och Scania haft en betydligt bättre karriär om det inte varit för systemet som implementerats i Sverige sedan kriget. Det kunde tex varit Scania som köpt VW istället.

   Radera
 8. Ytterst är det en fråga om sambandet mellan lag och moral - ett nog så kinkigt ämne! Är det hög moral för en svensk medborgare/i Sverige skattskriven att skatta för alla sina inkomster i Sverige, varhelst i världen de uppkommer? Är det omoraliskt att betala skatt exakt enligt alla överenskommelser länder emellan om inkomstbeskattning/undvikande av dubbelbeskattning o s v till punkt och pricka - OM man är rik som ett troll? Gäller inte skattelagstiftningen (som all annan lagstiftning påstås göra) lika för alla, oberoende av kön, ras, religion etc inkl förmögenhet? Östling bör permanent bosätta sig utomlands och ta med sig alla sina svenska tillgångar för att slippa demagogiska påhopp från politiker som borde veta bättre.

  SvaraRadera
 9. Handlar ytterst om det s.k "samhällskontraktet"... Det "kitt" som håller samman samhället och som får vamligt folk att gå upp kl. 0530 på morgonen, sätta sig på en skitig illaluktande buss körd av en halvaglning som kryssar mellan filerna för att komma till ett improduktivt jobb där mesta tiden går ut på att "genuskorrigera".. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, och detta är nu nästan förlorat. Ärlighet och sanning och opartiskhet har försvunnit, Media och Myndigheter bryr sig numera bara om bögar & feminister & flyktingar.. Ärlighet & statistik & nackdelar & kostnader censureras --- Lite sen på pucken ---

   Radera
 10. Nu har jag inte djuplodat i ämnet och bara tagit del av nyhetssummeringar, så ursäkta om det är något jag missat.

  Om det är så att Östling boendes i Sverige tidigare har redovisat sitt innehav i det onoterade Maltabolaget med tillgångar på 30 Msek och som nämt att bolaget i sig betalat korrekt maltesisk företagsskatt så är det ju inte någon fråga.

  Om Östling under alla år ”glömt” att redovisa att han är ägare till aktieinnehavet, så så är ju det något mer anmärkningsvärt, särskilt eftersom han inte har några minnesproblem kring detta i gårdagens intervju.

  Som sagt jag har inte hela bilden alls.

  SvaraRadera
 11. Skattesystemet inbjuder och främjar till skatteplanering. Östling gör det som många av gemene man skulle gjort i samma situation. Och lagligt. Skatteplanerar själv genom att bl.a. försöka ta ut inkomst under brytpunkt för att slippa statlig skatt. Sen må Virtanen eller Cantwell skriva en krönika kring mitt omoraliska beteende. Vad jag kan tycka är lite fel är den enorma löneskillnaderna mellan företagsledare och anställda. Eller Dan Eliasson och en polis på gatan. Men det får vårt "starka" fack ta itu med.

  SvaraRadera
 12. Har Östling redovisat det maltesiska aktieinnehavet under onoterade aktier i sin svenska självdeklaration tro?

  Dvs följde han lagen även i detta avseende?

  SvaraRadera
 13. Är detta ett försök av våldtäktsmedia att rikta bort fokus från den "backfiring" Me-too kampanjen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig gissa: de drar igång en kampanj om detta och så blir de påkomna med fingrarna i syltburken. Vilket missförhållande skall de då rikta sitt fokus på?

   Radera