Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-11-09 14:01

Finns det någon bostadskreditfri likviditetsfond?

I takt med att räntorna utplånats eller blivit negativa har de korta räntefonderna - penningmarknads- eller likviditetsfonderna - tvingats börja jaga kommersiella penningmarknadspapper och i praktiken gå in på banker och bostadsmarknaden. Med en eventuell förestundande bostadskrasch och efterföljande bankkris är då frågan om det finns någon likviditetsfond som inte är exponerad mot bostadsmarknaden eller bankerna?

Det korta svaret är nej, det finns det inte (längre). Tidigare har t ex Öhman Penningmarknadsfond varit bostadskreditfri och enbart haft svenska statliga papper, men det gäller inte längre.

Istället är det generellt en kombination av företagspapper och bankpapper som innehas av alla korta räntefonder jag tittat på. Öhman sitter numera med bostadskreditpapper från SEB, Swedbank, Nordea och Stadshypotek som sina fem största innehav, vilka utgör 82% av innehaven och är alltså en kraftig exponering mot bostadskrediterna.

Man får därmed titta på de enskilda fonderna och välja pest eller kolera. Alfred Berg slänger exempelvis som näst största innehav in Göteborgs kommunskulder, om man nu tycker det verkar som en trygg investering.

Mitt eget generella val landar på Spiltan Räntefond, som har papper under ett års löptid och alltså inte påverkas speciellt mycket av räntehöjningar. Anledningen är marknadens lägsta förvaltningsavgift på 0.1% och en stor spridning av innehaven. Bland de tio största innehaven är det endast 2.79% innehav papper från statliga SBAB som är exponerade mot bostadskrediterna, även om det finns kommersiella fastighetsbolag i listan. SBAB i egenskap av statlig ägare bör ha låg risk för konkurs iaf. Det vägs upp av inkassobolaget Intrum Justitia, som förstås går goda tider till mötes framöver.

Även min annonsör Lysa (detta är inte en annons för Lysa eller Spiltan) har valt Spiltan för de minimala förvaltningsavgifterna - där återinvesteras dessutom kickbacken och kommer kunderna till del.

Det enda som finns att göra är att titta på lägsta avgift, och då väljer jag alltså Spiltan. Annars rekommenderas bankkontot om man inte är tvingad att hålla fonder i pensionssparande, tjänstepension eller PPM. Hur man än gör är man i korta räntefonder idag exponerad mot bostadsbubblans bostadskrediter.

Det tål att påminnas om hur den "trygga" SEB Penningmarknadsfond tog en smäll i Lehmankraschen. Så man bör studera innehaven i fonderna noggrannt. Dessvärre säger inte senaste kompletta årsredovisning allt om faktiskt innehav för stunden, där det i kvartalsrapporterna ofta bara rapporteras de största innehaven. Dessutom kan omplaceringar ske i fonderna inför kvartalsrapporter för att ta bort eventuella orosmoment tillfälligt, tills de åker tillbaka någon vecka senare för att jaga de där räntorna.

Nu kommer inte de svenska bolåneinstituten gå i konkurs omgående - krisen kommer ca två år efter priserna vänt ner och tills dess kanske även de korta statslåneräntorna är positiva och återigen kan hittas som dominanta i någon av likviditetsfonderna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Skakigt på börserna nu.
  Helt plötsligt har det gått upp för marknaden att det är oroligt i mellanöstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. High yield och S&P går åt olika håll vilket kommer att korrigeras.
   Troligtvis en sättning i S&P idag.

   Radera
  2. Har det inte ALLTID varit oroligt i MENA ?

   När avsaltningsanläggningarna, oljepumparna och AC-anläggningarna stannar och de utländska experterna "flytt" så kommer dessa länder med stor sannolikhet att saltas, korrodera och sandas igen..

   Konstigt nog verkar diktatorn Erdogans nya "Osmanska Rike" som en trygg och stabil plats med homogen befolkning - kurderna undantaget - och utan större gränsdispyter..

   Radera
  3. Kolla upp vad som händer i Saudi, du har ju uppenbarligen både tillgång till ström och dator.
   Jo Turkiet känns ju stabilt och tryggt, måste vara därför deras valuta är så stark.

   Radera
  4. Första gången en nedgång på >1%, känns väl bra, onaturligt och orimligt att kurserna bara stiger och stiger.

   Specifikt säkerställda bostadsobligationer: Jag undrar vilket scenario som skulle krävas innan dessa tappar värde. Det är jättehög "overcollateralization" i dessa idag.

   Radera
  5. Nej, det känns inte bra öht.
   Detta är som jag ser det inte en normal korrektion utan något annat.
   Time will tell.

   Radera
  6. Kanske det. Har inte köpt nåt nytt på ett bra tag nu. Får väl se, kanske är det nu korrektionen kommer.

   Radera
  7. Blir iaf inget hygge ikväll.
   Vestas ner 19% och OMX Copenhagen ner 2.4%.
   Har du koll på Maersk nuförtiden?
   Förr i tiden tycker jag det var en hyfsad konjunkturindikator. Aktien ner 8% på en vecka känns ju sådär.

   Radera
  8. Har Maersk hunnit splitta av sin oljeservicedel eller vad det är ännu? Har inte följt på länge. Det har inte gått bra för företaget på ett tag.

   Förväntningarna höga. Vi får se.

   Radera
  9. Maersk rapport i förrgår var svag.
   Vestas rapport idag levde inte alls upp till förväntningarna.
   Lite bekymrad blir man allt när ett kanonbolag som Vestas inte levererar.

   Radera
  10. Ni får satsa i Oscar Properties.
   De var köprekade förra veckan och sålde av en fastighet för att de fick ett plötsligt kanonbud. Idag sålde de tydligen en till, en av deras största, och köparen hävdar att han fick den för ett väldigt bra pris. Men nu säger även OP att de sålde för att trimma balansräkningen. De är alltså så jävla illa ute att de tvingas av banken eller egen revisor, så att säga, att sälja av beståndet till underpris.
   Enligt finansservicen på min telefon har de ett P/E-tal på 1,46. Oslagbart. Har bara sett Eniro med så lågt P/E, och det gick ju också förjävla fint.
   Köpreken i förra veckan kan mycket väl vara historisk.

   Radera
  11. Det är ungefär lika mycket teknikvärde i OP som i Eniro så det är lika bra att gå all-in.

   Radera
  12. Nja, måste spara hälften till Fingerprint, de är snart uppe på 200 när alla har fattat hur unika de är och blankarsvinen gått i pension.

   Radera
  13. Maersks dåliga rapport är ju till viss del pga efterdyningar av hacker-problemen i somras som kostade ML åtskilliga 100mUSD, samt kraftigt försämrad punktlighet vilket nog kostat en del även senare. Containermarknaden generellt går ju bra med bra volymväxt. Ja, Maersk sålde oljan till total tidigare i år och Maersk Tankers tidigare i höst (såld till familjens fond tills vidare). Maersk är ju för övrigt allltid extremt skickliga på att sälja på den absoluta botten av en cyklisk marknad, bra köpsignal i olja o produkttank :)
   (se när dom sålde sina fartyg inom LNG, LPG, råoljetank, torrlast)

   Radera
  14. Jag noterar all härlig info med min Anoto-penna.

   Radera
  15. För er som inte vet vad en Anoto-penna är så är det alla amerikaners önskejulklapp:

   https://www.svd.se/anoto-penna-amerikanernas-onskejulklapp

   Radera
 2. Finns det kanske någon/några utländska obligationsfonder? Det är väl främst bara vi i Sverige som har hög fallhöjd på bostadsmarknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen inte.
   Hela världens fastigheter är högt värderade.

   Radera
  2. Sen att köpa obligatonsfonder i dagens läge är som att plocka smågrus framför ångvälten.

   Radera
  3. Länder med en annan syn än den "svenska" på lån, skuld, amortering och penningvärde kanske.. ;-)

   Radera
  4. Och om det nu är så bra i de där länderna, varför är du då kvar?

   Radera
  5. Ja Bengt gillar ju att bära mössa så då passar Sverige väldigt bra.

   Radera
  6. @Stefan:
   Nu är jag inte en sådan där typ som tillhör den s.k "kreativa klassen", dvs en "klass" av människor som kan flytta hit eller dit oberoende av land, kultur mm. En sådan "typ" som överväger att flytta till NYC, Bombay, Kapstaden etc. utan är mer "bunden" av historiska och familjära band. VGR och Skåne går dock bra!

   Just idag bär jag en mörkgrön "Olles Bror" då vädret här i Gbg är just "November"...
   Annars har jag sett till att säkra upp mig... På samma sätt som mitt "förråd" hemma klarar betydligt mer än 72 timmar..
   ;-)

   Radera
  7. Bättre att plocka lite smågrus framför ångvälten än att försöka plocka en sten framför tåget.

   Hur säkrar man sina PPM-pengar om inte på obligationsfond?

   Radera
  8. Bra Bengt, då har du sprit och fläsk så att det räcker :)

   Radera
  9. Kent
   Det jag menar är att långa obligationsfonder har för dålig risk/reward.
   Bättre med penningmarknadsfonder med korta löptider i sin portfölj.

   Radera
  10. Som skåning vill jag inflika att Bengt inte är välkommen till oss.

   Radera
 3. Känns lite lurigt att jaga tiondelar av procent med penningfonder, obligationer och liknande. Obligationer är ju lite kända för trångt-i-dörrensyndromet när marknad och räntor plötsligt rör sig åt fel håll. Kanske vettigt om man förvaltar miljarder och kan hedga diverse möjliga händelser, men som privatperson...?
  Är inget direkt föredöme kanske, men jag använder delvis depån med nollränta som (säker) plats för vänteläge, och ett sparkonto med några tiondelars ränta på för resten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om att det inte är någon idé att jaga tiondelar.
   Dock är det ju så i ppm, tjänstepension etc att du måste in i någon sorts fond.

   Radera
  2. Ja, det är ju riktigt, men för PPM kan du ju välja en megasoffliggarfondfond som balanserar mellan penningfonder/obligationer och aktier, och där varje enskild risk väger ganska lätt. Känner mig inte motiverad att rodda i det faktiskt, nöjer mig med mina värdeinvesteringar
   i depån. :-)

   Radera
  3. Är de där allt i ett-fonderna testade i motgång när allt pekar åt fel håll?

   Radera
  4. Nja, det går ju ned som fan när marknaden går ned som fan. Men kolla de flesta hedgefonder, de kraschar ju med marknaden också.
   En (bra) men lite oklar fond är ju Gladiator, som ibland kallas aktiefond och ibland hedgefond. De kortar regelbundet aktier i alla fall, så inte helt fel att kalla dem hedgefond. I finanskraschen tappade de raskt 40%, ungefär som index, så man undrar lite vad som hedgas bort egentligen? Eller om de helt enkelt måste gissa rätt innan för att hedga en risk? Då är de ju ingen hedgefond i egentlig bemärkelse.
   Oavsett ser jag inte många alternativ som inte kraschar när allt går fel samtidigt.

   Radera
  5. Gladiator och Mitteregger är bra.

   Radera
  6. Det är bara korta penningmarknadsfonder som inte kraschar.

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Är även indexfonderna exponerade mot bostäder? Hur ser man det ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken indexfond avser du?

   Radera
  2. Tänkte på LF Global och tillväxt

   Radera
  3. LF Global har 1.1% i Sverige så direktinvesteringen mot svenska bostäder är minimal. Till exempel har fonden dubbelt så mycket investerat i Apple (2.2%) kontra hela Sverige.

   Radera
  4. LF tillväxt har inga placeringar i Sverige då vi inte är en tillväxtmarknad.
   Största innehaven där är Alibaba 4% Tencent 3.8% Samsung 3.3%.
   Den enda ytterst lilla indirekta exponeringen du får mot Sverige är Paradox som Tencent är delägare i.

   Radera
  5. Frågan är om indexfonderna kommer fortsätta uppåt inom närtid,dom har gått väldigt bra väldigt länge.

   Radera
  6. Så klart helt omöjligt att svara på.
   Lycka till!

   Radera
  7. Som vanligt om man försöker rädda sin likvida egendom från statens inflation så är enda alternativet "roulette"

   Radera
  8. Förr var ju realränteobligationer ett alternativ. Inte nu längre.

   Radera
 5. Om bostadsmarknaden skulle krascha, vilket den inte kommer att tillåtas göra eftersom banksystemet går under då, då kommer alla som sparar och arbetar få betala kalaset. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så väljer man att emigrera och inte betala för andras kalas.

   Radera
  2. Jag trodde man betalade "kalaset" via skatten och momsen oavsett hausse eller baisse eller har jag missat nåt?

   Radera
 6. Jag själv har letat em hel del efter "säkra korträntefonder"

  Även jag kommer fram till att spiltan räntefond är troligen säkraste vid aktie/bostadskrasch. En annan jag testar är IKC avkastning och ålandsbanken cash manager (EU). Det känns som att dessa skulle klara av en nedgång utan att påverkas mer än att hamna på lägre 0% i avkastning...

  SvaraRadera