Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-11-08 08:17

Endast var tionde mäklare tror nu på stigande bopriser

Tron på fortsatt stigande bostadspriser är nu som bortblåst hos mäklarkåren. Valueguards Mäklarpanel som genomförs i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet (FMF) visar att endast 10% av mäklarna tror på en prisuppgång. 40% tror på nedgång och 50% på stillastående priser. Marknadsinidkatorn är den sämsta på två år, och nu negativ.
Marknadsindikatorn: Positiva mäklare minus negativa mäklare ger -30. Källa: Fastighetsmäklarförbundet
Mäklarkårens tro på stigande priser har sedan vecka 35, dvs sista veckan i september fallit mycket fort och fyra gånger fler mäklare tror nu på nedgång än på uppgång.

Enkäten sker veckovis och samlas in av Valueguard åt FMF. FMF:s VD Carolina Stegman säger i ett pressmeddelande:
"Dagligen möter våra mäklare i panelen köpare och säljare och får då höra hur de resonerar. Resultaten i Mäklarpanelen är därför en tydlig temperaturmätare på vart marknaden är på väg och just nu är förväntningarna på en prisnedgång större än på länge."
Det blir intressant att i dagarna ta del av SEB:s boprisindikator, som ställer motsvarande fråga till hushållen. Mäklarna bildar enligt Stegman sin uppfattning utifrån de köpare och säljare de träffar och det bör alltså vara likartat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

105 kommentarer:

 1. Inga räntor har höjts. Börsen nära nya ATH, ingen synlig lågkonjunktur för dörren. Ingen direkt geopolitisk kris. Ändå kan alltså en bubbla spricka "av sig självt". Intressant lärdom för ganska många yngre människor skulle jag tro...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av sig själv vet jag inte, vi har antagligen nått belåningstaket i relation till Stockholmarnas inkomster. "Racet" gjorde att priserna steg lite mer än vad de borde, och nu faller det tillbaka. Vad som händer när räntorna höjs får vi se senare.

   Radera
  2. Håller med om det. Någonstans tar ju pengarna, både reala och nominella slut.

   Radera
  3. Fast bubblan har inte spruckit ännu. Lika lite som den sprack 2009.

   Radera
  4. Vet inte riktigt vad definitionen av en bubbla är men håller med ibland ekonomi här. Känslan är att de enda som lidit skada är hyper-flipparna och fastighetsbolag hitills.

   Radera
 2. Det som har hänt är amorteringskrav och skuldkvotstak som har gjort det svårare att få lån. Jag begärde lånelöfte för någon månad sen och fick 25% mindre än för 18 månader sedan, trots högre lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad var det för skräpbank?

   Radera
  2. Vi märkte liknande hos SBAB

   Radera
  3. Är inte det bra att dessa kravs införsel fått genomslag då?
   Samtidigt - det får det seut lite som bankerna då också kyler av marknaden. Om bankerna inte ställer ut bolån/lånelöfte till tidigare nivåer, minskar antalet spekulanter på objekt över den nivån.

   Radera
  4. Det är toppen att det ställs högre krav även hos skräpbanker likt SBAB.
   Inte en dag för sent även fast vissa libertarianer säkert tycker det är tvång och våld i vanlig ordning.

   Radera
  5. Vad är det som är skräp med SBAB?
   Jag tycker att det funkar bra. Vi har flyttat våra lån med bra ränta utan behöva förhandla eller köpa några tjänster.
   Vi har precis tagit ett tilläggslån på 200kkr för renovering. Dock blev de lite överaskad att jag kommer amortera den på 4år istället för 10år som de föreslog.

   Radera
  6. Om och nu säger jag om vi får en finanskris så kommer det sannolikt vara precis som vanligt.
   SHB klarar sig, de andra behöver kapitaltillskott från staten.
   Ser liksom inget bra med det.

   Radera
  7. Amortering har alltid varit lite överraskande för SBAB.
   De 10 åren som de "föreslog" är minimum amortering enligt lagen, om man inte väljer att istället börja amortera huvudlånet inklusive tilläggslånet. Så de var m a o tvingade att föreskriva 10 års amortering, vilket måste ha smärtat.

   Radera
  8. Man kan nog anta att SBAB är svensk mästare i tilläggslån.

   Radera
  9. SBAB är väl den enda banken som stoltserar med att man erbjuder blancolån för insatsen.

   Radera
  10. Synd att Götabanken gick omkull.
   https://www.youtube.com/watch?v=mcuJurzbrEM

   Radera
  11. Bara att skaffa ett förfalskat intyg så får du låna hos SBAB.
   https://www.expressen.se/dinapengar/sju-personer-domda-for-kuppen-mot-sbab/

   Radera
  12. Undrar hur många som haft råd att köpa sina bostäder om bankerna ställt krav på att man redan i dagsläget skulle sätta undan de procent man använder som kalkylränta. Hur många har verkligen marginal i sin ekonomi på kanske 5% av befintliga skulder? Om man har sådan marginal, hur används den i dag? går den till konsumtion eller till investeringar eller kanske till sparande. Om den används till investeringar eller konsumtion så kommer detta innebära dels en standardsänkning för personen men även en påverkan på tex BNP.
   Amorteringskravet är vettigt för att det åtminstone ger en signal om att detta är ett lån som även skall betalas tillbaka, men eftersom bankerna inte justerat sin kalkylränta så blir det lite för tufft att klara dagens prisnivåer. Man skall betänka att när kalkylräntorna togs fram så hade man aldrig någonsin haft en nollränta.

   Radera
  13. Chris: Uppenbarligen har man väl marginal, eftersom lånen går igenom? Dessutom ligger hushållen som grupp på ett ganska högt sparande. Folk kommer kunna anpassa sig, man har nästan aldrig lagt så lite av nettoinkomsten på räntor som idag.

   Radera
 3. Ingen lärdom dras så klart av detta. Istället går man från bostadsbubblan till bitcoinbubblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lärdomen är helt enkelt att tillväxt är en nödvändighet för att nytt liv ska få möjlighet att uppstå oavsett om det gäller universum, antal människor, bitcoins eller svensk bostadsmarknad.

   Radera
  2. Lärdomen är väl att tillväxt är vad som till slut brukar döda en population.

   Radera
 4. Det här är bra nyheter - Även om kåken har sjunkit i värde så får barnen nu en chans. Halleluja - halleluja - halleeeeeluujaaaaaa.... :-)

  SvaraRadera
 5. Ur dagens GP...

  Drygt förmätet...

  "..– Nu kan köpare ägna mer tid åt att jämföra lägenheter och fundera ordentligt innan de köper. Du ska dock inte tänka att du är på outlet. En del köpare tror att de nu kan göra sitt livs affär, och lägger bud långt under utgångspriset – men riktigt så fungerar det inte. .."

  En som nog kommer att få "tänka om"... ;-)

  http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/d%C3%A4rf%C3%B6r-%C3%A4r-det-ovanligt-m%C3%A5nga-l%C3%A4genheter-till-salu-i-g%C3%B6teborg-1.4806168

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du ens läst artikeln?
   Det finns väl inget att invända mot innehållet?

   Radera
  2. Jo, attityden hos SBAB:s representatn som drygt förmätet ger sig på att beskäftigt förnumstigt "uppfostra" potentiella kunder att det minsann INTE är "rea" (Outlet) på lgh nu... ;-)

   Outlet är det när det uppstått ett överskott av någon vara / tjänst etc. som inte blivit såld inom avsedd tid..

   Tips! besök "Hede fashion outlet" i Kugnsbacka! En massa affärer, företrädesvis inom gruppen mer exklusiva varumärken har där affärer där osålda artiklar reas ut. En skjorta som i vanliga fall skulle kostat 1250:- kostar här "bara" 400:-

   Själv handlar jag mina skjort UTAN något fjantigt varumärke för 99,90:- på Ge-Kås i Ullared och slipper därmed "göda" en massa ónödiga mellanhänder och "content-managers" som inte tillfört något affärsmässigt värde..

   Radera
  3. Mäklaren har helt rätt, det är inte rea/outlet på fastighetsmarknaden som det är på ditt kära Ullared.

   Radera
  4. Attityden: ".. du skall inte tro att det blir billigare.." ;-)

   Ja ja.. OM man står där med en msassa osålda enheter och räkningarna MÅSTE betalas så MÅSTE kassaflödet stärkas. och HUR gör man då? ;-) Jo, man sänker priset ! :-)

   Osålda avbokade lgh kan man inte hålla på någon längre tid och dessutom så "fläckar" tomma / osålda lgh ner området som stort !

   Men visst kan man som OP etc. säkert hålla en hög kaxig "svansföring" och attityd och inte sänka priset på sina objekt.. Ett tag åtminstone.. ;-)

   Radera
  5. Hur kom OP in i bilden?

   Läs artikeln igen så ser du att alltför låga bud inte leder till affär (en självklarhet) samt att i framtiden kommer köpare och säljas att mötas (en självklarhet även det). På vilken prisnivå diskuteras inte ens i artikeln.

   Radera
  6. Klart att ett bud kan ratas av säljaren, men hur länge? Hon får det dessutom att låta som om man förstör för sig själv genom att lägga skambud. Det värsta som kan hända är att man får höja eller buda på nåt annat - om man nu ens är i skriande behov av en bostad..tror att många testar vattnet just nu.
   Tanten på SBAB gör allt för att bromsa prisnedgången.

   Radera
  7. Ja ja..

   OP, dvs Oscar Properties har ju profilerat sig som en exklusiv "fastighetsutvecklare" med höga priser och svansföring..

   Fungerar säkert jättebra när folk är lika förblindande som under dot-com-yran.. MEN.. När krediterna stryps och inte kreti-o-pleti får miljoner slängda över sig .. Ja, DÅ fungerar affärsmodellen inte riktigt!

   Sedan är det bara en tidsfråga hur länge man kan hålla på de osålda objekten.. Förra årets "mode" får reas ut. Den bilhandlare som köpt på sig ett för stort lager får vackert rea ut och ta förlusterna av att sälja fabriksnya bilar av fjolårets modell...

   Vid ett visst - lägre - pris kommer köpare och säljare att mötas!

   Sedan finns det också de (dummingar) som tror på saker bara för att någon SÄGER att det är så.. ;-)
   Klassikern är ju: ".. 9 filmstjärnor av 10.."

   Radera
  8. Klart man uppfattas som oseriös om man lägger ett bud långt under utgångspris, det är ju liksom ingen bazaar i Egypten vi pratar om.

   Vad gäller OP så är det ingen som längre tror på bolaget (förutom de djupt troende). Att aktien halverats sedan årsskiftet talar sitt tydliga språk.

   Radera
  9. Oseriöst?
   Lägsta priset är produktionskostnaden!
   Och MÅSTE pengarna in för att kassaflödet inte skall bli alltför mycket negativt så... ;-)

   En viss smålänning har blivit multimiljardär på att just tjäna lite på mycket än mycket på lite...

   Radera
  10. Vad vill du egentligen ha sagt?
   Att du ska bestämma vilket pris säljaren sätter?

   Radera
  11. Priset sätts av vad köparna är beredda att betala vid tidpunkten!

   BRF:er i området där f.d statsminister Carlsson (som förresten har högtidsdag just i morgon 9:e November) bor - Haninge Tyresö - gick för 0:- senaste lågkonjunkturen !

   Radera
  12. Att du orkar.
   Enda anledningen till att vissa brf-er gick för en krona vid tillfället var för att de i princip var konkursfärdiga vid tillfället.

   Radera
  13. Så om jag knackar på din port och bjuder 1 kr för ditt boende, är det då jag som sätter priset som köpare vid tidpunkten?

   Radera
  14. Nu behöver jag inte sälja så.. ;-)
   Sedan så får man även se på vad andra likvärdiga objekt i området sålts för den senaste tiden för att bedöma marknadsvärdet..

   Att du orkar!

   Radera
  15. En bazaar i Egypten är väl också marknadsekonomi? Om något. Det ni inte är överens om är att det är fult i Sverige att pruta - medan det i andra länder, t ex Egypten är en förväntning om inte ett krav. Kulturer är olika.

   Radera
  16. Teheimar
   Vem har sagt att det är fult att pruta?
   Jag har ju precis bjudit 1 kr för Bengts boende men han sa nej.

   Radera
  17. Så länge det är lätt att hyra ut sin lägenhet är pressen att sälja i stort sett obefintlig, om man står ut med omaket att annonsera och ha kontakt med sin hyresgäst.

   Radera
  18. 1988 på första stora tågluffen till istanbuls basarer...

   Mycket påstridiga säljare och jag bjöd "halva priset" för en flygande(?) matta.. Försäljaren blev sur och mumlade några icke tryckbara svordomar men jag gick resolut därifrån.. 3 minuter senare hade han sprungit ikapp mig och det blev affär! Han tjänade nog en hel del på affären ändå.. ;-)

   Turkiska Lira hade vid denna tiden många nollor ...

   Radera
  19. Håller med. SÖ försöker leverera ngn slag kvasiteori om att det går att kontrollera priser mellan säljare/köpare. Som erfaren finanskille måste du väl ändå veta att det är komplett omöjligt? Upplever att du inte förstår psykologins inverkan på en marknad...har svårt att få dina resonemang att lira med lång erfarenhet från finansmarknaderna...

   Radera
  20. Är väl Bengt som för teorin att det går att kontrollera priserna? (köparen bestämmer priset).

   Radera
  21. Kapalcarsi - istanbul

   * https://www.youtube.com/watch?v=ILDKlfb_-4w

   * https://www.youtube.com/watch?v=tHRLX8jRjq8


   I det gamla DDR var priserna "fixa" Det gick att sten för sten bygga sig ett hus.. MEN.. det var inte alltid sten fanns till salu i de önskade dimensionerna och mängderna.. En slags inverterad marknadsekonomi...

   Radera
  22. @Stefan Vem? Exskt vem. Lite osäker...lärde mig det när jag var liten.
   Bengt kanske inte vill sälja nu, kan vara det?

   Hur som helst.

   Om vi pratar om Sverige finns det faktiskt något folk antagligen vill undvika: Att deras ekonomi blir sämre efter en försäljning.

   Radera
  23. Bengt
   Det är rejält billigt i Turkiet nu som turist om man står ut med skammen att indirekt stödja Erdogan. En lira för 2.15 SEK.

   Radera
  24. Teheimar
   Är bara en tidsfråga innan folk drar tillbaks sina objekt.
   För de som ska sälja och köpa går det på ett ut på ett ungefär.

   Radera
  25. Vet!
   Ibland betyder inte priset allt! Även läget spelar in!
   Finns många annonser på Blocket om lgh i TR...

   Radera
  26. Yes. Många svenskar som vill ur.
   I vissa fall har de gjort en helt värdelös affär och köpt på en Lira till dubbla priset mot nu.

   Radera
  27. På tal om OP så har de iaf tillfälligt löst likviditetsbekymren:

   https://www.efn.se/blogg/borslunch/oscar-properties-saljer-fastighet-849-miljoner-kronor/

   Radera
  28. Yes, OP har precis pissat i byxan, varmt och skönt en liten stund... men kylan återkommer overkligt snabbt.

   Radera
  29. Jag håller med om att uttalandet är idiotiskt, men det är som vanligt en svenskt fostrad planekonom som inte fattar bättre.

   Marknadspris får vi av att säljare budar. Inte av att SBAB säger vad det ska kosta. Inte ens av att en säljare säger vad det ska kosta; en ensam säljare har inte position att skapa marknadspris (bör trivialt inses). Inget bud är därför fel.

   Och jo, något av en outlet har vi, även om det inte är Ullared. Alla med bekantskaper i Stockholm bör känna till någon som just nu helt enkelt inte lyckas sälja (utan att dra till helt bisarra rabatter).

   Radera
 6. Mäklarna har koll på det här och 10/50/40 i förväntningar beroende på marknad känns rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förväntningar betyder ingenting. Priset ska gå upp som aktie igen.

   Radera
  2. Teoretiskt helt omöjligt att priserna går upp i vissa områden pga skuldkvotstaket.

   Radera
  3. Stämmer rätt bra.

   Prissättning av fastigheter styrs av finansieringsmöjligheter. Det gör inte priset på aktier i lika hög grad.

   Radera
  4. Väsentlig skillnad på aktiemarknad och bostadsmarknad vad gäller finansiering.
   På finansmarknaden finns det mycket cash som är redo att gå in på aktiemarknaden (i princip det som sker nu på världens börser).
   På bostadsmarknaden är det tillgång till finansiering som i hög grad styr priset.

   Radera
  5. Vad ska vi göra med bostadsbrist om priset går ned tungt? Ska Sverige blir konkurs?

   Radera
  6. Det finns för de flesta lite slack att mildra olika regler som gör att de som inte har pengar inte får låna pengar. Tex ta billån istället för att betala den kontant och blanco-lån av olika typer.

   Radera
 7. Att marknaden faller är tydligt. Om den sedan stabiliseras på en lägre nivå, fortsätter falla i maklig takt eller plötsligt störtdyker får vi väl veta så småningom. Hur påverkas samhällsekonomin i övrigt om botten faller ur undrar den som har Nyckelns konkurs i färskt minne. Det var inga roliga år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattar inte vad du pratar om.
   Det var ju happy times med Castellum, Norrporten, Pandox etc :)
   Bra pris på eget boende var det också.

   Radera
  2. Någon ny "Nyckeln" är väl ändå inte i sikte? Så hårt exponerade är inte bankerna mot fastighetssektorn och bankerna har dessutom betydligt mer kapital idag.

   Radera
  3. Något lurar nog i vassen som ingen har räknat med eller kunnat föreställa sig. Vi får se. Spännande.

   Radera
  4. Var väl lika bra att Kamprad la beslag på Nyckeln istället för de där klåparna som styrde innan.

   Radera
  5. Vore intressant att se vilket scenario som känns troligast. Just nu ser det ju väldigt ljust ut för banker och fastighetsbolag jämfört med 1990 och 2008. Även i ett stressat läge ser det "OK" ut.

   Riksbanken går igenom detta i senaste stabilitetsrapporten.

   Risk finns men det ska ganska mycket till innan vi får rejäl fastighetkris.

   Radera
  6. Intressantast där var att det anses vara så mycket dåliga lån i Cypern.
   Var i Pernera nyligen och trivdes riktigt bra. Dock en hel del sovkvarter som i princip var helt mörklagda.

   Radera
  7. Ja, läget är lite zombie-artat i sydeuropa, som rapporten visar.

   Det visar också att det knappast är den svenska medelklassen som kommer drabbas hårdast när/om nu nästa finanskris dyker upp.

   Radera
  8. NORD-Cypern är BILLIGT !!
   En stat enbart "erkänd" av diktatorn Erdogans TR...

   På det tidiga 70-talet var denna destination ett populärt chartermål för svenskar.. ..

   http://www.bbc.com/news/magazine-25496729

   Mitt billiga tips idag är dock Naum !!

   Naum ?? Jo, den del av BiH 20 km lång som har kontakt med Adriatiska havet och som ligger inkämt mellan Kroatien i norr och Montenegro i syd..

   Radera
  9. Precis vad jag satt och funderade över.
   Kan det vara så att de dåliga lånen på Cypern i huvudsak är på Turksidan?

   Radera
  10. Den "yngre generationen" under 35 ca verkar tyvärr INTE ha kunskap om följande grundläggande begrepp:

   * BR - även i Sthlms innerstad - kan sjunka i pris
   * Kontanter - pengar i papper och metall
   * Svartväxling
   * Valutabutiker
   * Valutahotell
   * Pruta
   * Järnridån
   * Ränteavdrag
   * Räntor på över 3%
   * Fastighetsskatt
   * Förmögenhetsskatt
   * Pomperipossa i Momismanien
   * Historia
   * Resecheckar

   Radera
  11. Oj ! Skrev ju fel !
   Inte Naum utan Neum i BiH skall det vara!
   Naum ligger säkert som alla vet i vara kommun..

   Dessutom:

   * Amortera till listan över grundläggande begrepp!

   Radera
  12. Budva ska det vara.

   Radera
 8. "Förra gången som indikatorn var under noll var inför införandet av amorteringskravet våren 2016. Då inträffade en situation då många ville sälja samtidigt vilket bidrog till en prispress under en kortare period." står det att läsa i artikeln.

  Vi får se om det är samma visa denna gång att priserna åter tar fart när spelreglerna är officiella efter den 14 november (när FI tar beslut) eller om det faktiskt är så att det vi har nått taket för hur högt vi kan belåna våra löner.

  Jag lutar åt att det blir en mindre återhämtning när rädda bostadsköpare faktiskt räknar på läget men att det sedan planar ut för att vi som grupp är rätt högt belånade.

  SvaraRadera
 9. Relaterat.
  Här en intervju med Stockholms Handelskammares chefsekonom om tillväxt, arbetsbrist och bostadsbrist.
  https://www.svd.se/absurt-att-topptalang-utvisas-fran-sverige/i/tv

  De pratar inte om någon topptalang som utvisas dock, men kanske har att göra med de IT-folk som inte får uppehållstillstånd.

  Däremot anser jag tanken kring av tillväxt vara felaktig i den kontext som ges. I både den och en artikel i DN https://www.dn.se/sthlm/brist-pa-arbetskraft-far-tillvaxten-att-sla-i-taket/ frmställs det som något eftersträvansvärt endimensionellt mål att tillväxten skall vara så hög som innan kriserna 2008 (US) och 2010 (EU). Det blir ju inte helt korrekt då det borde på rätt goda grunder antar att just den nivån var inte stabil en längre tid under de förutsättningarna som rådde då pch skedde sedan.

  SvaraRadera
 10. Oj vad fort allt går nu... Det kom som en överraskning och fler sa ju att även om det går ner ca 20% i sthlm så går det upp/har gått upp lika mycket under ett år.

  Förra året stod priserna på brf nästan Still... I år (på 3 månader) har de fallit minst 15% i Stockholm.

  Vad kommer att ske det kommande året när alla blivit varse om vad som händer...

  Som sagt. Allt kommer alltid som en shock...

  SvaraRadera
 11. Väldigt många som är positiva här inne! Känns som en bra motvikt mot dysterkvistarna. Dessa har noll koll och går bara och hoppas på en nedgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket roligare och klickvänligare att basunera ut "Kraschen kommer!" som tema än "det kommer nog sakta gå uppåt över tid".

   Som Zerohedge eller de som påstår att kraschen kommer varje år. Förr eller senare får de rätt (2018?), eller så fortsätter de att ha fel.

   Radera
  2. Så här ser de negativas spådomar ut. Förr eller senare får väl den här snubben också rätt.

   Radera
  3. Är det inte SEK så är det USD som ska krascha...

   Radera
 12. Kommer inte bli något enormt prisfall på lägenheter så länge det är låg ränta.

  Det som kommer hända är att det blir en andrahandsuthyrning av de som behöver sälja. Eller förstahand om du äger fastigheten.

  Istället för att bygga dyra hyresrätter i allmännyttan har staten/kommunerna lagt över risken på breffköparna som sitter med stora lån.


  Alla nya regler som begränsar maximal andrahandsuthyrning och skäl för uthyrning är skräddarsytt för att kommunerna skall kunna gå in och hyra eller privatpersoner för den delen på en reglerad hyresmarknad.


  Det är brist på hyresrätter med rimliga, reglerade hyror. Det är inte brist på breffar med lagom avgifter och påslag pga räntekostnader så länge räntan är låg.

  Så enkelt är det.

  Det är bara en tidsfråga innan villor också dyker upp på hyresmarknaden.man får säkert in en man med minst tre fruar i en vanlig villa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är "enormt" prisfall? I början på 90-talet gick det väl ned strax under 40% (i snitt)?

   Radera
  2. Spelar det någon roll?

   Ett prisfall som får verkliga effekter...för flertalet inom ekonomin

   Radera
 13. Skuldkvoten i stockholm är ca 530%.
  Den ska nu alltså ner till max 450% om man vill slippa amortera 1% extra.
  450% är ca 15% mindre än 530%. Slump?

  SvaraRadera
 14. Exklusiv villa på "Fjordsidan" (Guldkusten) om LV940 - "Onsalavägen" i Kungsbacka med havsutsikt
  Prissänkt med 5% ...

  Kanske lite för dyr / exklusiv även efter prissänkning - 8 800 000:- - för att attrahera de många..

  https://www.hemnet.se/bostad/12228255?utm_campaign=bevaka&utm_content=rad1&utm_medium=html&utm_source=mail

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..men den har både jordkällare och alternativ uppvärmningskälla - kamin !
   Något för en "Prepper de Luxe" kanske ? ;-)

   Radera
 15. Dyra lägenheter kommer falla och de billigare stanna av iom de eg inte påverkas av nya krav. Men nya krav kommer inte ske. Ingen parti stöder just nu.

  SvaraRadera
 16. https://www.di.se/nyheter/makroradet-det-blir-ingen-krasch-pa-bostadsmarknaden/

  Vilken lättnad för bolånetorskarna. Nu är makrorådet enat. Det blir inget boprisras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon var verkligen angelägen om att få fram sin poäng - "det finns ABSOLUT ingen anledning att oroa sig". Återgick dessutom till ämnet inte bara en utan två gånger, Swedbank försöker onekligen att sätta agendan.

   Radera
  2. Kan ju bero på att Swedbank är Sveriges största bolånebank och att hon talar i egen bok. Liksom ingen idé att ens lyssna på sånt dravel. Fake news de luxe.

   Radera
  3. Vad är skillnaden mellan Swedbank DI och Aftonbladet?
   Samma skrot och korn som jag ser det.
   En lögn blir en sanning och inga problem med det liksom.

   Radera
  4. Nåja, risken för kreditförluster för Swedbank för just _bostadsutlåning till svenska hushåll_ känns synnerligen låg (utlåning till fastighetsbolag en annan femma). Men det är förstås en ansenlig del av bankens intäkter som möjligen kan sluta växa.

   Även den synnerligen allvarliga bank- och fastighetskrisen i början på 90-talet ledde till ganska låga kreditförluster bland just lånen till hushållen. Men det har alla glömt vid det här laget.

   Radera
  5. Det är väl ganska uppenbart att om en hög företrädare för en bank uttalar sig i media gör det i bankens intresse?

   Det är inte ens fake news...

   Det är bara bizznizz.

   Radera
  6. Joakim, det är Swedbank vi talar om här. I princip har de aldrig haft ett rätt i oroliga tider. Varför skulle de helt plötsligt har rätt denna gång? Kulturen sitter i väggarna.

   Rickard. Du fattar nog vad jag menar. DI är en skvallerblaska i tabloidstil. Tycker nog fake news stämmer ganska bra i sammanhanget.

   Radera
  7. Stefan: Ja, jag vet detta. Trots det har Swedbank genererat en riktigt hög avkastning till ägarna i alla sina skepnader, sett så här i backspegeln.

   SHB är givetvis ett mer tryggt/konservativt val i sektorn, men Swedbank har trots allt överlevt och jag tror inte idag att man är i större fara än branschkollegorna. Det ska alltid överdrivas och ojas om att de svenska bankerna står på ruinens rand -- det var inte så under finanskrisen 2008 och det är inte så nu.

   Radera
  8. Swedbank är en riskabel aktie med hävstång.
   Självklart är det guld och gröna skogar nu när börsen är nära ATH.

   Till exempel vet du nog mycket väl att aktien stod i högre kurs 2007.

   Radera
  9. Swedbank stod på ruinens brant 2008.

   Radera
  10. Ja, och några av mina bästa affärer (spekulationer) vid den tiden var att köpa så mycket jag orkade i Swedbanks båda nyemissioner. Du kunde teckna Swedbank för 48 spänn 2008 och för 39 spänn 2009. Ren spekulation förstås i att Lettland skulle hålla pall och inte devalvera och att den underliggande (svenska) verksamheten var ren, och så blev det. Risk, javisst.

   Har du något scenario idag där Swedbank är ens i närheten av samma läge som 2008? Jag är rätt intresserad av en analys av detta.

   Radera
  11. Aktien föll från 226 till 15 spänn under den där eran.
   Det var ju knappast för att bolaget var under kontroll utan de behövde kapitaltillskott.
   Idag står aktien i 207 kr, knappast en lysande investering trots hyfsade utdelningar på vägen.

   Radera
  12. Nej, jag tror inte att Swedbank är i samma läge nu som då av anledningar som du beskriver.
   Däremot ser jag ingen som helst anledning att investera i aktien.

   Radera
  13. 48 till 207 på 9 år och 39 till 2007 på 8 år, plus utdelningar på 61 kr/aktie, dvs 20-25%/år eller så. Det duger och är mycket högre avkastning än jag förväntar mig på sikt från aktiemarknaden, vilket givetvis har att göra med risken i den spekulationen.

   en ja, diverse småbolag, bitcoin, etc har självklart gått mycket bättre. Det
   jag menar är att Swedbank under en kort period konkursvärderades, trots en underliggande ganska lönsam verksamhet (i Sverige) och (själva spekulationen) långt mindre än 50% risk för konkurs/förstatligande.

   Du har rätt, Swedbank idag är inte alls lika självklart köp. En hygglig verksamhet, inget mer. 6% direktavkastning för den som tycker sånt är kul, men det kan ju snabbt gå ner vid sämre tider.

   Man ska dock komma ihåg att kapitalsituationen för svenska banker är väldigt annorlunda än 1992 och 2008, och det är detta jag gärna ser någon som sågar ordentligt.

   Radera
 17. Ulf Jacobsson på Affärsvärlden går vilse i sina förklaringar till varför det inte finns någon bubbla...
  https://www.affarsvarlden.se/kronikor/ulf-jakobsson/ar-bostadsmarknaden-verkligen-en-bubbla-6882005

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du att AF går vilse? Förklara gärna.
   Att bopriserna är en funktion av tillgängligheten av billiga krediter tycker jag är en rimlig förklaring.

   Radera
  2. Alltså finns det en bubbla som är en funktion av billiga krediter. Så tolkar jag artikeln. Jag tror ju att någonstans passeras en gräns där inte heller billiga krediter kan hålla igång bubblan. Kanske är vi där nu. Jag hoppas det.

   Radera