Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-11-19 19:23

Elva år utan teve - hur länge har du varit utan?

Ungefär nu är det elva år sedan jag sist hade teve, dvs sk tablåteve, där man ser på specifika program i realtid utifrån en sk tevetablå. Jag har dock haft en bildskärm med antennuttag för att titta på DVD, sedermera onlineköpfilm och strömningstjänster i mestadels professionellt syfte, och således betalat teveavgift ändå i elva år. Hur länge har du själv varit utan teve?
Min sk teve, som uteslutande fungerar som en bildskärm. Här fungerar den som Spotify-display.
För elva år sedan renoverade jag gårdens mangårdsbyggnad, och då sattes det inte in några teveuttag, även om teveantennen av ren lathet suttit kvar på taket. Under solcellsinstallationen i veckan är min avsikt att passa på att ta bort antennen en gång för alla.

Sedan hösten 2006 har jag alltså inte sett på tablåteve, dvs livesänd teve utifrån en tevetablå. En bildskärm med antennuttag har dock funnits i huset - så jag har betalat teveavgift ändå och ni behöver inte likt ni brukar höra av er till Radiotjänst och anmäla att jag har teve, det är redan gjort - och har enbart använts för att titta på online- eller offlinehinnehåll (köpta filer eller DVD).

En Apple TV används som mediacenter och t ex kan skärmen därmed agera extra skärm till datorn. Annars kanske jag i snitt ser en timme i veckan på skärmen (kanske fyra timmar en gång i månaden, eller åtta varannan månad) för att studera dramaturgi i teveserier och skaffa viss popkulturell allmänbildning. Detta är bland annat användbart under utvecklingen av Stjärnklart som teveserie, för att förstå hur tevemediet ser ut idag. Totalt sett har jag sett på följande strömmande innehåll de senaste tolv månaderna: Senaste säsongen av Game of Thrones, första och andra säsongen av The Expanse, första säsongen av Fear the Walking Dead (struket - det var mer än 12 månader sedan och året innan då jag såg fyra säsonger Strike Back och fyra (5?) säsonger Veep, det senare nog halvtimmesprogram) och första säsongen av Westworld. En del av detta har setts på datorskärm eller surfplatteskärm. Överslagsräknat är detta ca 50 40 timmar eller mindre en timme per vecka. Därtill har jag sett på kanske 4-5 hyr- eller köpfilmer, men det räknas inte normalt till tevetittande även om det sker med en teveskärm. När man enbart själv väljer vad man tittar på blir det betydligt mindre och slötittandet uteblir helt.

Normalt svenskt tevetittande är ca 20 timmar i veckan (nästan tre timmar om dagen), vilket alltså i snitt friställer 19 timmar i veckan åt mig att göra bättre saker på.

Tre gånger har jag sett på live tablåteve via SVT Plays livesändningar - valvakorna för riksdagsvalen 2010 och 2014, samt senaste EU-valet, då jag rapporterar live på bloggen. Även det har alltså varit rent yrkesbruk. Jag har även sett på tablåteve av sociala skäl när jag besökt någon som fortfarande har denna vanan. Det har skett kanske 2-3 gånger under dessa elva år.

Efter några år provade jag att slå på teven på ett hotellrum, men det visade sig att inget hade hänt på 3-4 år, utan det var i princip exakt samma skit. Efter tio minuter stängde jag av. Senast jag såg på tablåteve hos någon annan var 2015 och då var det också exakt samma skit som gick som nio år tidigare.

Kort sagt verkar jag inte missat något under dessa elva år.

En annan fördel är att man blir helt fjärmad från eventuell karisma som svenska makthavare har, när man enbart tar till sig deras uttalanden i skrift. Plus (baserat på rapporteringen på Twitter) uppenbarligen slipper psykologiskt lidande orsakat av svenska partiledardebatter eller debattprogram.

Jag ska fortfarande kasta ut antennskärmen och ersätta med en avgiftsfri dito, men har inte tid i höst eftersom jag skriver på Höstsols uppföljare och inte vill lägga tid på inköp och montering av en avgiftsfri skärm. Sedan ska skiten skattefinansieras och man hinner inte spara in hela skärmens kostnad.

Allt färre i de yngre generationerna skaffar någonsin en teve och samtidigt som SVT nu ska garanteras vuxendagis via skattepengdiande så kommer till slut tittarskaran vara 70+ år gamla. Att alls gå över till denna finansiering och vuxendagisgaranti i en tid när tablåteve är utdöende är förstås idiotiskt.

Men nu är frågan när du slutade se på tablåteve? Hur många år har du klarat dig utan teve och hur många timmar tittar du på teve (inklusive streaming och playtjänster) i veckan? Undersökningar nedan.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. 100% av mitt föredetta TV-tittande har bytts ut mot Youtube och Twitch (livestreamade datorspel). Jag fortsatte att titta på diverse serier över nätet ett litet tag efter jag kastat ut min teve men slutade med det efter några år då jag fick mycket mer underhållning som jag själv vill se från andra tjänster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns förvånansvärt mycket intressant på YouTube. Speciellt om man har lite mer ovanliga intressen som i princip aldrig uppmärksammas i "vanlig" tv.

   Radera
 2. Men du har ju inte med, börjat igen :-) jag gjorde uppehåll mellan delat boende och flickvän. Det bidrog ju lite att radiotjänst vann i första instans om dator är tv eller inte.

  SvaraRadera
 3. Inte haft TV av traditionellt snitt, dvs med TV-antenn sedan 2009 då det flyttades från Kallebäck till Torslanda

  Du-Tub och nätet samt radion ger mig nyheterna och det jag behöver.
  Har dock sedan i somras haft planer på att installera parabol för att kunna se exv. ZDF som med alla sina historiska kanaler ligger skyhögt över SVT:s "pubertalt tonåriga" nivå. Dessutom en fin möjlighet att hålla tyskan levande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som detta!

   https://www.youtube.com/watch?v=KVWAIKoatWM

   Radera
  2. Denna video från ZDF tillägnar jag @Ben Dover

   https://www.youtube.com/watch?v=tzOa-8BNkQY

   Radera
 4. När jag flyttade in i en egen lägenhet hade jag inga planer på att skaffa en vanlig tv. Däremot mamma, som är en enorm tv-tittare hade totalt andra planer. Hon ansåg att man var tvungen att ha en tv hemma och i princip tvingade mig att köpa en begagnad. Nu, nästan två år senare så har jag inte sett på teven en enda gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mor försökte samma sak. Men vad fan har hon att säga till om i min lägenhet egentligen?

   Radera
 5. Inte haft TV sedan jag flyttade från föräldrahemmet 2003.
  Visuell underhållning har perioden 2003 - 2009 varit lånade spelfilmer.
  2009 fick jag för dåligt internet vilket bröt den vanan. Efter det har det endast varit ytterst sporadiskt tittande, mestadels lågupplöst youtube.
  Har tittat på mina första streamingtjänster senaste månaden då jag provat på netflix och såg black mirror. Det var underhållande, men inte tillräckligt för att jag ska fortsätta med det.

  SvaraRadera
 6. TVn gick sönder runt 2000, köpte aldrig någon ny. Prenumerera på tre streamingtjänster och "hyr" filmer om de finns tillgängliga på Itunes

  Det enda jag använder SVT-play till är för att se på politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, politik och ev uppdrag granskning men det sliter på nerverna att se sådant.

   Radera
 7. År 2007 slutade jag titta. Sålde TVn (som användes som extern skärm till datorn) år 2009 vill jag minnas. Har idag en TV sedan 2014 som står och dammar. Onödigt köp.
  Aldrig kört streamingtjänster.

  SvaraRadera
 8. Efter jobbet är man helt slut, lägger mig i soffan och tittar på youtube och sover fram tills jag gör lite mat och sedan sover jag mer tills jag ska lägga mig i sängen och så sover jag tills jag ska till jobbet.

  SvaraRadera
 9. Har noterat att man behöver något mer att göra samtidigt som man tillgodogör sig tv, exempelvis skriva såna här kommentarer, surfa, korsord, datorspel, etc. Få tv-program är tillräckliga för att fånga ens fulla uppmärksamhet.

  SvaraRadera
 10. 10 år. Eftersom jag är något yngre innebär det att jag mer eller mindre inte haft TV. Möjligtvis uppemot 1 år. Det är trevligt att sätta sig framför TVn när man är hemma hos föräldrar, men ungefär där slutar användningsområdet. D.v.s. om man inte bor med sina föräldrar är det oklart varför man ska betala för TV-mottagare och TV.

  För ca 10 år sedan gick jag över till projektor+dator. Nu är det stor monitor+dator.

  SvaraRadera
 11. Tjugo år sedan. Fem år efter jag slutat köpa kvällstidningar. Ser bara ett fåtal serier på datorn, lyssnar på radio och läser artiklar på papper och nätet. Varje gång jag råkar hamna vid en påslagen TV gör jag samma observation som Cornu och noterar att det inte blivit det minsta bättre.

  SvaraRadera
 12. Klart gubben tittar på TV. Dansk TV,Öresund spärrar inte signalen. Utan gamla Dirch Passer-klassiker klarar jag mig inte.

  SvaraRadera
 13. Jag har haft tv ibland och ibland inte, om public service vore en kodad betalkanal så skulle jag alltid ha tv men aldrig nyttja public service.
  Nu kör jag med skärm utan tv-mottagare och det är trist när jag kunde köpa en vanlig tv för mindre pengar men då tvingas jag betala tv-maffian.

  Jag uppskattar nyheterna på svt, särskilt till frukosten på morgonen men det finns så mycket gratisalternativ att jag aldrig skulle betala för det om jag kunde slippa undan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som stör är propagandan.

   Det enda program jag kollar regelbundet på är Agenda, men ofta påannonseras Dokument Utifrån samtidigt så man får inblick i hur folket hjärntvättas av andra program. Nu senast handlade det om Medborgarlön. Såg inte programmet, men det känns som hämtat ur miljöpartiets partiprogram Någon gång tidigare handlade det om Fossilbranschens sista strid och en bitter Donald Trump. Andra ämnen är nazisthotet och Israel. Vänsterns problemformuleringar mao.

   Tänk om man skulle ta en liberal utgångspunk, tänk "Välfärdsstatens sista strid" och en bitter Jonas Sjöstedt.

   Radera
  2. Glöm inte att det även betalar p3 kiss bajs och knullradio. Igår lyssnade jag på p3 dokumentär i bilen och nu på morgonen står radion på samma kanal på väg med barn till dagis och musiken hinner inte tystna innan jag hör ordet bajs och måste skynda mig att byta kanal. Fördjävligt att statlig radio framförs med sånt språk man inte vill lära sina barn.

   Radera
  3. SR P3 ?

   En av landets största pubertala lekstugor för och av medie-linje 20-råringar boende på Södermalm eller dito "wanna-bee" ..

   Det enda P3 program jag funnit lyssningvärt var "Radio Europa" på sent 80- och 90-tal..

   Finns 1 program som är lyssningsvärt dock och som tar sina lyssnare på vuxet allvar även om det nog var bättre förr. P1 och INTE P3

   "God Morgon Världen" som snart gått i 32 år !

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=5747580

   Radera
 14. Pappa har en teve, mest för att se sport och vissa dokumentärer(Rånet i Västberga exempelvis); själv är det enbart Access som är intressant för mig.

  SvaraRadera
 15. Visst är det en generationsfråga, grannen, 60+, säger sig ha kanal fyra på hela kvällarna. "Vad är det på burken", "det blir väl fyran som vanligt", vilken bortslösad fritid...

  SvaraRadera
 16. 16 år sedan. Har haft antenn inkopplad på teven, men i princip aldrig använt teven som traditionell teve. Några gånger har man försökt, men som cornu säger. Man klarar inte av någon längre stund.

  Det jag tycker är största skillnaden är extremt mycket fler reklamavbrott.

  SvaraRadera
 17. 2 år utan licens och TV. Såg extremt lite tidigare men gjorde min plikt och betalade.
  Nu med monitor till en apple tv och roku. Tjänster för att stream:a sport och svt fungerar fin-fint och är mer prisvärda än tv-licensen. Bytet skedde efter att BRF:n förhandlat om avtalet med comhem och tvingat alla i huset till tivo. Vi struntade att hämta ut tivo-lådan, körde den gamla boxen och TV:n till tippen och ringde radiotjänst.

  SvaraRadera
 18. Min egna tablå-TV-historia sammanfattad:

  1) När jag flyttade till studentbostad och började plugga 2002 slutade jag samtidigt att titta på tablå-TV och hade inte heller någon TV-mottagare.

  2) Någon månad senare, när den mycket trevliga TV-serien The Agency las ner, var det fullbordat faktum för mig att det fanns marknad för en total omstöpning av TV-branchen, där det globala underlaget för "on-demand" vida vöerstiger vad amerikansk kabel-tv-veckotablå rymmer. Tog väl bara ~10 år till och så fanns Netflix i Sverige.

  3) Efter att ha läst lagen om tv-avgift i samband med att RIKAB ville höja intäkterna för dess kunder (vilket var lite konstigt, eftersom "ALLA BETALAR JU" gällde *host* bullshit-propaganda *host*), genom att försöka få svtplay.se att innebära att allt som kunde HTTP var TV-mottagare, konstaterade jag att det omöjligt kan vara förenligt med dåvarande lagstiftning (ännu oförändrad) eftersom HTTP GET's inte alls är rundradiosändning. Ett par år senare dömde någon instans precis samma sak efter någon KTH:are faktiskt lagt ner energin på att ifrågasätta precis detta.

  4) Skatten är rätt sätt att finansiera PS IMO.

  5) Den större frågan är vad innehållet skall vara för skattefinansierad PS. Där tycker jag att C-SPAN är ett bra exempel.

  SvaraRadera
 19. Haha, vad menar du med tablå-TV? Att någon annan skall bestämma vad du skall titta på och när? Det låter ju löjligt, varför skulle jag låta någon annan bestämma vad jag skall titta på? Ok, det kanske var vanligt före internet när Sverige vad som DDR, men nu 2017? Kom igen alltså!!

  SvaraRadera
 20. Det har alltid, sedan teves barndom på 50-talet, varit status att INTE se på tv. Då kallades teven "dumburken," och detta hänger i. De som ofta ser på tv talar inte högt om sitt intresse, det ger inga poäng i sällskapslivet. De som gjort sig av med teven talar dock gärna om detta, och inkasserar beundran från sin omgivning.

  SvaraRadera
 21. Tycker att det är några bra program i veckan på Kunskapskanalen annars blir det mest P1.

  SvaraRadera
 22. Har inte tittat på tablå-TV sen 2002.

  Tycker dock att SVTs text-tv är bra, men läser den nästan alltid via nätet idag.

  Hoppar runt lite mellan Netflix/HBO/Viaplay, och konsumerar väl i princip allt TV-tittande där numera.

  Enda undantaget är väl när man är på landet med familjen, problemet är bristen på vettig internetuppkoppling vilket gör att internetalternativen faller bort lite, så där händer det att tablå-TVn startas upp.

  SvaraRadera
 23. Det fanns faktiskt en tid när SVT hade både kunniga, bildade och intressanta medarbetare som utan ideologiska "glasögon" kunde trollbinda sina tittare likt forna tiders berättare. Detta till skillnad från dagens trams och pubertala södermalmsfixerade dravel!

  Tänker på Carl Ingemar Perstad med "Trafikmagasinet" - ett program som säkert inte är PK bland "södermalmsnissarna" som bestämmer - men fr.f.a Hans Villius som med sina program och sin röst, en lundensisk kalmarskånska inte bara var en folkbildare av rang utan även gav spänning !

  Titta bara på denna video om incidentberedskapen på F16 i Uppsala från mitten av 80-talet...

  https://www.youtube.com/watch?v=lyK9pO22tns

  Man kunde även producera underhållning av klass! Mycket konstigt att serien "Röd Snö" från 80-talet idag bara finns på NRK-Play och inte på SVT dito...

  https://tv.nrk.no/serie/roed-snoe

  https://tv.nrk.no/serie/roed-snoe/FUHA06000384/sesong-1/episode-1

  Det enda som på senare tid till viss del kunnat nå upp till denna nivå är serien "Hemliga svenska rum"

  https://www.youtube.com/watch?v=S1U9edFskf0

  Annars är det ZDF som gäller eller varför inte "Eisenbahnromantik", ett program som säkert anses för smalt för en svensk publik...

  Länken nedan går till det på Youtube mest sedda och har koppling till Göteborg och Sverige

  https://www.youtube.com/watch?v=hh-7kiswF2k&t=644s

  SvaraRadera
 24. Jag brukar titta på Svart på vitt på Youtube.

  SvaraRadera
 25. Mi nombre es Elizabeth James y soy de EE. UU., Tuve problemas de parentesco en el pasado que me llevaron a un divorcio con mi primer y verdaderamente amado esposo. Después de que mi ex esposo y yo nos divorciamos, tuve la oportunidad de volver a casarme nuevamente y solo 2 años de mi segundo matrimonio hubo otra ruptura que casi me mata emocionalmente. Me quedé un año más sin casarme y ser madre soltera. Honestamente, no siempre fui feliz, hubo un momento en que vi la foto de mi primer marido y me di cuenta de cuánto lo amaba y lo había extrañado. Traté de acercarme a él, pero me dijeron que se mudó a España y es posible que nunca lo vuelva a ver. Lloré amargamente esa noche pensando que había perdido al único hombre por el que había amado tanto. Le pedí consejo a algunos amigos sobre qué hacer y un amigo mío me dio el profeta odiba de Conjuros de hechizos permanentes. Lo consulté y, a su mejor nivel con sus poderosos vudú, me ayudó con un hechizo de amor y me devolvió a mi ex marido. en 3 días. Ahora estoy feliz viviendo con mi primer marido y estamos casados ​​de nuevo. Eres un hombre de tu palabra profeta odiba que puede curar tantas enfermedades como el VIH, la HEPATITIS, etc. Gracias y agradezco toda la ayuda que me has prestado. Por favor, póngase en contacto con este poderoso hechicero también a través del correo electrónico [email protected]

  SvaraRadera
 26. https://www.youtube.com/watch?v=sgOWTM5R2DA

  SvaraRadera