Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-11-08 16:50

Dubblat oljepris i svenska kronor sedan 2016

Oljepriset har börjat röra sig uppåt även i dollar, men rörelsen i svenska kronor har pågått länge. Oljan har nu för oss svenskar ungefär dubblat i pris sedan botten 2016 på starkare dollar och stigande oljepris. Även oljeaktierna har fått en ordentlig skjuts på sistone, men bedöms främst utifrån dollarpriset på oljan.
Oljepriset i SEK per fat 1997 - preliminärt november 2017.
Sättningen i oljepriset tog ner priset på olja i svenska kronor till 262:- SEK per fat i januari 2016. Tills idag har nu priset drygt dubblat sig och oljan handlas nu i 532:- SEK per fat.

Röd linje visar hur oljepriset
ungefär bör uppföra sig
pga peak oil. Jmf faktiskt oljepris ovan.
Perioden av lågt oljepris sedan 2015 har svultit ut en del peak oil-teoretiker och -analytiker, men sättningen avviker egentligen inte från hur det bör se ut (se t ex andra bilden här). Högt oljepris leder till överinvesteringar, som tillfälligt sänker oljepriset, men inte tillräckliga för att kunna hålla emot en högkonjunktur. I EU (och antagligen även USA, även om jag inte kontrollerat det) ser konjunkturkompassen ut att vara på sin topp just nu och efterfrågan på fossila bränslen är förstås därefter. Fysikaliska begränsningar i produktionen gör då att priset på olja skjuter iväg, ekonomin toppar ur och konjunkturen bryts återigen. Oljetillgången står alltså fortsatt för tillväxtbegränsningar i den ohållbara världsekonomin.

Nu återstår att se hur högt oljepriset orkar innan ekonomin saktar in. 

För svensk del är detta intressant ur ett KPI-perspektiv och en form av importerad KPI-inflation. Ej att blanda ihop med verklig inflation, dvs ökningen av mängden och omsättningstakten av pengar i förhållande till produktionen och värdeskapandet av varor, tjänster och tillgångar i ekonomin.

Peak oil ligger fortfarande framför oss och oljan sätter via oljepriset fortfarande gränser för den ekonomiska tillväxten. Blanda inte ihop tillfälliga perioder av svagt oljepris med att peak oil-teorierna (teori = hypotes, som bevisats vetenskapligt via kvalitativ eller kvantitativ forskning).

Oavsett är det bara att gratulera alla för oljeaktieinnehaven, som nu har gått mycket bra trots att vi är sencykliskt i konjunkturcykeln och att börsen och aktier borde underprestera.

Målet med all diskussion kring peak oil, liksom kring skuldbubbla, bostadsbubbla, börsbubbla, säkerhetspolitiskt läge mm är att ha fel - genom att diskutera problem och upplysa om dem kan vi förhoppningsvis reducera risker, minska problem, eller rent av förhindra dem, vilket inte går om vi låtsas att de inte finns.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Ni behöver inte oroa er. Prisuppgången kommer att trollas bort i inflationsstatistiken. Annars skulle ju Riksbanken tvingas att höja räntan. Och de vill de inte för i så fall briserar bobubblan. Inflation utan ränta alltså. På det sättet kan Robin Hood (Stefan) omfördela från de som har pengar på banken till de som lånar. Slutsats: Låna så mycket du kan:

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de här dagarna talas det mycket om skattemoral, men när det gäller statens skattemoral gentemot medborgarna är det som vanligt knäpptyst. Att plocka 30% av bankspararnas ränta på i bästa fall 0,8% när inflationen överstiger 2%, är tydligen hur moraliskt som helst för Stefan, Magdalena och alla (vänster)journalister.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Inga pengar på banken, låna istället.

   Radera
 2. Ja, hur ser du på framtiden nuförtiden, Cornu? Blir det BAU, depression eller singularitetens möjligheter och risker?

  Tror du fortfarande att det kommer nya jobb istället för de som försvinner? Bland de hundra främsta jobben i termer av sysselsättning lär det bara finnas ett som inte fanns för hundra år sedan och det är mjukvaruutvecklare.

  SvaraRadera
 3. Vad spelar det för roll att jobbtitlarna inte blir fler? Vad folk faktiskt pysslar med är totalt annorlunda 2017 än 1917. Även om det existerade lastbilschaufförer och elektroingenjörer även 1917 så är de många fler idag, samtidigt som bönderna är färre. Detta kommer givetvis att fortsätta.

  Sedan har folk en väldigt stor övertro på vad som går att automatisera. Min egen favorit är att fundera på hur många tekniska problem som måste lösa sig innan man kan ha en helt autonom robot som målar och tapesterar om en lägenhet på fjärde våningen (ingen hiss) utan assistans, inklusive att ta sig till och från lägenheten, spackla igen hål och andra ojämnheter, flytta på saker som råkar stå ivägen, och så vidare. Det är mycket svårare än vad man kan tro.

  Sedan kommer många jobb inom vården inte heller att automatiseras, oavsett vad många tror eller hoppas. Framtidsvisionerna är lite väl upphetsade där. Jämför gärna med hur det såg ut för tio år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alltså vi är inte långt undan ett rejält teknologisprång inom robotteknik. Boston Dynamics är riktigt häftiga.

   https://youtu.be/rVlhMGQgDkY

   https://youtu.be/E8Ox6H64yu8

   Men vi bör nog ta Elon Musks varningar på allvar när det gäller farorna med att robotteknik hamnar i fel händer.

   Radera
  2. Ja man automatiserar ju det lättaste först.. Och det kommer väl fortsätta varför skulle det sluta nu? Men ja hantverkare är nog ett framtidssäkert yrke för dagens studenter. Olika sorters chaufförer är väl den stora grupp som jag ser kan få problem redan inom nästa yrkesliv.

   Radera
  3. Nej, den typen av komplexa arbeten kommer att ta ett slag innan de har automatiserats bort. Det är enklare och mer monotona/repetetiva arbeten som kommer att ersättas tidigare, exempelvis allmänläkare.

   Radera
  4. Ja, man kommer att automatisera det lättaste först, precis som vi alltid har gjort. Precis, taxi/buss/lastbilschaufförer får en krympande arbetsmarknad om 15 år. Mer dramatiskt än så är det inte.

   Elon Musk är en mästare på att skramla ihop riskkapital (i en stigande marknad där tech är hett), men han är också en snackare av rang. Det kommer dröja innan vi har komplicerade maskiner som är tillräckligt bra för att kunna ersätta ens ganska simpla hantverkstjänster.

   Radera
  5. Du tänker för svart-vitt. Tänk mer nyanserat. En man bär upp och sätter upp utrustning som gör 50% av jobbat till 25% av kostnaden och 25% av tiden. Den professionella personen tar hand om roboten och fixar saker den inte kan göra. Ditt resonemang är nästan som om "när skall vi få en robot som går in i fabriken, tar fram material och börjar svetsa för att sen lägga i en låda och skicka iväg med lastbil...." Så funkar inte automation. Tänk små förändringar som sparar massa tid.

   Radera
 4. På tal om risker.
  Märkligt tyst i svensk press gällande utvecklingen i Saudi.
  För er som inte känner till det rekommenderar jag en Googling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att de salt sina andelar I FOX?

   Radera
  2. Tror han tänkte på detta.
   "saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman låtit gripa ett dussintal prinsar, minst lika många ex-politiker och fyra ministrar"
   "Under måndagen anklagade Saudiarabien Iran för att ha sänt en kryssningsmissil mot landets huvudstad Riyadh."
   http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4rlden/saudiarabiske-prinsen-rensar-bland-eliten-vill-bek%C3%A4mpa-korruption-1.4812840

   Radera
 5. Ett högt oljepris gynnar på kort sikt Putin som kan "köpa" sig trygga röster hos ryssarna.. :-)

  Nya beg "premiumbilar" åt elingenjör Vladimir Jevgenij på transibiriska järnvägens 42:a eldriftsssektion mellan Omsk och Novosibirsk. Ny tvättmaskin åt hans Katerina, ny iPhone åt 14-åriga dottern Olga och ny dator åt sonen Vladimirovitch. Medicin åt gamla Babusjka mm mm

  Dessutom skyndar ett högt oljepris på effektiviseringar och alternativa energikällor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag räknar kallt med att det snart skiter sig ordentligt i Mellanöstern med ännu högre oljepris som följd.

   Radera
  2. OM det "skiter" sig ordentligt i MENA så "drar" de som sköter om oljefälten, att pumparna går, att AC:n i byggnaderna fungerar, att avsaltningsanläggningarna fungerar , att sjukhusen fungerar mm mm etc etc

   Radera
  3. Lol bättre än den "svenska modellen" att importera valboskap och köpa deras röster iallafall.

   Radera
 6. Cornu

  Oljepriset toppade på 147 USD/fat 2008 (tror jag). Sedan kom finanskrisen och priset rasade. När ekonomin vände tog priset fart och toppade på ca 110 USD ca 2014, dvs en lägre högsta nåddes i strid med den röda linjen eller en sk falsifiering. Det som då knäckte priset var inte att efterfrågan vek, eftersom konjunkturen fortsatt gå än starkare sen dess dvs ännu en falsifiering, utan pga att utbudet ökade, inte minst pga ny teknik som frackingtekniken.

  Nu kanske tidsserien är för kort för att dra sådana slutsatser och frågan är om priset hinner passera 110 respektive 147 USD innan konjunkturen vänder? När priset dök 2014 så ströps även investeringar och prospektering vilket kan märkas på utbudet kommande år. Skulle nästa högsta bli lägre än 110 så får vi ännu en lägre högsta. Däremot har jag inte fritt ur minnet koll på hur det ser ut för bottnarna? De kanske formerar högre lägsta, dvs en kilformation?

  Det blir också intressant att följa efterfrågan på medellång sikt om elbilar och batteriteknik utvecklas som en del tror.

  SvaraRadera
 7. Troligen lättare att robotisera en sjökapten (som framför fartyg) än en matros (som ffa ser efter en massa tekniska system ombord och underhåller dessa). Osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. De stora fartygen går på autopilot större delen av färden. Robotiseringen har redan skett till största delen när det gäller att framföra fartyg. Kapten är chefen ombord men med allt färre underlydande.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Maskinbefäl och kapten kommer alltid att finnas ombord på fartyg.

   Radera
 8. Alla vägar, flygplatser och hamnar stängda till Jemen. Svält väntas för miljoner civila. Stora utrensningar i Saudis ledning, med argumentet korruption. Risken för värre konflikt med Iran uppenbar.

  Fyller på lite reserver idag innan värre prisökningar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Allt handlar sedan hundra år tillbaka om oljan.

  SvaraRadera