Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-11-23 16:59

Den demografiska utvecklingen och utmaningar i Stor-Göteborg

Igår höll jag ett anförande på Fastighetsvärldens konferens Bostadsdagen i Göteborg, med fokus på den demografiska utvecklingen i Stor-Göteborg. En åldrande befolkning och inflyttning från utlandet driver behovet av bostäder, medan mängden småbarn knappt ökar alls och ungdomar i behov av en förstabostad minskar rejält.
Nettoinflyttning Göteborgs kommun 1968-2016.
Befolkningen i Stor-Göteborg var per 2016 knappt en miljon eller exakt 997 446 personer, att jämföras med Stor-Stockholms 2 269 060.
Befolkningen i Stor-Göteborg i åldern 0-4 år.
De senaste tre åren har det i princip inte skett något ökande barnafödande och antalet barn i åldern 0 - 4 år har endast ökat med 243 personer. Det kan alltså inte sägas finnas något tryck från barnfamiljer att skaffa en större bostad på grund av växande familjestorlek. Snarare ser den rådande cykliska baby-boomen ut att plana ut.
Befolkning Stor-Göteborg åldern 20-24 år.
I Sverige flyttade man 2016 i snitt hemifrån vid 20.7 års ålder. Någon brist på bostäder för yngre verkar alltså inte finnas, då vi flyttar hemifrån väldigt tidigt i Sverige. För Stor-Göteborg så minskade antalet ungdomar i åldern 20 - 24 under de senaste tre åren och efterfrågan på förstabostad kan alltså sägas minska. Denna demografiska grupp blev 2 667 personer färre på tre år.
Inrikes flyttningsöverskott och nettoinflyttning från utlandet till Stor-Göteborg
Göteborgs kommun har sedan IT-kraschen upplevt noll i inhemsk nettoinflyttning och de senaste åren har utflyttningen tagit fart. Stor-Göteborg ökar dock och på tre år har 4 657 personer netto flyttat in till storstadsområdet. Samtidigt har 12 149 nya bostäder byggts, vilket mer än väl klarar av att svälja inflyttningen inom landet. Närmare bestämt mer än dubbelt så många bostäder som inflyttade inom landet.

Det stora befolkningstillskottet och ökade behovet av bostäder kommer inte från små barn (+243 stycken), fler ungdomar (-2 667) eller inflyttning (+4 657). Istället är det två andra grupper som driver detta.
Sedan 2004 har befolkningen i åldern 65+ snabbt ökat i Stor-Göteborg. Även kallat fyrtiotalister.
Dels handlar det om en åldrande befolkning, som i mycket sitter kvar i stora, billiga bostäder. Att få dessa att flytta till mindre och nyproducerade betydligt dyrare bostäder kan man förstås glömma. Antalet personer i Stor-Göteborg i gruppen 65+ har ökat med 9 521 de senaste tre åren. Och det kommer fortsätta. De sitter förstås kvar i sina hyresreglerade hyresrätter, sina avbetalda villor eller avbetalda bostadsrätter. De får vid behov hemtjänst och kommer inte flytta till ett äldreboende förrän hälsostatus blir riktigt illa. Detta gör att många stora bostäder binds upp av denna snabbt växande demografiska grupp.

Det största behovet på regionens bostadsmarknad är dock från inflyttade från utlandet. Dessa har de senaste tre åren ökat med 19 735 personer netto, eller 1.98% av befolkningen.

De 12 149 nya bostäderna i Stor-Göteborg de senaste tre åren kan dock mer än väl svälja inrikes och utrikes inflyttning, då inflyttningen är 2.02 personer per nybyggd bostad. Då antalet unga i behov av förstabostad minskar driver de knappast behovet av bostäder och barnafödandet har stagnerat. Bostäder behöver främst byggas åt de som flyttar till Sverige från utlandet och utformningen av dessa bör anpassas därefter.

Göteborgs kommun har dock varit riktigt dåliga på att stimulera byggandet och det finns inte ett så stort kommande överskott av nybyggda osäljbara lyxlägenheter som i Stockholm, Uppsala och Malmö. Via sin inkompetens och Muteborgs "kultur" har man på sätt och vis gjort staden en tjänst genom att inte bygga för mycket, även om det var oavsiktligt.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Den stora utmaningen för politiker och bostadsutvecklare är ju hur man ska få de äldre som sitter i sina betalda boende att flytta. Jag är snart en av dem och har just nu inga planer på detta.
  Om det skulle finnas bekväma fina och i bra läge någon typ av genrationsboende. Lägenheter eller mindre radhus med god service som kan väljas efter lust och förmåga. Sen ska ju också kostnaden vara den rätta.
  Detta är ju naturligtvis en utopi så framtiden blir att sitta still där man är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är vid pension så sjunker inkomsten med 60-70 % efter att tjänstepensionen är uttagen så de kan och vill inte ta höga kostnader för bostadsrätt och leva på svältgränsen lockar inte heller. Denna grupp har också svårt att få banklån. Faktum är att bo kvar livet ut inte är så tokigt även ur ett systemperspektiv. Trots allt så frigörs bostaden den dagen då det är ridå ner.

   Radera
  2. När antalet 65+ är konstant frigörs hela tiden lika mycket bostäder. Men nu ökar 65+ snabbt, vilket gör att man istället får en uppbindande effekt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. I Norge är detta med generationsboende stort och det byggs knappast något nytt hus utan just denna extra bostad kopplat till fastigheten. Under tiden när inte den äldre generationen utnyttjar detta så hyrs denna "hybel" ut på den öppna marknaden till marknadsmässiga hyror.

   Men i Sverige har ju Gudrun Schyman et.cons bestämt att det är "DÖD ÅT FAMILJEN" som gäller och dessa band skall slitas söndr och ersättas av statlig och kommunal "omsorg". Mona kan säkert intyga detta skriftligen! ;-)

   https://no.wikipedia.org/wiki/Hybel

   Radera
  5. Det är jättefestligt att Gudrun Schyman sa det där för 15 år sen i uttryckligt syfte att provocera och att du fortfarande snackar om det. Hon spelar dig som en jävla fiol.

   Radera
  6. 40-talisterna har snart nåt sin medellivslängd.

   Radera
  7. Vart skall man flytta, vi har det bra i vårt hus, lite mycket jobb och för stur yta, men vad finns för alternativ? PEAB:s bostadsrätter vid motorvägen, köper man en sådan så har man inga pengar kvar och man skall även betala avgift och en dyr parkering, mycket pengar för att sitta och titta på motorvägen.

   Radera
 2. Det är med andra ord en jkla tur att vi har invandringen.

  SvaraRadera
 3. Härligt med det nyspråkliga termen "utmaningar", istället för det tråkiga "problem". Känner mig redan tryggare än någonsin.

  SvaraRadera
 4. Ca 30% av alla netto-inflytande till Sverige från utlandet 2015 var födda i Europa eller Nordamerika. Efter flyktingstoppet lär andelen öka kraftigt. Så det är viktigt att tänka på att det inte rör sig om en homogen grupp när man pratar om utformingen av bostäder till inflyttade från utlandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Källa på detta påstående ?

   Radera
  2. SCB. Bara att söka i statistikdatabasen på befoökningsförändringar, inflyttningar och födelseland.

   Radera
  3. Vilket flyktingstopp?

   Radera
  4. Mopongo

   Tveksamt om det blir stora ändringar hos de inflyttade. Vi har inget flyktingstopp (prognosen är på ca 25 000 pers) samt en stort antal anhöriginvandrare från samma länder som de som sökte asyl 2014-2016 kom ifrån. Sammansättningen bör vara hyfsat konstant kommande år.

   Radera
  5. Ska kolla datan men är inte 25.000 lite drygt hälften av antalet som kom 2015? Sedan kanske anhöriginvandringen kommer att ha ökat. Men jag tror inte att det rör sig om särskilt stora volymer.

   Radera
  6. Är inte Utland ett land? Det låter ju i alla fall så på namnet "ut-land"

   Radera
 5. Den positiva skattekraften av "etniska svenskar mitt i livet" erbjuds inte det boende de efterfrågar i Göteborg förutom några "slattar" ute i Torslanda..
  Istället flyttar skattekraften ifrån Gbg till kranskommuner som just erbjdue de boende möjligheter och former som dessa efterfrågar.

  Befolkningen "byts ut" mot icke skattebärkraftiga och oftast ej läskunniga och svårintegrerbara nyanlända som tarvar mycket bidrag i olika former förutom stora bostäder för sina ofta stora och barnrika familjer.

  En ekvation som fungerar så länge som kommunen förutom skatteutjämningsbidrag även får speciella predestinerade bidrag från staten men när dessa bidrag upphör väntar "smällen"..

  Helt klart just en stor UTMANING !! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6372545

   "..Unga medelklassfamiljer med god skattekraft flyttar ut till kranskommunerna, medan inflyttningen domineras av människor som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden..."

   https://www.expressen.se/gt/kultur/goteborg-halkar-efter-stockholm-och-malmo/

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Kreativt nyspråk av SR. "människor som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden...". Tjaa, det förstår ju alla vad det är. Oanställningsbara som knappt gått ut grundskolan.

   Radera
  4. Bengt

   Efter ca 9 år har ca hälften "etablerat" sig, vilket inte är samma som att vara nettoskattebetalare. Så trenderna i Cornus grafer lär hålla i sig.

   Radera
  5. Just också hunnit, de har så mycket viktigare sysslor att göra.

   Radera
  6. Anledningen till varför många nykomlingar är svårintegrerade är ju för att dom är lågutbildade och som sådana bara kan förvänta sig låga inkomster och därmed sagt finns det för tillfället inga som helst incitament för att jobba i Sverige. Det är inte deras fel. Det är samhällets/systemets fel. Sverige är ett väldigt dyrt land. Bostäder är dyra, mat är dyrt, bilar är dyrt, pension värd att arbeta kan man kanske bara förvänta sig som höginkomsttagare men knappt det. Jag förstår dessa människor fullt ut. Tänk er själva in i deras situation. Hade ni jobbat hela livet för en tusenlapp mer i lön jämfört med bidragen och samma pension som någon som aldrig jobbat för ingenting. Man missar sina barns uppväxt, man sliter ut sig och ändå så är ingen tacksam för det bara p.g.a. att man är utlänning, kan dålig svenska och inte är blond och blåögd.

   Radera
  7. Alltså, bidrag bort. Mat så man inte svälter ihjäl, inget mer och en gammal husvagn. Sen kommer inte fler. Enkelt.

   Radera
  8. @Mongo: Antagligen men makteliten vill nog inte ta den vägen. Det är bättre med skuldsatthet, låga pensioner, fattigdom, nermonterad välfärd och hårdare samhällsklimat så länge folk som jobbar inte tröttnar och emigrerar i någon större massa. Makteliten får lättare att styra i så fall, tjäna pengar och till slut känner vi ändå någon slags tacksamhet för att dom erbjuder lite bostadstillägg eftersom pensionen inte är bra nog för att täcka boendekostnaden.

   Radera
  9. Frågan är ju egentligen : Vad gör dom här? Varför har vi ej hjälpt dom på plats? Varför lägger vi inte resurserna på att bygga upp deras länder?

   Vem vill ha dom här? Varför? Och varför är det "All-in" just nu? Varför deklarerar Reinfeldt stolt att Sverige tillhör invandrarna?

   Så skulle en foliehatt resonera. Ställa frågor sitta hemma och koka ihop teorier. Rasisten skulle säga att alla som kommer saknar helt egenskaper som gör dom mänskliga. Jag säger att vi måste nå ut till alla som kommer och samarbeta. Utan samarbete får vi aldrig till ett starkt Sverige och som Toni säger att det gör landet svagt och lätt att styra med "the velvet glove on the iron fist".

   Hur många här har nått ut till Syrier senaste året? Själv har jag försökt men märker att det är lite stigma runt det. Träffade 2 målare från Damascus som deklarerade stolt att Sverige var mycket bra i jämförelse med Syrien för i Syrien var man tvungen att jobba 10 timmar om dagen i Sverige kunde dom läsa på SFI länge. Dom måste ju ut och måla omedelbums, hjälpa till och måla bostäder åt sig själva. Träffade en elektriker som sa att SFI var mycket svårt han måste ju ut och praktisera med Svensk elektriker det är ju den Svenskan som är viktig. Träffade en Ögonläkare som hade lärt sig Svenska på 2 år och blandade med engelska helt fantastiskt. Min nya frisör är från Syrien och har lärt sig Svenska hjälpligt på 1 år och jobbar som frisör samtidigt hos sin kompis men säger att Svenskar är mycket svåra att prata med och blev naturligtivs överlycklig när en blond svenne vågade sig in i "arabfrisörs salongen".

   Politiker använder dom precis som Toni säger som några slags schackpjäser i politiskt spel. Istället för att sätta dom i praktik och jobb direkt med obligatoriska språkkurser så blir dom fast i "utanförskap" exakt det som Reinfeldt påstått sig vilja motverka har han varit största bidragaren till.   Radera
  10. 2017-11-24.
   Javisst skulle integrationen kunnat fungera så. Men när man tagit in så stor anta helt okontrollerat är det kört. En anpassad för samhället integration hade varit bra. Där samhället hinner med att anpassa sig. Nu är det inte så någonstans. Skola, omsorg, sjukvård, polis kaos överallt. Det spelar ingen roll om du pratar med några få. De flesta sitter fast och går inte ens på FSI.

   Radera
 6. Rekommenderar en titt på hushållsstatistiken, så slipper du gissa om storlekar på familjer o.d. Ett bra komplement till befolkningsstatistiken om man vill ha lite bättre koll.En minskande gebonsbittlig hushållsstorlek pga fler småhushåll driver också behoven och vice versa.

  SvaraRadera
 7. Gbg demografiska och ekonomiska situation liknar Detroits. Detroits demografi skiftade från 90% vita till under 10% på 40 år. En gissning är att Gbg är ungefär halvvägs nu på denna demografiska nedgradering; den okontrollerade brottsligheten och de urusla skolresultaten är manifest för detta. Likt Detroit är Gbg väldigt beroende av fordonsindustrin, vars personalbehov över tid trendat nedåt, med krav på specialisering. Fastighetspriserna? I Detroit ger de bort fastigheter, men ingen vill bo där p g a all kriminalitet och problematiska befolkningsgrupper, Gbg är 10 år borta från detta scenario.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Det är många skillnader mellan Göteborg och Detroit. Den främsta skillnaden är att Detroit länge varit på glid pga. ett stort beroende av en fordonsindustri på fallrepet. Göteborgs beroende av fordonsindustrin finns kvar men har dels spridits ut över fler aktörer och dels ändrat karaktär. Dessutom går fordonsindustrin som tåget. Nu är Göteborg inte längre främst en produktionsort utan den stora sysselsättningen ligger i utveckling av framtidens transportlösningar. Det finns inget som pekar på att Göteborg skulle gå från motsvarande 2 miljoner invånare till 0,7 miljoner, vilket Detroit gjorde och det var det som medförde demografiförändringen. En väldigt haltande jämförelse med andra ord.

   Däremot tycker jag artikeln som helhet har en bra poäng. Jag tycker dock att man missar problematiken i att det flyttar in folk för att plugga på CTH och GU och när de väl är utexaminerade och kan börja leverera kommunala skatteintäkter så kan vi inte erbjuda en tillvaro som får dom att stanna kvar i kommunen. Partille, Kungälv, Mölndal, Kungsbacka och Varberg blir då valet för dessa framtidsresurser.

   Radera
  2. Fordonsindustrin går bra nu men anställer allt mindre folk. Trots detta går Göteborgs kommun back och är på väg emot en Malmö situation ekonomiskt, och är redan där ur ett kriminellt perspektiv. Och även om kommunen skulle erbjuda Chalmers studenter och nyexaminerade gratis boende i ett område som Biskopsgården, skulle de tacka nej. Farligt, otrevligt, de vill inte att deras barn skall växa upp där. I viss mån är Gbg redan i en Detroit situation.

   Radera
  3. I det avseendet är inte Göteborg mer Detroit än någon annan västeuropeisk stad

   Radera
 8. Det är väl ungefär 2 år sedan det sades att alla som kommer hit är akademiker...alla som kommer hit ska hjälpa oss upprätthålla välfärden. Idag skriks det om låglönejobb för de nyanlända utan skolning...effekten av inströmningen är att vi pånyttföder en underklass. Den som det här landet kämpat med i över hundra år för att göra sig av med...Segregationen är i full blom. Vi är på god väg att bli ett nytt Frankrike...

  SvaraRadera
 9. Jag tjatar men staten kommer att köpa så många bostäder på marknaden till nyanlända i så hög omfattning framöver att priserna kommer att hålla sig uppe oavsett konjunkturläget.

  Att stan kommer att bli alltmer spännande och intressant för varje år som går är ovidkommande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en chans...fullkomligt omöjligt politiskt. Med den stämning i landet som råder nu så har vi SD på 40% till valet...

   Radera
  2. Varför skulle det vara ett politiskt problem? De nyanlända måste alla bo någonstans och staten måste ordna det boendet på skattebetalarnas bekostnad. Det är ju inget nytt utan ett faktum sedan många år.

   Radera
  3. Det är en hyfsad skillnad på att hysa in asylsökande i förläggningar ute i buskabygden till att börja köpa bostäder till dem på en marknad där ungdomar inte kan ta sig in idag...

   Radera
  4. Och vilken kommun / vilka partier vill idag ge "gefundenes Fressen" åt SD..? ;-)

   Radera
 10. Eller så stänger man gränsen och skapar möjligheter för svenskar att kunna hitta boende till rimlig kostnad och i trygg miljö. T ex borde det vara en självklarhet att samtliga ungdomar som flyttar för att studera på universitetet och högskolor kan hitta vettigt boende.

  SvaraRadera