Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2017-11-07 18:12

BREAKING: Hultqvists Natofalang vann - Patriot köps in som nytt luftvärn

Försvarsminister Peter Hultqvists (s) Natofalang inom sosseriet vann över Kremls man i regeringen, skattesmitaren och utrikesministern Margot Wallström (s). Antagligen sker det till priset av att Margot Wallström på egen hand för all framtid gör att Sverige inte kan gå med i de västerländska demokratiernas defensiva ömsesidiga försvarsallians Nato.
"Okej då, men då blir det påskrift av kärnvapenförbudavtalet, så vi aldrig någonsin kan gå med i Nato."
Sverige har åkt ur det sk guldkortsavtalet med de västerländska demokratierna i Nato, och avtalet har inte förlängts sedan Kreml-falangen på skattesmitaren Margot Wallströms utrikesdepartement vill skriva på kärnvapenförbudsavtalet, ett avtal som inget Natoland skriver på. På egen hand kommer Margot Wallström därmed för all framtid göra att Sverige inte kan på med i Nato, oavsett vad övriga politiska partier eller den allmänna opinionen tycker.

Försvarsminister Peter Hultqvists Natovänliga falang inom sosseriet har därför funnit det politiskt nödvändigt att anskaffa det mycket dyra och för svenskt bruk mindre lämpliga amerikanska luftvärnssystemet Patriot, och beslut är nu taget av regeringen meddelar Sveriges Radio.

Beslutet bör ses som ett försök av Hultqvist att rädda relationen till USA när Wallström nu permanent stänger av möjligheten för Sverige att gå med i Nato. Kanske kan vi rent av få preferred partner-guldkort igen?

Samtidigt finns det stora farhågor om att Patriot blir en gökunge som knör ut andra viktiga system och förmågor från Försvarsmakten. Systemet är mycket dyrt, de enskilda robotarna kan kosta tiotals miljoner kronor, och systemen kräver en bemanningsvolym som de svenska luftvärnsbataljonerna saknar. Enligt uppgifter föredrar luftvärnet själva det modernare och mindre resurskrävande franska Aster eller SAMP/T, som också finns i marina versioner om man i framtiden vill ha kvalificerat luftvärn på framtida svenska örlogsfartyg.

Med tanke på Wallströms terroriststödjande antiisraeliska linje i Palestinafrågan (sk "feministisk utrikespolitik", dvs att stödja och finansiera kvinnohatande kvinnoförtryckande palestinska terrorister mot Mellanösterns enda demokrati och mest feministiskt progressiva land) är det nog också ytterst tveksamt att Sverige kan få köpa de toppmoderna nya israeliska Patriotrobotarna, och systemet blir alltså inte så slagkraftigt som det skulle kunna vara.

Beslutet måste följas upp med en kraftigt höjd försvarsbudget. Utan Nato-medlemskap behöver försvarsbudgeten upp till 3% av BNP, annars hade vi klarat oss med 2%. Den sista procenten är vad Wallströms stöd av den neofascistiska aggresiva diktaturen i Kreml kommer kosta oss.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

70 kommentarer:

 1. Första meningen - guld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Väntar på att Magda ska berätta för Margot. Vad hon får för sina skattepengar.

   Radera
 2. Spekulera kan man alltid. Såväl persongarnityren i politiska partier som dessas maktställning är dock föremål för förändringar med tiden, så vi NATO-vänner skall inte ge upp.

  SvaraRadera
 3. Väldigt, väldigt synd. Som du skriver, Aster eller SAMP/T är modernare, billigare och bättre på i princip varje vis. Kvalificerat slöseri med skattepengar. Suck.
  /Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. SAMP/T Hade gynnat Sverige bättre. Nu köper man +poäng hos Trumph, på bekostnad av det nationella försvaret. För lång tid framåt.

   Radera
  2. Inte om vi köper patriot med skyceptor, vilket det förmodligen inte blir då den är israelisk. Det är dock synd att det inte går att få ett system med nya giraff 8 radarn dom är världsledande.

   Radera
  3. Eller så bedömmer regeringen, -Margot. Att hotet mot Sverige, är större och mer akut. Än vad dom förmedlar till sina väljare. Och därför, snabbt som ögat måste köpa en försäkring av Donald. Nåt skumt är det?

   Radera
  4. Vi får väl annat på köpet, typ stöd från USA om det brinner till.

   Radera
  5. Ovanstående kommentatorer har bland annat gjort bedömningen att det här köpet görs för att få politiska poäng och därmed ökade chanser till miltärt stöd från USA om det smäller. Man tror alltså att vid krig eller skymningsläge så skulle amerikanarna sätta sig ner och fundera: "Hm, Sverige? Har de Patriot eller inte? Jaså inte? Nähä, men då ligger det inte i vårt strategiska intresse att undsätta dem." Alternativt:" Jaha, men det var ju de som köpte Patriot för ett tag sedan. Let's go boys!" Någon som kan tänka sig det scenariot?
   /Ulf

   Radera
  6. Nä, men man kan ju tänka sig ett annorlunda resonemang! "Sverige är ju landet som ratade vårt överprisade Patriotsystem, så låt dom då klara sig bäst dom kan med Samp/T. Vi känner inte någon moralisk skyldighet att hjälpa till. Tvärtom: vad var det vi sa?"

   Radera
  7. Primärt handlar beslutet om anskaffning av Patriotsystemet i allt väsentligt om att sända T Y D L I G A säkerhetspolitiska signaler till krigsförbrytardiktaturen i Kreml - FY. Faktorer som kostnader, prestanda och bemanningsvolymer är i sammanhanget inte oviktiga, men mot bakgrund av vitala nationella säkerhetsintressen kommer de i den totala sammanvägningen först i andra hand.

   Äntligen har regeringen Löfven gjort något rätt - ganska unikt faktiskt...

   Radera
 4. Där rök brallorna på Margott!

  SvaraRadera
 5. Bästa tjejgänget levererar igen

  SvaraRadera
 6. Vet inte riktigt vilket system som är vettigast, men nöjer mig med att Patriot förmodligen är betydligt mer slagkraftigt än de existerande som mer hör hemma på museum.

  SvaraRadera
 7. Man köper svindyra Patriot som sannolikt kommer stå och ruttna, samtidigt som landet sakta håller på att sakta från insidan. Bättre att satsa pengarna på att förstärka vår försvarsförmåga från interna hot istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker tryggar bara sin pension. Peter Hultqvist kommer leva gott resten av livet när han säljer in överprisad och dålig teknik. NATO i ett nötskal, man skinnar folket på skattepengar där Putin endast är ett marknadsföringsargument

   Radera
  2. Militärinvesteringar har länge varit dolt industristöd i Sverige, något som givit oss många världsledande industrier.
   Att nu använda pengarna till att smörja USA är otroligt dumt, retur på investerat kapital är för Sveriges del minimalt, däremot finns nog fina fringisar att hämta för Hultqvist et al.
   Vi har haft ett extremt väl fungerande system för skattefinansierad forskning och utveckling inom industrisverige, kanaliserat genom försvarsbudgeten, jämför gärna med NASA.
   Palme satte stopp för detta, dags att återupprätta detta stöd i stället för att skänka skattepengar till främmande makt och binda upp landet, skattebetalarna och politiken för årtionden framåt.

   Radera
 8. Brinn i den exotermiska andra dimensionen som jag tror börjar på H, Margot!

  B R I N N ! ! !

  SvaraRadera
 9. Finns det någon riksdagsmajoritet för att skriva på FN:s vanvettiga avtal?

  SvaraRadera
 10. Nu var det väl ändå så att det franska systemet inte var riktigt färdigutvecklat i alla de delar som efterfrågas.

  Detta har ju varit uppe tidigare på denna blogg.

  Till vilken slutkostnad och leveranstid har vi att jämföra amerikansk och fransk lösning?

  Finns det franska robotar i lager i Tröndelag vid kris eller måste vi vänta på ett skepp från Calais då?

  Det finns säkert en massa negativt med Patriotsystemet men den franska lösningen har väl rejäla svagheter den med om man tittar på en helhetsbild?

  Get the show on the road nu är långt viktigare än att hoppas på nyckelkomponenter med fransk leveransprognos 2025.

  Wallström i sig är fruktansvärt obegripligt inkompetent. Jänkarna har ju en del referenspuckon i megaformat själva att stoltsera med, så på handgripligt håll förstår de vårt dilemma och de fattar vem/vilka de skall tala med. Man äventyrar inte stabila säkerhetsarrangemang pga jönserinivåutspel, inte ens på Palmes tid.

  Sen kommer ju Wallström gå till historien av att ha gjort sig till djup ovän med både Israel och Saudiarabien ungefär samtidigt. Det brukar ju vara lätt att bli poppis i Israel om man retar upp araberna och vice versa, men hon klarade ju av båda ganska direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man gillar politiker som vänder kappan efter vinden ska föredrar man nog inte Wallström.

   Radera
  2. Kan du upplysa en vanlig ovetande dödlig vad som gör Aster mindre bra? Och spelar tidsaspekten verkligen så stor roll i slutändan? Om det smäller så känns det som att det gör det förr snarare än senare, så om vi får en första leverans 2022, 2025 eller 2028 känns tämligen egalt. Med tanke på att vi inte haft ett medeldistansluftvärn på 50 år känns det dumt att stressa nu plötsligt och slänga pengar i sjön.

   Radera
  3. Wikipedia är en bra start. Förmåga att plocka ner lite större robotar från skyn än taktiska robotar (förutom diverse flygtyg) skall börja jobbas på 2020 av det fransk/italienska teamet. Antar att Iskander behöver kunna plockas från start. Polackerna och Tyskarna har Patriot i drift. Ryssarna är ju jättesura på Polen för att de har Patriot, antar att det då är hyfsat ok.

   Radera
 11. Jag verkligen önskade att Margot Wallström, skulle komma med i regeringen. Jag trodde så mycket på henne, och blev glad. När hon accepterade.
  Men det tog inte lång tid, innan jag förstod hur illa det var. Hon försöker göra inrikespolitiska poäng, på varje uttalande. Och som konsekvens. Så är Sverige paria i Israel, arabvärlden, och nästan i USA också. Och (s) vann inga röster på det heller. Så man måste ifrågasätta hennes fruktansvärt dåliga omdöme.
  Att hon är kvar på sin post, är av samma skäl. Som den totalt misslyckade Rikspolischefen, Dan Eliasson. Hon är trogen Socialdemokrat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste För övrigt göra en ny profil: Tidigare S

   Radera
  2. Tidigare M och S. Eller har du bytt tillbaka?

   Radera
  3. Väntar på att se vad M kan leverera under Kristersson. Annars blir det kanske SD. Vi får se.

   Radera
  4. Idag har vi ju fått se vad SD kan leverera i Moskva!

   Radera
 12. Försvarsmakten förordar Patriot för att de utvärderat helhetslösningen och samtliga partier ingående i försvarsöverenskommelsen har följt försvarsmaktens rekommendation.

  Ingen i världspolitiken tillmäter Wallström någon betydelse. Hon kan mycket väl bli GD eller LH efter valet om S sitter kvar.

  Ämnet som sådant har rullat på bloggen här tidigare.

  Vi får vara glada att förmågor tillförs i närtid. Man kanske inte alltid skall se en konspiration i allting. Finns det en konspiration så är den alltid åt det håll man inte tittar.

  Inte mycket att tjorva om och i Vitryssland sitter ju Lukasjenko kvar och de blev ju inte heller ockuperade (mer än vanligt) under Zapad 17, inte heller något annat direkt hände.

  Lite foliehatteri har vi allt dragit på oss. Inklusive undertecknad.

  Källa:
  http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2017/11/forsvarsmakten-forordar-luftvarnssystemet-patriot/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, det kom en fortsättning här.

   Aha, å fasen. Ville inte Försvaret tidigare ha Samp/T?

   Tror du det finns en framtid för Aster i annat format, t ex Visby-korvetterna? Som då senare i en ytterligare avlägsen framtid kan ligga till grund för en uppgradering av landluftförsvaret och därmed ge ett någorlunda gemensamt robotsystem i olika implementationer? Dvs en utfasning av Patriot och anskaffning av framtida Aster om ett antal decennier. Eller kanske rentav ett parallellt system.
   Eller kan man stoppa in något helt annat i Visby som luftvärn med samma funktion och kvalitet och Aster är därmed helt överspelat för all framtid?

   Radera
  2. De passar inte i visby, de är alldeles för stora vilket Skipper kommenterade på sin blogg för ett tag sen.

   Radera
  3. Men om man ställer dem utanför ringmuren? :P

   Radera
 13. Äntligen ett beslut!
  Om Patriot eller SAM/T är det bästa systemet ur olika aspekter är mest lämpligt vet vi troligen inte ännu. Åtminståne inte vi amatörer.
  Lasse Wilderängs skriverier om Wallström och NATO liknar ju mer kvällstidningsjournalistiska konspirationsteorier. Låt oss vänta och se. Huvudsaken är att beslutet är taget och att det blir ett beprövat system istället för något obeprövat. Det har vi nog med negativa erfarenheter av.

  SvaraRadera
 14. Bara skitsnack att Israel skulle vägra sälja robotar till Sverige! De har under flera år lobbat för att få sälja den nya roboten till oss, till och med reklam i tidningen "Vårt Luftvärn". Sedan så är det Raytheon som säljer de till oss, inte Rafael.

  Sedan så kommer knappast Wallström skriva på någon konvention, det blir nästa regering som tar det beslutet.

  Också totalt skitsnack om att SAMP/T Aster skulle vara en gudagåva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   SAMP/T Aster är ju även beroende av att den fransk/italienska projektplanen och budgeten håller för de förmågor av det systemet som inte lämnat ritbordet ännu och planeras att lanseras i mitten av 20-talet.

   Radera
  2. Om italienarna har del i SAMP/T-projketet skulle jag hålla mig långt borta.

   Radera
  3. Den som åkt Renault eller spårvagn i Göteborg föredrar nog patriot :)

   Radera
 15. Sverige är världsmästare i integration så varför skulle ett nytt luftvärn vara svårintegrerat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, Sverige är ju skitdåligt på integration. Och SD:s målsättning är väl att det ska fortsätta vara så.

   Radera
  2. Att integrera lågutbildade kirurger från sandhögen i ett modernt samhälle är inte detsamma som att integrera teknik från olika industrialiserade länder...

   Radera
 16. Lite politik är det allt men det kan nog bli bra, vi har ju även lite exportaffärer i pipen som kan gynnas.

  Margot är förövrigt ett stolpskott av rang..

  SvaraRadera
 17. Patriot med Skyceptorrobotar med en räckvidd på ca 30 mil samt AESA-radar (kanske svensk?) är en rysk mardröm. Skyceptor-missiler plockar ballistiska missiler typ Iskander och har en fart på mach 7,5. Priset per Skyceptor är ca 1 MUSD vilket inte är specillt dyrt i sammanhanget. Lars inser nog snabbt vilken game changer det är med luftvärn på Gotland med 30 mils räckvidd? Dvs ända fram till Kaliningrad...
  https://krigsmakten.wordpress.com/tag/skyceptor/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Skyceptor har inte en räckvidd på 30 mil, det där har du fått om bakfoten. Vad den har är förmåga att verka mot "ballistiska robotar med en räckvidd på upp till 30 mil", dvs kortdistansrobotar.

   Radera
  3. Kaliningrad ??
   Det heter faktiskt KÖNIGSBERG [Köniksbärk] !!

   Radera
  4. Kan ju köpa Königsberg, men då får man nog vara konsekvent och kalla Gdansk för Danzig, Szcecin för Stettin, Wroclaw för Breslau, Svetogorsk för Enso, Pechenga för Petsamo, Lviv för Lwov, Vilnius för Wilna om man skall referera till den före andra världskrigets etniska rensningar då rådande populationsmajoritets språk.

   Radera
  5. Fast..det har väl mera att göra med att det är svenska namnformer, Danzig och Stettin tex. Det är väl knappast så att vi omedelbart börjar kalla Helsingfors för Helsinki när den sista finlandsvensken emigrerat till SVT.

   Radera
  6. Om vi ska fortsäta så kan man ju fråga sig vad man tycker I Lutetia om att SAMP/T inte valts :-)

   Radera
  7. Danzig, Stettin och Königsberg är tyska namn som de tyska invånarna använde som benämning på städerna innan de rensades etniskt i samband med slutet på andra världskriget.

   Idag finns varken, invånarna, deras ättlingar eller namnen kvar i rullorna.

   Helsingfors tillsammans med Helsinki officiellt namn på Finlands båda officiella språk.

   Poängen var hur med våld etniskt rensade områden kanske borde omnämnas åtminstone på detta forum för att förringa och förklena etnisk rensning i staters regi.

   Radera
 18. Tycker det är intressant hur många här som tvärsäkert måste jobba antingen på FMV eller i den projektgrupp på försvarsmakten som utvärderat systemen.
  Öppen information är inte all information så helt ärligt ingen här (inklusive mig) vet vilket system som är bäst.
  Det vi kan säga med säkerhet är att båda systemen fungerar och att båda systemen uppfyller de krav som vi har. Det enda vi kan hoppas på är att vi får en tillräcklig numerär vilket vi troligen inte får oavsett vilket system som väljs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och att det går att skydda dem på marken.

   Eftersom ryska gröna gubbar mer eller mindre kan färdas fritt med mimitära vapen kan de ju rätt lätt slå ut dem i förväg.

   Radera
  2. Tramsig kommentar, luftvärnet klarar av att ha folk som bevakar och kan bita ifrån tillräckligt väl för att några "gröna gubbar" inte ska kunna göra så mycket.

   Radera
  3. Såklart. Mobilitet, skydd och resurser.
   Men någonstans på vägen måste det till resurser över hela linjen.

   Radera
 19. Allt detta har Alliansen gjort möjligt genom att ta ett steg tillbaka och låta de Rödgröna regera. De har ju majoritet bara de inte låter Löfven skrämma dem med SD spöket. Demokratin borde stå över allt annat och man söker de majoriteter man kan få i riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ?... Makten över allt annat är vad du egentligen menar alltså? Tänk om de har gjort bedömningen att SD vill ha orimligt mycket inflytande för sin hjälp?

   För övrigt så är det ju uppenbarligen bara bra att de stått tillbaka, så vi ÄNTLIGEN kan få ett moderniserat luftvärn. Tamejfan på tiden i dessa långräckviddiga robotars tid!

   Radera
 20. Heja Maggo! Hoppas du lyckas med din plan så att Sverige inte går med i NATO. Det gynnar oxå oss i Finland. Det finns faktiskt korkade politiker i Finland som trycker på för ett NATOmedlemsskap. Med sina grannar skall man vara vänner, USA är inte vår granne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norge är inte heller vår granne... Inte Danmark heller... Inte Tyskland heller... Inte Polen heller... Inte Estland heller... Inte Lettland heller... Inte Litauen heller...

   Ryssland är granne med Kina och det är inte vi så de kan omöjligt vara granne med oss! Schackmatt.

   Radera
  2. Mina släktingar fick ge sina liv när denne granne om och om igen tyckte att deras gigantiska täppa även skulle innehålla så mycket finsk trägård som möjligt. Man får ha ett kraftfullt staket och stor klubba samt en resonabel ton med grannen. Då får man respekt. Finland ses med respekt med i Ryssland, intryck sedan egna resor där. Vet också att jag själv som svensk mer ses dom en del av ett dekadent svagsint västerland.

   Att nojsa med ryssen leder bara till elände. Visa din klubba men håll en vänligt saklig ton. Den dagen ryssen ser att de kan vinna mer på att ta Finland än det kostar då kommer de igen. Då spelar det ingen roll om man varit vän med dem.

   Se till att klubban hela tiden är så stor att risk/reward kalkylen i Kreml inte lönar sig.

   Blanda aldrig ett västerländskt vän/samförståndsbegrepp (indikerar svaghet i rysk begreppsvärld) med resonabel styrka/fasthet (ger respekt och ömsesidig platform för förståelse i rysk begreppsvärld).

   Radera
  3. Något av det klokare jag har läst på nätet på ett bra tag. Tyvärr stämmer mycket av detta in på Sveriges situation också, där vi fortfarande har en verklighetsuppfattning i rosenrött/upp i det blå. Det närmaste vi kommit tillvarons hårda realiteter är beredskapstiden, och den generationen är i stort sett borta.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 21. Kan man skjuta ned kryssningsmissiler och andra ballistiska robotar med senaste Patriot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu vet jag inte vad "senaste Patriot" är för modell, men det verkar som det finns robotar till Patriot som kan det ja.

   https://www.raytheon.com/news/feature/skyceptor.html

   Radera
 22. Turkiet västerländsk demokrati?

  SvaraRadera
 23. Men vi kan ju iaf köpa kebab i Sverige.

  SvaraRadera
 24. Med Patriot på plats med rätt förmågor, så torde Sverige inte längre med självklarhet låta Ryssland ha luftherravälde och målskjutningsområde för Iskander över vårt land.

  Ett exempel, med Patriot driftsatt så vore en fientlig överraskande kärnvapenbombattack i stil med den som Ryssland iscensatte som övning påsken 2013 mot Sverige (Ryska Påsken) i ett skarpt läge istället förvandlats till ett spektakulärt fyrverkeri över Östersjön med smälta stålfåglar och ett antal snabbavgångar ur ryska strategiska bombflyget. Dvs ett självmordsuppdrag med minimal chans att lyckas.

  Vad tänker ni att alla Iskander i K-grad var tänkta för om nu Polacker och Tyskar kan plocka ner dem, men inte vi?

  SvaraRadera
 25. Patriot had väldigt dålig förmåga mot SCUD under Irak kriget - och förra veckan missade de med 5 avfyrade robotar mot en Jemenitisk (stavas det så?) SCUD kopia.
  Min slutsats - Patriot har ingen förmåga att skjuta ned kort, medel eller lång distansrobotar. Trodde FM det?

  SvaraRadera