Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-11-02 11:37

Bostadspriserna faller även i Norge, Australien och Vancouver

Sverige är inte den enda överhettade bostadsbubblan, utan Norge, Australien och Kanada brukar föras fram som andra liknande exempel. Och priserna ser nu ut att gå ner hos samtliga dessa syskonbubblor.
Guldkantade lägenheter på Akers Brygge i Oslo.
Sverige och framför allt Stockholm har inte den enda bostadsbubblan bland OECD-länderna just nu. Även Norge, med främst Oslo, Kanada med Vancouver och Toronto och Australien brukar framhållas som bostadsbubblor i internationella analyser, även om den svenska i Stockholm ser värst ut.

Och bubblorna ser nu ut att pysa även utomlands.


I Vancouver ska priserna börjat falla. I Toronto hade de i oktober fallit fyra månader på raken. Vid det här laget antagligen fem månader.


Speciellt Norge ger ganska omedelbara följdeffekter för svensk del. Dels i form av att fallande priser i  Oslo kommer leda till fallande priser i Bohuslän, Dalsland och Värmland, men också Jämtland, samtliga områden där norrmän köper fritidshus. Detta kommer i sin tur sprida sig vidare, rimligtvis ner mot Göteborg och kanske Örebro, och så fortsätter det.

Dels påverkar fallande norska bostadspriser på grund av det stora utbytet av arbetskraft med Sverige, i den mån svenskar i Oslo köper sin bostad. Återvändande svenskar kommer också inte ha lika mycket pengar med sig från den norska bostadsmarknaden.

I förra inlägget om Husmasks Booli-siffror, så kan man förstås anmärka på någon säsongseffekt, men jämför man med november 2016 är priserna fortfarande ner 11% i Stockholms kommun och 9% i Stor-Stockholm. Och detta på ett år.

Kom ihåg att när Mäklarstatistik och Valueguard rapporterar den 14:e november avser deras siffror snittpriser i oktober. Med Boolis livestatistik, som visat sig stämma hyfsat så ligger man vid det laget en månad före officiell statistik. Senaste rapporten från Valueguard visade negativa siffror för såväl Sverige som samtliga tre storstäder. Inget talar för att det ser annorlunda ut i nästa rapportering.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Kolla demografin i de länderna, det ser mörkt ut på avbytarbänken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är en myt. Ingen på flashback har lyckats hitta några bevis(film eller ljudklipp) på att Hegerfors nånsin sa detta. Fast jag har för mig ha hört det. Men det var verkligen mörkt på Kameruns avbytarbänk.

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=mb1fYInj7vc

   Att han själv kommenterar det kanske?

   Radera
  3. Iofs fritt ur minnet så handlade det väl om att kamerun just då såg deppiga ut, snarare än deras hudfärg.

   Radera
  4. Är det det som är så underhållande. Det verkar som om ingen vet huruvida han bara tror att han sa det för att det skämtats så mycket om han sa det. Detta baseras på att "alla" tror att de har hört det, men när de luskar i saken inser de att de antagligen inte hört det.

   Det är en mycket bra anekdot för det faktum att vi vet så otroligt lite om historia, även vår egen generations historia är väldigt diffus. Blockchain blir första gången vi (antagligen) kommer att kunna verifiera historiska förlopp.

   Radera
  5. Har sett youtube klippet förut där Hegerfors säger att han har sagt det. Men uppenbarligen finns det ingen som hittat det aktuella referatet(tror det var Englanf-Kamerun i VM i Italien 1990). Hegerfors kan ju själv ha skapat myten, som sagt.

   Radera
 2. Då bubblorna ser ut att pysa, så kommer inte priserna att falla med en katastrofal bubbelexplosion. Och det är helt okej för alla parter.

  SvaraRadera
 3. Finns det någon skillnad mellan olika städer I Australien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då Australien är en kontinent med ett antal olika delstater och territorier finns självklart skillnader i ekonomiska förutsättningarna som helhet och så även på bostadsmarknaderna i de olika Australiensiska städerna. Sydney har länge haft en hypad bostadsmarknad och lite mindre sk state capitals, som t.ex Adelaide har haft en långsamt stigande marknad (även om staden det senaste årtiondet blivit ganska trendig). Delstaten South Australia, där just Adelaide ligger har dock högst arbetslöshet av delstaterna och territorierna, vilket så klart också påverkar huspriserna.

   Western Australia är starkt beroende av gruvdriften, vilket gör att lönsamheten för dessa är avgörande för delstatens ekonomi som helhet. Går världsmarknadspriserna på råvaror ner riskerar många förlora jobben. När de går upp blir effekten den motsatta.

   Vad gäller bostadsmarknaden skall man också vara medveten om att det i Australien är betydligt vanligare att bostäder köps på ren spekulation eller som buy-to-let, d.v.s. att man köper hus eller lägenhet (vanligtvis äganderätt och inte bostadsrätt som i Sverige) för att sedan hyra ut på en mer eller mindre oreglerad hyrmarknad.

   Räntorna i Australien har dessutom länge varit mer normala jämfört med Europa och Nordamerika.

   Det är alltså vanskligt att jämföra den Svenska bostadsmarknaden med den Australiska då förutsättningarna är så väldigt olika.

   Radera
 4. Enl Cornus bubbeldiagram kom "tjurfällan" våren/sommaren 2016 och sedan var det tillbaka till fasen "det normala" i början av detta år. Jag tror snart att vi nu går in i fasen "rädsla". För egen del såldes det mesta (brf innerstan+fritidshus i Sthlm) för ett halvår sedan. Nu gäller det att ligga lågt och poppa popcorn. Det som talar emot är den extremt låga ränta men det räcker om folk tror att den går upp (kommer aldrig hända) så ökar rädslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller om bankerna blir mera rädda för att låna ut pengar. Då spelar det inte längre någon roll hur många bostadslösa det finns under Västerbron och måste bo någonstans.

   Radera
  2. Vad innebär ligga lågt om du sålt dina bostäder?

   Radera
  3. Bo i hyresrätten som han fixade svart?

   Radera
  4. Att sova under broarna?

   Radera
  5. Många har eller säljer nu av de bostadsrätter man innehaft för att hyra ut på andrahandsmarknaden. Ett smart sätt att både finansiera lånet under värdeökning och säkerligen utöver det en liten månadsvinst att spendera. Att man inte riktigt får göra så här utan föreningars godkännande struntar de flesta i.. Vad kan föreningen göra åt saken? tvångsförsäljning, ja vist men den risken tar man för man får ju ändå vinsten.

   Radera
 5. Rädslan för prisfall är betydligt större än rädslan för att inte tjäna något på prisuppgång.

  Detsamma gäller spridningsrisken av skräcken vi prisfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska folket köper ju till skillnad från andra bostad för att bo och då spelar ju värderingen ingen roll. :)

   Radera
  2. Ja så är det. Tills de inte längre vill köpa.

   När folk vet att dom kan förlora pengar då biter dom ihop och bor kvar som dom bor tills "det är ett bättre läge att gå in."

   Vi pratar ju alltid om att folk inte är rationella och att de agerar emotionellt.

   Radera
 6. Min lägenhet har gått upp från 750k till 1.7m på 8 år. Då jag funderar på att köpa hus inom 2 år så får priset på min lägenhet gärna gå ner till mitt ursprungliga inköpspris igen.

  Som bekant slipper man då vinstskatten plus att huset mest troligt kommer ha tappat mer. Man ska dock komma ihåg att när priserna går ner så hamnar väldigt många i livslång ekonomisk missär. Detta vill jag inte att någon ska genomlida, hur kortsiktigt dem än har tänkt, så ett prisfall är trots detta inget jag hoppas på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns någon gammal lustifikt talesätt kring bilkörning om att "det inte är den höga farten som dödar utan det snabba stoppet" - vilket då är ironiskt menat.

   Jag resonerar lite mer åt det hållet och har gjort de senaste fem åren. Se för fan till att det här stannar av nu annars kommer det att skita sig. Så tänker jag fortfarande - ju förr desto bättre. Händer det idag så är det färre som råkar i kläm än om det händer om 5 år.

   Det vore bra så att de som är 10 år yngre än mig har möjlighet att komma in på bostadsmarknaden utan att sälja sin själ till förälrarna som i sin tur får ta upp lånet på villan. Har man inga förälrar som har en villa så är man istället förpassad till hyresrätt eller diverse nödlösningar tills man är 30 år.

   Själv hyr jag och sambon lägenhet sedan 1 år tillbaka, det är alltid svårt att med tajming. Det var såklart något tidigt även om det är dags nu.. Det som jag har fått betalt från att ha bott i bostadsrätt i Stockholms innerstad kanske kan säkert komma till pass de närmaste åren.

   Radera
  2. Man kan diskutera vilket som är bäst i ditt fall, att priserna faller och din framtida månadskostnad blir något lägre, eller att de stiger och du kan ha kvar ditt fastlåsta sparkapital. Oavsett är det inget vi kan påverka. Vad som däremot går att påverka är köp/säljprocessen. Om man köper huset och säljer lägenheten vid samma tidpunkt är det ju neutralt, men om man har intrycket att priserna sjunker (rejält) kan man ju tjäna en hel del på att sälja först med långt tillträde och köpa ett halvår senare. Detta är speciellet viktigt då man bygger nytt och tiderna dras ut. Det kan bli rejält plus eller minus beroende på vad som sker, och vill man inte ta risken med att ha dubbla bostäder som sjnker i pris bör man flytta ut till annan bostad emellan och inte använda sig av bankens erbjudna överbryggningslån.

   Radera
  3. "Its not the fart that kills you, its the smell" Petter Solberg

   Radera
 7. Helt övertygad om att förnekelsefasen blir utdragen. Minst två generationer som tror att bopriser bara stiger. Desto större lär skräcken bli när de får lära sig "the hard way"...

  SvaraRadera
 8. Smittan från Oslo sprider sig just nu till andra norska städer och den har redan nått en bra bit ned i Bohuslän. Det kommer att slå igenom alltmer i statistiken de kommande månaderna. Jag ser inga fungerande vaccin eller botemedel så det riskerar att bli en allvarlig epidemi med många offer...

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Någon som kan ge svar på hur marknaden ser ut i DE, AT, NL, DK, FI o CH?

  Här på Ge-Kås i Ullared är det FULL kommers o proppfullt på parkeringen. Julhandeln gör att plastkorten går varma o det är långt, mycket LÅNGT till "ängsligheten" i Stockholm, Stureplan o Södermalm... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill bara upplysa om att din tvillingbror nyss skrev samma sak.

   Radera
 11. Har inte oslo/norge legat rejält före sverige i nybyggnation de senaste åren? Tyckte jag läste någon initierad artikel om att norge och sverige var ganska så lika i prisrusningar med den avgörande skillnaden att norge hade all time high på nybyggen vilket sverige inte hade då.

  SvaraRadera
 12. Folk på jobbet sitter under fikarasterna och pratar om nedgången så nog har psykologin slagit till på bred front!

  SvaraRadera
 13. Men men men Lars EO Svensson har ju sagt att bostadspriserna är låga och att det finns ingen bostadsbubbla och om han har sagt så så måste det ju vara så.........

  SvaraRadera
 14. Den där bilden visar ett otyg som har kommit i stockholm med; husen byggs alldeles för nära varandra för att det ska vara trevligt.
  Märks bl.a. i Arenastaden.

  SvaraRadera
 15. Jämförelser av Stockholm och bostadspriser etc. med Australien och Vancouver i Kanada torde vara av mindre intresse ...

  SvaraRadera
 16. Vet inte om denna länk har varit uppe förut, så med risk för tjat, här är norsk statistik på området:

  http://eiendomnorge.no/boligprisstatistikken/

  SvaraRadera